umfana 01.08.06, 23:04 więc spadam na tą klasykę kina polskiego i Wam radzę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lecteur Re: "Kanał" leci na Dwójce 02.08.06, 12:17 ... pytanie moze zbyt proste - w ktorym miejscu byly wejscia do kanalow, ktorymi ewakuowali sie obroncy Mokotowa??.. pozdrawiam, Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: "Kanał" leci na Dwójce 02.08.06, 20:59 to nie był film dokumentalny. pokazywał postawy kudzkie wobec bezsensu powstania, w które zostali uwikłani równie bezsensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
lecteur Re: "Kanał" leci na Dwójce 03.08.06, 08:37 Witaj, wiem, ze nie byl to film dokumentalny. Ale przy okazji filmu pytanie dokumentalne.. w koncu przeciez przechodzono z Mokotowa do Srodmiescia. Pozdrawiam, Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: "Kanał" leci na Dwójce 03.08.06, 09:01 chyba gdzies madalińskiego-ale dokładnie nie pamiętam.ruch kanałowy mokotó - sródmieście nie był ,ze tak powiem ,tak masowy, jak starówka-śródmieście. Odpowiedz Link Zgłoś
karoly Re: "Kanał" leci na Dwójce 03.08.06, 10:41 Główny właz znajdował się w centrum kurczącego się od 25.IX obszaru opanowanowanego przez powstańców, to znaczy w rejonie skrzyżowania Wiktorskiej i Bałuckiego. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lecteur Re: "Kanał" leci na Dwójce 03.08.06, 13:26 Dziekuje Wam za odpowiedzi! pozdrawiam Lukasz Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: "Kanał" leci na Dwójce 03.08.06, 11:40 Czytałem kiedyś (w jakims piśmie) wspomnienia Wajdy i filmowców o kręceniu "Kanału". Miała tam być scena czołgu niemieckiego strzelającego w stronę stanowisk powstańćzych. Władze nie zgodziły się na czołg strzelający. Po długich dyskusjach i namowach zezwolono w końcu na oddanie przez czołg strzału ale z zastrzeżeniem: "Dobrze, strzelajcie, ale po cichu!" Wajda wspominał równiez reakcje mieszkańców Warszawy. Gdy dowiedziano się, że "kręci się tu film o powstaniu", a przecież było to ledwo 12 lat po nim, na miejsce zbiegły się tłumy, ludzie natychmiast zaczęli opowiadać swoje przezycia z powstania i opowiadac filmowcom jak wyglądały walki w miejscu, gdzie kręcono film. Wie ktoś może czy te wspomnienia są gdzieś w sieci? bo nie znalazłem a pisma już nie mam :( Odpowiedz Link Zgłoś