Dodaj do ulubionych

WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 27.03.01, 21:58
poprzyjmy naszych dzielnych pogromcow ziem odzyskanych żeby im wiary w
powodzenie nie zabrakło. z Nami nie moze im sie nie udac!

podobnie jak Jan Nowak Jezioranski, nasz legendarny kurier z Warszawy, popieram
ambicje wrocławian!

!!! EXPO 2010 - POLSKI WROCŁAW !!!

Obserwuj wątek
    • Gość: wars Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.03.01, 22:22
      A co kogo obchodzi Expo we Wrocławiu ?? I tak im się nie uda. Przygotowania
      Hanoweru trwały 10 lat i mieli już przygotowaną infrastrukturę. Takie same
      szanse na powodzenie jak na Olimpiadę w Zakopanem
      • Gość: Sawa Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.01, 00:47
        Gość portalu: wars napisał(a):

> A co kogo obchodzi Expo we Wrocławiu ??

nie umiesz czytać? począwszy od Jezioranskiego, a skończywszy na wszystkich
        ktorzy rozumieją że mieszkają w Stolicy dbającej o swój kraj, piękny, wielki i
        grzechu warty!

> I tak im się nie uda.

jeździsz po metrykę za Bug czo co? takie gadanie pasuje wieśniaka z zabitej
        dziury widzącego nie więcej niż swoje dwie morgi a nie do Warszawiaka, gościa ze
        Stolicy Polski, dla którego żaden horyzont nie jest zbyt odległy!

> Przygotowania
        > Hanoweru trwały 10 lat i mieli już przygotowaną infrastrukturę. Takie same
        > szanse na powodzenie jak na Olimpiadę w Zakopanem

dlatego ci mówię że już pora ruszyć makówką jakby tu pomóc
        jak wtopimy i EXPO to zasługujemy na miejsce w zachodniej Azji a nie Europie.

Czy są tu jeszcze Warszawiacy z krwi i kości?

Sawa.
        • Gość: wrocek Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 10.40.65.54, 10.1.10.* 28.03.01, 13:05
          Dzięki, sawa.
          Idea Expo we Wrocławiu promowana jest jako wystawa
          Expo 2010 Polska, bo cała Polska na Expo we Wrocławiu
          by skorzystała.
          1. Jeśli ktoś z zagranicy przyjedzie na Expo, będzie
          chciał zobaczyć coś więcej niż tylko Wrocław. Na pewno
          pojedzie do Krakowa, może do Gdańska, a może i do
          Warszawy. Zechce odpocząć w Zakopanem, a może na
          Mazurach. Trzeba po prostu sprzedawać wycieczki
          łączone. Expo może stać się dla wielu turystów
          pretekstem do odwiedzenia Polski.
          2. Zagraniczne telewizje i inne media opisując Expo,
          za każdym razem opisywałyby również Polskę. Taka
          reklama dla naszego kraju byłaby bezcenna.
          3. Wrocław tak samo jak Hanower nigdy nie pomieściłby
          tylu gości - nocowaliby w promieniu 100 km od
          Wrocławia (i na Dolnym Śląsku, i Wielkopolsce, i
          Opolskiem).
          4. Turyści korzystaliby z lotnisk w Warszawie,
          Poznaniu, Łodzi i Krakowie.
          5. Z boomu gospodarczego we Wrocławiu i na Dolnym
          Śląsku mogłyby korzystać firmy z całej Polski. Już
          dziś inwestują tu np. wszystkie największe firmy
          budowlane z całego kraju.
          Podsumowując,
          Promocja Polski, rozwój turystyki, boom gospodarczy to
          najważniejsze zalety Expo we Wrocławiu.
          Wrocek

PS. Być może Dolny Śląsk i Wrocław w końcu doczekałby
          się porządnej drogi do Warszawy tak by do stolicy
          Polski nie jechało się gorzej i dłużej (dwupasmówka
          przez wsie) niż do Berlina (autostrada). Układ
          komunikacyjny miałby pozytywny wpływ na szersze
          relacje Dolnego Śląska z resztą kraju, a podróż do
          Warszawy nie kojarzyłaby się przeciętnemu
          wrocławianinowi wyłącznie z mordęgą.
        • Gość: Wars Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 212.244.100.* 29.03.01, 17:39
          Gość portalu: Sawa napisał(a):

> Gość portalu: wars napisał(a):
          >
          > > A co kogo obchodzi Expo we Wrocławiu ??
          >
          > nie umiesz czytać? począwszy od Jezioranskiego, a skończywszy na wszystkich
          > ktorzy rozumieją że mieszkają w Stolicy dbającej o swój kraj, piękny, wielki i
          > grzechu warty!
          >
          > > I tak im się nie uda.
          >
          > jeździsz po metrykę za Bug czo co? takie gadanie pasuje wieśniaka z zabitej
          > dziury widzącego nie więcej niż swoje dwie morgi a nie do Warszawiaka, gościa z
          > e
          > Stolicy Polski, dla którego żaden horyzont nie jest zbyt odległy!

Sawa, nie podniecaj sie zbytnio. Jak na razie to Warszawa dba o reszte kraju, ze
          przypomne tylko kwestie pomocy dla powodzian czy sprawe nie wracajacych do
          Warszawy pieniedzy, ktore warszawiacy daja w postaci podatkow. Jakos poslowie z
          reszty Polski mieli wielkie problemy z daniem pieniedzy na metro. Takze przestan
          sie spuszczac i uspokoj sie.
          Druga sprawa: urodzilem sie w szpitalu na Karowej, polowa mojej rodziny zginela
          wymordowana na Woli 4 sierpnia 1944 roku, a za to, ze nie wyparlem sie, ze jestem
          warszawiakiem zostalem pobity we Wroclawiu przez kilku dresow. Takze kurwa nie
          mow mi takich rzeczy, bo sie ktos zdenerwuje.

>
          > > Przygotowania
          > > Hanoweru trwały 10 lat i mieli już przygotowaną infrastrukturę. Takie same
          >
          > > szanse na powodzenie jak na Olimpiadę w Zakopanem
          >
          > dlatego ci mówię że już pora ruszyć makówką jakby tu pomóc
          > jak wtopimy i EXPO to zasługujemy na miejsce w zachodniej Azji a nie Europie.

Czy akurat EXPO jest najwazniejszym miernikiem wartosci miasta?? Uwazaj, zeby z
          tego EXPO nie bylo wielkiego NIC, bo jak pamietam w zeszlym roku, w Hanowerze
          utopili kilka milionow marek. A jest to miasto polozone troche blizej Europy niz
          Wroclaw.
          >
          >
          > Czy są tu jeszcze Warszawiacy z krwi i kości?

Patrz wyzej i nie obrazaj prawdziwych Warszawiakow. Po ilosci odezwow, widac jak
          Warszawiakow interesuje EXPO we Wroclawiu.

Wars

• Gość: BudArek Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 216.104.228.* 29.03.01, 20:39
            Spokojnie Sawa, spokojnie Wars!
            Współczuję tragedii rodzinnej, ja też mogę wiele powiedzieć o powstańczej
            przeszłości moich rodziców, ale Expo to nie sprawa osobista więc porzućcie
            oboje te emocje.

Nie masz racji Wars ani Sawa że nikt się tym nie interesuje. Ale też nie jest
            to, póki co, sprawa do publicznego roztrząsania. Nie tylko w mojej firmie
            robiliśmy już rozeznanie co do potencjalnej skali inwestycji w Dolnośląskiem,
            jak tylko sejm poparł wniosek Wrocławia. Stawką jest solidny kapitał z Unii, na
            ten i tylko ten cel, i my tu w Warszawie wcale nie mamy ochoty rezygnować z
            tych kontraktów. Bo, nie oszukujmy się, Warszawa ma największy potencjał do ich
            przejęcia. A chyba nie chcemy zostawiać takich cukierków Niemcom? :)
            Za Unijne pieniądze zarobione na budowie Expo można by wybudować metro choćby
            na Pragę.
            I nie ma się o co kłócić bo na razie nic nie jest przesądzone, komisja Expo w
            Paryżu ma czas na podjęcie decyzji. Pewne jest tylko tyle że Wrocław jest w
            czołówce kandydatów, a firmy tu w Stolicy wiele by straciły gdyby projekt się
            nie powiódł.

Pogódźcie się więc proszę i zakończmy już ten temat. Tak ładnie się nazywacie
            że może byłaby z was niezła parka ;) Może spotkacie się w metrze jadąc z
            centrum do Zoo :)
      • Gość: wroclawi Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 213.76.92.* 29.03.01, 16:27
        nie bylbym takim pesymista - wroclaw juz od dawna w swoich planach ma Expo -
        jako pierwsze miasto z 4rech jakie startuje ma juz gotowe projekty, pewne
        koncepcje, ktore moga byc atutem dla mojego miasta, makiety - myslicie, ze po
        co te reklamy w TIMES i NEWSWEEK ?
        a do Expo startuje sie z 7letnim wyporzedzeniem a nie 10cio
    • Gość: MKK Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.01, 15:25
      Uściślając ... bardziej pragnę jezdni bez dziur, czystych podwórek, obwodnicy
      Wrocławia, kolejnych zasadzonych drzew, odremontowanych kamienic. EXPO? Wydaje
      mi się, że to na razie nie jest realne. I może dobrze. Na początek Polska może
      nam zafundować np. metro. Później pogadamy. Myśmy zafundowali Stolicy niejedno.

I co teraz Warszawo ... wsadzisz mi palec do oka?
      Wrocławianka.
    • Gość: tomza Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.chem.uni.wroc.pl 02.04.01, 15:39
      Nie bede sie powtarzac, ale wy warszawiaki nic nie stracicie na wroclawskim
      EXPO. Jezeli sie ktos sprzeciwia, to kieruje nim czysta zawisc (co w przypadku
      polskjiej stolicy jest troche znane) - ale, żabki moje, komuna poszle w niebyt,
      i do glosu dochodzą peryferia, trzeba sie z tym pogodzic. W na expo nic nie
      stracicie, najwyzej zyskacie mniej niz inni (tak mi przykro ;) )...
      • Gość: wroclawi Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 09:36
        moze warshau sie obawaia konkurencji... zaczna pojawiac sie ogromne inwestycje
        nie tylko u nich ?

• Gość: wars Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 217.96.228.* 03.04.01, 19:36
          Po pierwsze: jeszcze raz przypomne los jaki spotkal Hanower przy okazji
          zeszlorocznego EXPO - miliony utopionych w błocie marek. Ale oczywiście - we
          Wrocławiu będą same zyski, ha, ha!! Tłumy będą waliły drzwiami i oknami.
          Po drugie: obawiam się, że w Europie jest przynajmniej kilka miast, lepiej
          usytuowanych, JUŻ przygotowanych do organizowania EXPO. Taka jest prawda.
          Po trzecie: rzeczywiście - Warszawa ma czego wam zazdrościć, u was jest tyle
          inwestycji, że kot napłakał.
          Po czwarte: do Wrocławianki - przy całym szacunku dla pięknej wrocławskiej
          Starówki, w czym Nam wrocław pomógł?? sięgam pamięcią 30 lat wstecz i nie mogę
          sobie przypomnieć.
          • Gość: wroclawi Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 213.195.155.104, 217.96.4.* 03.04.01, 22:30
            oooo stary !
            ales nabrozdzil...
            po pierwsze expo zwraca sie z kilkuletnim opoznieniem - chodzi o rozglos,
            infrastrukrture i takie tam... chyba rozumiesz co mam na mysli (inwestycja).
            warszawa nigdy by na autostrade do wroclawia nie dala a jak bedzie expo...
            bedzie musiala - to chyba tez rozumiesz, do tego lotnisko, inwestycje
            hotelarskie, biurowe...

a poza tym to o co ci chodzi z tymi inwestycjami... kot naplakal... myslisz, ze
            twoja warszawa to wielka metropolia bo ma wielkie inwestycje ? zobacz na
            moskwe... zobacz na berlin, paryz, londyn... moznaby tak wymieniac i wymieniac.
            zobaczysz za kilka lat jak to bedzie w polsce wygladalo... a poza tym to wali
            mnie to. za nic w swiecie nie chcialbym mieszkac w warszawie . wolalbym kozia
            wolke - mysle, ze wieksza kultura tam panuje i spokoj...
            • Gość: MKK Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 213.76.92.* 03.04.01, 22:46
              Dziękuję wroclawi za poparcie (popieramy się na "obczyźnie" - dzięki). Ten
              biedny warszawiak niby nie wie, skąd są pieniądze w Warszawie. Może nie słyszał
              o podatkach, o narodowym programi odbudowy stolicy. Oczywiście jeśli dodać do
              tego zapaprany kapitał Turka (hi, hi), co wiedział, jak wyprać swoje pieniądze,
              to mamy obraz myśli przeciętnego warszawiaka.

PS: to nie jego wina - on się taki urodził.
              • Gość: wroclawi Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 10:33
                nikt go osobiscie nie obwinia... czas zmienic system !

ja chce miec expo na zernikach !!!
                • Gość: MKK Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 04.04.01, 15:06
                  Dobra - ja się zgadzam. Tylko mi nie zrób tłoku na Grunwaldzkim!
              • Gość: josh Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 212.244.100.* 04.04.01, 16:28
                Gość portalu: MKK napisał(a):

> Dziękuję wroclawi za poparcie (popieramy się na "obczyźnie" - dzięki). Ten
                > biedny warszawiak niby nie wie, skąd są pieniądze w Warszawie. Może nie słyszał

Slyszal, slyszal i wie, ze niestety najwiecej podatkow idzie z Warszawy, ale
                niestety o wiele mniej tutaj wraca. Mam Ci kolego przypomniec sprawe metra?? Jak
                wiekszosc poslow spoza Warszawy glosowala przeciw przyznaniu kasy na ten cel??

>
                > o podatkach, o narodowym programi odbudowy stolicy. Oczywiście jeśli dodać do
                > tego zapaprany kapitał Turka (hi, hi), co wiedział, jak wyprać swoje pieniądze,

Wybacz, jakiego Turka?? Na glowe ci padlo?? Narodowy program odbudowy stolicy??Ja
                jeszcze raz bardzo przepraszam, ale powiedz mi w takim razie ile procent kasy i
                mlodziezy z ZMP pochodzilo z Wroclawia?? Przy odbudowie Warszawy oczywiscie...
                Obawiam sie, ze pieniadze szly z tzw.budzetu centralnego /lata 40 -te i 50-te,
                nie tylko Warszawa zburzona/.

>
                > to mamy obraz myśli przeciętnego warszawiaka.

A mamy, mamy...Jak jestes taki madry, to zrzuc sie ze 100 pln na jakas budowe w
                Warszawie. Co, nie za bardzo??

>
                > PS: to nie jego wina - on się taki urodził.

Oto i poziom przecietnego wroclawiaka. Bez osobistych wycieczek i obrazania
                innych, nie da rady...Ale co sie burakiem przejmowac.

• Gość: MKK Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.wroclaw.ppp.tpnet.pl 05.04.01, 08:53
                  Bez urazy, ale takiego rozumowania spodziewałam się od Warszawiaka. Wojny
                  między nami nie będzie. Konsumujemy widać dwie różne prawdy. A być może ta
                  najważniejsza leży na środku.

PS. Na wrocławskim forum, w jednym wątku, analizujemy, dlaczego nie lubi się
                  warszawiaków.
                  • Gość: josh Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 212.244.100.* 05.04.01, 11:06
                    nie lubi się dlatego, że Warszawa jest stolicą, a to wzbudza zazdrość. Możesz
                    mi pisać, że tak nie jest ja wiem swoje. Mam znajomych, min. we Wrocławiu i
                    wiem co się na ten temat mówi.
                    • Gość: Kazio Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.chem.uni.wroc.pl 05.04.01, 12:30
                      Josh najwyrazniej uwaza, ze Warszawa jest wysysana przez prowincje, ktora pasie
                      sie kosztem stolicy. Nic nie wie, biedaczek, o slynnej akcji "Caly nardo buduje
                      swoja stolice" i innych przekretach.
                      No to prosze bardzo.
                      Kiedy moi rodzice przyjechali do Wroclawia w 1948 r., bylo to morze gruzow.
                      Wroclaw byl zniszczony nawet bardziej niz Warszawa.
                      W tym okresie cale Ziemie Odzyskane byly obiektem nieprawdopodobnego szabru.
                      Byl szaber nielegalny i byl legalny. Ten drugi polegal na:
                      1. wywozeniu wszelkich dziel sztuki do warszawskich muzeow (gdzie sa do tej
                      pory i nie ma sily ich odebrac)
                      2. wywozeniu materialow (cegly z rozbiorek i ogdruzowywania, szyn, wozow
                      tramwajowych, rozdzielni itp)
                      3. Obowiazkowe skladki na fundusz odbudowy stolicy.
                      W tym drugim (a i trzecim) przymusowo uczestniczyli wszyscy Wroclawianie:
                      obowiazkowe byly np. prace spoleczne przy odgruzowywaniu, moi Rodzice tez
                      musieli to robic.
                      W ciagu ok. 15 lat tym sposobem odbudowano stolice, wybudowano (bo przeciez nie
                      odbudowano!) Stare Miasto...
                      A w tym samym czasie jedynym budynkiem uzytecznosci publicznej postawionym we
                      Wroclawiu byl Komitet Wojewodzki PZPR!

W naszych czasach finanse publiczne sa nieco lepiej kontrolowane przez
                      spoleczenstwo, ale nadal najwiecej idzie na Warszawe. Czy slyszal ktos o
                      sejmowej uchwale co do jakiejkolwiek lokalnej, komunalnej inwestycji w Polsce z
                      wyjatkiem dofinansowania metra w Warszawie?

Czy Warszawiacy zrozumieja wreszcie, ze niechec innych miast do nich bierze sie
                      z ich wlasnych przywar: przekonania o ich wyzszosci nad innymi oraz nad
                      wyjatkowoscia Stolycy wsrod miast polskich?

A jedynym atutem Warszawy jest pozostaly po komunie scentralizowany system
                      wladzy, ktory powoduje, ze wszelkie wieksze instytucje i urzedy musza miec
                      siedzibe w stolicy, bo inaczej nie beda mogly dzialac. I to tylko dlatego, ze w
                      systemie biurokratycznym trzeba byc blisko wladzy. M.in. po to, zeby skutecznie
                      i na czas posmarowac, kogo trzeba.
                      A taki styl sprawowania rzadow jest blizszy Azji niz Europie...
                      Czy naprawde Warszawa musi kultywowac ruskie tradycje w niepodleglej Polsce?
            • Gość: Wars Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 212.244.100.* 04.04.01, 16:38
              Gość portalu: wroclawi napisał(a):

> oooo stary !
              > ales nabrozdzil...
              > po pierwsze expo zwraca sie z kilkuletnim opoznieniem - chodzi o rozglos,
              > infrastrukrture i takie tam... chyba rozumiesz co mam na mysli (inwestycja).
              > warszawa nigdy by na autostrade do wroclawia nie dala a jak bedzie expo...
              > bedzie musiala - to chyba tez rozumiesz, do tego lotnisko, inwestycje
              > hotelarskie, biurowe...

Chyba zartujesz... Mamy rok 2001, zostalo 9 lat. Plany budowy autostrady z
              Warszawy do Lodzi leza i kwicza, a Ty wyjezdzasz z Wroclawiem. Powiedzmy, ze
              decyzja o EXPO zapadnie w ciagu 2 lat. Myslisz, ze w tym czasie /7 lat/zostanie
              zbudowana autostrada o dlugosci 400 km.

>
              > a poza tym to o co ci chodzi z tymi inwestycjami... kot naplakal... myslisz, ze
              >
              > twoja warszawa to wielka metropolia bo ma wielkie inwestycje ? zobacz na
              > moskwe... zobacz na berlin, paryz, londyn... moznaby tak wymieniac i wymieniac.

Mozna, ale po co. W ubieglorocznym rankingu "Newsweek" Warszawa zajela miejsce w
              pierwszej 5 miast europejskich jesli chodzi o ilosc inwestycji i szanse rozwoju.
              Zapytam sie, gdzie jest Wroclaw.

