Dodaj do ulubionych

nowogrodzka 25

01.02.07, 12:19
Witam!
Czy ktoś z Was wie coś o tej kamienicy, jej historii?
Kupuję atlas pana Zielińskiego od pierwszego tomu i na ten kolejny,
uwzględniający właśnie Nowogrodzką 25 już nie mogę się doczekać! Czy ktoś wie
coś na ten temat? Bedę wdzięczna za każdą informację.
Na liście w spisie ludności z 1835 (?) znalazłam pod innym ale bliskim
numerem (stara numeracja domów?) przy tej ulicy nazwisko rodziny mojego męża,
która potem już tam na pewno mieszkała, ale czy to ta sama rodzina - tego już
nie wiem. Z przekazów rodzinnych da się odtworzyć związek rodziny z tą
kamienicą od czasów bezpośrednio przed II wojną.
Dziękuję i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • andrzej_b2 Nowogrodzka 25, czy 21? 02.02.07, 07:06
      Z nr 25 jest pewne zamieszanie.
      Dom z całą pewnością stał na dużej posesji o nr hip. 1618, która w XIX w. była
      rozparcelowana na pięć mniejszych. Taryfa z 1896 lokalizuje ww. kamienicą na
      hip. 1618n, zaś wcześniejsza z 1877 na tej hipotece wymienia dom nr 21. Stąd
      wątpliwość, o którą kamienicę chodzi?
      • lama444 Re: Nowogrodzka 25, czy 21? 02.02.07, 09:01
        Dzięki za odzew.
        Rzeczywiście nazwisko rodziny męża pojawia się pod numerem 21...
        A czy wiesz może kiedy zbudowano ten dom? Na "wewnętrznej fasadzie" czyli na
        szczycie domu od podwórka-studni widnieje data 1900. Nie znam się na tym
        dobrze, ale wydaje mi się, że ta "wewnętrzna" część znacznie różni się
        architektonicznie od frontonu właściwego, tego od ulicy. Może najpierw powstała
        część właśnie od Nowogrodzkiej, a później dobudowano oficyny (jakby
        nowocześniejsze w formie, mniej ozdobne)?
        • andrzej_b2 Re: Nowogrodzka 25, czy 21? 02.02.07, 11:25
          Wszystko wskazuje, że chodzi o tę samą kamienicę, której numeracja została
          zmieniona z 21 (wcześniejszej) na 25, późniejszą. Wnioskuję po tym samym
          właścicielu, bowiem w obydwu przypadkach jego nazwisko brzmi >Mauersberger Syl.<.
          Zapewne to ten sam, który występuje w skorowidzu mieszkańców Warszawy z 1856 r.
          www.przodkowie.com/warszawa/index.php?nazw=Mauersberger&view=item
          O tym domu na razie więcej nic nie wiem.
          • palker Re: Nowogrodzka 25, czy 21? 02.02.07, 13:12
            Kamienica czas jakiś temu zauroczyła mnie swoją urodą i autentycznością.
            Proszę zajrzeć do tego wątku na forum fotograficznym
            fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,34017649,49444766.html
            Szczególnie polecam znajdujący się tam link do opowieści o fragmencie losów
            kamienicy
            • lama444 Re: Nowogrodzka 25, czy 21? 02.02.07, 16:12
              Wielkie dzięki!
              Mieszkałam w tej kamienicy 3 lata. Niedawno wróciła ona w ręce właścicieli,
              którzy starają się coś ocalić... Zamontowano bramę z bramofonem, chyba coś też
              robią w sprawie dachu. W bramie, w specjalnej wnęce wmontowany był
              rozdzaj "sekretery" (fachowców łaskawie proszę o uzupełnienie właściwej nazwy)
              czyli gigantyczna, drewniana "skrzynka na listy". No perełka po prostu! Mama
              mojego męża do dziś wspomina swoją dziecięcą fascynację tysiącem przegódek,
              półeczek. Niestety wymontowano ją jakiś czas temu. Wtedy ucieszyłam się, że
              pewnie w ramach odnowy bramy i ten mebelek doczeka się remontu. Niestety nie
              wrócił dotychczas na miejsce...

A tę relację, którą przytaczasz, znam z jakiegoś programu historycznego,
              emitowanego parę lat temu (?) w TVP o jakieś barbarzyńskiej porze. Wtedy też
              zrobiła na mnie wielkie wrażenie...

Pozdrawiam
              • palker Re: Nowogrodzka 25, czy 21? 02.02.07, 23:09
                okazało się, że mam w archiwum zdjęcia oficyn i przejazdu bramnego. Mozna je
                obejrzeć tu:
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,34017649,56644909.html
                fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,34017649,56645089.html
                • jarekzielinski Nowogrodzka 25 03.02.07, 16:29
                  Oto fragment metryki z przygotowywanego na ten rok tomu Atlasu (to
                  nieostateczna wersja robocza!):

[25] Kamienica Rafała Krajewskiego oraz Józefy i Władysława Wierzbowskich
                  Wzniesiona w l. 1862-63 wg proj. Rafała Krajewskiego (współinwestora,
                  późniejszego członka powstańczego Rządu Narodowego, straconego na stokach
                  Cytadeli) jako dom dwupiętrowy z tejże wysokości oficynami bocznymi. Szczegóły
                  neorenesansowej dekoracji fasady pozostają nierozpoznane. W 1900 przekształcona
                  w dom trzypiętrowy z mansardami, uzyskała nowe kondygnacje także na oficynach
                  bocznych i została powiększona o oficynę poprzeczną. Elewacje, w tym przede
                  wszystkim fasadę pokryto nową eklektyczną dekoracją, w pełni zachowaną do
                  naszych czasów. W ostatnich latach XIX w. dom był własnością Sylwestra
                  Mauersbergera, na początku XX w. - Mośka Pinkierta (inicjatora przebudowy?),
                  następnie Zelmana Lernera, a w latach 20. - Józefa Narbutowicza.

Pierwotny numer policyjny 21 zmienił się na obecny pod koniec XIX w., a
                  hipoteczny to 1618N. Pzdr.
                  • andrzej_b2 Re: Nowogrodzka 25 03.02.07, 18:00
                    jarekzielinski napisał:

> Oto fragment metryki z przygotowywanego na ten rok tomu Atlasu (to
                    > nieostateczna wersja robocza!):
                    >...W ostatnich latach XIX w. dom był własnością Sylwestra
                    > Mauersbergera...

Przed wydrukiem radzę jeszcze sprawdzić: Sylwester czy Sylwian?
                    sklep.cerkiew.pl/product_info.php?products_id=727
                    Np. Lista mieszkańców W-wy z 1870 r. wymienia Mauersbergera Sylwiana, b.
                    urzędnika, zam. Oboźna 4. Prawdopodobnie to ten sam.
                    Pozdrawiam :-)
                  • lama444 Re: Nowogrodzka 25 05.02.07, 10:22
                    Bardzo dziękuję!
                    Jednak potwierdziły się przypuszczenia jednego z naszych sąsiadów, że kamienica
                    pochodzi z czasów powstania styczniowego, czemu nie dawaliśmy wiary...
                    Czekam na kolejny tom Atlasu!
                    Pozdrawiam
                    • lama444 Re: Nowogrodzka 25 05.02.07, 11:34
                      Jeszcze jeden ciekawy szczegół:
                      ponad datą "1900" na oficynie poprzecznej widnieje monogram wiązany "JN", czyli
                      wnioskując z tego, co pisze p. Zieliński, zapewne inicjały ostatniego
                      właściciela kamieniecy Jana Narbutowicza. Tyle tylko, że jeśli oficyna powstała
                      w 1900 roku, to powinny być to inicjały Mośka Pinkierta lub Zelmana Lernera.
                      Chyba, że przejmując kamienicę w latach 20-tych XX w., Jan Narbutowicz po
                      prostu kazał dodać swój monogram nad datą wzniesienia oficyny. Zrobił to jednak
                      bardzo starannie, bo użyto identycznego, moim zdaniem, kroju liter...
                      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka