Gość: zniesmaczony Re: Duchowni zachęcają do oglądania filmu "Opowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:50 O kur..... a co to jest SZKOŁA PRZYMIERZA RODZIN??????????????Dawniej to sie szkoła specjalnej troski nazywalo ... Odpowiedz Link Zgłoś
dccircle Re: Duchowni zachęcają do oglądania filmu "Opowie 04.01.06, 02:42 Moze sie Potter rozprawi Z wszystkimi katabasami I dzieki magii sprawi, Ze pojda sobie z torbami. Czy ksieza dzieci znaja? Tyle, co wymacaja. Chronic dzieci przed nimi! Bo zboczency i prymi... ...tywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: feniks Re: Duchowni zachęcają do oglądania filmu "Opowie IP: *.kensgt01.pa.comcast.net 04.01.06, 03:02 O czym Ty gadasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Feniks Re: Duchowni zachęcają do oglądania filmu "Opowie IP: *.kensgt01.pa.comcast.net 04.01.06, 03:04 Wybacz przedmowco, odpowiedzialem na pierwszy post. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariola Re: Duchowni zachęcają do oglądania filmu "Opowie IP: 212.106.10.* 04.01.06, 08:17 Jest jeszcze jeden powód aby sie poważnie zastanowić zanim pójdziemy stadnie do kin. Autor nie wyrażał zgody na ekranizację opowieści. Wytwórnia filmowa miała to gdzieś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Duchowni zachęcają do oglądania filmu "Opowie IP: *.pool8533.interbusiness.it 04.01.06, 08:53 Jak bardzo chcialabym zobaczyc mine twojego dziecka kiedy powiesz mu,ze cala szkola pòjdzie na ten film , a on nie! I wytlumaczysz mu,ze ma glupiego zbuntowanego tatusia , ktòry jest na nie...z kosciolem.Choc dziecko tego nie zrozumie bo nastepnego dnia ten tatus pòjdzie z nim na ten film. Czlowieku....naucz swoje dziecko poszanowania dla ròznych autorytetòw( w tym i kosciola) a potem ono samo bedzie wiedzialo, co jest dla niego dobre a co nie. Dlaczego chcesz decydowac za niego? A moze ono bedzie sw. Franciszkiem bis? Jesli naucz swoje dziecko twojej postawy, buntu i negacji....ono bedzie tak samo postepowac z toba...bo przeciez nie musisz byc dla niego autorytetem, a poza tym...trzeba buntopwac sie...tego nauczyl go ojciec..... Gdybys zdawal sobie sprawe z konsekwencji twojego postepowania...nie napisalbys tego. A gdyby na " Harego Pottera" trzeba bylo isc...to bys go puscil, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodek Re: Duchowni zachęcają do oglądania filmu "Opowie IP: 82.141.192.* 04.01.06, 09:32 widzialem film w dublinie i powiem tak: daj sobie spokoj, nie wiem po jakiego chryna koscielni ten film zachwalaja bo film nie ma nic wspolnego z "religijnym praniem muusguu" (wrecz zupenie nie widzialem tam jakichkolwiek klech czy krzyzy, ale wiadomo jak ktos sie bardzo postara to i w czysto satanistycznym ostatnio harry potterze (np. "piekna" scena na cmentarzu w "czarze ognia") znajdzie cos religino-koscielnego). Faktem jest ze film jest...po prostu sliczny i pozbawisz malego czegos co z pewnoscia pozytywnie wzbogaci jego zycie. ten film emanuje pozytywna energia i uczuciami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vharia PRZEDE WSZYSTKIM PRZECZYTAĆ KSIAZKĘ IP: *.iitd.pan.wroc.pl 04.01.06, 10:07 Jest dla mnie pomyleniem kolejności wielka debata nad filmem, kiedy lwia:) część dyskutantów nie widziała na oczy oryginału t.j. ksiązki. I do tego wszystkich zachęcam- przeczytać i dopiero wyrobić sobie pogląd, czy jest tam jakieś przesłanie i jakie właściwie. Dla mnie jest zaskoczeniem, że KK akceptuje tę historię, bo wydawało mi się, że Lew (rzeczywiście będący niemal kalką Chrystusa) będzie ich irytował a utworzenie w narnijskim świecie postaci Boga (bo taka jest tam rola Aslana) będzie odebrane jako herezja i praktyki pogańskie. Widać nie doceniłam środowiska katolickiego- i bardzo się z tego cieszę. Stanęli na wysokości zadania i nie ograniczyli się do spłyconego, powierzchownego obrazu Narni. Trzeba nieco wyobrażni i tolerancji, zeby zaakceptować takie historie. Myślałam, ze też (jak w HP) zobaczą tylko magię i okultyzm- i będą potępiać. Inną zupełnie sprawą jest, czy koniecznie trzeba "z a l e c a ć" ten film, organizować wyjścia na niego itp. To nie "Pan Tadeusz", może jednak trochę luzu i dać ludziom samodzielnie wybierać? Kto czytał Narnię napewno pójdzie:))). A kto nie czytał- niech najpierw weźmie książkę, bo warto! Odpowiedz Link Zgłoś
fnx1 Re: PRZEDE WSZYSTKIM PRZECZYTAĆ KSIAZKĘ 04.01.06, 11:06 Przyznam, że przeczytałem I tom Narni... I wcale mnie nie zachwycił. Jeśli wszędzie piszecie o Rowling, Lewisie i Tolkienie i ich książkach to ja osobiście bym je ustawił w kolejności - Tolkien - Władca Pierścieni (I miejsce), Rowling - H.Potter (II miejsce) i na końcu Lewis - Narnia (III miejsce). Nijak nie potrafiłbym porównać bogactwa świata prozy Tolkiena z Narnią. Ale być może poprostu każda z tych książek ma innego odbiorcę docelowego. Narnia jest pisana w sposób (wg mnie!) infantylny... uproszczony, a "wartości chrześcijańskie" są przedstawione baaaardzo naiwnie. Jeśli zaś mowa o Potterze - jakoś nie potrafię dostrzec tych nagłośnionych negatywnych stron. Nie zauważyłem pochwały zła. Magia jest... ale w bajkach chyba nie powinna zaskakiwać??? Widzę tam natomiast wartości o których coraz mniej mówią dzieci i młodzież - przyjaźń, wierność i świadomość konieczności walki ze złem. Książka jest pisana współcześnie - nie ma się wrażenia czytania bajki z innej epoki! Owszem można by zarzucić HP przesadne okrucieństwo. Ale dzisiejsze dzieciaki (nie te najmłodsze!) są przyzwyczajone do dużo brutalniejszych scen. Znam ludzi, którzy wypowiadają sądy: "Takich głupot (HP) nie dałbym moim dzieciom oglądać!(czytać)" Na pytanie czy czytali lub oglądali choć jedną część HP - odpowiadali - NIE. Widzą wartość bajek Andersena - np Dziewczynki z zapałkami... nie widzą okrucieństwa w bajkach Braci Grimm, a nie potrafią zaakceptować współczesnej bajkowej opowieści. Różnica między nami jest taka, że ja znam zarówno Andersena, jak Braci Grimm ale również Rowling, Tolkiena i Lewisa (...czy Pratchetta;>). A oni mają tylko swoje niczym nie poparte - ale przecież jakże nieomylne sądy. Niezależnie od pozytywnej czy negatywnej opinii Kościoła film obejrzę - wizualnie sprawia wrażenie fantastyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 jest mieso armatnie i jest mieso religijne.... 04.01.06, 13:21 mole juz dobraly sie do moherow..... Odpowiedz Link Zgłoś