Gość: Emeryt Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 212.122.223.* 15.09.06, 07:30 W moim miescie jezdzi duzo samochodow firmowych z rejestracja warszawska.Nalezy ich opodatkowac,nawet 100 PLN dziennie.To dopiero beda dochody dla miasta. Mysle,ze nalezy zrobic granice i nie wpuszczac warszawskich samochodow,bo zanieczyszczaja powietrze,zarowno samochody jak i kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jestem z klu Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.06, 07:52 Ciekawe w jakiej wiosce pod Warszawką się urodziłeś pajacu!! Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin moim zdaniem świetny pomysł!!! 15.09.06, 08:05 a jeszcze lepszym byłby pomysł, gdyby pobierano opłatę od kierowców samochodów na warszawskich numerach, którzy próbowaliby wyjechać z miasta. być może tzw "prowincja" uwolniłaby się od 15-letnich beemwic i chamstwa warsiawsioków. krótko mówiąc - bzdury piszecie, panie szczurwa. szczególnie w przypadku szacowania liczby niezarejstrowanych przyjezdnych na 1 milion. może od razu 10 milionów, co? dzisiaj, jak ktoś chce wyjechać to wybiera wyspy, nie warszawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slide Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.pl 15.09.06, 08:08 Jaja se robisz? Milion więcej? Człowieku w jakim ty świecie żyjesz? Ppoza tym inwestuje się stosownie do posiadanyc środków i potrzeb wcale nie określanych per ilość mieszkańców miasta...lol śmieszny jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
you_bastard Naiwny nieuku 15.09.06, 11:28 Gość portalu: slide napisał(a): > Człowieku w jakim ty świecie żyjesz? Ppoza tym > inwestuje się stosownie do posiadanyc środków i potrzeb wcale nie określanych > per ilość mieszkańców miasta... A niby skąd miasto ma środki na inwestycje w drogi? Z podatku wliczonego w cenę benzyny. A podatek trafia do budżetu PAŃSTWA i jest rozdzielany NA GMINY proporcjonalnie do ilości ZAREJESTROWANYCH SAMOCHODÓW. Rozmiesz? I dlatego każde większe miasto otrzymuje mniej środków niż powinno - niezależnie czy to będzie Kraków, Wrocław , Poznań czy Warszawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domi Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 08:19 głupek z Ciebie... - taki komentarz wystarczy ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zupa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 80.51.234.* 15.09.06, 08:31 Kłućcie sie kłućcie. PO, UW, SLD oto wlasnie chodzi aby spoleczenstwo skłucić. Jak nie ma jednosci lepiej sie rządzi. Tak na marginesie to temat wziety z d.u.p.y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prowincjusz Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.um.szczecin.pl 15.09.06, 08:28 CEGŁY ODDAJCIE! "Cały naród buduje stolicę" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zupa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 80.51.234.* 15.09.06, 08:31 Kłućcie sie kłućcie. PO, UW, SLD oto wlasnie chodzi aby spoleczenstwo skłucić. Jak nie ma jednosci lepiej sie rządzi. Tak na marginesie to temat wziety z d.u.p.y. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.aster.pl 15.09.06, 16:55 Po pierwsze w robocie, urzędasie, to masz pracować, a nie siedzieć na forach. Po drugie, niech twóje ziomki szabrownicy oddadzą, co nakradli w poniemieckim Stettin ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Funny Wysoki mur IP: 217.153.71.* 15.09.06, 08:32 Zgadzam się z wnioskodawcą! Aby ułatwić zadanie, otoczyć W-we wysokim murem, zatkać korek i nalać wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista brakuje ci tej roboty w SB, co? IP: *.enterpol.pl 15.09.06, 08:33 przeprowadź sie do Oslo, ośle :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zupa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 80.51.234.* 15.09.06, 08:33 Kłućcie sie kłućcie. PO, UW, SLD oto wlasnie chodzi aby spoleczenstwo skłucić. Jak nie ma jednosci lepiej sie rządzi. Tak na marginesie to temat wziety z d.u.p.y. Aby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siwa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.usc.gov.pl 15.09.06, 08:56 Niezle. Ale należałoby również opodatkować Warszawiaków wyjeżdżających z miasta z tytułu korzystania z czystego powietrza, zaraz po przekroczeniu granic miasta. A opłata klimatyczna dla przyjezdnych do Warszawy... to musiałoby chyba byc odszkodowanie z tytułu wystawiania zdrowia na uszczerbek ;) Zgadzam się natomiast, że meldunek poza Warszawą wraz z różnymi zniżkami z tego tytułu jest nieuczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metz Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 08:57 Weź się koleś puknij w ten pusty łeb. To samo moge powiedzieć o warszawskich cwaniaczkach jeżdżących masowo po ulicach Wrocławia, Poznania czy mniejszych miejscowości. Jak widze u siebie WE... czy inne rozpoczynające sie na W tablice to mnie na wymioty zbiera. Zakichana warszawka cfaniaczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zupa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 80.51.234.* 15.09.06, 09:01 Pewnie nie wiesz ale czesc tych samochodow jest lesingowana i firma znajduje sie w Warszawie przez co blachy sa WE, WI, WX, WJ. Czyli mozliwe ze wymiotujesz na swoich ziomali. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metz Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.06, 09:06 Uwierz mi... cfaniaczka warszawskiego poznaje z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zupa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 80.51.234.* 15.09.06, 09:07 A chyba ze tak. Ja to dodatkowo takiego punktuje. Odpowiedz Link Zgłoś
roland_x Gdzie postawimy rogatki? 15.09.06, 09:07 ...a przed rogatkami korki takie, że hej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Siubin Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 217.96.6.* 15.09.06, 09:09 Zazdrość ci że mamy lepsze samochody od was. Zabytkami to warszawiacy jeżdżą. Ja proponuję żebys płacił za wyjazd z twojego zacofanego miasta 50 złotych za zatruwanie środowiska twoim starym gratem. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Ja bym się naprawdę chętnie zameldowała 15.09.06, 09:44 i płaciła wszelkie podatki/opłaty w Warszawie (mieszkam tu od 8 lat, ale pochodzę z innego miasta). Problem w tym, że właściciel mieszkania które wynajmuję nie chce się na to zgodzić bo wtedy... musiał by zapłacić podatek... Odpowiedz Link Zgłoś
ynruj Re: Ja bym się naprawdę chętnie zameldowała 15.09.06, 11:58 Więc zmień mieszkanie. czy takie trudne? Nie rozumime twojego punktu widzenia. Nie odpowiada coś to się zmienia. I po zawodach. Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Ja bym się naprawdę chętnie zameldowała 15.09.06, 12:18 problem w tym ze mieszkanie mi bardzo odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Bubster 15.09.06, 12:21 Dlaczego Ty się jakiemuś kolesiowi na forum tłumaczysz, czemu nie jesteś zameldowana? Co go to obchodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bubster Re: Bubster 15.09.06, 15:58 czepiają się przyjezdnych że nie płacą podatków w stolicy a jak mam płacić podatki, jak nie mogę się zameldować? Odpowiedz Link Zgłoś
bolo999 Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 15.09.06, 09:51 Płacić za wjazd do Warszawki??? Pokopało Cię? To wy powinniście płacić za nasz przyjazd do tej, pożal się Boże, metropolii! A tak poza wszystkim to nie lepiej wybudować obwodnicę? W-szawka to chyba jedyna stolica na świecie bez obwodnicy. P.S. Jak widzę samochód z blachami zaczynającymi się na "W" to mi się od razu nóż w kieszeni otwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
ughj Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 15.09.06, 09:55 Najpierw musimu od was(przyjezdnych)) zebrac myto zeby ta obwodnice wybudowac. Przypominam ze nie wszystkie blachy zaczynajace sie od W.. musza byc wlsnoscia warszawiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
guitarra Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 15.09.06, 10:16 generalnie uważam, że pomysł wart rozważenia i nie jest wcale absurdalny. Jestem jednak za pełną autonomią decyzyjną wszystkich miast/ gmin. Tj. jeśli na przykład w Pcimiu Dolnym zażyczą sobie podobnego systemu - to również powinni mieć do tego prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.aster.pl 16.09.06, 19:38 Oczywiście, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo999 Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 15.09.06, 10:40 Tak na marginesie: - Warszawiacy w korku jeżdżą tak: sprzęgłojedynkagazwpodłogęnoklaksonk*rwa klaksongdzieklaksonjedzieszklaksonkierunkowskaz alboniezmieniampasahamulecsprzęgłoluz. Klakson. Odpowiedz Link Zgłoś
ynruj Jaki naród otaczający Warszawę, taka stolica. 15.09.06, 11:55 A trzeba było nie głosować na SLD PSL i innych. Ale wy wiecie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.eranet.pl 15.09.06, 14:07 a jak widzę ofiarę losu która nie potrafi jeżdzić po wawie bo nigdy takich korków nie widziała to mam was dość. nikt nie mówi o opłacie za wjazd do miasta czy przejazd, ale o opłatach dla tych którzy tu mieszkaja a nieprzerejestrowują samochodów Odpowiedz Link Zgłoś
kpiarz Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 15.09.06, 14:10 Gość portalu: romek napisał(a): > a jak widzę ofiarę losu która nie potrafi jeżdzić po wawie bo nigdy takich > korków nie widziała to mam was dość. Popłacz się. Ciekawe, jakbyś Ty jeździł w Neapolu, "twardzielu"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.eranet.pl 15.09.06, 15:59 żle trafiłeś, przez rok mieszkałem w Rzymiecw..u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki travel "Zarówno w Londynie jak i w Oslo" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 11:55 szczurwa napisała: > Zarówno w Londynie jak i w Oslo, wjazd do miasta jest płatny No i cóż z tego? "Zarówno w Londynie jak i w Oslo" - a czy w Europie są tylko Londyn i Oslo? A jak jest w dziesiątkach innych miast? Równie dobrze można powiedzieć "zarówno w (tu wstawić coś tam) jak i (tu też wstawić jakieś miasto) nie ma żadnych opłat". Odpowiedz Link Zgłoś
wilfrid Meldunek nie jest konieczny!!! 15.09.06, 12:56 Już pisałem w innym wątku, że nie trzeba się meldować w Warszawie, żeby płacić podatki. Wystarczy złożyć PIT-3 podając nowe miejsce ZAMIESZKANIA i już zmienia się urząd skarbowy - i podatki idą dla stolicy. Co zresztą jest korzystne dla podatnika - nie trzeba daleko jeździć na wezwanie urzędu, a i warszawskie urzędy rzadziej się czepiają niż zamiejscowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Meldunek nie jest konieczny!!! IP: *.chello.pl 15.09.06, 13:28 i niech wie taki wioskowy , że jak napluje to następnym razem zapłaci wjazdowe więcej bo cham chwali inne stolice swojej nie szanując polski cham zwyrodniał na gorszego niż czerwonoarmista Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: Meldunek nie jest konieczny!!! 15.09.06, 13:30 Gość portalu: Warszawiak napisał(a): > i niech wie taki wioskowy , że jak napluje > to następnym razem zapłaci wjazdowe więcej > bo cham chwali inne stolice swojej nie szanując > polski cham zwyrodniał na gorszego niż czerwonoarmista Na szczęście Ty jesteś ostoją kultury i tolerancji. Jak to dobrze, że są w Warszawie jeszcze tacy ludzie z klasą jak Ty... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.eranet.pl 15.09.06, 13:57 Doskonały pomysł. Jak warszawiacy jeżdzą na wakację to muszą płacić opłatę klimatyczną. Niby to 1,50 zł dziennie ale jakby pomnożyć przez ilość dni i osób niezameldowanycn w Wawie a rozjeżdzających nasze ulice to na most północny by się uzbierało. A popieram bo jest to świadome działanie przyjezdnych, którzy nie rejestrują tu samochodów z oszczędnośći bo w innych miastach jest taniej. Podobnie jest z brakiem meldunku w Wawie i nie płaceniem tu podatków. To także wynika z oszczędnośći. Ale dlaczego my mamy za to płacić? Ci którzy są tu oficjalnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Tak jezdza przyjezdni z Walbrzycha: 15.09.06, 17:18 www.autokrata.pl/ogien/255/walbrzyscy_piraci_drogowi/ Tak a'propos warszawskiej kultury jazdy, ktora sie tutaj pojawiala ale nie miala wiele wspolnego z rzeczywistoscia :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: Tak jezdza przyjezdni z Walbrzycha: IP: *.aster.pl 15.09.06, 20:07 Brawo, ziomki, brawo..! Odpowiedz Link Zgłoś
kixi Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 15.09.06, 18:58 Warszawa jest najbogatszym polskim miastem ale widać niektórym jeszcze mało...Proponuję opodatkować też wjazd warszawiaków do innych polskich miast już jeśli taki pomysł padł.Poza tym Warszawa to niestety jeszcze nie poziom Londynu i Oslo.Poza tym nie wiedziałam, że stolicę obowiązują inne podatki niż resztę polski.Uwierz, że Warszawa już nie jest takim "towarem" chodliwym dla przyjezdnych.Teraz ludzie wolą np. Londyn albo Dublin.Poza tym jeśli ktoś przyjeżdża na jeden dzień do stolicy np. w interesach ma specjalnie przerejstrowywać samochód dla tych rzekomych podatków? Puknij się koleś w głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.aster.pl 15.09.06, 23:39 Jak przyjeżdża na jeden dzień, to zapłaci dwie dychy i finał. Obyś miała rację z tą niechodliwością Warszawy, niech się to stanie jak najszybciej. Na marginesie: czytaj ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 17.09.06, 18:13 Ok. Ale niech urzedy i ambasady, czyli jedyne powody, dla ktorych taki ktos jak ja musi przyjezdzac do Warszawy przeniosa sie do Pruszkowa. Albo do Belchatowa czy innego miasta w srodku Polski zeby wszyscy mieli blizej. Wtedy nie bede musial jezdzic do Warszawy. A moi zaprzyjaznieni Warszawiacy i tak wola spotykac sie znami we Wroclawiu, bo mowia ze jest ladniejszy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komnen Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.bmj.net.pl 17.09.06, 23:17 Studiuje w Wwie i zasilam ja pieniedzmi: za mieszkanie (wygorowane ceny), za jedzonko, za bilety autobusowe, tak ogolnie za zycie pieniedzmi, ktore zarabiane sa gdzie indziej. Propozycje, by moj ojciec czy matka, kiedy mnie tu odwiedzaja lub przywoza/odwoza, mieli jeszcze placic za to, ze wjezdzaja do miasta, uwazam za idiotyczna i obrazliwa. A potem sie dziwia, ze Warszawiakow sie nie lubi w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: he he he Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.chello.pl 18.09.06, 11:27 Gość portalu: komnen napisał(a): > Studiuje w Wwie i zasilam ja pieniedzmi: za mieszkanie (wygorowane ceny), za > jedzonko, za bilety autobusowe, tak ogolnie za zycie pieniedzmi, ktore > zarabiane sa gdzie indziej. Propozycje, by moj ojciec czy matka, kiedy mnie tu > odwiedzaja lub przywoza/odwoza, mieli jeszcze placic za to, ze wjezdzaja do > miasta, uwazam za idiotyczna i obrazliwa. > A potem sie dziwia, ze Warszawiakow sie nie lubi w Polsce... jak kochają to zapłacą za swojego darmozjada Odpowiedz Link Zgłoś
you_bastard Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 19.09.06, 11:00 Gość portalu: komnen napisał(a): > Studiuje w Wwie i zasilam ja pieniedzmi: za mieszkanie (wygorowane ceny), za > jedzonko, za bilety autobusowe, tak ogolnie za zycie pieniedzmi, ktore > zarabiane sa gdzie indziej. Nikogo nie zasilasz /zwłaszcza za "jedzonko", dobrze że nie "pieniążkami"/. Widać że marzy ci się żebyś miał wszystko za darmo iżeby wszyscy byli szczęśliwi opłacając twoje życie tu. >Propozycje, by moj ojciec czy matka, kiedy mnie tu > odwiedzaja lub przywoza/odwoza, mieli jeszcze placic za to, ze wjezdzaja do > miasta, uwazam za idiotyczna i obrazliwa Bo nie rozumiesz baranie, że drogi trzeba z czegoś utrzymywac żeby ci starzy mogli wałówkę na kolejny tydzień dowieźć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodzianin Super pomysł! IP: *.acn.waw.pl 16.09.06, 19:49 Proponuje jeszcze bardziej podnieśc proponowaną stawkę, więcej przyjezdnych pojawi sie w innych miastach, a w Warszawie nareszcie zrobi sie luźniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ale ty jesteśPOPIE Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: *.aster.pl 16.09.06, 19:54 przecież to właśnie ci RODOWICI WARSZAWIACY kombinują i rejestrują pojazdy poza warszawą aby mniej płacić. Sam mam zamiar w najbliższym czasie tez tak zrobić, bo dlaczego nie.. skoro za ubezpieczenie zapłace np. o 1000 zł. mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel_świata Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. IP: 62.233.197.* 17.09.06, 12:30 Żal mi takich biednych, zakompleksionych, obawiających się nadmiernej konkurencji ludzi. Najbardziej rozbawiła mnie kiedyś jedna baba, która powiedziała, że ludzie z prowincji przyjeżdżają do Warszawy, zabierają miejsca na uczelniach, zabierają miejsca pracy i przez takich ludzi jej koleżanka, ktora zna biegle 4 języki obce, musi tyrach w Auchan. Jak malutkim trzeba być, jak bardzo ograniczonym, żeby prezentować takie poglądy... Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 17.09.06, 18:08 > Zarówno w Londynie jak i w Oslo, wjazd do miasta jest płatny, precedens zatem > jest. W Londynie platny jest wjazd do scislego centrum. I platny jest dla wszystkich - rowniez dla Londynczykow. Jest jednak jedna zasadnicza roznica: Londyn ma obwodnice a takze mnostwo innych alternatywnych drog obejscia. Odpowiedz Link Zgłoś
mcgoo Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 17.09.06, 22:56 idac dalej - niech Warszawiacy placa myto jak wyjada z Warszawy - przeciez istnieje tylko Warszawa i reszta. Odpowiedz Link Zgłoś
retro_80 Re: Opodatkować samochody przyjezdnych. 18.09.06, 10:51 Jestem , jak to nazywają warszawiacy z prowincji i proponuje opodatkować pielgrzymki warszawskie - w 2005 roku w pięciu pielgrzymkach przyszło 18.469 osób. Moim zdaniem i moich znajomych miasto nie ma z tego faktu specajlnych kokosów a "PPHU Jasna Góra" owszem i do tego nieopodatkowane. Mysle ze 5 zł od łebka nie będzie krzywdą , skoro będąc na wczasach nad morzem płacę : lody - 5zł , gofer - 5ł , karuzela dla dziecka - 5zł, kawa- 5zł. Odpowiedz Link Zgłoś