> zobaczysz za kilka lat jak to bedzie w polsce wygladalo... a poza tym to wali
              > mnie to. za nic w swiecie nie chcialbym mieszkac w warszawie . wolalbym kozia
              > wolke - mysle, ze wieksza kultura tam panuje i spokoj...

Moze i panuje, jednak to w Warszawie odbywaja sie wszystkie najwieksze koncerty
              rockowe, jazzowe, premiery filmow, tu sie odbywaja najwazniejsze wydarzenia
              kulturalne. A ze niektore czesci Warszawy sa brzydkie... Powtarzajac Twoja
              wypowiedz, wali nas to...Wszyscy zwracaja uwage na ladne i przyjemne miejsca,
              ktorych tu jest dostatek. We Wroclawiu sa same ladne miejsca?? A poza tym czemu
              sie tak denerwujesz i obrazasz nas Warszawiakow. Czy powiedzialem cos brzydkiegoi
              na temat wroclawiakow?? Troche kultury i opanowania... To, ze Wroclaw nie ma
              szans na na EXPO, nie oznacza, ze jest to brzydkie miasto. Zastanow sie co
              piszesz...

• Gość: wroclawi +__++__+__++__+ IP: 213.195.155.91, 217.96.4.* 04.04.01, 21:32
                nie ma szans bo taka jest postawa polakow do tego pomyslu
                ale nie zapominaj, ze na pomysl zorganizowania kongresu eucharystycznego tez
                patrzonio podobnie... mysle, ze expo sie tu odbedzie o ile nie bedzie blokowane
                przez takich jak ty... juz czas zaczac myslec globalnie a nie tylko lokalnie
                warszawo !

a to, ze w Newsweeku nie ma Wroclawia to normalne... w rankingach licza sie
                tylko stolice.

• Gość: Andrzej Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.01, 00:05
            Przypominam ja: Cegly z Wroclawia i innych miast zach. Polski jechaly po wojnie
            na odbudowe stolicy. W Poznaniu na odbudowe stolicy rozebrano Cytadele.
            Czy Wam do cholery ciagle malo.

Mam nadzieje, ze jak wejdziemy do Unii, to moje miasto bedzie mialo lepsze
            kontakty z Berlinem, niz z wami, wschodnie wiesniaki.
    • Gość: GARFIELD Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.01, 11:00
      Powinniśmy wspierać Wrocławian.
      W końcu nie wszystko musi się kręcic wokół stolicy.
      Powinniśmy promować Polskę a nie tylko Warszawę!
      • Gość: wars Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 212.244.100.* 05.04.01, 11:12
        Gość portalu: GARFIELD napisał(a):

> Powinniśmy wspierać Wrocławian.
        > W końcu nie wszystko musi się kręcic wokół stolicy.
        > Powinniśmy promować Polskę a nie tylko Warszawę!

Cały czas się nie rozumiemy. Wbijcie sobie do łbów, że nie mam nic przeciwko
        promowaniu Wrocławia, Pcimia Dolnego i Zielonej Góry, do cholery:-/. Chce tylko,
        aby promowane były pomysły mające szanse zrealizowania w najbliższym czasie, a
        nie trzeba porywać się z motyką na słońce i próbować robic gigantyczną imprezę do
        której to miasto jak żadne w Polsce nie jest przygotowane. Proszę bardzo, co z
        dojazdami, halami wystawienniczymi, gotowymi planami, autostradą do Warszawy...
        Myślicie, że to wszystko powstanie przez 8 lat?? W Hannowerze wszystko było OK:
        gotowa autostrada do Berlina /3 godz. jazdy/, poparcie rzadu. A tu co!!! Jest
        jakas komisja we wladzach centralnych, jakis projekt finansowania??? Przestańcie
        się podniecać.
        • Gość: wędzonka Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 05.04.01, 12:33
          Gość portalu: wars napisał(a):

> Cały czas się nie rozumiemy. Wbijcie sobie do łbów, że nie mam nic przeciwko
          > promowaniu Wrocławia, Pcimia Dolnego i Zielonej Góry, do cholery:-/. Chce tylko
          > ,
          > aby promowane były pomysły mające szanse zrealizowania w najbliższym czasie, a
          > nie trzeba porywać się z motyką na słońce i próbować robic gigantyczną imprezę
          > do
          > której to miasto jak żadne w Polsce nie jest przygotowane. Proszę bardzo, co z
          > dojazdami, halami wystawienniczymi, gotowymi planami, autostradą do Warszawy...
          >
          > Myślicie, że to wszystko powstanie przez 8 lat?? W Hannowerze wszystko było OK:
          >
          > gotowa autostrada do Berlina /3 godz. jazdy/, poparcie rzadu. A tu co!!! Jest
          > jakas komisja we wladzach centralnych, jakis projekt finansowania??? Przestańci
          > e
          > się podniecać.

Stary, widze ze nie jestes na czasie. To ze Ty nie masz pojecia o tym
          przedsiewzieciu dowodzi raczej, przykro mi to mowic, ignorancji.

Spojrzmy na fakty.

> której to miasto jak żadne w Polsce nie jest przygotowane. Proszę bardzo, co z
          > dojazdami, halami wystawienniczymi, gotowymi planami, autostradą do Warszawy...
          >
          > Myślicie, że to wszystko powstanie przez 8 lat?? W Hannowerze wszystko było OK:
          >
          > gotowa autostrada do Berlina /3 godz. jazdy/,

Drogi do Berlina i do Pragi sa lepsze niz do Warszawy, poza tym mamy blizej do
          tych miast, wiec nie ma problemu. Sam wiesz ze one troche bardziej sie licza.
          Ale i plany drog do Warszawy sa gotowe juz od dawna, zreszta te powstana i bez
          imprezy.
          Sa gotowe nie jeden ale az cztery projekty samej wystawy. Jest juz przygotowana
          lokalizacja (wroclawskie Zerniki).

> poparcie rzadu. A tu co!!! Jest
          > jakas komisja we wladzach centralnych, jakis projekt finansowania??? Przestańci
          > e
          > się podniecać.

Oficjalne i jednoznaczne poparcie dla przedsiewziecia wyrazilo Forum Prezydentow
          Miast Dolnoslaskich. (nie slyszales o tym we Wiadomosciach, bo ich
          zainteresowanie nie siega poza Janki)
          Ale o Dolnym Slasku mogles tez nie slyszec, wiec idzmy dalej.

Poparcie dla wystawy wyrazil sejm (366 glosow za, 3 przeciw), dlatego rzad juz
          dawno pracuje nad zgloszeniem do Biura Wystaw w Paryzu. (umknelo Ci to bo poza
          metrem nie dzieje sie w Polsce nic co zainteresowaloby Wiadomosci)

W przeciwienstwie do olimpiady w Zakopanem Expo we Wroclawiu nie tylko nie jest
          bojkotowane przez polskich intelektualistow - poparcie wyrazaja ludzie formatu
          wspomnianego tu juz Jana Nowaka Jezioranskiego czy Bartoszewskiego.

No coz, powiesz, kilku polaczkow macha szabelka. Zaskocze Cie: jest wielu innych
          Waszawiakow dobrze rozumiejacych stolecznosc, widze to nawet na tym forum! Sek w
          tym ze trzeba najpierw zrozumiec ze korzysci dla Polski przynosi nie tylko metro.

No ale co na to Europa do ktorej aspirujesz?
          Pewnie nie wiesz co to METREX bo takich rzeczy tez oszczedzaja Ci Warszawskie
          media. To jest Miedzynarodowe Stowarzyszenie Europejskich Regionow i Obszarow
          Metropolitalnych. Stworzono specjalna komisje w ktorej sklad wchodza Sewilla,
          Lizbona, Barcelona, Ateny, Turyn, Hanower (Warszawa? no coz...) sluzaca
          profesjonalnym, technicznym i formalnym wsparciem dla wniosku Wroclawia jako
          europejskiego pretendenta na gospodarza EXPO 2010. Znowu widac ze blizej nam do
          nich niz do Warszawy.

No to jeszcze poszerzmy horyzont.
          Pelne poparcie dla Wroclawia wyrazaja takie miasta jak: Breda, Charlotte(USA),
          Drezno, Guadalahara (to Meksyk kolego), Hradec Kralowe, Kowno, Departament La
          Vienne we Francji, Ramat Gan (Izrael) i oczywiscie Wiesbaden.
          Dlaczego?
          Nie dlatego ze nic sie nie dzieje, kolego.
          Wroclaw byl jedynym miastem z Polski majacym swoje dni juz na EXPO w Sewilli.
          Rownie dynamicznie zabiegal o wsparcie w Hanowerze. Ale o tym tez nie miales
          prawa slyszec w WOT-cie.

Wiec prosze, zanim cos powiesz przeczytaj cos wiecej niz Praski "Mieszkaniec".
          Chcialbym sie kiedys przestac wstydzic za wlasna stolice, skoro juz jestem na nia
          skazany.

> Przestańci
          > e
          > się podniecać.

Na Wroclawskim forum dostrzeglismy juz zjawisko ujemnego przyrostu naturalnego.
          Widze ze powoli zaczynamy odkrywac jego przyczyny. :)
          • Gość: Widok 9 Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!!-do Wędzonki IP: 195.117.228.* 05.04.01, 13:37
            Witaj na warszawskim forum. Cieszę się , że wpadłeś- bo dyskusja o Expo
            rozpoczęta we Wrocławiu przenosi się na naszą stronę. I to jest dobry krok dla
            stworzenia lobby na rzecz wystawy. Zawsze będą głosy za i przeciw. Ja jestem za
            Expo gdziekolwiek (nawet we Wrocławiu - a byle nie w Warszawie). Ale nie teraz.
            Teraz to mogę trochę utrzeć Ci nosa za Twoje wcześniejsze wypowiedzi nt. nas
            warszawiaków i naszego miasta- a Twojej Stolicy. Otóż wspomina się często (Ty
            także) o przejmowaniu środków budżetowych przez warszawskie metro:"A po co,
            skoro inne miasta są z tego powodu niedoinwestowane" . A ja skieruję to samo
            pytanie do Ciebie. Dlaczego kosztem wielu innych miast (od Gdańska po Cieszyn)
            ma powstać Expo we Wrocławiu? Pisałem już, że nie macie na dobrą sprawę
            niczego, co można pominąć w tworzeniu infrastruktury wokół Expo: bo gdzie
            hotele, drogi, hale wystawowe, sieci telekomunikacyjne i wiele innych rzeczy,
            które miał np. Hannower. Widzisz każdy kij ma dwa końce i trafiło na Ciebie.
            Warszawiacy jak zauważyłem nie są przeciwni Wrocławiowi- jako organizatorowi
            Expo. Ale myślą logicznie: w Sejmie siedzą ludzie, którzy dosyć często
            podejmują decyzje co najmniej śmieszne. Po za tym Polska jest krajem zbyt
            biednym, jest wiele ważniejszych rzeczy (autostrada Wrocław-W-wa ?), samo Expo
            niczego na dłuższą metę nie daje. Jest to tylko biznes. Ale żeby się biznes
            udał to muszą być pieniądze, a tych po prostu nie ma. Ten sam Sejm, na który
            się powołujesz zatwierdził kwotę na metro, ale pieniędzy Wojewoda nadal nie
            przekazuje. Tak samo będzie z Expo, czyli wstyd przed Światem.
            Życzę Ci jednak nadal takiej wytrwałości w kreowaniu swojego miasta jako
            miejsca olbrzymich możliwości- a może się uda.
            • Gość: wędzonka Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!!-do Wędzonki IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 05.04.01, 16:15
              Gość portalu: Widok 9 napisał(a):

> Witaj na warszawskim forum. Cieszę się , że wpadłeś- bo dyskusja o Expo
              > rozpoczęta we Wrocławiu przenosi się na naszą stronę. I to jest dobry krok
              dla
              > stworzenia lobby na rzecz wystawy. Zawsze będą głosy za i przeciw. Ja jestem
              za
              >
              > Expo gdziekolwiek (nawet we Wrocławiu - a byle nie w Warszawie). Ale nie
              teraz.

I slusznie. Planujemy Expo dopiero za 9 lat.

> Teraz to mogę trochę utrzeć Ci nosa za Twoje wcześniejsze wypowiedzi nt. nas
              > warszawiaków i naszego miasta- a Twojej Stolicy. Otóż wspomina się często (Ty
              > także) o przejmowaniu środków budżetowych przez warszawskie metro:"A po co,
              > skoro inne miasta są z tego powodu niedoinwestowane" . A ja skieruję to samo
              > pytanie do Ciebie. Dlaczego kosztem wielu innych miast (od Gdańska po
              Cieszyn)
              > ma powstać Expo we Wrocławiu? Pisałem już, że nie macie na dobrą sprawę
              > niczego, co można pominąć w tworzeniu infrastruktury wokół Expo: bo gdzie
              > hotele, drogi, hale wystawowe, sieci telekomunikacyjne i wiele innych rzeczy,
              > które miał np. Hannower. Widzisz każdy kij ma dwa końce i trafiło na Ciebie.
              > Warszawiacy jak zauważyłem nie są przeciwni Wrocławiowi- jako organizatorowi
              > Expo. Ale myślą logicznie: w Sejmie siedzą ludzie, którzy dosyć często
              > podejmują decyzje co najmniej śmieszne. Po za tym Polska jest krajem zbyt
              > biednym, jest wiele ważniejszych rzeczy (autostrada Wrocław-W-wa ?), samo
              Expo
              > niczego na dłuższą metę nie daje. Jest to tylko biznes. Ale żeby się biznes
              > udał to muszą być pieniądze, a tych po prostu nie ma. Ten sam Sejm, na który
              > się powołujesz zatwierdził kwotę na metro, ale pieniędzy Wojewoda nadal nie
              > przekazuje. Tak samo będzie z Expo, czyli wstyd przed Światem.

Chetnie odpowiem na Twoje watpliwosci bo sporo w nich mitow i zabobonow.

Tylko jedna z inwestycji o ktorych mowisz ma szanse nie wypalic: droga do
              Warszawy. I tylko ona w istotny sposob zalezy od inwestycji budzetowych. I
              bedzie ona zrealizowana niezaleznie czy Expo dojdzie do skutku czy nie.
              I w dodatku bez niej Expo moze sie odbyc, tyle ze Wam bedzie mniej wygodnie do
              nas dojechac. :)
              Ja osobiscie na weekend samochodem i tak mam blisko Prage (ale czeska :).

Obwodnica srodmiejska we Wroclawiu to za to jedna z najszybciej realizowanych
              inwestycji. Tu glowne koszty ponosi miasto, jest to rowniez inwestycja
              niezalezna od Expo.

Zabawnie brzmi natomiast to co mowisz o braku hoteli. Pomijajac sam Wroclaw
              ktory juz teraz przezywa boom hotelowy, caly Dolny Slask obfituje w
              miejscowosci wypoczynkowe pelne prywatnych pensjonatow w kazdej klasie. Sam
              rozumiesz ze inwestycje z budzetu maja tu znikome zastosowanie.

Hala wystawowa Polski to ulamek ulamka procenta kosztow metra. Inne pawilony z
              reguly stawiaja same zainteresowane kraje-wystawcy. Poza tym okreslenie "tylko
              biznes" wbrew temu co mowisz nie ma zabarwienia pejoratywnego: prywatny
              pieniadz zawsze znajduje sie tam gdzie jest biznes. Zreszta przeczytaj post
              swojego krajana BudArka.
              Korzysci z Expo w krotkim okresie odczuje caly Dolny Slask (promocja regionu, a
              wiec turystyka i inwestycje zagraniczne) i mase firm spoza regionu. Wbrew temu
              co mowisz wlasnie w dlugim okresie odczuje je rowniez reszta kraju (rozwiniety
              gospodarczo Dolny Slask to kopalnia zlota dla budzetu). Jak widzisz, niewiele
              do tego dokladajac!

Poki co najwazniejsze sa tu projekty i lokalizacja. A te juz po prostu sa.
              Jeszcze jedna rzecz: wroclawskie Expo wcale nie konkuruje wysokoscia kosztow z
              Hanowerem. Wrecz przeciwnie, planowane koszty sa o niebo nizsze.

Co do sieci telekomunikacyjnych, coz, mozesz nie wiedziec, mamy tu dwoch
              operatorow telefonow stacjonarnych i trzech komorkowych. Kablowek tez nie
              wynaleziono w Warszawie wbrew pozorom. Natomiast juz niedlugo we Wroclawiu
              bedziesz mogl skorzystac z sieci MPEC (cieplowni). Poza tym zanim zaczniesz
              uzywac UMTS pamietaj ze u nas powstana do niego aparaty. :)

> Życzę Ci jednak nadal takiej wytrwałości w kreowaniu swojego miasta jako
              > miejsca olbrzymich możliwości- a może się uda.

Jak widzisz, Twoje zyczenia maja moc szybkiego spelniania sie. :)

Dziekuje! :)

• Gość: GARFIELD POPIERAM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.04.01, 13:38
            MASZ RACJĘ WĘDZONKA!
            Gdyby wychodzić z założenia, że nie ma infrastruktury
            to nigdy nie osiągnie się zmierzonych celów!
            Podpisuję się obiema rękami pod poparciem dla
            Wrocławia!
            • Gość: wędzonka GARFIELD, Sawa, BudArek i inni ! IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 05.04.01, 21:50
              GARFIELD boj sie Boga!
              Kogo bede przesladowal? Jeszcze troche i wyjdzie zescie tu bardziej za Expo niz
              w samym Wroclawiu!

Powiedz chociaz ze mamy do dupy charaktery... :)

Wędzonka.
              • Gość: GARFIELD Re: Wędzonka! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.04.01, 12:09
                Tak na prawdę troszkę sie na Wrocławiu zawiodłem czytając wasze posty na temat
                Warszawki.
                Mam nadziej, że nie wszyscy są u was tacy anty.
                Osobiście podoba mi się Wrocław i sądzę, że powinien dostać tę szansę, jak i
                inne miasta!
                Warszawa nie ma monopolu na wszystko.

Teraz zapewne narażę się moim ziomkom:
                A czy Warszawa jest przygotowana do EXPO???

Wystarczy popatrzeć na Łazienkowska gdy rozkraczy się na niej TIR, lub al.
                Krakowską.
                Wtedy stoi pół Warszawy.
                Demonstracje przed ministerstwami blokują całą Warszawę.
                Baza Hotelowa, Gastronomiczna, komunikacja- czy jest to przygotowane do obsługi
                takiej imprezy ???? Odpowiem: NIE!
                To nie mecz na Łazienkowskiej, czy wystawa na Bokserskiej (wtedy też Mokotów
                stoi!)

Pozdrowionka Wędzonka!
                • Gość: Widok 9 Re: Wędzonka! iGarfield IP: 195.117.228.* 06.04.01, 12:47
                  Fajny wątek i dobrze ze się pojawił. Napisałem wczoraj aby o Expo nie starała
                  się Warszawa, właśnie z nst powodów:są dla nas potrzeby bardziej pilne:1.metro,
                  2.obwodnica (i jeszcze kupa innych spraw). Do tego są potrzebne pieniądze,
                  których nikt nam nie da (a raczej nie zwróci). Wędzonka ja rozumiem, że widzisz
                  sens w takiej inwestycji. Poznań dokonał tego już bardzo dawno i dzięki temu
                  też bardziej zaistniał w Świecie. Ale czy Poznań dzięki Targom jest perełką?
                  Nie. Napiszesz że Warszawa zabiera całą kasę. A ja z uporem maniaka odpiszę -
                  nie Warszawa ale budżet, który w o wiele większym stopniu "doi" Stolicę. Czyli
                  w jednym wszyscy się zgadzamy, że Expo może gdzieś w Polsce (nawet Wrocław),
                  kiedyś- byle nie podniecać się na zapas, bo z tego będzie tylko plama.
                • Gość: Widok 9 Re: Wędzonka! iGarfield IP: 195.117.228.* 06.04.01, 12:48
                • Gość: Widok 9 Re: Wędzonka! iGarfield IP: 195.117.228.* 06.04.01, 12:49
          • Gość: wars Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.04.01, 21:20
            Gość portalu: wędzonka napisał(a):

> Gość portalu: wars napisał(a):
            >
            > > Cały czas się nie rozumiemy. Wbijcie sobie do łbów, że nie mam nic przeciw
            > ko
            > > promowaniu Wrocławia, Pcimia Dolnego i Zielonej Góry, do cholery:-/. Chce
            > tylko
            > > ,
            > > aby promowane były pomysły mające szanse zrealizowania w najbliższym czasi
            > e, a
            > > nie trzeba porywać się z motyką na słońce i próbować robic gigantyczną imp
            > rezę
            > > do
            > > której to miasto jak żadne w Polsce nie jest przygotowane. Proszę bardzo,
            > co z
            > > dojazdami, halami wystawienniczymi, gotowymi planami, autostradą do Warsza
            > wy...
            > >
            > > Myślicie, że to wszystko powstanie przez 8 lat?? W Hannowerze wszystko był
            > o OK:
            > >
            > > gotowa autostrada do Berlina /3 godz. jazdy/, poparcie rzadu. A tu co!!! J
            > est
            > > jakas komisja we wladzach centralnych, jakis projekt finansowania??? Przes
            > tańci
            > > e
            > > się podniecać.
            >
            >
            > Stary, widze ze nie jestes na czasie. To ze Ty nie masz pojecia o tym
            > przedsiewzieciu dowodzi raczej, przykro mi to mowic, ignorancji.
            >
            > Spojrzmy na fakty.
            >
            > > której to miasto jak żadne w Polsce nie jest przygotowane. Proszę bardzo,
            > co z
            > > dojazdami, halami wystawienniczymi, gotowymi planami, autostradą do Warsza
            > wy...
            > >
            > > Myślicie, że to wszystko powstanie przez 8 lat?? W Hannowerze wszystko był
            > o OK:
            > >
            > > gotowa autostrada do Berlina /3 godz. jazdy/,
            >
            > Drogi do Berlina i do Pragi sa lepsze niz do Warszawy, poza tym mamy blizej do
            > tych miast, wiec nie ma problemu. Sam wiesz ze one troche bardziej sie licza.
            > Ale i plany drog do Warszawy sa gotowe juz od dawna, zreszta te powstana i bez
            > imprezy.
            > Sa gotowe nie jeden ale az cztery projekty samej wystawy. Jest juz przygotowana
            >
            > lokalizacja (wroclawskie Zerniki).

>
            >
            > > poparcie rzadu. A tu co!!! Jest
            > > jakas komisja we wladzach centralnych, jakis projekt finansowania??? Przes
            > tańci
            > > e
            > > się podniecać.
            >
            > Oficjalne i jednoznaczne poparcie dla przedsiewziecia wyrazilo Forum Prezydento
            > w
            > Miast Dolnoslaskich. (nie slyszales o tym we Wiadomosciach, bo ich
            > zainteresowanie nie siega poza Janki)
            > Ale o Dolnym Slasku mogles tez nie slyszec, wiec idzmy dalej.

Skąd jesteś taki pewny cwaniaczku. Miałem nadzieję na konstruktywną opinię, ale
            jak widzę takowa z tobą głąbie nie wchodzi w grę, więc możemy iść na noże, jeśli
            zaczynasz mnie chamie obrażać.

>
            > Poparcie dla wystawy wyrazil sejm (366 glosow za, 3 przeciw), dlatego rzad juz
            > dawno pracuje nad zgloszeniem do Biura Wystaw w Paryzu. (umknelo Ci to bo poza
            > metrem nie dzieje sie w Polsce nic co zainteresowaloby Wiadomosci)

Umknęło mi to, bo takie jest właśnie zainteresowanie środków masowego przekazu tą
            imprezą i taki jest wrocławski lobbing w całym kraju. Moje gratulacje, od reklamy
            EXPO, aż w głowie huczy, durniu.

>
            > W przeciwienstwie do olimpiady w Zakopanem Expo we Wroclawiu nie tylko nie jest
            >
            > bojkotowane przez polskich intelektualistow - poparcie wyrazaja ludzie formatu
            > wspomnianego tu juz Jana Nowaka Jezioranskiego czy Bartoszewskiego.
            >
            > No coz, powiesz, kilku polaczkow macha szabelka. Zaskocze Cie: jest wielu innyc
            > h
            > Waszawiakow dobrze rozumiejacych stolecznosc, widze to nawet na tym forum! Sek
            > w
            > tym ze trzeba najpierw zrozumiec ze korzysci dla Polski przynosi nie tylko metr
            > o.

Przykład metra podałem tylko po to, aby ci uzmysłowić, jak wielkie jest
            zainteresowanie całej Polski sprawami Warszawy, także twojej Stolicy, czy to ci
            się podoba czy nie. A jest ono żadne. I wielu Warszawiaków, ma na głowie problemy
            związane z własnym miastem i wybacz, nie będzie się przejmowało EXPO we Wrocławiu.

>
            > No ale co na to Europa do ktorej aspirujesz?
            > Pewnie nie wiesz co to METREX bo takich rzeczy tez oszczedzaja Ci Warszawskie
            > media. To jest Miedzynarodowe Stowarzyszenie Europejskich Regionow i Obszarow
            > Metropolitalnych. Stworzono specjalna komisje w ktorej sklad wchodza Sewilla,
            > Lizbona, Barcelona, Ateny, Turyn, Hanower (Warszawa? no coz...) sluzaca
            > profesjonalnym, technicznym i formalnym wsparciem dla wniosku Wroclawia jako
            > europejskiego pretendenta na gospodarza EXPO 2010. Znowu widac ze blizej nam do
            >
            > nich niz do Warszawy.
            >
            > No to jeszcze poszerzmy horyzont.
            > Pelne poparcie dla Wroclawia wyrazaja takie miasta jak: Breda, Charlotte(USA),
            > Drezno, Guadalahara (to Meksyk kolego), Hradec Kralowe, Kowno, Departament La
            > Vienne we Francji, Ramat Gan (Izrael) i oczywiscie Wiesbaden.
            > Dlaczego?
            > Nie dlatego ze nic sie nie dzieje, kolego.
            > Wroclaw byl jedynym miastem z Polski majacym swoje dni juz na EXPO w Sewilli.
            > Rownie dynamicznie zabiegal o wsparcie w Hanowerze. Ale o tym tez nie miales
            > prawa slyszec w WOT-cie.

Kolego, WOTu nie oglądam, to po pierwsze. Nie mam czasu na telewizję bo muszę
            ciężko harować na życie. Ty może masz na to czas i lubisz ślęczeć przed
            telewizorem i zbierać informacje na temat swojego ukochanego EXPO.Po drugie,
            powtórzę jeszcze raz, mam wrażenie, że w tym kraju są mimo wszystko ważniejsze
            problemy niż urządzanie takich imprezek, patrz mail od Widok 9. Po trzecie, mogę
            cię zapewnić, że dobrze pojmuję stołeczność i warszawskość. Moje zdanie jest
            takie, że ta impreza się nie odbędzie we Wrocławiu w 2010 roku. I nie chodzi mi o
            miejsce, tylko o czas. Przestań się łudzić. Po czwarte: czy ty masz jakiś ukryty
            kompleks na punkcie Warszawy?? Od dwóch dni staram się przekazać min. Tobie, że
            nie mam żadnych urazów w stosunku do Wrocławia. Uważam,że jest to całkiem ładne
            miasto, choć jest tam sporo syfu /jak wszędzie zresztą/. Dlatego napiszę w końcu
            dosadnie: odpierdol się z tymi docinkami na temat Warszawy. Starasz się robić z
            siebie światowca i kolesia obeznanego z problemem, a tu nagle, czytamy Twoje
            aluzyjki i komentarze i co?? Wychodzi cham i prostak.

>
            > Wiec prosze, zanim cos powiesz przeczytaj cos wiecej niz Praski "Mieszkaniec".
            > Chcialbym sie kiedys przestac wstydzic za wlasna stolice, skoro juz jestem na n
            > ia
            > skazany.

Sprawia nam to wielką przykrość, że jesteś skazany na Warszawę. Wprost boli nas
            to w pewnym miejscu. Dla ciebie Warszawa to plac Defilad, Starówka i kilka
            znanych ogólnie miejsc. A dla mnie, to miasto posiadające setki /tak, tak/ miejsc
            historycznych, o których ani Ty, ani większość Warszawiaków nie ma zielonego
            pojęcia. A ja "siedzę" w historii tego miasta od lat i mam na ten temat trochę
            więcej do powiedzenia niż Ty. Dlatego, jeśli zaczniesz kiedyś jechać na swoją
            Stolicę, przeczytaj choć jeden tom "Spacerków po Warszawie" p. Kasprzyckiego,
            może zaczniesz inaczej spostrzegać to miasto i jego mieszkańców. Czego Ci z
            całego serca życzę.

• Gość: wędzonka Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 156.24.231.144, 156.24.1.* 05.04.01, 22:39
              Wars, uspokoj sie i rozejrzyj uwaznie. Ja wlasnie sie zastanawiam skad w
              Warszawie tyle zapalu do Expo. Zanim zobaczylem ten watek myslalem ze mieszkaja
              tam tylko tacy kolesie jak Ty, zapatrzeni w siebie i w "Spacerki po Warszawie".
              Powiem Ci szczerze ze Sawa, GARFIELD, czy BudArek po prostu zbili mnie z
              pantalyku.
              Dla nich specjalnie przeczytam te Twoje "spacerki". Naprawde chce wiedziec
              gdzie spaceruja tacy jak oni!

A dla Ciebie, no coz, widocznie tylko dla Ciebie adresowalem swojego posta,
              zebys zauwazyl ze interesujace i wazne rzeczy dzieja sie nie tylko w
              Lazienkach. Rozumiem Twoje oburzenie, bo chcialem Ci przekazac wlasnie te
              nieprzyjemna wiadomosc, ze ten "nikt", o ktorym tyle piszesz ze ma w dupie cala
              Polske (w tym i wazne dla niej Expo), to tylko Ty.

(no tak, i telewizja - punkt dla Ciebie :).
              • Gość: wroclawi po co te kwasy... IP: 213.195.155.93, 217.96.4.* 06.04.01, 21:34
                zapalmy zielona fajke pokoju !
                expo jak ma byc to bedzie !
                a warszawa jaka jest taka jest
                wroclaw nigdy nie bedzie warszawa i na odwrot
                tyczy sie to kazdego miasta w polsce

peace !
                • Gość: wars Re: po co te kwasy... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.04.01, 23:32
                  oto słowa mędrca. popieram. w końcu mieszkamy w Polsce i chyba to jest
                  najważniejsze.
                  • Gość: wroclawi pokochajmy sie ! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.01, 15:22
                    no wlasnie... juz widze narodowcow mazowszanow - warszawa dla warszawiaka !
                    albo dolnoslaskich "okregowcow" - wroclaw dla wroclawian !
                    luzik panowie i panie!
                    jest wiosna - zamiast marnowac energie na wojny moze wspolna milosc...
                    kochajmy sie fizycznie i psychicznie !!!

• Gość: rwt Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.01, 22:01
      To co tu wypisuje wiekszość - bo przyznaję, że nie wszyscy - Warszawki, jest
      ewidentnym dowodem, że po pierwsze ta większość ma ZEROWE pojęcie o tym do
      czego SŁUŻY Stolica - powód jest prosty w Stolicy znależli się przypadkiem, po
      drugie jak można poważnie traktować ludzi z miejscowości, w której nie ma
      ratusza, a wiadomo, że ratysza nie ma tylko na .............
    • Gość: makler Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 09.04.01, 12:31
      To szansa dla Wrocławia, życze im żeby im sie udało, pozdrawiam was!!!
      makler
      • Gość: wroclawi Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 213.195.155.99, 217.96.4.* 09.04.01, 19:43
        Gość portalu: makler napisał(a):

> To szansa dla Wrocławia, życze im żeby im sie udało, pozdrawiam was!!!
        > makler

TO SZANSA DLA CALEJ POLSKI - ZWLASZCZA ZACHODNIEJ
        AUTOSTRADY, OBWODNICE, LOTNISKA, WYREMONTOWANE STACJE KOLEJOWE...
        NO I KONKURENCJA DLA WARSZAWY W POZYTYWNYM TEGO SLOWA ZNACZENIU - MYSLE, ZE I U
        NAS ZACZNA POWSTAWAC PRAWDZIWE DRAPACZE...
      • Gość: raf Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 213.76.90.* 13.04.01, 23:34
        dzięki, tego nam trzeba
        rafal
    • Gość: litość Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: 213.76.203.* 13.04.01, 00:39
      wrocław i expo, niezłe jaja, a może by tak igrzyska, drapacz chmur, dobra
      droga, co kolwiek żeby to przypominało miasto na XIX wiek a nie XVI
      • Gość: roy Re: WROCŁAWIANIE starają się o EXPO 2010 !!! IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 13.04.01, 23:37
        wrocław i expo, niezłe jaja, a może by tak igrzyska, drapacz chmur, dobra
        droga, co kolwiek żeby to przypominało miasto na XIX wiek a nie XVI

hmmmm, a może by tak najpierw do szkoły na polski, a później do pracy i
        dyskusji, chyba, że jesteś z ....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka