Gość: catarzynka Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:19 podobno niewiedza szkodzi, a w kontaktach z PKP szkodzi podwójnie. po prostu kiedy kupuje sie bilety zdarzają sie rzeczy utrudniające podróż jak np. sprzedawanie tej samej miejscówki trzem osobom, nieinformowanie, błędne informowanie, sprzedawanie miejsca dla niepalących w przedziale dla palących, niemożność kupienia miejscówki w takim przedziale, w jakim się chę, tylko w takim, jaki narzuci system itp. itd. Wszystkim, którzy podróżują proponuję uzbroić się w cierpliwośc- podczas korzystania z usług PKP naprawdę wiele się może zdarzyć, zarówno podczas kupowania biletów, jak i samej podróży. Mogłaby się w końcu pojawić na rynku jakaś konkurencyjna firma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:26 >Mogłaby > się w końcu pojawić na rynku jakaś konkurencyjna firma... No przecież jest ich już tyle: Intercity, Regionalne, Tanie i takie tam sranie w banie... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jeżdże PKSem Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:21 Normalka Kiedyś zapłaciłem karę, za to że nie wiedziałem że pociąg jedzie dłuższą trasą a potem wraca z powrotem na właściwe tory. Za 6 km jazdy w bok zapłaciłem 8 zł. Też jechałem z Krakowa. Konduktor powiedział mi że to jest cichy układ, konduktorzy mają dużą prowizję od każdej takiej niedopłaty, zatem niedopłata za 0,01 zł powoduje kare 6 zł i prowizje dla konduktora 50% z tego. Pomyłki nikomu nie można udowodnić bo kasjer zawsze powie że tak chciał klient a klient musi znać trasę pociądu czy on jedzie 189 czy 191 km. Szczególnie że trudno tu mówić o kliencie, a raczej o ludziach przeszkadzających w pracy, bo przecież zawsze można zastrajkować i wziąc pieniądze z dotacji budżetowych. Zrezygnowałem więc z usług PKP i jeżdze autobusami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: _ "Podróż pociągiem skraca czas przejazdu koleją" IP: *.unizeto.pl 17.05.06, 12:26 "Podróżny pamiętaj! Podróż pociągiem pociągiem skraca czas przejazdu koleją" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Dopisuje sie do litanii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:34 Po wejściu do pociągu nocnego TLK konduktor zabrał bilety i legitumację uprawniającą do ulgi. Miał oddać rano budząc pasażerów. Że niby potrzebuje gdyby była kontrola wyższego szczebla, a nie chce nas budzić. W środkiu nocy kontrola była a legitymacji nie było!!! Znaczy się: nie ma legitymacji nie ma ulgi... Konduktorzy rozłożyli ręce, nikt nie kwapił sie zeby wyjaśnić sprawę. Nie przespana noc w stresie, konieczność wyrobienia nowej legitymacji... ŻENADA! A jeśli chodzi o budzenie: spróbujcie spakowć rodzinę z małymi dziećmi o 4 rano w dziesięć minut! DZIĘKUJEMY CI PKP! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Trzypion Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.beskidy.net / 195.117.20.* 17.05.06, 12:36 Czy pani łzecznik PKP IC mogłaby przestać tak bezczelnie kłamać? Skąd niby podróżny ma wiedzieć o warunkach oferty jak nie od pracownika przewoźnika. Skoro pracownik PKP IC wprowadza podróżnego w błąd podając nieprawdziwą informację, to tylko PKP IC jest winne. A pani Rosiak mogłaby w końcy poznać podstawy prawa i podstawy kolejnictwa, bo co się wypowiada, to pokazuje swoją skrają niekompetencję oraz megagłupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ten sam problem Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 12:45 Miałam dokładnie ten sam problem! Jakimś dziwnym trafem dostałam dwa bilety z tym, ze jeden miał zniżkę 37 a drugi 33%... Ale nie kupiłam drugiego biletu, niech za winę płaci głupia kasjerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paka widzialem to samo na wlasne oczy IP: *.akademiki.uni.torun.pl 17.05.06, 12:49 jechalem kiedys pociagiem na trasie plock - poznan i facet mial bilet-karnet na iles tam przejazdow i w kasie zapewnili go ze moze jezdzic w ta i z powrotem, hmmm mogl ale za wyjatkiem najzwyklejszych pociagow zwanych tanie przewozy regionalne czy jakos,niestety wysiadalem i nie wiem jak sie to skonczylo ale facet byl zbulwersowany a konduktor nieubłagany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: markii Uważajcie na informację na D. Centralnym w W-we IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:12 Ja miałem tez nie ciekawą historię, 25.03. poszedłem do informacji PKP na Dworcu Centralnym w W-Wie zorientować się jak będzie przebiegała moja podróż , wyjazd 30.03. do Zakopca , przyjazd 9.03. Warszawa ( z przesiadką w KAtowicacch) dostałem dokąłdny wydruk komuterwoy z informacji przedstawiający punkt po punkcie moją podróż w dwie stroany; poszedłem do kasy dałem wydruk i otrzymałem bilety. Do Zakopanego wszystko było ok. natomiast z powrotem wsiadam do pociągu (planowy wyjazd 20,49 - ale ulega opóźnieniu z powodu remontu linii ze względu na przyjazd Papieża w Maju i wyjazd faktyczny 21.19) w Pociągu konduktor przy sprawdzaniu biletu mówi , że muszę dopłacić 60 groszy bo trasa przejazdu do Katowic uległa przedłużeniu z 217 km do 225 (remont torów - przyjazd Papieża)nie chciałem się juz bardzo kłócić, że kupowałem bilet wcześniej itd (oraz , że gucio mnie to właściwie powinno obchodzić), no tak ale dopłata 60 gr a wypisanie 4,50 PLN po kótkiej wymianie zdań zgodziłem się ( i tak zakład pracy pokrywał wydatki tak, że po co mi awantura) W katowicach (przesiadka do Warszawy) Żeby juz nie było żadnych wątpliwości i żebym nie miał wyrzutów sumienia poszedłem do kasy aby sprawdzić , czy znowy nie będę miał jakieś absurdalnej dopłaty, a Pani w okienku z usmiechem na ustach mówi mi, ze blilet jest nie ważny a tak w ogóle to za późno na reklamację i najlepiej jakbym kupił nowy bilet. I znowu tłumaczę , że bilet nabyłem 25.03. dając w kasie trasę wydrkuku , którą dostałem w Informacji PKP !!! , nic to nie pomogło, wkurzony stwierdziłęm , że nie kupię już żadnego biletu i wsiadłem do pociągu , po 10 minutach konduktor stwierdza, że mój bilet jest oczywiście nieważny bo mu się daty nie zgadzają ( jechałem zgodnie z planem z informacji PKP, zgodnie z biletem , zgodnie nawet z czasem odjazdu pociągu a przede wszystkim datą z planu !!!) po dwudziestominutowej dyskucji powiedział , że mnie rozumię, ale jak uzna moje racje i ktoś go sprawdzi to zabiorą mu premię, umówił się ze mną , że bilet mi zabierze i odda dopiero w Warszawie i w ten sposób uda mi się przejechać a on w razie kontorli jego pracy będzie kryty, Tak też było. Jedynym pocieszeniem z tego zdarzenia jest to, że w tym całym bałąganie znalazł sie jeszcze człowiek a nie baran (chociaż byłem róniez przygotowany na walkę w sądzie a nawet później trochę żałowałem, że tak to się skończyło i pewnie te absurdy dalej się zdarzają) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.botany.gu.se 17.05.06, 12:50 PKP: jak ci sprzedadza zly bilet to twoja wina, bo powinienes wiedziec. W krajach europejskich problemy tego typu sa roztrzygany w wiekszosci przypadkow na kozysc klijenta. Ostatnio nie zaplacilam doplaty do biletu w szweckim pociagu regionalnym, bo "nie mialam obowiazku wiedziec, ze przed 9 bilet (bez doplaty) mozna kupic tylko z automatu na karte kredytowa, a przeciez moglam nie miec karty". Wyobrazacie sobie cos takiego w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titta Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.botany.gu.se 17.05.06, 12:55 Swaja droga to mysle, ze nie jest to wina (albo nie tylko) kasjerki ale (przede wszystkim) mafi jaka tworza kanduktorzy. Odpowiedz Link Zgłoś
siwy_83 Re: Kolej radzi, pasażer płaci 17.05.06, 12:58 dla mnie to pkp to jeden wielki syf. Dwa razy w tygodniu pokonuje krótką, dokładnie taką samą trasę pociągiem i to juz od dłuższego czasu. Nigdy nie zdarzyło mi się zapłacić taka samą cenę za bilet!!!!! A rozpietość jest gigantyczna - od 2 do 5 zł. ja wiem, że oni maja tysiące różnych promocji, ale ja jeżdże zawsze w ten sam dzień i zawsze o tej samej porze!!!! Ale nie dopytuje sie , bo jak kiedys paniusia w kasie zaczęłam mi tłumaczyc dlaczego tak sie dzieje to ręce mi opadły!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izabela.zet Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.eltronik.net.pl 17.05.06, 13:01 jak to kiedys pani kasjerka mojej kolezance powiedziała-obowiązkiem kasjera jest się pomylić(!), a obowiązkiem pasażera jest bilet sprawdzić, więc pani pasażer poprostu swego obowiązku nie spełniła!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolejorz jak wam sie nie podoba to wynocha! IP: *.dyn.iinet.net.au 17.05.06, 13:08 ja was naucze bezczelny narod! nie podoba wam sie pkp to sobie jezdzijcie autobusami albo rowerami! mi sie o wiele lepiej jezdzi kiedy nikogo w pociagu nie ma,i nie musze wam zlodziejom co na kazdym kroku chcecie pkp okrasc, biletow sprawdzac i tlumaczyc proste podstawowe zasady przejazdu, znalezli sie wielcy "pasazerowie" rozpuszczona holota jak dziadowski bicz, bede sie tlumaczyl dlaczego kary i mandaty wystawiam-bezczelnosc!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.05.06, 13:12 NIE MA TAKIEJ SILY, ktora zmusilaby mnie do korzystania z uslug jakiegokolwiek przewoznika w Polsce. Najgorsze, oczyiwscie, sa PKP i LOT. NIDGY W ZYCIU, NIGDY. A SIO KOMUCHY, do mamuchy w Maskwu. Brrrrrrr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agapodolak Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 17.05.06, 13:28 Skąd ja to znam,miałam jeszce weselej,w ramach ostrożności niezabrałam ze sobą w podróż gotówki dysponowałam tylko karą,a jak się okazało pani kasjerka też wychodziła z założenia że znam regulamin przejazdów na pamięć.Jako dziecko dużo podróżowałam pociągami, bardzo miło to wspominam,szkoda że o tej ostatniej podróży niemogę powiedzieć tego samego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BADCAT7 Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.05.06, 13:31 SREDNO RAZ W MIESIACU SMIGAM SOBIE POCIAGAMI TLK. BILET KUPUJE JAKIES 10 DNI WCZESNIEJ - WTEDY PRZYSLUGUJE MI PROMOCYJNA CENA NA BILET -50% (KUPUJAC BILET MIN 7 DNI PRZED ODJAZDEM). NIESTETY ZA KAZDYM! RAZEM MUSZE PRZYPOMINAC O TYM PANI KASJERCE KTORA TO WYSTAWIA BILET NORMALNIE A DOPIERO PO MOICH PODPOWIEDZIACH - BILET ZE ZNIZKA. PATRZAC NA MOJ PRZYPADEK I NA PRZYPADEK PANI Z ART. WYCHODZI ZE KLIENT NIE TYLKO POWINIE PLACIC ZA BILET, ZNAC USTAWY I PROMOCJE, ALE TEZ BYC WDZIECZNY ZE JEST MILO OBSLUGIWANY :D PKP - PEWNOSC KOMFORT PUNKTUALNOSC - TAKI PLAKAT WISIAL KIEDYS NA DWORCU WSCHODNIM W WAWIE. POLECM !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mola Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 13:40 No tak, ja ostatnio jechalam pociagiem z przesiadką, wykupilam bilet taki jaki zaproponowala mi pani w kasie po czym okazalo sie w pociągu, że jeden z biletów mial być na pociąg pospieszny a nie osobowy (w sumie 4 zl różnicy) i dostalam mandat na 154zl!!!! nie ma jak mili panowie kontrolerzy (nie konduktorzy) teraz wpuścili prywatę do pociągów.... a z nimi żadnych dyskusji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
lakrimoza Re: Kolej radzi, pasażer płaci 17.05.06, 13:49 ja ostatnio trzymam sie z daleka od całego pkp, nie tylko od biura obsługi:) Wychodzi najtaniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alicja bilet od kasy z gory przeterminowany IP: *.hds.pl / 195.117.238.* 17.05.06, 14:03 Kupilam bilety w ostatnej chwili i nie sprawdzajac pojechalam. w pociagu konduktor sprawdzajac bilety zobaczyl ze sprzedano mi bilety na dzien wczesniejszy!!! czyli od razu kupilam "przeterminowane" bilety. od konduktora musialam kupic bilety oczywiscie z doplata. od tej pory przy kasie trzy razy sprawdzam za co place. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Trzej policjanci ... IP: *.ib.pwr.wroc.pl 17.05.06, 14:14 Kochany, przestań już może zaśmiecać forum gazety reklamą swojego forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tik Te krowy siedzą IP: 212.126.26.* 17.05.06, 14:21 w przy kasie i nie myślą. Pewnie nikt nawet ich nie upomniał. W tym kraju nikt za nic nie odpowiada. PKP powinno zapłacić odszkodowanie za wprowadzenie klienta w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maria Racja kasjerki na dworcach nic nie wiedzą!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.05.06, 14:22 W zeszłym roku w momencie kiedy weszły TLK poszłam kupić bilet do Krakowa(na Dw.Centralnym).Pani w kasie nawet nie wiedziała,że takie bilety są i jeszcze jak się darła,że ona tu pracuje i chyba lepiej wie.Dodam,że tego dnia biletu nie dostałam.Dopiero po moim tel pod numer 94-36 następnego dnia spokojnie mogłam kupić bilet. Kolejny przykład.Warszawa Dw.Centralny.Kupuję 5biletów do Zakopanego.Kasjerka mówi,że nie ma 5 w jednym przedziale.Moga być najwyżej 4,a 1 w innym przedziale.Kupiłam tak.Kiedy wsiedliśmy do pociagu załamałam się.Pociąg był pusty.Jaki cel miała kasjerka nie wiem.Myslę,że to poprostu zwykła bezmyslność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Selectours kłamie Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: 87.206.30.* 17.05.06, 14:42 TO SAMO DOTYCZY BIURA TURYSTYCZNEGO SELECTOURS KTÓRE OFERTY FIRST MINUTE WYCENIA TAK SAMO W STYCZNIU JAK I MAJU , WPROWADZA CELOWO W BŁĄD POTEM ŻĄDA DOPŁAT , A JAK CI SIĘ NIE PODOBA TO ..... NIE DAJCIE SIĘ NACIĄGNĄĆ - JEST TYLE INNYCH TOUROPERTAORÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Selectours kłamie Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: 87.206.30.* 17.05.06, 14:42 TO SAMO DOTYCZY BIURA TURYSTYCZNEGO SELECTOURS KTÓRE OFERTY FIRST MINUTE WYCENIA TAK SAMO W STYCZNIU JAK I MAJU , WPROWADZA CELOWO W BŁĄD POTEM ŻĄDA DOPŁAT , A JAK CI SIĘ NIE PODOBA TO ..... NIE DAJCIE SIĘ NACIĄGNĄĆ - JEST TYLE INNYCH TOUROPERTAORÓW Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Propozycje dla PKP sa TAKIE OTO: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:42 Aby umozliwic silna pozycje i rozwoj PKP, potrzebne sa nastepujace posuniecia budujace prestiz i estyme, gruntujace miejsce PKP na mapie polskiej gospodarki i ukazujace wieloletnie doswiadczenie PKP: nalezy powolac i umozliwic PKP rozwiniecie skrzydel poprzez powolanie: PKP Huty, Centrala Rybna PKP, PKP Miedzioryty, PKP Księgarnie Kolejarza, PKP Tlocznia Plyt CD/CDRW/DVD, PKP Ceramika i Porcelana, Najlepsze Czekolady Cukiernia PKP, Polmos PKP, PKP Sklad i Lamanie, PKP Wypieki i Garmaż, PKP Drogerie, PKP Druk i Papiery, PKP Stolarka, PKP Dla Domu, PKP Electronics, PKP Wikliniarstwo, PKP Zdun i Dekarz sp. zoo, PKP BetonStal, PKP Vehicle Production, PKP Tuning, PKP StereoSpeakers, PKP Advanced Computer Components, PKP Consulting, PKP Cash&Carry, PKP Tartaki, PKP Media House, PKP Agencja Informacyjna, PKP Kina i Teatry, PKP Sports Apparel, PKP Music Instruments, PKP Wspinaczka Wysokogórska, PKP Impresariat Muzyczny, PKP Airlines, PKP World. i 1001 Drobiazgow PKP. na dobry poczatek Telekomunikacja Kolejowa PKP. Wszystkiego Dobrego,no, i w ogole, szczescia mlodej parze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E.P. Re: Kolej radzi, pasażer płaci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:09 Zanim kupicie bilet na I klasę upwenijcie się czy będziecie mieć możliwość znalezienia w niej miejsca (ile jest wagonów klasy I)Ja się na tym naciełam wykupiłam bilet na I klasę z Poznania do Rzeszowa. W pociągu relacji Szczecin - Przemyśl był tylko jeden wagon kl. I .W Poznaniu nie było już miejsc. Jechałam w klasie drugiej. Na odcinku Poznań-Opole nie odnotowano mi ,że jadę II kl.Następnie kolejni konduktorzy odnotowali ten fakt na bilecie.Jak dojechałam do Rzeszowa poszłam do kasy po zwrot i tu przeżyłam szok. Okazało się że mam dopłacić jeszcze do biletu.To jest skandal co PKP wyprawia z pasażerami !!!! Jak spytałam na jakiej podstawie kasjerka to wyliczyła to powiedziała mi że ma obowiązek liczyć każdy odcinek drogi oddzielnie tj. od Poznania do Opola, od Opola do Tarnowa i od Tarnowa do Rzeszowa. Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś