palombaro 10.09.06, 23:14 Chcę podjechać autem na własny ślub pod kościół Św. Jacka na Freta. Na Długiej stoi znak zakaz ruchu ale z tego co pamiętam to można otrzymać czasowe pozwolenie na wjazd. Kto wydaje takie pozwolenia i gdzie się je załatwia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
warzaw_bike_killerz Re: wjazd na Starówkę 10.09.06, 23:36 Ksiadz powinien miec "wjazdowke" luzem. Jak nie, to popros ktoras z restauracji, aby Ci pozyczyli "za odplatnoscia". Nie powinno byc problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: wjazd na Starówkę 11.09.06, 03:06 WBK, lubię Cię, ale za takie obchodznie prawa masz minus. Zakaz obowiązuje wszystkich! Mieszkańcy zgadzają się by do 10 rano rozwożono pieczywo do sklepów. Jak panna młoda jest jak świeża bułeczka, a pan młody jak jędrny rogalik, to jest szansa. A cała swołocz rozjeżdzająca Stare Miato powinna z innych okazji płacić 2 tys. euro na rekultywację Starego Miasta. Jak ktoś ma fantazję to niech ma w pełni - dbając o miejsce, które niszczy! Kilka przykładów: Kościół św. Anny dawno by się zsunął do Wisły gdyby nie cybertyzacja skarpy. Kamienne schody już się sypią. Ulica Wierzbowa już czeka w agonii na swój wyrok. Za naruszone konstrukcje kanalizacyjne SM płaci miasto. Dlaczego? Bo jakiś ciepiarz, lub konwój weselny ma gest. Gest po polsku - rozwalić i spieprzyć jak najdalej z miejsca przestępstwa. Na szczęście na Starówce są kamery. Troszkę woli SM i Policji i mandaty zaczną płynąć szerokim strumieniem. A wystarczy popatrzeć na kamienice, żeby się przekonać, że jest na co wydać pieniądze. Jak nóżki bolą, to śmiało - ratowanie zabytków, szczytny cel. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Starówkę?! 11.09.06, 09:45 sebpl napisał: > A cała swołocz rozjeżdzająca Stare Miato powinna z innych okazji płacić 2 tys. > euro na rekultywację Starego Miasta. Drogi Sebpl Chyląc czoło przed Twoją żarliwą obroną Starego Miasta przed samochodami (z którą się nota bene zgadzam) pozwalam sobie nieśmiało zwrócić uwagę, że pytanie dotyczyło kościoła św. Jacka na ul. Freta, która to ulica jako żywo leży poza Starym Miastem, a dojazd do kościoła to ok. 20 m od ul. Długiej (na której nie ma zakazu ruchu). Wykażmy odrobinę tolerancji i nie pytajmy czy pan młody świeży jak chlebek, czy takie tam... Samochód ślubny pod tym kościołem nie zwęzi ulicy tak jak robią to ogródki restauracyjne zacienione reklamowymi parasolami uniemożliwiającymi oglądanie fasad. P.S. Czy mógłbyś rozciągnąć swą żarliwośc na sprzedawców tandetnych obrazków tudzież akcesoriów kibicowskich, którzy rozkładają się z towarem tuż przed wejściem do katedry św. Jana? P.S.2. Wszystkiego najlepszego palombaro! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palombaro Re: Starówkę?! IP: 193.109.212.* 11.09.06, 12:54 Dzięki Tom_aszku za życzenia! :) Nie jestem ani rogalikiem ani bułeczką :-) po prostu się spytałem czy istnieje taka możliwość (wydaje mi się że czytałem w GW o czymś na kształt czasowych pozwoleń na wjazd) w zgodzie z przepisami. Mógłbym przecież po prostu podjechać i się nie przejmować bo ulubieńcy Sebpl czyli SM i Policja też ludzie i by zrozumieli przyczynę złamania przepisu. Nie chcę tylko w takim dniu użerać się z kimś o przejechanie 20-40 metrów poza znak zakaz ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Starówkę?! 11.09.06, 13:13 To może upewnij się w odpowiednim wydziale śródmiejskiego urzędu dzielnicowego www.old.srodmiescie.warszawa.pl/ > przecież po prostu podjechać i się nie przejmować bo ulubieńcy Sebpl czyli SM i > > Policja też ludzie i by zrozumieli przyczynę złamania przepisu. hazardzista się znalazł... :) > Nie chcę tylko > w takim dniu użerać się z kimś o przejechanie 20-40 metrów poza znak zakaz > ruchu. Przecież nie ty byś się użerał tylko kierowca, ty będziesz w tym czasie w kościele :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palombaro Re: Starówkę?! IP: 193.109.212.* 12.09.06, 10:43 > hazardzista się znalazł... :) Hehehehe jest ryzyko jest zabawa, albo piargi albo sława > Przecież nie ty byś się użerał tylko kierowca, ty będziesz w tym czasie w > kościele :) Tak się składa że w moim przypadku pan młody i kierowca to ta sama osoba ;) Dlatego to ja się o to pytam a nie np. świadek :P Odpowiedz Link Zgłoś
sebpl Re: Starówkę?! 11.09.06, 14:48 Uff, ponioslo mnie. Przepraszam. Rzeczywiscie pomylilem kosciol sw. Jacka z kosciolem sw. Marcina. Z drugiej strony do Freta mozna dojechac ulica Dluga i 20 metrow przejsc sobie orszakiem. Dobrym rozwizaniem jest rowniez wynajecie dorozek. Nie polecam podjezdzac na Freta od strony Mostowej bo tam swoj ulubiony punkt ma SM, ktora wlepia mandaty bez mrugniecia okiem. O pozwolenie na wjazd prosisz odzial SM przy ulicy Jezuickiej 1/3 zglaszajac czas przyjazdu, nr rejestracyjny oraz powod. SM wtedy wyznacza Ci czas pobytu na Starym Miescie. Co do mojej zarliowsci, to oczywiscie rozciagam ja na kramiarzy, zulomaty i roznej masci zebrakow i zlodziei. Czemu niejeden raz dalem wyraz na tych lamach. Pozdawiam wszystkich, sebpl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Palombaro Re: Starówkę?! IP: 193.109.212.* 12.09.06, 10:50 > O pozwolenie na wjazd prosisz odzial SM przy ulicy Jezuickiej 1/3 zglaszajac > czas przyjazdu, nr rejestracyjny oraz powod. SM wtedy wyznacza Ci czas pobytu > na Starym Miescie. Oooo!!!!!! o taką odpowiedź mi chodziło. Dzięki bardzo! Nie miałem zamiaru podjeżdżać od Mostowej. Oczywiście że możemy podejść tylko jak sobie zdajesz sprawę bardzo trudno jest znaleźć miejsce do parkowania na Długiej, szczególnie w weekend. A do tego o takie pozwolenie staram się głównie pod kątem moich Babć (wiek 92 lata i 85 lat), dla których poruszanie się jest utrudnione i chciałbym ułatwić im dostęp do kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie Re: wjazd na Starówkę 11.09.06, 10:47 Wynajmij woz z zabytkowymi blachami. Takie moga bez problemu i w kazdej ilosci wjezdzac na Stare Miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: wjazd na Starówkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 11:53 No co ty? Jakim cudem? Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: wjazd na Starówkę 11.09.06, 13:15 Gość portalu: vortex napisał(a): > No co ty? Jakim cudem? "Jakim cudem" wynająć czy "jakim cudem" wjechać? Bo wynająć można z muzeum takowych pojazdów w Otrębusach. Ale przyznam, że nie słyszałem o zezwoleniu 'default' dla pojazdów zabytkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vortex Re: wjazd na Starówkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.06, 13:43 wjechac. Nie przypominam zsobie zadnego stosownego przepisu w tym zakresie. Nie sadze zeby ta kategoria istniala u pan na Jezuickiej, a tym bardziej u SM. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek I jak się udał ślub??? 25.09.06, 12:08 ... i parkowanie pod kościołem?? Odpowiedz Link Zgłoś