b_78 08.01.06, 09:20 We wczorajszym "Życiu Warszawy" ukazał się ciekawy artykuł o parkowaniu samochodów napędzanych LPG w garażach podziemnych. Polecam lekturę: www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=78113 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rdebiec A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu??? 09.01.06, 02:55 Pewnie jakieś tam prawdopodobieństwo wybuchu zawsze istnieje ale nie jest chyba większe niż awarii samolotu (o tym się co jakiś czas słyszy) a jakoś nie ma zakazu latania ;-) Trzeba w takim razie robić w garażach system wentylacji podłogowej i po bólu. Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 07:49 Jak zrozumiałem, gaz jest cięższy od powietrza i osiada w najniższym punkcie. Jeżeli samochód jest nieszczelny (a każdy w jakimś stopniu jest) to po jakimś czasie (kilka miesięcy, pół roku, rok, dwa) może uzbierać się tyle gazu iż może nastąpić wybuch. Problem jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilz12 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 09:25 Gaz może uzbierać się i w 5 minut jeśli nieszczelność jest duża. Np.jadąc po zalodzonej drodze dojazdowej do bloku uszkodzimy zbiornik bądź przewód z gazem . Ale garaż Woronicza Park wydaje mi się bezpieczny bo jak się bramę otwiera to tak wieje,że żaden gaz nie ma szans ,nawet sarin. Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 10:06 Tak, ale mówimy o garaży podziemnym (tym na poziomie -1) Odpowiedz Link Zgłoś
pkaras3 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 11:24 > czasie (kilka miesięcy, pół roku, rok, dwa) może uzbierać się tyle gazu iż może > nastąpić wybuch. Jezeli wentylacja w garazu nie jest w stanie wymienic calego powietrza na tym poziomie kilkukrotnie w ciagu doby, to znaczy ze szybciej niz wybuchnie nagromadzony LPG zatrujesz sie spalinami z wlasnego samochodu... Co więcej - na poziomie -1 oprocz wyciagow pod sufitem zainstalowane sa specjalne wyciagi powietrza znad podlogi. Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 14:36 Jeżeli tak jest to nie ma sprawy, ktoś podał temat ale warto zawsze go sprawdzić. Pozdrawiam, mpbc Odpowiedz Link Zgłoś
kamilz12 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 23:44 Myslę,ża sama eksplozja jest możliwa.Ale szansa takowej to 1/1000000 . To tak jakby iść ulicą rzucić niedopałek obok jakiegokolwiek samochodu bądź studzienki kanalizacyjnej i usłyszeć wybuch. Inna sprawa,uważam,że taka eksplozja.Samego gazu bez zbiornika gazu i benzyny nie naruszyła by konstrukcji . Garaż jest b.duży i eksplozja miałaby miejsce na swe działanie . A sam budynek jak widać było to drut na drucie i beton . To się tak łatwo nie poddaje bo to niebiorąc pod uwagę grubości ściany konstrukcja typowego bunkra . To naprawdę solidne budynki . To tego stopnia,że są małe problemy czasami żeby dziurę wywiercić na kołek rozporowy. Odpowiedz Link Zgłoś
mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 10.01.06, 14:28 Akurat tu się z tobą nie zgodzę. Kiedyś w Warszawie była Rotunda, był wyciek gazu i pozostał po niej lej ….. wiele osób wtedy zginęło. Obecna Rotunda powstała na miejscu tamtej. Po drugie jak by był wybuch nagromadzonego gazu to automatycznie zapaliłyby się inne rzeczy a w konsekwencji i zbiorniki sąsiadujących samochodów. Pozwolicie iż zacytuję dyskusję, która toczy się na ten sam temat w MM. • Re: auta "na gaz" w parkingach podziemnych telewidz007 09.01.06, 20:30 + odpowiedz Arykuł ciekawy i wydaje mi się, że zakaz parkowania pojazdów "na gaz" w parkingach podziemnych jest ze wszech miar słuszny, choćby z tego powodu, że 99,9% aut z instalacja gazową w Polsce zostało przerobionych przez zakłady rzemieślnicze nie mające żadnych autoryzacji fabrycznych ani głębszej wiedzy technicznej tylko szczere chęci zarobienia paru groszy. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest gaz ziemny ale ta technika dopiero raczkuje u nas. Pozdrawiam. J • Re: auta "na gaz" w parkingach podziemnych pl-maciek 09.01.06, 22:30 + odpowiedz z treści art wynika, że takie poduszki to bardzo niebezpieczna sprawa. Jeśli w naszych garażach nie ma specjalnej wentylacji to uważam, że powinno się zabronić parkowania aut z takimi instalacjami. Taka jest moja opinia. • Re: auta "na gaz" w parkingach podziemnych szopenik1 09.01.06, 22:41 + odpowiedz HM...a ja jestem odmiennego zdania. Wydaje mi się że to znów powstaje jakaś medialny gorący temat. Ptasia grypa się skonczyła, więc czas na samochody na gaz. Wydaj mi się że to kolejny sztucznie nagłośniony temat. Bardziej niebezpieczne były bodajże vilkswageny z wybuchającym zbiornikiem paliwa niż samochody na gaz. Nie wpadajmy w paranoję, bo niedługo będzie zakaz wjazdu diesli bo rano kopcą przy odpalaniu, potem na zwykłą benzynę a w końcu pozostaną hulajnogi i rowery :) Ja uważam że tak czy siak wentylacja w garażu jest bardzo ważna i ma znaczenie nie tylko dla samochodów na gaz ale i dla wszystkich innych, więc jeśli wentyalcja jest u nas drożna i prawidłowa nie powinno być problemu z samochodami na gaz. • Re: auta "na gaz" w parkingach podziemnych jan-w 10.01.06, 09:10 + odpowiedz Kilka lat temu, na własne oczy widziałem we Włoszech, zakazy wjazdu samochodów napędzanych gazem na podziemne parkingi. Były wyraźne nakazy parkowania ich na zewnątrz. Włosi jako prekursorzy tego napędu, wiedzieli chyba co robią ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamilz12 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 10.01.06, 19:25 1)Rotunda - to podobnież był wybuch umyślny.Mówię na serio.Sprawy nigdy do końca nie wyjaśniono. 2)Co do LPG to wymysłów jest dużo.Jak wchodził to ludzie mówili,jeźdżenie na bombie.Teraz jest 2 mln zamochodów i nigdy nie słyszałem o eksplozji zbiornika. 3)Bzurą jest że 99,9% samochodów ma nieautoryzowaną instalację.Nie miałoby przeglądu. 4)W rotundzie to chyba nie był LPG ??? Zart Odpowiedz Link Zgłoś