Dodaj do ulubionych

Cytadela - pomniki

16.07.02, 00:43
ZAintrygowal mnie obelisk nieopodal Bramy Stracen. W jego trzon, jak w
relikwiarz, wmurowana zostala gablota z bardzo wiekowym drewnianym slupem.
Obok obelisku sa tablice z czarnego marmuru czczace pamiec bohaterow polglych
na stokach Cytadeli. Domyslam sie tylko, ze drewniany slup moze byc reliktem
szubienicy lub fragmentem pierwszego krzyza Traugutta. Czy ktos z Szanownych
Ekspertow lub Forumowiczow zna historie tego pomnika?
Przy okazji chcialem zapytac o pusty postument, pomalowany na zolto, stojacy
w dawnej fosie fortyfikacji (tuz obok parku). Czego jest on pozostaloscia?
Obserwuj wątek
    • algirdas Re: Cytadela - pomniki 17.07.02, 13:23
      faun napisał:

> ZAintrygowal mnie obelisk nieopodal Bramy Stracen. W jego trzon, jak w
      > relikwiarz, wmurowana zostala gablota z bardzo wiekowym drewnianym slupem.
      > Obok obelisku sa tablice z czarnego marmuru czczace pamiec bohaterow polglych
      > na stokach Cytadeli. Domyslam sie tylko, ze drewniany slup moze byc reliktem
      > szubienicy lub fragmentem pierwszego krzyza Traugutta. Czy ktos z Szanownych
      > Ekspertow lub Forumowiczow zna historie tego pomnika?
      > Przy okazji chcialem zapytac o pusty postument, pomalowany na zolto, stojacy
      > w dawnej fosie fortyfikacji (tuz obok parku). Czego jest on pozostaloscia?

Słusznie się domyślasz, że ów drewniany słup jest częścią dawnej szubienicy.
      Kiedy został on "oprawiony" to nie wiem, ale moj dziadek twierdził, że jeszcze
      w latach dwudziestych/trzydziestych widział jak stała tam szubienica i był
      jeszcze sznur.
      Algirdas
    • sloggi Re: Cytadela - pomniki 17.07.02, 14:12
      faun napisał:

> ZAintrygowal mnie obelisk nieopodal Bramy Stracen. W jego trzon, jak w
      > relikwiarz, wmurowana zostala gablota z bardzo wiekowym drewnianym slupem.
      > Obok obelisku sa tablice z czarnego marmuru czczace pamiec bohaterow polglych
      > na stokach Cytadeli. Domyslam sie tylko, ze drewniany slup moze byc reliktem
      > szubienicy lub fragmentem pierwszego krzyza Traugutta. Czy ktos z Szanownych
      > Ekspertow lub Forumowiczow zna historie tego pomnika?

Jest to poprzeczna belka z szubienicy na której wieszano skazańców więzionych w
      Cytadeli

> Przy okazji chcialem zapytac o pusty postument, pomalowany na zolto, stojacy
      > w dawnej fosie fortyfikacji (tuz obok parku). Czego jest on pozostaloscia?

To pozostałość mauzoleum Kniewski-Hibner-Rutkowski, upamiętniajće miejsce
      stracenia w latach 20-tych trzech działaczy komunistycznych. Ich życiorysów nie
      wspomnę, bo rozdziobią mnie kruki i wrony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka