Dodaj do ulubionych

Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego

IP: *.chello.pl 08.02.07, 21:41
Baba jest z Białej Podlaskiej to co ja Prawdziwa Warszawa obchodzi??? Wszystko
zabetonować żeby nic nam z miasta nie zostało.....
Precz od piwnic wieśniaki niech chociaż odrobina historii zostanie!!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Aristoi Trepka w ogóle nie zna Warszawy i nie nadaje IP: *.chello.pl 08.02.07, 22:57
      się na to stanowisko.
      • Gość: Grzesiek odbudowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.07, 23:13
        Pałac Saski trzeba odbudować z takiego prostego powodu, żeby zachodnia pierzeja
        była spójna. ale nie chce powtórki z Teatralnego, gdzie widać jak za elewacją
        stoi drugi budynek
      • Gość: awesa Re: Trepka w ogóle nie zna Warszawy i nie nadaje IP: *.stat.gov.pl 09.02.07, 08:29
        W Rzymie wykopaliska są ogólnodostępne i nikomu to nie przeszkadza, wręcz
        przeciwnie - zwiedza się je. A u nas zniszczyć zabytki by zniszczyć historię by
        zniszczyć naród.
    • boruta_wwa Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 08.02.07, 23:25
      mi tam się podobało tak jak było, czyli przestrzenny plac a nie kolejne budynki
      i co z tego, że tam stał pałac przed wojną?
      na tej zasadzie to można całą Warszawę przebudować...
      b.
    • Gość: skandal! Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego IP: *.acn.waw.pl 09.02.07, 00:14
      Domagam sie rezygnacji Pani Ewy Nekanda-Trepki. Jest to skandal.

Jako Warszawiak domagam sie ochrony jak najwiekszej czesci starej Warszawy, a nie budowanie podziemnych parkingow w miejscu zabytkow.

Tyle znakomitych miejsc na parkingi, a tu im sie zachcialo, na zabytkach.

A kaczka kwakala, i oczywiscie nic z tego
    • Gość: Rychu Kim jestes babo??? IP: *.spray.net.pl 09.02.07, 07:49
      XVII wieczne piwnice nie maja zadnej wartosci.... No nie... Kur... przeciez to
      historia, tradycja tego panstwa, ktora mozna dotknac, zobaczyc... Powiedz babo
      ile jeszcze historii w tym miescie zostalo???
      Ale najlepiej nie piardnac nic i potem plakac, ze sie zabytki w latach 90-tych
      niszczylo. A zamian za to betonowe koszmarki udajace zabytki.
      Inwestor zbuduje sarkofag jak bedzie trzeba. Trzeba mu to NAKAZAC.
    • Gość: czytak PiS broni piwnic wiec gazetka przeciw! IP: *.flashnet.pl 09.02.07, 08:13
      Jaka zamian frontu... nienawić zaślepia redaktorów
      • zegrz Re: PiS broni piwnic wiec gazetka przeciw! 09.02.07, 08:43
        Gdyby GW była przeciw,to cały temat pominęła by milczeniem.
        Trzeba jednak przyznać, że Warszawa nie ma szczęścia do konserwatorów.
        A jeśli nowe władze W-wy zrobią z tego budynku to co zrobiono z dawnym
        ratuszem, to na mój głos w wyborach niech nie liczą.
      • qnegunda Umiesz czytac ze zrozumieniem??? 09.02.07, 11:22
        Najpierw pomysl o tym co czytasz.
    • tom_aszek Odbudowa czy rekonstrukcja??? 09.02.07, 09:11
      "Ja nazywam to odbudową głównej części zachodniej pierzei pl. Piłsudskiego.
      Będzie to rekonstrukcja urbanistyczna, a nie odbudowa historycznego budynku."

