przemyslaw.burkiewicz 02.01.06, 18:07 Wszystko super, elegancko, ale dlaczego nikt nie pomyślał o wymianie instalacji sanitarnych, gazowych i elektrycznych? Tam też siedzi grzyb i próchnica, nie tylko w elewacjach i tynkach. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jurek1987 Ząbkowska 6 02.01.06, 20:10 A co z sąsiednią kamienicą na Ząbkowskiej 6(lata międzywojenne) i kamieniczką nr.9/tą z drewnianą nadbudówką/? Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Ząbkowska 6 02.01.06, 20:33 Jeśli chodzi o całokształt,to wymiana instalacji często nie idzie w parze z remontem elewacji ale nastepuje pózniej-na tej ulicy juz tak bylo.Mimo ze napisali o wymianie instalacji,napisali troche widac na wyrost: um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=aktualnosci&ak_id=5457&kat=2 A jeśli chodzi o kamienice nr 9 to bedzie rekonstruowana od zera... Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Ząbkowska 6 02.01.06, 22:47 Oj, panowie... "Zrobiliśmy kompleksowy remont - od naprawy dachu, po izolację fundamentów. Wcześniej wymieniliśmy wszystkie instalacje - mówi Janusz Trocński..." Przecież mówi, że wymienili. Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 03.01.06, 23:23 u taki sznureczek: www.praga-pn.waw.pl/pragapn/strona/zycie_dzielnicy/rewitalizacja_pragi i czarno na białym stoi,że dokończeniem remontu kamienic ze zrekonstruowanym wystrojem jest wymiana instalacji.W tej kolejności. Odpowiedz Link Zgłoś
tomasz.urzykowski1 Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 06.01.06, 23:34 Zgoda, ale to nie dotyczy kamienicy przy Ząbkowskiej 4. Tutaj rzeczywiście instalacje wymienili po bożemu już w 2004 roku (był na to osobny przetarg), o czym kiedyś pisaliśmy. Teraz wyremontowali elewacje, klatki schodowe, wymienili okna i balkony, wybrukowali podwórko. Szkoda tylko, że na samym środku wywalili ceglany śmietnik. Z drugiej strony rozumiem, że nikt nie chciał go mieć pod oknami. Odpowiedz Link Zgłoś
s.fug Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 07.01.06, 17:05 śmietnik na ogół urody podwórku nie dodaje. Ale, tak sobie teraz pomyślałem, mógłby przecież być estetyczny, dobrze wpisany w otoczenie, tak by nie szpecił, nie był obcym elementem, ale takim nierażącym uzupełnieniem, a nawet ozdobą. Czy ktoś zna może taki przypadek? Ja niestety nie. Albo widziałem, tylko nie zwróciłem uwagi, bo zbyt dobrze wtapiał się w otoczenie :) Za to wyobrażam sobie, jakby taki nieszablonowy obiekcik mógł wyglądać. Np. na planie koła, wejście przesłonięte łukową ścianką, całość przykryta płaskim lub lekko stożkowym daszkiem, ściany z nietynkowanej dobrej cegły, albo z puszczonymi na nie pnączami... (Jakby ktoś nie wiedział, jest to forma historyczna - tak wyglądał jeden z typów małego schronu przeciwlotniczego z drugiej wojny światowej. To takie moje "skrzywienie zawodowe" :)) Ale oczywiście ten jakże ważny element małej architektury powinien być każdorazowo dobrany do konkretnego otoczenia. Co o tym sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
jota.40 Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 08.01.06, 23:56 Owszem - spotkałam ostatnio na swej drodze bardzo elegancki śmietnik, świeżo wybudowany przy starej kolonii WSM, na ulicy Sierpeckiej, w okolicach Teatru Komedia ;))). Ceglany. Odpowiedz Link Zgłoś
kosaciec Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 09.01.06, 00:17 s.fug napisał: To takie moje "skrzywienie zawodowe" :)) > Ale oczywiście ten jakże ważny element małej architektury powinien być > każdorazowo dobrany do konkretnego otoczenia. > Co o tym sądzicie? Jeśli okolica burżujska,a skrzywienia zawodowe w cenie,proponuję formę grobowca- dwa schodki w dół,zaś po bokach pojemniki-całość nakryta dwuspadowym daszkiem zwieńczonym logo MPO,zaś w oknach-oczywiście ostrołukowych-maswerki,laskowania itd.Na umieszczonych w nich witrażach-panorama Łubnej,widok ulicy Obozowej itp.Po bokach-latarnie pastorałki i bruk z reliktami torowiska.W tylnej elewacji warto zaprojektować dwie konchowe nisze-na popiersia Kaczyńskiego i Borowskiego,obowiązkowo efekt recyclkingu-mogą być z makulatury,liczy się to,że ludzie znajdą się na właściwym miejscu.Nie wiem tylko,czy uda sie zainstalować internet i kablówkę dla kloszardów,ale błagam-BĄDŻMY NA TYM FORUM POWAŻNIEJSI!! Odpowiedz Link Zgłoś