Dodaj do ulubionych

Robert Gwiazdowski: Chłopak z fotografii to ja

14.12.06, 09:17
Byłem na Placu Zamkowym 1.05.1982 - rzeczywiście ZOMO tego dnia nie ośmieliło
się w Warszawie interweniować i atmosfera była znakomita.
No i ponownie 3.05.1982 - chyba było ok. 17.00 gdy ZOMO spod pomnika Zygmunta
ruszyło w Krakowskie Przedmieście. Gaz, armatki wodne, następnie gonienie
ludzi na Mariensztacie. No i tajniacy wyłapujący ludzi robiących zdjęcia -
ale też jeden tajniak nie zawsze dawał rady zorganizowanej grupie, która nie
pozwalała na "wyciągnięcie" kolegi.
Obserwuj wątek
    • Gość: woda Re: Robert Gwiazdowski: Chłopak z fotografii to j IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.06, 16:03
      gazeta lubi jak widac niedoróbki.
      czarno białe zdjęcie opisane jako "autor nieznany", a w tekście "Wykonane przez
      Marka Carrota zdjęcie (...)".
      eh.
    • gryfion Re: Robert Gwiazdowski: Chłopak z fotografii to j 11.03.07, 13:24
      Tego dnia ZOMO faktycznie nie prowadziło polowania na Starówce. Ale jak pamiętam przeprowadziło polowania na małem grupy wracające Powiślem. Ale to był pryszcz w porównaniu z 3 maja. Tego dnia było ostro. Nie barałem udziału w zadymie na Starówce ale w Alejach Jerozolimskich pomiędzy Kruczą i Marszałkowska. Mój kolega zerwał flagę Komunistycznej Młodzieży Polskiej z balkonu domu (gdzie do dziś jest Aeroflot. Potem Zomo podpaliło świecą z gazem łzawiacym mieszkanie w Alejach, a wieczorem w DTV pokazali pożar z komentarzem, że to "uliczni przestępcy". Moje rozgrywki z Zomo rozpoczęte jednak zostały w dniu 15 grudnia 1981 na Krakowskim Przedmieściu. Razem z Kolegą otrzymaliśmy "pałowanie od patrolu ZOMO. Tak profilaktycznie - bo szliśmy w kirunku Starówki, no i byliśmy młodzi. Odreagowaliśmy na Nowym Świecie rzucając kilkoma kamieniami w budy i tyralierę ZOMO. A potem zadymy weszły nam w krew i stały kalendarz działań opozycyjnych. Dzisiaj sie zastanawiam "czy było warto?". Generalnie tak ale Polska poszła w złym kierunku. Nie takiej Polski chcieliśmy. Ale to inna już sprawa....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka