dante_waw 04.09.02, 23:09 Na ktorych drogach i na jakich odcinkach beda płatne (jezeli bedą), czy zaraz za tablicami końca Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MoleR Re: Winiety na Mazowszu IP: *.bci.net.pl 05.09.02, 09:32 dante_waw napisał: > Na ktorych drogach i na jakich odcinkach beda płatne (jezeli bedą), czy zaraz > za tablicami końca Warszawy? Mam nadzieję, że nigdy do realizacji tak kretyńskiego pomysłu nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Winiety na Mazowszu 05.09.02, 09:35 Pojęcia nie mam. A minister Pol za te kretynizmy nadaje się do wysłania w kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
pmka Re: Winiety na Mazowszu 05.09.02, 10:45 Rozumiem, że chodzi o bilet w jedną stronę? jeżeli tak to jestem ZA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Winiety na Mazowszu IP: *.datastar.pl 05.09.02, 11:16 pmka napisał: > Rozumiem, że chodzi o bilet w jedną stronę? jeżeli tak to jestem ZA!! > Odpowiedz Link Zgłoś
pmka Re: Winiety na Mazowszu 05.09.02, 15:20 ok. ja też chętnie cos wysupłam. PMK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Winiety na Mazowszu IP: *.braun.de 05.09.02, 15:24 Gość portalu: Anka napisał(a): > zrzućmy się na ten bilet (jestem w stanie zapłacić nawet proponowane 180 zł, > a właściwie 270 - bo okazuje się, że samochodzik z kratką tyle będzie płacić) Tez nie lubie pomyslu z winietkami, ale jesli cwaniaczkowie z kratkami mieliby placic wiecej to czemu nie :-) Wyciagneli juz na tych swoich pseudociezarowkach wystarczajaco VAT-u, uzywajac ich oczywiscie w celach prywatnych a nie biznesowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Winiety na Mazowszu IP: *.carcade.com.pl 05.09.02, 16:06 Gość portalu: Raffix napisał(a): > Tez nie lubie pomyslu z winietkami, ale jesli cwaniaczkowie z kratkami mieliby > placic wiecej to czemu nie :-) > Wyciagneli juz na tych swoich pseudociezarowkach wystarczajaco VAT-u, uzywajac > ich oczywiscie w celach prywatnych a nie biznesowych. > Czy moglbys rozwinac swa swiatla mysl i wyjasnic mi dlaczego ludzie ktorzy posiadaja samochody z kratka sa cwaniaczkami i na dodatek wyciagaja wg. ciebie VAT ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoleR Re: Winiety na Mazowszu IP: *.bci.net.pl 05.09.02, 17:34 Gość portalu: darkg napisał(a): > Gość portalu: Raffix napisał(a): > > > Tez nie lubie pomyslu z winietkami, ale jesli cwaniaczkowie z kratkami > mieliby > > placic wiecej to czemu nie :-) > > Wyciagneli juz na tych swoich pseudociezarowkach wystarczajaco VAT-u, > uzywajac > > ich oczywiscie w celach prywatnych a nie biznesowych. > > > Czy moglbys rozwinac swa swiatla mysl i wyjasnic mi dlaczego ludzie ktorzy > posiadaja samochody z kratka sa cwaniaczkami i na dodatek wyciagaja wg. ciebie > VAT ? Pewnie chodzi mu o to, że zakładają działalność gospodarczą i jako płatnicy VAT, z tego rodzaju samochodu mogą odzyskać VAT...rzeczywiście szczyt cwaniactwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Winiety na Mazowszu IP: *.braun.de 05.09.02, 19:53 Gość portalu: MoleR napisał(a): > Pewnie chodzi mu o to, że zakładają działalność gospodarczą i jako płatnicy > VAT, z tego rodzaju samochodu mogą odzyskać VAT...rzeczywiście szczyt > cwaniactwa... Chodzi o to, ze z moich obserwacji spora czesc tych samochodow wykorzystywana jest w znacznej czesci dla celow prywatnych. Sa tez przypadki, gdy samochod "na firme" (jak to sie u nas mowi) kupuje sie dla zony czy podrastajacego dziecka. Oczywiscie jest to trudne do udowodnienia tak jak plaga falszywych darowizn i rent pare lat temu. Jesli przedmowcy nie widza w tym nic zdroznego to sie nie dogadamy, ale ja jakos nie darze tego typu dzialan sympatia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Probuje wyjasnic IP: *.braun.de 05.09.02, 19:57 Gość portalu: darkg napisał(a): > > Tez nie lubie pomyslu z winietkami, ale jesli cwaniaczkowie z kratkami > > mieliby > > placic wiecej to czemu nie :-) > > Wyciagneli juz na tych swoich pseudociezarowkach wystarczajaco VAT-u, > > uzywajac > > ich oczywiscie w celach prywatnych a nie biznesowych. > > > Czy moglbys rozwinac swa swiatla mysl i wyjasnic mi dlaczego ludzie ktorzy > posiadaja samochody z kratka sa cwaniaczkami i na dodatek wyciagaja wg. > ciebie VAT ? Sorry myslalem, ze moja "swiatla mysl" jest w miare czytelna - ostatnie zdanie odpowiadalo na pytanie "dlaczego". Otoz chodzi o to, ze zwrot VAT-u przysluguje od wydatkow zwiazanych z dzialalnoscia gospodarcza, tymczasem z moich obserwacji spora czesc tych samochodow wykorzystywana jest w czesci lub w calosci na cele prywatne. A od tego moim zdaniem VAT-u (od kosztow zakupu i eksploatacji) odliczac nie wypada. Ale to jest juz kwestia smaku, bo nikt oczywiscie Wam tego nie udowowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darkg Re: Probuje wyjasnic IP: *.carcade.com.pl 06.09.02, 10:12 Gość portalu: Raffix napisał(a): > Sorry myslalem, ze moja "swiatla mysl" jest w miare czytelna - ostatnie zdanie > odpowiadalo na pytanie "dlaczego". Otoz chodzi o to, ze zwrot VAT-u przysluguje > > od wydatkow zwiazanych z dzialalnoscia gospodarcza, tymczasem z moich > obserwacji spora czesc tych samochodow wykorzystywana jest w czesci lub w > calosci na cele prywatne. A od tego moim zdaniem VAT-u (od kosztow zakupu i > eksploatacji) odliczac nie wypada. Ale to jest juz kwestia smaku, bo nikt > oczywiscie Wam tego nie udowowni. Na calym cywilizowanym swiecie postepowanie zgodnie z obowiazujacym prawem (jakie by ono nie bylo) jast traktowane za norme. Dlatego twoje twierdzenie ze 'moim zdaniem VAT-u (od kosztow zakupu i eksploatacji) odliczac nie wypada' jest tylko i wylacznie twoim subiektywnym odczuciem, ktore na szczescie nie ma zadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Re: Probuje wyjasnic IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.09.02, 00:42 Gość portalu: darkg napisał(a): > > od wydatkow zwiazanych z dzialalnoscia gospodarcza, tymczasem z moich > > obserwacji spora czesc tych samochodow wykorzystywana jest w czesci lub w > > calosci na cele prywatne. A od tego moim zdaniem VAT-u (od kosztow zakupu > i > > eksploatacji) odliczac nie wypada. Ale to jest juz kwestia smaku, bo nikt > > oczywiscie Wam tego nie udowowni. > > Na calym cywilizowanym swiecie postepowanie zgodnie z obowiazujacym prawem > (jakie by ono nie bylo) jast traktowane za norme. Dlatego twoje twierdzenie > ze 'moim zdaniem VAT-u (od kosztow zakupu i eksploatacji) odliczac nie > wypada' jest tylko i wylacznie twoim subiektywnym odczuciem, ktore na > szczescie nie ma zadnego znaczenia. Tu się oczywiście mylisz - na całym świecie działanie pozorne (czyli np. fałszywa darowizna lub renta albo kupowanie "na firme" mówiąc po polskawemu samochodu, który jest używany przede wszystkim do celów prywatnych) jest niezgodne z prawem. Inną sprawą jest udowodnienie takiego złamania prawa, co oczywiście jest bardzo trudne. Rozumiem, że to dla Ciebie nie ma znaczenia i nie liczę na to, że Cię przekonam. Nie przekonam też wielu innych łamiących prawo w bardziej brutalny sposób. Napisałem tylko - w odpowiedzi na Twoje pytanie - dlaczego uważam ludzi kupujących prywatne samochody "na firmę" za cwaniaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: pseudociężarówki IP: *.datastar.pl 06.09.02, 08:29 1/ nie każdy "odzyskał" VAT - mając działalność nie ma (a przynajmniej kilka lat temu kiedy pojawiły się kratki) nie było przymusu bycia VAT'owcem 2/ rozejrzyj się po drogach - o ile wcześniej padłoby Daewoo... 3/ za montaż kratki trzeba było dopłacić ok. 3000 zł - świetna okazja dla wielu do założenia własnej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
dante_waw Do: Gazety Stołecznej 05.09.02, 23:04 czy stoleczna nie moglaby napisac podobnego artykulu o okolicach Warszawy www2.gazeta.pl/auto/1,24766,992952.html Odpowiedz Link Zgłoś