Może się nie znam, ale chyba "odbudowa" a "rekonstrukcja" to trochę inne sprawy?!
    • krambambulia Niesłychane 09.02.07, 10:17
      skąd oni biorą tych urzędników???
    • Gość: IWA Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego IP: *.lekkerland.pl 09.02.07, 10:20
      no to mamy nowe rządy w Warszawie. Pomnik stalinizmu zabytkiem, a piwnice
      Pałacu Saskiego do zabetonowania, bardzo fajnie
      • Gość: Grzesiek pałac saski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.07, 11:20
        wogóle powinni to tak zrobić:
        1. odbudoiwa pałacu wiąże się z rewitalizacją innych zabytkowych części miasta
        (lub posiadających architekturę nową, ale wyglądającą na zabytek)
        2. jest zrekonstruowana także ta kamienica tuż przy pomniku Kopernika (widać dziurę)
        3. w zabytkowych okolicach stylowe lampy, a nie jakieś betonowe badziewie (a'la
        trasa łazienkowska)
        4. wszędzie nowa nawierzchnia i deptaki gdzie się da
        5. remont odpadających elewacji na zabytkach

plusy:
        -połączenie projektów w jeden daje większe możliwości planistyczne
        -można się łatwiej starać o środki unijne
        -jest to rewitalizacja miasta a nie tylko odbudowa urbanistyczna (typu zapchać
        dziurę)
        -korzystać z pomocy firm, którym to byłoby na rękę (pasaż wiecha zrewitalizował
        właściciel dtc, wspólnie z miastem)
    • rudy102_t_34_85 Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 09.02.07, 18:04
      Osobiście byłem (i nadal jestem) zwolennikiem rekonstrukcjii Pałacu
      Saskiego,nawet przy zastosowaniu nowoczesnych technologii (żelbet).Kiedyś
      dyskutowałem o tym z kol."archie" który był przeciwnego zdania.Ale...DO ŁBA BY
      MI NIE PRZYSZŁO ŻE STANIE SIĘ TO ZA CENĘ BEZPOWROTNEGO ZNISZCZENIA POZOSTAŁOŚCI
      PO ORGINALE (i tym co stało tam wcześniej)!Jeśli to ma się odbyć w taki sposób
      to JA DZIĘKUJĘ...
      Lepiej poczekać z odbudowa a.rekonstrukcją do czasu aż możliwości finansowe i
      techniczne umożliwią zrobienie tego bez niszczenia piwnic.Czekaliśmy 50 lat to
      możemy jeszcze poczekać 10-15.Na razie piwnice możnaby wyeksponować pod
      szklanym zadaszeniem lub w ostateczności ponownie zasypać.Pamiętajmy że takie
      coś ma inną wartość np.w Paryżu czy Pradze gdzie zabytków jest od cholery i
      trochę a inną (daleko wyższą) w mieście tak spustoszonym przez historię jak
      Warszawa!!!
      • s.fug Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 09.02.07, 21:14
        CAŁKOWICIE POPIERAM!
        Nie wolno tego zniszczyć - trzeba odstąpić od dotychczasowych planów i
        zabezpieczyć piwnice do czasu, aż powstanie projekt ich
        odpowiedniego "zagospodarowania"!

Swoją drogą, rozumiem, że Pani Prezydent nie może się znać na wszystkim - może
        akurat historia i zabytki to nie jest jej mocna strona, ale bardzo się dziwię,
        że w jej otoczeniu nie znalazł się ktoś, kto by uprzedził, na jaką "minę" się
        pakuje! Choćby pani Stołeczny Konserwator.
        A właśnie. Ciekawe, czy Pani Konserwator pojawi się na sobotniej pikiecie (w
        samo południe na Placu), tak jak na pikiecie pod Koszykami? No i na dyskusji we
        wtorek. A może przyjdzie Pani Prezydent...?
    • jmx Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 11.02.07, 02:17

Pałac Kultury i Nauki ma być wpisany (czy już jest) do rejestru zabytków a na
      miejscu XVII piwnic zostanie wybudowany parking. Brawo.

Ciekawe kiedy do rejestru zabytków zostanie wpisany Hotel Mariott? toż to
      architektoniczny symbol III RP!
      • pedro44 Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 11.02.07, 02:57
        Jeśli chodzi o mariott to jeśli to czegokolwiek symbol to gierkowszczyzny ;-)
        Poza tym masz rację.

• malencja Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 11.02.07, 11:50
        mogę zostać zlinczowana, ale... nie widzę potrzeby zachowania tych piwnic -
        skoro faktycznie nic się nie da na nich zbudować ani z nimi zrobić, tylko
        ogrodzić i pokazywać, to po co Warszawie takie ruiny?
        zawsze uważałam, że brak Osi Saskiej zuboża Warszawę, ale to już jest raczej od
        zakończenia wojny przegrana sprawa .
        A te piwnice na pewno nie są takim ewenementem, w ogródku mam też taką starą
        piwnicę, mogę udostępnić zwiedzającym;)
        nie warto marnować pieniędzy, może z tego, co państwo zarobi na tej inwestycji
        uda się ochronić i odrestaurować kilka stojących jeszcze budynków, które o wiele
        lepiej mogą świadczyć o Warszawie niż jakieś ruiny w centrum miasta
        • stas_g Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 11.02.07, 12:38
          Jeśli nie można zostawić piwnic w całości, to może zostawić jakiś fragment nie
          kolidujący z nową zabudową, zrobić tam winiarnię z wystawką foto - to i
          wycieczki będzie można oprowadzać i zarobi na siebie.
          • akcja1 Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 11.02.07, 20:04
            Najgorsze jest to, że dzisiaj zachowanie piwnic nie jest takim trudnym
            przedsięwzienciem jak to próbują nam wmówić szczególnie, że budynek ma się
            opierać na żelbetowych filarach. Mamy pretensje, że prywatni inwestorzy chcą
            burzyć budynki, bo żałują pieniędzy i chcą tylko szybkich zysków, a przecież
            tutaj inwestorem jest miasto z ogromnym budżetem, które stać jest na budowę
            metra najwolniejszą i najdroższą techniką pamiętającą Królową Wiktorię!
            W Atenach inwestorzy marzą o znalezieniu choćby kawałka antycznych murów i
            wkomponowaniu ich w nową zabudowę. Zamek Królewski odbudowano na oryginalnych
            piwnicach. Biały Dom w lata 40tych został wyburzony wewnątrz pozostawiając
            tylko zewnętrzne ściany i podkopany o dwie kondygnacje. Tego typu przykładów
            jest znacznie więcej: podziemia średniowieczne Luwru, czy wiele Kościołów z
            odsłoniętymi w piwnicach murami poprzednich świątyń.
            Piwnice Pałacu Saskiego powinny być w 100% zachowane i włączone w nową budowlę
            albo powinno się je zakopać w oczekiwaniu, że kolejne pokolenia troskliwiej się
            nimi zajmą!

PS Pani Konserwator twierdzi, że wartościowe piwnice znajdują się tylko przed
            grobem nieznanego żołnierza, gdzie stał główny korpus Pałacu Saskiego, a reszta
            to dziewiętnastowieczne piwnice z okresu przebudowy. Przecież w trakcie remontu
            z lat 40tych XIX Idźkowski frontowym skrzydłom nadał tylko klasycystyczne
            fasady i podniósł o jedno piętro! W tym miejscu piwnice muszą pamiętać jeszcze
            Sasów! To samo tyczy się skrzydła od strony Ogrodu Saskiego dotykającego Pałac
            Bruhla!
            • nasza_maggie a piwnice przy CSW 11.02.07, 22:57
              czy nie można się oprzeć na takim projekcie?
              • masstah Re: a piwnice przy CSW 11.02.07, 23:25
                W ferworze sporu o piwnice umyka wam widzę sprawa dalece istotniejsza - panowie
                Marcinkiewicz i Borowski zmienili jak widać warunki przetargu i zarządzili nie
                rekonstrukcję oryginalnego pałacu wedle oryginalnych planów i w tradycyjnej
                technologii (czego chciał Kaczyński i przy całej mojej dla niego niechęci
                uważam że bardzo dobrze chciał i że na taki cel warto byłoby poświęcić dużą
                kwotę miejskich pieniędzy) ale budowę betonowej atrapy, z współczesnymi
                wnętrzami i panelami z piaskowca na elewacji zamiast tynku. Czyli zamiast
                rekonstrukcji ważnego dla historii Polski budynku otrzymamy pseudohistoryczną
                betonową atrapę. Z niewiadomym przeznaczeniem co zapewne zaowocuje komercyjnym
                wynajęciem jej na biura. W dodatku wydając na to masę publicznych pieniędzy, w
                momencie kiedy takową atrapę byłby skłonny postawić każdy deweloper (nie było
                na to chętnych bo miasto upierało się przy wiernej rekonstrukcji). To jest
                gigantyczny kant i sprawa piwnic, aczkolwiek symboliczna, to naprawdę jest przy
                całości mały pikuś. Dlaczego nikt tego kantu nie piętnuje, gdzie są
                dziennikarze ja się pytam ?!
                • ryszard.maczewski Ważny dla historii Polski? 12.02.07, 10:29
                  masstah napisał:

> Czyli zamiast rekonstrukcji ważnego dla historii Polski budynku otrzymamy
                  > pseudohistoryczną betonową atrapę.

Przepraszam, ale czy mógłbyś mi wytłumaczyć w czym tak znacząco przebudowany
                  przez rosyjskiego XIX-wiecznego kupca pałac, jest tak ważny dla historii Polski ??
                  • nasza_maggie Re: Ważny dla historii Polski? 12.02.07, 10:54
                    ryszard.maczewski napisał:

> masstah napisał:
                    >
                    > > Czyli zamiast rekonstrukcji ważnego dla historii Polski budynku otrzymamy
                    >
                    > > pseudohistoryczną betonową atrapę.
                    >
                    > Przepraszam, ale czy mógłbyś mi wytłumaczyć w czym tak znacząco przebudowany
                    > przez rosyjskiego XIX-wiecznego kupca pałac, jest tak ważny dla historii
                    Polski
                    > ??

Ja też zawsze czekałam na odpowiedź od Pana Kaczyńskiego 'po co'?
                    Ale skoro już 'po to', to może rzetelnie? Bo jeżeli to ma wyglądać jak ta
                    kamienica przy pl.Zbawiciela... to mi się to nie podoba :)
                  • masstah Re: Ważny dla historii Polski? 12.02.07, 11:51
                    Tym że dla bardzo wielu ludzi jest to jeden z najistotniejszych (obok
                    Belwederu) symboli państwowości II Rzeczpospolitej. Bynajmniej nie miałem na
                    myśli XVII czy XVIII wiecznej historii tego budynku tylko wiek XX.
                    • ryszard.maczewski Re: Ważny dla historii Polski? 12.02.07, 12:50
                      masstah napisał:

> Tym że dla bardzo wielu ludzi jest to jeden z najistotniejszych (obok
                      > Belwederu) symboli państwowości II Rzeczpospolitej. Bynajmniej nie miałem na
                      > myśli XVII czy XVIII wiecznej historii tego budynku tylko wiek XX.

Przyznam się że nie wiedziałem, że siedziba Sztabu Generalnego była aż takim
                      symbolem państwowości II RP. Bo nie mówimy tutaj o Grobie NŻ tylko o całym
                      budynku, prawda?
                      • masstah Re: Ważny dla historii Polski? 12.02.07, 16:10
                        Tak, chodzi o budynek, ale myślę że Grób miał tu również istotne znaczenie. A
                        szczególnie wszelkie uroczystości przy nim, urządzane z typową dla okresu pompą
                        i patriotycznym zadęciem. Wielokrotnie słyszałem tego typu opinie o pałacu
                        Saskim, szczególnie od mocno starszych ludzi, że to dla nich symbol II
                        Rzplitej. I że to dlatego komuniści go nie odbudowali by nie przypominał
                        czasów "słusznie minionych".
                  • krambambulia Rany boskie!!!!!!!!!!! 13.02.07, 00:28
                    Ile razy to trzeba powtarzać?!?!?!? No ile?!?!?!?
                    Jaki rosyjski, jaki carski?!?!?
                    No żesz k...!!!! Czy historycy mówią do ściany?!

Pałac Saski to NIE JEST BUDYNEK XIX-WIECZNY!!!!! W tym miejscu zamek stał już za
                    Wazów!!!! Idźkowski tylko przerobił fasady skrzydeł na modne!

Boże... tłumoki czy co?
                    • ryszard.maczewski Odpowiedzialność za słowa 13.02.07, 08:06
                      krambambulia rzucił (-a) inwektywami:

> Ile razy to trzeba powtarzać?!?!?!? No ile?!?!?!?
                      > Jaki rosyjski, jaki carski?!?!?
                      > No żesz k...!!!! Czy historycy mówią do ściany?!
                      >
                      > Pałac Saski to NIE JEST BUDYNEK XIX-WIECZNY!!!!! W tym miejscu zamek stał już z
                      > a Wazów!!!! Idźkowski tylko przerobił fasady skrzydeł na modne!
                      >
                      > Boże... tłumoki czy co?

Wypraszam sobie wyzywanie mnie od tłumoków!

I proponuję koledze (koleżance? bo nie wiem) trening w czytaniu ze zrozumieniem:

napisałem "Przepraszam, ale czy mógłbyś mi wytłumaczyć w czym tak znacząco
                      przebudowany przez rosyjskiego XIX-wiecznego kupca pałac, jest tak ważny dla
                      historii Polski ??"

dla zrozumienia powtórzę fragment tego co napisałem:

"znacząco przebudowany przez rosyjskiego XIX-wiecznego kupca pałac"

oraz dla przejrzystości zmienię szyk wyrazów:

" [podmiot] pałac [orzeczenie] przebudowany [jak?] znacząco [przez kogo?] przez
                      XIX-wiecznego rosyjskiego kupca ['XIX-wiecznego' oznacza okres życia a
                      'rosyjskiego' narodowość - kupca, nie pałacu] "

Czy teraz już jest jasne co powiedziałem ??

Więc proszę tu w moim kierunku nie rzucać literami na "k" i wyzywać mnie od
                      tłumoków!

A w odniesieniu do:

"Idźkowski tylko przerobił fasady skrzydeł na modne!"

Ładne mi "tylko" - spójrz na planik zamieszczony w folderze ze zwiedzania piwnic
                      - po kolorach widać wyraźnie, że to co znamy ze zdjęć przedwojennych w dużej
                      części stało na piwnicach XIX-wiecznych, a spora część piwnic datowanych na
                      okresy wcześniejsze została obmurowana cegłą XIX-wieczną. Może to oznaczać, że
                      to musiała być bardzo potężna przebudowa - myślę że miejscami polegająca na
                      wyburzeniu istniejących murów do poziomu ziemi i wzniesienia na ich miejscu
                      nowych - jak to określiłeś (-łaś) modnych - np. w stylu neogotyku angielskiego
                      na południowym skrzydle od strony Ogrodu.

Ponadto skrzydła boczne w części równoleglej do placu zostały poszerzone o cały
                      jeden trakt.

No i Idźkowski "tylko" wyburzył centralną część pałacu i sporą część zabudowań,
                      które znajdowały się w miejscu późniejszych dziedzińców.

A z zamkiem stojącym w tym miejscu za czasów Wazów to się zdecydowanie
                      zagalopowałeś (-łaś) - faktycznie w czasach Wazów w tym miejscu stanął dwór, a
                      potem na jego miejscu pałac, ale nie mówmy tutaj o zamku!
                • krambambulia Re: a piwnice przy CSW 13.02.07, 00:25
                  Czy Ty masz na imię Tomasz i przypadkiem nie pracujesz w Ratuszu na eksponowanym
                  stanowisku? Brzmisz całkiem jak pewnien pracownik Ratusza...
              • s.fug Re: a piwnice przy CSW 11.02.07, 23:32
                Hmm... zupełnie inna skala, miejsce, stan zachowania...
                Dla Placu Piłsudskiego trzeba by wymyślić coś lepszego.

A w ogóle, zapraszam na dyskusję we wtorek - godz. 17, Muzeum Historyczne
                • no.morro Re: a piwnice przy CSW 12.02.07, 02:01
                  Jak widzę 90% wypowiadających się nawet nie przeczytało uważnie tekstu wywiadu
                  z Panią konserwator. Mnie przekonała. Piwnice nalezy usunąć jeśli są to
                  elementy XIX wieczne. Trudno rekonstruować budynek Idźkowskiego, który byłby
                  zupełnie niefunkcjonalny w dzisiejszych czasach. Dlatego jest to pewna kreacja,
                  a nie odbudowa. Co do powyższych wypowiedzi. Barokowyh piwnic odłonięto
                  stosunkowo niewiele i pewnie bez probelmu będzie je mozna zachować. Przecież
                  konserwator ma rację ze korpus pałacu nawet nie został odkopany i nic mu się
                  nie stanie. Resztę należy usunąć, chyba że nadal to miejsce ma przypominac
                  wygon.
                  • max_meyer Re: a piwnice przy CSW 12.02.07, 17:54
                    A ktoś wie może co z pałacem Bruhla?
                    Z tego co pamiętam to on też miał być odbudowany.
                    • krambambulia Re: a piwnice przy CSW 13.02.07, 00:36
                      W tej sprawie wszyscy unikają odpowiedzi :/
                      Gorzej. Jeśli parking pod Saskim powstanie w kształcie przepychanym przez miasto
                      zniszczy on częśc piwnic Pałacu Bruhla, które najprawdopodobniej się zachowały.
                      Małą część jego murów odkopali już archeolodzy.
                  • krambambulia Re: a piwnice przy CSW 13.02.07, 00:33
                    Człowieku... jeszcze raz:
                    Pani konserwator kłamie. Akceptowała w grudniu projekt archeologów przewidujący
                    zachowanie morsztynowskich piwnic. Kilkanaście m2 na południe i kilka na północ.
                    Tak, aby utworzyły spójny, logiczny ciąg komunikacyjny. Teraz mówi, że nikt nie
                    przewidywał zachowania piwnic. To kłamstwo. (I niech mnie pani konserwator
                    pozwie do sądu).

Natomiast rekonstrukcja Pałacu od początku była przewidziana jako rekonstrukcja
                    historyczna. Ktoś coś pozmieniał po drodze (warto sprawdzić kto).

a piwnice są oryginałem XVII-wiecznym. Tego po prostu nie wolno wyburzyć. Nie
                    wolno i koniec. W żadnym państwie na świecie się tego nie robi.
            • krambambulia Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 13.02.07, 00:24
              Pamietają jeszcze Morsztyna. Nikomu nie przyszło do głowy przebudowa piwnic. To
              było bez sensu, zwłaszcza że piwnice miały charakter reprezentacyjny. Jedno z
              wejść do nich prowadziło bezpośrednio z Sali Teatralnej (pierwszej sali
              teatralnej w ogóle w Warszawie). Jedno z pomieszczeń piwnicznych przerobiono za
              Sasów na kryptę kaplicy.
    • fidelw Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 13.02.07, 08:58
      A ja zawsze mówiłem, że najlepsza byłaby rekonstrukcja pałacu sprzed przebudów,
      w formie nadanej przez Sasów. Wtedy kwestia piwnic tez wyglądałaby trochę inaczej.
      Myślałem, że sprawa jest już zamknięta i zdecydowano inaczej, ale skoro po
      kryjomu zmienia się takie 'detale' jak materiał, technologia i zachowanie
      piwnic, to wszystko jeszcze jest możliwe :)
      Pani N-T skompromitowała się ostatecznie w tym wywiadzie. Pytania T.U. da się
      streścić następująco:
      1. czy Pani chce zachowania piwnic?
      2. czy Pani może to wyegzekwować?
      Tylko odpowiedź twierdząca na oba pytania uzasadnia trwanie na tym stanowisku.
      Ale nie dostaliśmy nawet odpowiedzi negatywnej, tylko jakiś urzędniczy bełkot.
      • jakub_j1978 Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 13.02.07, 11:31
        Drodzy miłośnicy zabytków - odkryte piwnice NIE MAJĄ SKLEPIEŃ. To są po prostu
        kawałki murów.
        Chcieć chronić te piwnice, to tak jakby chcieć chronić ramę obrazu, którego
        płótno zostało zniszczone.
        • s.fug Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 13.02.07, 15:01
          Słabo się przyjrzałeś - niektóre mają.
          Podejrzewam, że nie miałeś też okazji - jak większość Warszawiaków - wejść na
          teren wykopalisk, pochodzić po koronach murów i między nimi. Z daleka wygląda
          to jak morze ruin i robi wrażenie głównie swoją rozległością. Z bliska robią
          dużo większe wrażenie. Człowiek ociera się o historię...
        • krambambulia Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 13.02.07, 15:53
          Mają, niektóre (te, które naukowcy chcą ocalić). Trza było je sobie dokładnie
          obejrzeć.
          • flemming Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 13.02.07, 19:34
            pani trepka czas na emeryturę, czas zrobić miejsce młodszym i lepiej
            wykształconym, znającym warszawę i odróżniającym marconiego od marconiego.
            • no.morro Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 14.02.07, 10:04
              Pani konserwator Trepka ma rację. Wczoraj można było dowiedzieć się jakimi
              ignorantami są niektórzy historycy sztuki. Jeden zaproponował żeby na tych
              zlasowanych murkach nadbudować pałac. Nie mógł uwierzyc, że to jest niemożliwe
              technicznie. W dodatku prasa jest w tej sprawie nieobiektywna bo nie
              przedstawiłą głosów jakie padały wczoraj za usunięciem tych XIX wiecznych ruin.
              Byli za tym nawet archeolodzy! Większośc wypowiedzi profesjonalistów
              nawiązywało do tego, ze tworzenie tam ekspozycji jest bez sensu, bo nikt tego
              nie będzie tego zwiedzał bo tak naprawdę nie ma czego. Teraz to wygląda
              ciekawie, bo nie ma tam budynku ale po przykryciu będzie zwykłymi nieciekawymi
              murkami, bo to nawet nie są żadne piwnice. Podobnie jest przecież przy Pałacu
              Jabłonowskich gdzie zachowano niektóre fragmenty pod szkłem, a nikt tego nie
              zwiedza. Trochę rozsądku. Jestem za tym by zachować piwnice XVII wieczne ale
              nalezy wyburzyć te XIX wieczne.

Poza 4 piwnicami z XVII wieku którym i tak by nic nie było bo są w innym
              miejscu - tam nie ma żadnej zachowanej piwnicy, więc proszę nie manipulowac
              opinią publiczną.

Tymi protestami storpedujecie odbudowę pałacu i do tego protest się właśnie
              sprowadza.
              • s.fug Re: Rozmowa o piwnicach Pałacu Saskiego 14.02.07, 22:37
                Trudne słowo: demagogia.

Jakby ktoś nie wiedział, informuję, że dyskusja na temat wczorajszego spotkania
                rozwinęła się w innym dziale, pod adresem:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=288&w=57298489&a=57298489

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka