Dodaj do ulubionych

Garaż podziemny

08.01.06, 09:20
We wczorajszym "Życiu Warszawy" ukazał się ciekawy artykuł o parkowaniu
samochodów napędzanych LPG w garażach podziemnych. Polecam lekturę:
www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=78113
Obserwuj wątek
    • rdebiec A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu??? 09.01.06, 02:55
      Pewnie jakieś tam prawdopodobieństwo wybuchu zawsze istnieje ale nie jest chyba
      większe niż awarii samolotu (o tym się co jakiś czas słyszy) a jakoś nie ma
      zakazu latania ;-)
      Trzeba w takim razie robić w garażach system wentylacji podłogowej i po bólu.
      • mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 07:49
        Jak zrozumiałem, gaz jest cięższy od powietrza i osiada w najniższym punkcie.
        Jeżeli samochód jest nieszczelny (a każdy w jakimś stopniu jest) to po jakimś
        czasie (kilka miesięcy, pół roku, rok, dwa) może uzbierać się tyle gazu iż może
        nastąpić wybuch.

Problem jest.
        • kamilz12 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 09:25
          Gaz może uzbierać się i w 5 minut jeśli nieszczelność jest duża. Np.jadąc po
          zalodzonej drodze dojazdowej do bloku uszkodzimy zbiornik bądź przewód z gazem .

Ale garaż Woronicza Park wydaje mi się bezpieczny bo jak się bramę otwiera to
          tak wieje,że żaden gaz nie ma szans ,nawet sarin.
          • mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 10:06
            Tak, ale mówimy o garaży podziemnym (tym na poziomie -1)
        • pkaras3 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 11:24
          > czasie (kilka miesięcy, pół roku, rok, dwa) może uzbierać się tyle gazu iż
          może
          > nastąpić wybuch.

Jezeli wentylacja w garazu nie jest w stanie wymienic calego powietrza na tym
          poziomie kilkukrotnie w ciagu doby, to znaczy ze szybciej niz wybuchnie
          nagromadzony LPG zatrujesz sie spalinami z wlasnego samochodu...
          Co więcej - na poziomie -1 oprocz wyciagow pod sufitem zainstalowane sa
          specjalne wyciagi powietrza znad podlogi.
          • mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 14:36
            Jeżeli tak jest to nie ma sprawy, ktoś podał temat ale warto zawsze go
            sprawdzić.
            Pozdrawiam,
            mpbc
            • kamilz12 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 09.01.06, 23:44
              Myslę,ża sama eksplozja jest możliwa.Ale szansa takowej to 1/1000000 . To tak
              jakby iść ulicą rzucić niedopałek obok jakiegokolwiek samochodu bądź studzienki
              kanalizacyjnej i usłyszeć wybuch.
              Inna sprawa,uważam,że taka eksplozja.Samego gazu bez zbiornika gazu i benzyny
              nie naruszyła by konstrukcji . Garaż jest b.duży i eksplozja miałaby miejsce na
              swe działanie . A sam budynek jak widać było to drut na drucie i beton . To się
              tak łatwo nie poddaje bo to niebiorąc pod uwagę grubości ściany konstrukcja
              typowego bunkra . To naprawdę solidne budynki . To tego stopnia,że są małe
              problemy czasami żeby dziurę wywiercić na kołek rozporowy.
              • mpbc Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 10.01.06, 14:28
                Akurat tu się z tobą nie zgodzę. Kiedyś w Warszawie była Rotunda, był wyciek
                gazu i pozostał po niej lej ….. wiele osób wtedy zginęło. Obecna Rotunda
                powstała na miejscu tamtej.

Po drugie jak by był wybuch nagromadzonego gazu to automatycznie zapaliłyby się
                inne rzeczy a w konsekwencji i zbiorniki sąsiadujących samochodów.

Pozwolicie iż zacytuję dyskusję, która toczy się na ten sam temat w MM.

• Re: auta "na gaz" w parkingach podziemnych
                telewidz007 09.01.06, 20:30 + odpowiedz
                Arykuł ciekawy i wydaje mi się, że zakaz parkowania pojazdów "na gaz" w
                parkingach podziemnych jest ze wszech miar słuszny, choćby z tego powodu, że
                99,9% aut z instalacja gazową w Polsce zostało przerobionych przez zakłady
                rzemieślnicze nie mające żadnych autoryzacji fabrycznych ani głębszej wiedzy
                technicznej tylko szczere chęci zarobienia paru groszy. Jedynym rozsądnym
                rozwiązaniem jest gaz ziemny ale ta technika dopiero raczkuje u nas.
                Pozdrawiam. J

pl-maciek 09.01.06, 22:30 + odpowiedz
                z treści art wynika, że takie poduszki to bardzo niebezpieczna sprawa.
                Jeśli w naszych garażach nie ma specjalnej wentylacji to uważam, że powinno się
                zabronić parkowania aut z takimi instalacjami. Taka jest moja opinia.

szopenik1 09.01.06, 22:41 + odpowiedz
                HM...a ja jestem odmiennego zdania. Wydaje mi się że to znów powstaje jakaś
                medialny gorący temat. Ptasia grypa się skonczyła, więc czas na samochody na
                gaz. Wydaj mi się że to kolejny sztucznie nagłośniony temat. Bardziej
                niebezpieczne były bodajże vilkswageny z wybuchającym zbiornikiem paliwa niż
                samochody na gaz. Nie wpadajmy w paranoję, bo niedługo będzie zakaz wjazdu
                diesli bo rano kopcą przy odpalaniu, potem na zwykłą benzynę a w końcu
                pozostaną hulajnogi i rowery :)
                Ja uważam że tak czy siak wentylacja w garażu jest bardzo ważna i ma znaczenie
                nie tylko dla samochodów na gaz ale i dla wszystkich innych, więc jeśli
                wentyalcja jest u nas drożna i prawidłowa nie powinno być problemu z
                samochodami na gaz.

jan-w 10.01.06, 09:10 + odpowiedz
                Kilka lat temu, na własne oczy widziałem we Włoszech, zakazy wjazdu samochodów
                napędzanych gazem na podziemne parkingi. Były wyraźne nakazy parkowania ich na
                zewnątrz. Włosi jako prekursorzy tego napędu, wiedzieli chyba co robią ?
                • kamilz12 Re: A słyszałeś kiedyć o takim wybuchu w garażu?? 10.01.06, 19:25
                  1)Rotunda - to podobnież był wybuch umyślny.Mówię na serio.Sprawy nigdy do
                  końca nie wyjaśniono.
                  2)Co do LPG to wymysłów jest dużo.Jak wchodził to ludzie mówili,jeźdżenie na
                  bombie.Teraz jest 2 mln zamochodów i nigdy nie słyszałem o eksplozji zbiornika.
                  3)Bzurą jest że 99,9% samochodów ma nieautoryzowaną instalację.Nie miałoby
                  przeglądu.
                  4)W rotundzie to chyba nie był LPG ??? Zart

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka