Dodaj do ulubionych

STOP WOJNIE

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 23:24
15 lutego obedzie sie globalny protest antywojenny. W Polsce tego dnia
odbedzie sie demonstracja w Warszawie, ruszajaca o 13.00 z pl. Zamkowego.

Zapraszamy do przylaczenia sie do organizowania tych wydarzen. Najblizsze
spotkanie inicjatywy STOP WOJNIE odbedzie sie w Warszawie w Jadlodajni
Filozoficznej, ul. Dobra 33/35 18 stycznia (sobota) o 15.00

Tego samego dnia w Centralnym Domu Kultury (ul. Burakowska) od 22.00 odbedzie
sie impreza przeciwko amerykanskiej polityce zagranicznej, organizaowana
przez Maxa Cegielskiego, zagraja: Like Orient Soundsystem, Village Kollektiv,
Masala Soundsystem, Kapela ze Wsi Warszawa, liczni DJe, przeboje i filmy z
Indii, Iraku, Iranu i Korei Pln.

warszawa@fz.most.org.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: k`k Re: STOP WOJNIE IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 14.01.03, 23:30
      Gość portalu: Mahatma napisał(a):

> przeboje i filmy z
      > Indii, Iraku, Iranu i Korei Pln.
      >
      ============================================
      Skoro będa przeboje z tych krajów to mam nadzieje liczycie się z tak wielkim
      zainteresowaniem,że ruch uliczny na tej i sąsiednich ulicach bedzie niemożliwy
      z nadmiaru chętnych
      • Gość: gosc Re: STOP WOJNIE IP: *.*.*.* 15.01.03, 06:47

> Skoro będa przeboje z tych krajów to mam nadzieje liczycie się z tak wielkim
        > zainteresowaniem,że ruch uliczny na tej i sąsiednich ulicach bedzie
        niemożliwy
        > z nadmiaru chętnych

I to jest tekst gostka, ktory zarzuca innym "nieklarownosc" wypowiedzi. Teraz
        napisz co chciales napisac, dlaczego wybrales forme ironiczna i czemu Ci sie
        znowu nie udalo.
        Poza tym tekst znowu nie na temat (tak jak moj zreszta)... :-)
        • Gość: k`k Re: STOP WOJNIE IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.01.03, 14:17
          Gość portalu: gosc napisał(a):

>

>
          > I to jest tekst gostka, ktory zarzuca innym "nieklarownosc" wypowiedzi. Teraz
          > napisz co chciales napisac, dlaczego wybrales forme ironiczna i czemu Ci sie
          > znowu nie udalo.
          > Poza tym tekst znowu nie na temat (tak jak moj zreszta)... :-)
          ==================
          Czego nie zrozumiałeś?Wytłumaczę ci ,jeśli jesteś w stanie zrozumieć słowo
          pisane.
          Wypowiedź jest na temat imprezy,a skoro organizuje sie jakąś imprezę należy
          także zabezpieczyć dojazdy,miejsca do parkowania i zadbać o bezpieczeństwo
          uczestników.Ciekaw natomiast jestem,dlaczego piszesz anonimowo?Czyżbyś się bał
          czegoś?

Ps.Darzę wielkim szacunkiem kinematografie Iranu,Iraku oraz Indii,tak więc
          twoje doszukiwanie się ironii tam ,gdzie jej nie było można uznać za chorobliwe
          • Gość: gosc Re: STOP WOJNIE IP: *.*.*.* 15.01.03, 14:36
            > Czego nie zrozumiałeś?Wytłumaczę ci ,jeśli jesteś w stanie zrozumieć słowo
            > pisane.

ojej, a jesli nie jestem w stanie?? :-) Za to Cie lubie, tak latwo sie
            zacietrzewiasz, a za duzo tresci nie wnosisz...

> Wypowiedź jest na temat imprezy,a skoro organizuje sie jakąś imprezę należy
            > także zabezpieczyć dojazdy,miejsca do parkowania i zadbać o bezpieczeństwo
            > uczestników.

Teraz tak piszesz. Poprzedni post wygladal ironicznie - przynajmniej dla mnie.

> Ciekaw natomiast jestem,dlaczego piszesz anonimowo?

Cholercia, ja tu chyba jedyny jestem taki wyjatkowy, reszta nie anonimowa.

> Czyżbyś się bał czegoś?

A w jaki sposob jestem bardziej anonimowy niz inni? Wszystkich wypytujesz o
            dane osobowe? Taka mala paranoja?? :-)

> Ps.Darzę wielkim szacunkiem kinematografie Iranu,Iraku oraz Indii,tak więc
            > twoje doszukiwanie się ironii tam ,gdzie jej nie było można uznać za
            chorobliwe

Tego zes nie napisal. Widze, ze nawet zla interpretacja autora jest choroba...
            Taka hipochondria?? Rozumiem, ze jak na np. polaku ktos inaczej zinterpretowal
            jakis wiersz, to byl chory?? :-)
            • Gość: k`k Re: STOP WOJNIE IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.01.03, 15:04

>
              > ojej, a jesli nie jestem w stanie?? :-)
              >====================================
              To nie próbuję ci tłumaczyć w takim razie.
              ====================================

Za to Cie lubie, tak latwo sie
              > zacietrzewiasz, a za duzo tresci nie wnosisz...
              ===============================================
              Jeszcze nie udało mi sie zacietrzewić na tym forum,a jeśli uważasz ,że tak
              udowodnij.Jeśli natomiast chodzi o wnoszenie treści to nie mam takich
              ambicji,żeby komuś obwieszczać jedynie słuszną prawdę(i w tym względzie
              faktycznie różnię się od ciebie)

===================================
              >
              > Cholercia, ja tu chyba jedyny jestem taki wyjatkowy, reszta nie anonimowa.
              =================================
              Czy reszta jest anonimowa?
              Masz i nie masz racji.Ci którzy tu piszą używają nicków po których są
              rozpoznawani.Sądząc po wnikliwości oceny mojej osoby przez ciebie nie jesteś tu
              pierwszy raz(tak sądzę,gdyż pisuję tu dosyć rzadko,a zostałem rozpracowany)
              Jeśli pisujesz tu ,to używasz jakiegoś nicka,którego z przyczyn sobie znanych
              nie chcesz pokazać

>
              > A w jaki sposob jestem bardziej anonimowy niz inni? Wszystkich wypytujesz o
              > dane osobowe? Taka mala paranoja?? :-)
              =================================================
              Nikogo nie wypytuję o dane osobowe(reszta :patrz wyżej)
              ==========================================
              > > Ps.Darzę wielkim szacunkiem kinematografie Iranu,Iraku oraz Indii,tak więc
              >
              > > twoje doszukiwanie się ironii tam ,gdzie jej nie było można uznać za
              > chorobliwe
              >
              > Tego zes nie napisal. Widze, ze nawet zla interpretacja autora jest
              choroba...
              > Taka hipochondria?? Rozumiem, ze jak na np. polaku ktos inaczej
              zinterpretowal
              > jakis wiersz, to byl chory?? :-

===================

A to już jest nadinterpretacja
              • Gość: gosc Re: STOP WOJNIE IP: *.*.*.* 16.01.03, 07:09
                > Jeszcze nie udało mi sie zacietrzewić na tym forum,a jeśli uważasz ,że tak
                > udowodnij.

moze nie zacietrzewic, ale niezbyt sympatycznie wypowiadasz sie o prawie
                kazdym, ktory cos Ci zarzuci. Naprawde latwe do przewidzenia... :-)

> Jeśli natomiast chodzi o wnoszenie treści to nie mam takich
                > ambicji,żeby komuś obwieszczać jedynie słuszną prawdę(i w tym względzie
                > faktycznie różnię się od ciebie)

Zgodze sie, ze prawd nie glosisz, oczywiscie... Natomiast nie bardzo wiem jaka
                prawde ja glosze... Moze czsami swoje opinie, ale fanatykiem nie jestem. (i
                gdzei jest ta roznica, bo nie znalazlem - zarzuc mi brak rozumienia tekstu
                pisanego, albo jakies ograniczenia intelektu...).

> Czy reszta jest anonimowa?
                > Masz i nie masz racji.Ci którzy tu piszą używają nicków po których są
                > rozpoznawani.

co daje tyle co prawie nic. w zasadzie moznym uznac, ze tez jestem doskonale
                rozpoznawalny: nick+IP (przewaznie takie samo).

> Sądząc po wnikliwości oceny mojej osoby przez ciebie nie jesteś tu
                > pierwszy raz(tak sądzę,gdyż pisuję tu dosyć rzadko,a zostałem rozpracowany)
                > Jeśli pisujesz tu ,to używasz jakiegoś nicka,którego z przyczyn sobie znanych
                > nie chcesz pokazać

:-) Pudlo Cherlaku Szolmsie. Nigdy nie uzywalem na tym forum innego nick'a.
                Aczkolwiek czytuje je faktycznie dosyc dlugo.

> A to już jest nadinterpretacja

Ale mi chorobe zarzuciles, co pewnie nadinterpretacja nie bylo... :-)
                • Gość: k`k Re: STOP WOJNIE IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 16.01.03, 14:39

>
                  > moze nie zacietrzewic, ale niezbyt sympatycznie wypowiadasz sie o prawie
                  > kazdym, ktory cos Ci zarzuci. Naprawde latwe do przewidzenia... :-).
                  =========================
                  Jeśli ktoś nie jest agresywny wobec mnie,ja na pewno nie będę agresywny wobec
                  niego.Używam dużo łagodniejszego języka niż moi ewentualni oponenci,a
                  moje"zwarcia" na tym forum można policzyć na palcach jednej ręki,jeśli
                  twierdzisz,że jest inaczej poproszę o konkrety.A że zamiast obrzucac g****
                  rozmówcę ,który mnie tym g**** obrzucił pierwszy, napiszę parę złośliwości to
                  jest fakt.Uważasz ,że lepsza byłaby wiązanka?Reakcje wielu osób są łatwe do
                  przewidzenia,ja osobiście nie uważam ,żebym miał jakąś szczególnie
                  skomplikowaną osobowość.Jeśli będziesz miał zamiar coś jeszcze napisać,to już w
                  tej chwili mogę sie domyślać co to będzie:
                  "Naprawde latwe do przewidzenia...:-)."
                  >========================================================
                  > co daje tyle co prawie nic. w zasadzie moznym uznac, ze tez jestem doskonale
                  > rozpoznawalny: nick+IP (przewaznie takie samo).
                  =====================
                  Jako kto?Pozwoliłem sobie wrzucić Twój nick na wyszukiwarkę i rezultat był
                  mizerny(może znowu nie działała:) )

>
                  > :-) Pudlo Cherlaku Szolmsie. Nigdy nie uzywalem na tym forum innego nick'a.
                  > Aczkolwiek czytuje je faktycznie dosyc dlugo.
                  ==================
                  Pudło nie pudło,odpowiedź powyżej:)
                  >
                  > Ale mi chorobe zarzuciles, co pewnie nadinterpretacja nie bylo... :-)

==============
                  Oceniłeś moją wypowiedź na podstawie wcześniejszych wypowiedzi,jednym słowem
                  zaszufladkowałeś mnie,lub masz obsesje(może na punkcie szufladkowania innych:))
                  Pozwoliłem sobie na przypuszczenie,i chyba aż tak sie nie pomyliłem.

========
                  Ps.Na podstawię tych paru postów napisanych przez Ciebie w ciągu ostatnich dni
                  pozwoliłem sobie wypróbowac metodę stosowana przez Ciebie w stosunku do mnie
                  (mam nadzieje ,że nie była opatentowana) i poszukać szufladki do której
                  pasujesz.Nie napiszę jednak do jakiej mi pasowałeś:)I nie dlatego,że mogłoby
                  Cię to urazić(nie powinno,bo sam nalepiej wiesz jaki jesteś,a szufladka wcale
                  nie jest taka najgorsza,[ale i nie najlepsza:)]),tylko dlatego,że nudzi mnie
                  opisywanie własnych przypuszczeń na temat cudzych osobowości.Wiec jeśli nie
                  masz do napisania na mój temat czegoś czego jeszcze nie wiem,daruj sobie
                  odpowiedź.
          • eela Re: OT/ STOP WOJNIE 15.01.03, 15:11
            Gość portalu: k`k napisał(a):

>
            > Ps.Darzę wielkim szacunkiem kinematografie Iranu,Iraku oraz Indii,tak więc
            > twoje doszukiwanie się ironii tam ,gdzie jej nie było można uznać za
            chorobliwe

Mozna chyba jeszcze w kinach studyjnych zobaczyc doskonały irański film "Czas
            pijanych koni"
            • Gość: k`k Re: OT/ STOP WOJNIE IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.01.03, 15:32
              Pójdziesz ze mną?
              • eela Re: OT/ STOP WOJNIE 15.01.03, 20:58
                Juz byłam na nim :-). Naprawde warto zobaczyć. Zrobiony jest bardzo skromnymi
                środkami, aktorami są amatorzy.
    • pan_pndzelek Re: STOP WOJNIE 15.01.03, 09:32
      Gość portalu: Mahatma napisał(a):
      > Tego samego dnia w Centralnym Domu Kultury (ul. Burakowska) od 22.00 odbedzie
      > sie impreza [...] przeboje i filmy z
      > Indii, Iraku, Iranu i Korei Pln.

Zapomniałeś jeszcze o "przebojach i filmach" z Talibanu i z Kampuczy Czerwonych
      Khmerów. Proponowałbym jeszcze puścić "Tryumf woli" Leni Riefenstahl, to
      przecież mieści się w waszym nurcie...

To będzie zdarzenie kulturalne na miarę festiwalu... w Zielonej Górze albo
      Kołobrzegu...
    • Gość: nornik STOP WOJNIE? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.01.03, 09:54
      W Centralnym Domu Qltury (bo chyba tak to sie nazywa) bylem dwa razy - pierwszy
      i ostatni. Generalnie syf, kila i mogila. Jezeli ktos nie mial watpliwej
      przyjemnosci odwiedzenia tego przybytku i wybiera sie tam, to szczerze
      odradzam. Do tego drogie,jak na takie miejsce, piwo - Krolewskie polewane do
      plastkiowych kubkow.

A wojne w Iraku to mam gleboko gdzies. Jak dla mnie to na Irak moga nawet
      spuscic bombe atomowa, mnie obchodzi bardzej wlasne podworko.
      • pan_pndzelek Re: STOP WOJNIE? 15.01.03, 10:03
        Gość portalu: nornik napisał(a):
        > A wojne w Iraku to mam gleboko gdzies. Jak dla mnie to na Irak moga nawet
        > spuscic bombe atomowa, mnie obchodzi bardzej wlasne podworko.

Uważaj! Bojówki talibskie nie śpią! Szczególnie dużo ich na Forum Aktualności,
        ale widzę że "bojownicy" się i za Qlturę wzięli...
        • Gość: nornik Re: STOP WOJNIE? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.01.03, 10:28
          Kiedys jak mialem lat *.nascie lubilem angazowac sie w takie "akcje". Teraz na
          szczescie mi przeszlo bo inaczej jakims dzialaczem bym zostal, albo - o zgrozo
          - czlonkiem z ramienia :) I zaryc tu i owdzie byloby trudno.
          • pan_pndzelek Re: STOP WOJNIE? 15.01.03, 10:34
            Gość portalu: nornik napisał(a):
            > jakims dzialaczem bym zostal, albo - o zgrozo
            > - czlonkiem z ramienia :) I zaryc tu i owdzie byloby trudno.

Członkiem z ramienia przesuniętym na czoło w wyniku manipulacji pod
            płaszczykiem...
            • Gość: nornik Po bitwie IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 15.01.03, 10:52
              > Cz?onkiem z ramienia przesunie˛tym na czo?o w wyniku manipulacji pod
              > p?aszczykiem...

Nnnno dokladnie. Jakos to tak brzmialo, ale przypomniec sobie nie moge co bylo
              dalej. Wczoraj stoczylem mala bitwe z browarkiem przed telewizorkiem, wielu
              przeciwnikow poleglo a teraz leb mnie napier...a i skupic sie nie moge.
    • Gość: chudyy stop głupocie IP: *.ipartners.pl / 195.94.203.* 15.01.03, 10:42
      idź kolego(żanko) się poucz historii do czego prowadzi tolerowanie zła, no i
      może tak Husajnowi i Semowi spróbuj do rozsądku przemówić - ciekawe czy byłeś
      uczestnikiem spontanicznej i dobrowolnej 100-tysięcznej demonstracji w
      Phenianie kilka dni temu...

Zupełnie nie rozumiem skąd się biorą tacy kosmici? Jak można stawiać na równi
      USA z Irakiem i Koreą???

W CDQ próbowałem się bawić, ale znam lepsze i tańsze miejsca.

kłaniam się
      • Gość: Mahatma Re: stop głupocie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 22:43
        > idź kolego(żanko) się poucz historii do czego prowadzi tolerowanie zła

To ty sie poucz historii najnowszej - pierwsza lekcja u mnie:

Irak: od 1991 r. do dziś
        ok. 200 tys. ofiar cywilnych w wyniku wojny w 1991 r.
        ok. 1 mln ofiar cywilnych na skutek chorób, braku wody pitnej, zanieczyszczenia
        uranem oraz sankcji.

Wojna w Iraku była najbardziej krwawą masakrą w historii. Celem amerykańskich
        rakiet było każde jedno ujęcie wody w tym pustynnym kraju i każdy jeden magazyn
        zbożowy. Powojenna polityka USA wobec Iraku była wielokrotnie surowsza niż
        wobec Niemiec czy Japonii po 1945r i nosi cechy eksterminacji narodu irackiego.
        Raport Narodów Zjednoczonych ocenia liczbę ludności cywilnej zmarłej w wyniku
        braku wody pitnej, lekarstw obłożonych embargiem i chorobami wywołanymi wskutek
        użycia bomb zawierających uran, na co najmniej milion osób, z czego połowa to
        dzieci do lat 5.
        Szczytem ironii jest fakt, że broń biologiczna - pretekst najnowszej awantury -
        została przekazana Irakowi przez administrację Reagana w ramach wsparcia wojny
        z Iranem Chommeiniego.

• Gość: Mahatma lekcja historii wspolczescnej - cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 22:47
          Salwador: od 1980r. do dziś
          Szacunkowa liczba ofiar cywilnych: ponad 75.000

Stany Zjednoczone wspierały marionetkowy rząd w El Salvador w represjonowaniu
          lewicowej opozycji, manipulacjach wyborczych, mordowaniu setek protestujących.
          Z tych przyczyn w 1980r. wybuchło powstanie. USA gorliwie wsparło rząd
          Salwadoru znacznymi dostawami broni, pieniędzy i szkoleniami o łącznej wartości
          6 mld USD. W terrorze brały udział tajne misje amerykańskiego lotnictwa, jak i
          sił lądowych. Wojna, w której zginęło 75 tys. cywili, oficjalnie zakończyła się
          w 1992r. Udaremniono jakiekolwiek przemiany społeczne. Garstka bogaczy nadal
          posiada większość ziemi, biedni są coraz biedniejsi, opozycjoniści boją
          się „szwadronów śmierci” wytrenowanych w “Szkole Ameryk” w Forcie Benning
          (Georgia) .
        • Gość: Mahatma lekcja historii wspolczescnej - cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 22:58
          Salwador: od 1980r. do dziś
          Szacunkowa liczba ofiar cywilnych: ponad 75.000

Stany Zjednoczone wspierały marionetkowy rząd w El Salvador w represjonowaniu
          lewicowej opozycji, manipulacjach wyborczych, mordowaniu setek protestujących.
          Z tych przyczyn w 1980r. wybuchło powstanie. USA gorliwie wsparło rząd
          Salwadoru znacznymi dostawami broni, pieniędzy i szkoleniami o łącznej wartości
          6 mld USD. W terrorze brały udział tajne misje amerykańskiego lotnictwa, jak i
          sił lądowych. Wojna, w której zginęło 75 tys. cywili, oficjalnie zakończyła się
          w 1992r. Udaremniono jakiekolwiek przemiany społeczne. Garstka bogaczy nadal
          posiada większość ziemi, biedni są coraz biedniejsi, opozycjoniści boją
          się „szwadronów śmierci” wytrenowanych w “Szkole Ameryk” w Forcie Benning
          (Georgia) .
        • Gość: Mahatma lekcja historii wspolczesnej - cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 23:00
          Nikaragua: 1981 - 1990
          Szacunkowa liczba ofiar cywilnych: ponad 13.000

Kiedy w 1978r. Sandyniści obalili dyktaturę Somozy, przed Waszyngtonem zawisła
          wizja drugiej Kuby. W czasie prezydentury Kartera sabotowanie rewolucji
          odbywało się na drodze dyplomatycznej i gospodarczej. Za Reagana, głównym
          środkiem stała się przemoc. Przez osiem lat ludność Nikaragui była
          terroryzowana przez proamerykańską armię – Kontras, złożoną z byłej Gwardii
          Narodowej Somozy i innych jego zwolenników. Była to wojna totalna – na
          wyniszczenie. Celem było zniszczenie zdobyczy społecznych i osiągnięć programów
          gospodarczych rządu. Palenie szkół, szpitali, wysadzanie portów, bombardowania,
          gwałty i tortury były na porządku dziennym. Tak działali “wojownicy wolności”
          Ronalda Reagana.
          Międzynarodowa organizacja rozwoju Oxfam stwierdza, że spośród 76 krajów
          trzeciego świata, w których pracowała, Nikaragua za Sandynistów
          była „wyjątkowym przykładem osiągnięć w poprawie warunków życia ludności i
          wspierania jej aktywnego udziału w procesach rozwoju”. Dekadę po
          powrocie „wolnego rynku” Nikaragua jest jednym z najbiedniejszych krajów
          świata, gdzie połowa ludności cierpi na niedożywienie.
        • Gość: Mahatma lekcja historii wspolczesnej - cd IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 23:01
          Indonezja, Timor Wschodni, 1957-8, 1965, 1975-99
          Szacunkowa liczba ofiar cywilnych: prawie 700-900 tys.

W latach pięćdziesiątych Indonezją rządził Sukarno, charyzmatyczny lider w
          typie Nassera. Naraził się swoją polityką neutralności – odwiedzał zarówno
          Waszyngton, jak i Moskwę, czy Pekin. Co gorsza znacjonalizował postkolonialne
          holenderskie kompanie i odmówił delegalizacji partii komunistycznej, zyskującej
          na demokratycznej drodze dużą popularność. W latach 1957-58 CIA finansowała
          kampanie wyborcze konkurentów, przeprowadziła zamach na Sukarno, uzbroiła
          opozycyjnych wojskowych, wywołując rebelię, a nawet przeprowadziła
          bombardowania.
          Ponieważ Sukarno przetrwał to wszystko, w 1965 Ameryka wywołała serię
          przewrotów, kontrprzewrotów i kontrkontrprzewrotów, zakończoną przejęciem
          władzy przez gen. Suharto i armię indonezyjską, silnie związaną z armią
          amerykańską. Masakra, która wkrótce potem nastąpiła, pochłonęła co najmniej pół
          miniona ofiar: komunistów, sympatyków komunistów, przypuszczalnych komunistów i
          przypuszczalnych sympatyków komunistów. 5 tys. ofiar pochodziło z listy
          przekazanej przez wywiad USA.
          W 1975r. tuż po ogłoszeniu niepodległości przez Timor Wschodni wyspa została
          najechana przez wojska Suharto. Inwazja odbyła się za zgodą USA i z udziałem
          ich wojsk, choć konstytucja Stanów Zjednoczonych zabrania używania sil
          zbrojnych do agresji. Amerykański sprzęt i szkolenia były pomocne przy każdej
          zbrodni reżimu Suharto. Amnesty International ocenia, że do 1989r. zginęło 200
          tys. Timorczyków, czyli niemal 1/3 populacji

dalsze informacje po angielsku na: www.AmericanStateTerrorism.com
    • Gość: olo Re: STOP WOJNIE IP: 212.76.37.* 15.01.03, 18:07
      Popieram!!! Niech BUSZ pokaze dowody na to, ze Irak posiada bron masowej
      zaglady, a niech nie zaczyna wojny tylko po to by dobrac sie do ropy i
      wyprobowac sprzet wojskowy!
      • pan_pndzelek Re: STOP WOJNIE 15.01.03, 18:21
        Gość portalu: olo napisał(a):
        > Popieram!!! Niech BUSZ pokaze dowody na to, ze Irak posiada bron masowej
        > zaglady, a niech nie zaczyna wojny tylko po to by dobrac sie do ropy i
        > wyprobowac sprzet wojskowy!

Łolaboga! I niech jeszcze Malinowska z trzeciego piętra pilnuje swojego kundla
        żeby w windzie nie szczał, bo to ZGROZA panie, po prostu zgroza co się na tym
        swiecie wyrabia...
    • Gość: Paweł Re: STOP WOJNIE IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 15.01.03, 22:12
      Gość portalu: Mahatma napisał:

15 lutego obedzie sie globalny protest antywojenny. W Polsce tego dnia
      odbedzie sie demonstracja w Warszawie, ruszajaca o 13.00 z pl. Zamkowego.

BARDZO DOBRY POMYSŁ. Z PRZYJEMNOŚCIĄ SIĘ PRZYŁĄCZĘ I BĘDĘ NAMAWIAŁ ZNAJOMYCH.
      POZDRAWIAM
    • pan_pndzelek STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!! 16.01.03, 01:04
      STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!!

PS. mahatma wieśniaku, nie mówimy "każdy jeden", wystarczy "każdy"... wróć do
      szkoły...

STOP POKOJOWI, KTÓRY ZAGRAŻA NASZEJ DOSTATNIEJ EGZYSTENCJI >>> VOTE FOR WAR!!!
      • Gość: gosc Re: STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!! IP: *.*.*.* 16.01.03, 07:15
        > STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!!

pieknie i zwiezle ujete stanowisko. Moje jest akurat odmienne.

> PS. mahatma wieśniaku, nie mówimy "każdy jeden", wystarczy "każdy"... wróć do
        > szkoły...

Po kiego grzyba ten komentarz?? Bo ma inne zdanie?? Sam zachowujesz sie jak
        Pawlak...

> STOP POKOJOWI, KTÓRY ZAGRAŻA NASZEJ DOSTATNIEJ EGZYSTENCJI >>> VOTE FO
        > R WAR!!!

Powtarzasz sie. Naprawde wystarczy pierwszy slogan...
      • chaladia Re: STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!! 16.01.03, 08:33
        Zgadzam się z Pndzelkiem.

Wystarczy popatrzeć na historię.
        Każdy pokój dla swiętego spokoju źle się kończył:

1. Monachium 1938,
        2. Uganda Idi Amina - to już lata siedemdziesiąte,
        3. Cesarstwo Środkowoafrykańskie Bokasy - to też lata siedemdziesiąte,
        4. Srebrenica i inne enklawy muzułmańskie wyżynane przez Serbów - nawet nie 10
        lat temu.

Mahatma, myślę, że na tyle znasz historię, by to przemyśleć.

Za każdym razem zgoda (w imię "pokoju" i "świętego spokoju") na rządy krwawego
        dykatatora, jakim niewątpliwie jest Saddam Hussajn kosztowała później dużo
        więcej krwi. Krwi różnych narodów.
        Dziś wiemy, że zdecydowana akcja militarna Francji i Anglii we wrześniu 1939 r
        ograniczyłaby II Wojną Światową do kilkumiesięcznego incydentu napewno
        niegodnego nazwy Wojny Światowej.
        • Gość: gosc Re: STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!! IP: *.*.*.* 16.01.03, 10:07
          chaladia napisał:

> Zgadzam się z Pndzelkiem.
          >
          > Wystarczy popatrzeć na historię.
          > Każdy pokój dla swiętego spokoju źle się kończył:
          >
          > 1. Monachium 1938,
          > 2. Uganda Idi Amina - to już lata siedemdziesiąte,
          > 3. Cesarstwo Środkowoafrykańskie Bokasy - to też lata siedemdziesiąte,
          > 4. Srebrenica i inne enklawy muzułmańskie wyżynane przez Serbów - nawet nie
          10
          > lat temu.

Zgoda, oczywiscie, ale nie mozna stosowac wszedzie tej samej miarki. W tym
          przypadku mowimy o agresji POPRZEDZAJACEJ wojne. Czy np. atak na Niemcy w 1938,
          bylby lepszym rozwiazaniem niz aneksja Austrii i Czechoslowacji?? Z punktu
          widzenia liczby ofiar??.

> Mahatma, myślę, że na tyle znasz historię, by to przemyśleć.
          >
          > Za każdym razem zgoda (w imię "pokoju" i "świętego spokoju") na rządy
          krwawego
          > dykatatora, jakim niewątpliwie jest Saddam Hussajn kosztowała później dużo
          > więcej krwi. Krwi różnych narodów.

Problem w tym czy Hussajn jest zdolny zagrozic komukolwiek - zostal przeciez
          powaznie utemperowany po Kuwejcie. Oczywiscie jest morderca, dyktatorem itd.,
          ale skazywanie ludnosci Iraku na wojne, doda jedynie spora liczbe ofiar do
          tekstu w encyklopedii przy hasle Hussajn. Osobiscie chcialbym, zeby mnie
          przekonano, ze Irak jest faktycznie takim zagrozeniem - na razie slychac tylko
          niepotwierdzone informacje na temat jego arsenalu (ktory sprezentowaly mu
          Stany).

> Dziś wiemy, że zdecydowana akcja militarna Francji i Anglii we wrześniu 1939
          r
          > ograniczyłaby II Wojną Światową do kilkumiesięcznego incydentu napewno
          > niegodnego nazwy Wojny Światowej.

Byc moze. Ale mowa o ataku PO agresji na Polske. Na dzien dzisiejszy Irak nie
          jest bardziej wojowniczy niz dziesiatki innych krajow, ktore jakos nie sa
          straszone wojna prewencyjna. Dlatego stwarza to wrazenie, ze glownym powodem
          wojny bedzie ropa.
          >
        • Gość: Ted Re: STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.03, 11:44
          > Za każdym razem zgoda (w imię "pokoju" i "świętego spokoju") na rządy
          krwawego
          > dykatatora, jakim niewątpliwie jest Saddam

Teraz Hussein jest krwawym dyktatorem?
          To dlaczego w latach osiemdziesiatych caly czs byl zbrojony przez Stany
          Zjednoczone. A dlaczego USA zachecily go do aneksji Kuwaitu?
          A czy wiesz ze Stany dwukrotnie wywolaly powstanie Kurdow, a w decydujacym
          momencie odmowili im pomocy i pozwolili zeby wszyscy zostali wybici? Ostatnio
          mowili o tym w CNN w kontekscie ze obecnie trudno jest namowic amerykanom
          opozycje iracka do wspolpracy.
          Zreszta sami doprowadzili do tej dyktatury obalajac w 1963 r. legalna wladze
          Kassima.
          A w ogole co ich to obchodzi. Ze nie chca jesc hamburgerow? Bo tam byla
          cywilizacja tysiace lat wczesniej zanim ze wzgorza kapitolinskiego zniknely
          bawoly?
        • Gość: habibi Re: STOP TAKIEMU POKOJOWI!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 20:08
          marhaba

zgadzam sie. niedlugo mam zamiar wybrac sie w "rejon".

sa dwie strony tego wszystkiego:

1) USA sa w goracej wodzie kapani. reaguja jak policjant swiata i wszedzie "dla
          dobra pokoju" wsadzaja swoj nos, a zarazem zabezpieczaja swoje interesy. plus
          trzeba troche bombek zrzucic, bo rdzewieja, a lobby wojskowe wciaz naciska.

2) istnieja takie chore osoby na swiecie jak Saddam, i cos trzeba z nimi
          zrobic, nawet "wyrwac chwasta".

inshallah wszystko sie dobrze skonczy.
    • Gość: chudyy Mahatma jest nawiedzony IP: *.ipartners.pl / 195.94.203.* 16.01.03, 11:46
      i szkoda czasu na gadanie z takimi - ja wrzuciłem jedno zdanko, a Ten od razu
      litanię... to niezawodny wskaźnik nawiodzonych, całe szczeście, że są w
      mniejszości

ja mówię o milionach, a ten o tysiącach,

więcej Husajn sam zabił swoich obywateli niż niechcąco zabili Amerykanie, im
      prędzej narody te będą wolne tym mniej będzie następnych ofiar, ale "wolne"
      państwa Iraku i Korei Płn. w "wolnej" prasie dość dość jednostronnie temat
      traktują. A ludzie umierają tam nie tyle z sankcji co z utrzymywania w tym
      kraju zamordyzmu.

o innych nie będę pisał bo mi się nie chce, powiem tylko, że jakoś nie
      zniszczyli Afganistanu tylko mu pomogli. Gdyby nie Amerykanie w Kosowie to
      Milosevicz by ich wszystkich tam wymordował,

tacy jak Ty krzyczą, że się nie pomaga i że się pomaga,

pozdrawiam
      • Gość: Ted Re: Mahatma jest nawiedzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 12:25

> o innych nie będę pisał bo mi się nie chce, powiem tylko, że jakoś nie
        > zniszczyli Afganistanu tylko mu pomogli. Gdyby nie Amerykanie w Kosowie to
        > Milosevicz by ich wszystkich tam wymordował,

Widze ze oprocz odswiezenia terminu "wojna prewencyjna" uzywanego chocby przez
        Hitlera, wracamy do "braterskiej pomocy"
        >
        > tacy jak Ty krzyczą, że się nie pomaga i że się pomaga,

Tu cie rozumiem, bo sam sie denerwowalem na ludzi, ktorzy krytykowali
        interwencje USA w Jugoslawii, a pare lat wczesniej zlorzeczyli na biernosc
        SFORu.
        Ale od tego czasu duzo sie dowiedzialem, chocby z Rouge State Roberta Bluma.
        albo "Rok 501 - podboj trwa" Noama Chomskiego. Tytul tej drugiej (wydalo PWN),
        wzial sie stad ze zostala napisana w 1993r - 501 lat od odkrycia Ameryki, w 501
        roku ery Kolumba. Jest tam przedstawiona historia podboju swiata przez
        Anglosasow w ujeciu ciaglym, kilkusetletnim. Z tej perspektywy wszystkow widac
        calkiem jasno. Jak podbojowxcy w sytuacjach kiedy maja rynkowa przewage zadaja
        respektowania "wolnego rynku" a w sytuacjach gdy jej nie maja - stosuja skrajny
        protekcjonizm, nie gardzac agresja zbrojna, terrorem czy zbrodnia. "Kiedy
        przegrywasz - zmien zasady gry" Towarzyszy temu odpowiednia akcja medialna w
        celu "dostarczenia maluczkim niezbednych klamstw"

Wczesniej przeczytalem tez "Korespondenta wojennego" - wspomnienia
        amerykanskiego korespondenta w Europie wschodniej w 1939 - 40 roku. Otoz
        okazuje sie, ze Angole zdradzili nie tylko Czechy i Polske, ale kolejno
        porzucili takze Rumunie, Wegry, Jugoslawie, Bulgarie, Grecje. Naprawde,
        przestancie wierzyc zachodowi, bo kieruje sie wylacznie wlasnym interesem, anie
        np. prawami czlowieka.
        • pan_pndzelek Re: Mahatma jest nawiedzony 17.01.03, 12:45
          Chomsky i Blum to czerwone głupki. Kto się głupkiem w myśleniu podpiera niczym
          protezą? Tylko inny głupek...
          • Gość: Grzeczny Re: Mahatma jest nawiedzony IP: *.stacje.agora.pl 17.01.03, 14:31
            ...kto nie ma miedzi ten w domu siedzi
            siedzi w domu Pendzel i żółte kły szczerzy
            STOP WOJNIE!
        • Gość: chudyy USA mają grzech pierworodny na sumieniu... IP: *.ipartners.pl / 195.94.203.* 17.01.03, 14:43
          Ależ Panie, Panowie, w ten sposób to każdy jest winny... Co ma do rzeczy
          interwencja w Iraku czy Korei Pn. z 1939 rokiem? Świat się zmienia i byłbym
          głupcem, gdybym twierdził, że USA nic nie obciąża, ale możemy żyć albo w
          świecie idealnym i negować każdy akt działania bo nie jest doskonały, albo
          robić to co można w danym momencie. A można i należy pomóc uwolnić się milionom
          niewinnych ludzi od reżimów, które z pewnością dużo więcej im szkód czynią i
          uczynią niż amerykańskie odłamki. Obecna pomoc nie ma nic do działań USA w
          czasie zimniej wojny. Świat się zmienia i nie negujcie tego bo to właśnie
          czynicie.

A może analogię?: podczas II wojny światowej polscy bandyci atakowali
          strzegących porządku niemieckich źołnierzy i jakim prawem Rosja i Alianci
          walczyli z hitlerowcami, przecież ilu niewinnych Polaków zginęło!!!

miłego dnia życzę i kłaniam się
          Ed
          • Gość: smolak STOP TAKIM DEMONSTRACJĄ !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 19:56
            Nie rozumiem tych ludzi którzy protestują przeciw obaleniu reżimu w Iraku czy
            Korei mówiąc jednocześnie że "zachód dba tylko o własny interes" . Przecież on
            właśnie chce pomóc MILIONOM ludzi umierającym z głodu i żyjących w nędzy bez
            żadnych perspektyw na przyszłość .Tak samo nie rozumiem tej nienawiści do
            USA.Według mnie jest to spowodowane tym że po prostu zazdrościcie Ameryce
            doskonałej gospodarki powszechnego dobrobytu i doskonałej organizacji państwa.
            • Gość: Paweł Re: STOP TAKIM DEMONSTRACJĄ !!!!! IP: *.acn.pl / 10.69.2.* 17.01.03, 20:09
              Oświata ci potrzebna smolaku, oby nie amerykańska.
              Pozdrawiam
              • Gość: smolak Re: STOP TAKIM DEMONSTRACJĄ !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.03, 20:30
                Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Oświata ci potrzebna smolaku, oby nie amerykańska.
                > Pozdrawiam
                To ty Pawełku nie wiesz o wielu rzeczach dziejących się na świecie i na dodatek
                powtarzasz obiegowe opinie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka