Dodaj do ulubionych

Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego

02.01.06, 18:07
Wszystko super, elegancko, ale dlaczego nikt nie pomyślał o wymianie
instalacji sanitarnych, gazowych i elektrycznych? Tam też siedzi grzyb i
próchnica, nie tylko w elewacjach i tynkach.
Pzdr
Obserwuj wątek
    • jurek1987 Ząbkowska 6 02.01.06, 20:10
      A co z sąsiednią kamienicą na Ząbkowskiej 6(lata międzywojenne)
      i kamieniczką nr.9/tą z drewnianą nadbudówką/?
      • kosaciec Re: Ząbkowska 6 02.01.06, 20:33
        Jeśli chodzi o całokształt,to wymiana instalacji często nie idzie
        w parze z remontem elewacji ale nastepuje pózniej-na tej ulicy juz tak
        bylo.Mimo ze napisali o wymianie instalacji,napisali troche widac na wyrost:
        um.warszawa.pl/v_syrenka/new/?dzial=aktualnosci&ak_id=5457&kat=2
        A jeśli chodzi o kamienice nr 9 to bedzie rekonstruowana od zera...
        • przemyslaw.burkiewicz Re: Ząbkowska 6 02.01.06, 20:51
          No to zajebiście
          • jota.40 Re: Ząbkowska 6 02.01.06, 22:47
            Oj, panowie...
            "Zrobiliśmy kompleksowy remont - od naprawy dachu, po izolację fundamentów.
            Wcześniej wymieniliśmy wszystkie instalacje - mówi Janusz Trocński..."
            Przecież mówi, że wymienili.
            • przemyslaw.burkiewicz Re: Ząbkowska 6 03.01.06, 18:26
              Żydczywiście
    • kosaciec Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 03.01.06, 23:23
      u taki sznureczek:
      www.praga-pn.waw.pl/pragapn/strona/zycie_dzielnicy/rewitalizacja_pragi
      i czarno na białym stoi,że dokończeniem remontu kamienic ze zrekonstruowanym
      wystrojem jest wymiana instalacji.W tej kolejności.
      • tomasz.urzykowski1 Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 06.01.06, 23:34
        Zgoda, ale to nie dotyczy kamienicy przy Ząbkowskiej 4. Tutaj rzeczywiście
        instalacje wymienili po bożemu już w 2004 roku (był na to osobny przetarg), o
        czym kiedyś pisaliśmy. Teraz wyremontowali elewacje, klatki schodowe, wymienili
        okna i balkony, wybrukowali podwórko. Szkoda tylko, że na samym środku wywalili
        ceglany śmietnik. Z drugiej strony rozumiem, że nikt nie chciał go mieć pod
        oknami.
        • s.fug Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 07.01.06, 17:05
          śmietnik na ogół urody podwórku nie dodaje.
          Ale, tak sobie teraz pomyślałem, mógłby przecież być estetyczny, dobrze wpisany
          w otoczenie, tak by nie szpecił, nie był obcym elementem, ale takim nierażącym
          uzupełnieniem, a nawet ozdobą.
          Czy ktoś zna może taki przypadek?
          Ja niestety nie. Albo widziałem, tylko nie zwróciłem uwagi, bo zbyt dobrze
          wtapiał się w otoczenie :)
          Za to wyobrażam sobie, jakby taki nieszablonowy obiekcik mógł wyglądać. Np. na
          planie koła, wejście przesłonięte łukową ścianką, całość przykryta płaskim lub
          lekko stożkowym daszkiem, ściany z nietynkowanej dobrej cegły, albo z
          puszczonymi na nie pnączami... (Jakby ktoś nie wiedział, jest to forma
          historyczna - tak wyglądał jeden z typów małego schronu przeciwlotniczego z
          drugiej wojny światowej. To takie moje "skrzywienie zawodowe" :))
          Ale oczywiście ten jakże ważny element małej architektury powinien być
          każdorazowo dobrany do konkretnego otoczenia.
          Co o tym sądzicie?
          • jota.40 Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 08.01.06, 23:56
            Owszem - spotkałam ostatnio na swej drodze bardzo elegancki śmietnik, świeżo
            wybudowany przy starej kolonii WSM, na ulicy Sierpeckiej, w okolicach Teatru
            Komedia ;))). Ceglany.
          • kosaciec Re: Ząbkowska 4 -artykuł T.Urzykowskiego 09.01.06, 00:17
            s.fug napisał:
            To takie moje "skrzywienie zawodowe" :))
            > Ale oczywiście ten jakże ważny element małej architektury powinien być
            > każdorazowo dobrany do konkretnego otoczenia.
            > Co o tym sądzicie?
            Jeśli okolica burżujska,a skrzywienia zawodowe w cenie,proponuję formę grobowca-
            dwa schodki w dół,zaś po bokach pojemniki-całość nakryta dwuspadowym daszkiem
            zwieńczonym logo MPO,zaś w oknach-oczywiście ostrołukowych-maswerki,laskowania
            itd.Na umieszczonych w nich witrażach-panorama Łubnej,widok ulicy Obozowej
            itp.Po bokach-latarnie pastorałki i bruk z reliktami torowiska.W tylnej
            elewacji warto zaprojektować dwie konchowe nisze-na popiersia Kaczyńskiego i
            Borowskiego,obowiązkowo efekt recyclkingu-mogą być z makulatury,liczy się to,że
            ludzie znajdą się na właściwym miejscu.Nie wiem tylko,czy uda sie zainstalować
            internet i kablówkę dla kloszardów,ale błagam-BĄDŻMY NA TYM FORUM POWAŻNIEJSI!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka