Dodaj do ulubionych

Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać

IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:01
znam tylko jednego, który nie bierze . Pracuję od 20 lat w szpitalu powiatowym.
Obserwuj wątek
    • Gość: mikołaj Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:02
      Oni są naprawdę bardzo biedni. Te audi na parkingu i luksusowe wille kupił im tatuś
      • vonkris Mikolajku... 30.03.07, 07:38
        ...wiesz ilu jest lekarzy w Polsce? Obskoczyles wszystkich i kazdy ma wille i
        nowe Audi? A wille budowane przez piekarzy, ogrodnikow, operatorow koparek czy
        bezrobotnych dorabiajacych za granica nie kluja cie w oczka? A moze ty po
        prostu zazdrosny jestes bo sam chcialbys mieszkac w willi ale potrafisz tylko
        zazdroscic?
        • Gość: mikołaj Re: Mikolajku... IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:49
          Kup taką plakietkę Gierkowej.
          • vonkris Czyli znasz juz dwoch lekarzy... 30.03.07, 07:51

• Gość: pacjent Ja zawsze daję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 13:17
              A ja niestety po każdej wizycie w szpitalu zostawiam kilkaset do kilku tysięcy
              (np. poród) złotych lekarzom. Tak mnie nauczyli rodzice. Nigdy żaden lekarz się
              nie obruszył, więc chyba wszystko jest OK.

Gratuluję akcji, oczywiście najpierw trzeba rozwiązać problem systemowo, ale ta
              akcja stymuluje dyskusję!
          • vonkris Ja zadalem sobie trud, policzylem swoich znajomych 30.03.07, 08:02
            ...i wyszlo mi, ze znam w sumie 27 lekarzy. Rozny staz, rozne specjalnosci wiec
            i sytuacja materialna rozna. Pieciu ma domy (nie wille, bo dla mnie willa to
            300 metrow i basen), pozostali mieszkaja w wykupionych mieszkaniach
            spoldzielczych, wlasnosciowych albo splacaja kredyty na nowo wybudowane
            mieszkania w blokach. Drogie, nowe samochody ma osmiu (z tego trzech kupilo je
            na kredyt - pozostalych pieciu nie znam na tyle blisko zeby wiedziec jak
            zaplacili). O trzech z nich mowi sie glosno, ze biora lapowki i sugeruja
            pacjentom, ze za leczenie trzeba zaplacic. Widocznie ja znam jakichs
            wyjatkowych lekarzy sadzac bo postach na tym forum... Musialem trafic na tych
            jedynych w Polsce 24 sprawiedliwych...
            • Gość: lekarz tez nie biore, po prostu pracuje 300 do 400 godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 16:10
            • Gość: 4krzych1 no tak, chcą zarabiać tyle ile mają z łapówek IP: *.aster.pl 31.03.07, 07:59
              • Gość: lekarz emigrant ile lekarze powinni zarabiac IP: *.as15444.net 01.04.07, 13:14
                nigdy w zyciu nie wzialem lapowki, chociaz przynajmniej 20% pacjentow obraza
                sie jak lekarz nie chce wziac pieniedzy czy nie daj Boze koniaku.

obejrzyj te tabele: www.mp.pl/img/articles/kurier/mediana.gif

a jak umiesz czytac to sprobuj to: tinyurl.com/2qvljy

i teraz powiedz dlaczego lekarze maja zarabiac mniej niz wszyscy inni.
                • Gość: 4krzych1 którzy? mądralo w białym kitlu! IP: *.aster.pl 01.04.07, 23:41
        • Gość: sprawiedliwy Re: Mikolajku... IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:54
          Ilu? Większość. Przetrzyj oczka. Prawie każdy powyżej 10 lat stażu ma to o czym
          pisze Mikołaj
          • vonkris Odpowiedzialem ci zanim kazales mi przetrzec oczka 30.03.07, 08:03

• Gość: Grzesiek Re: Mikolajku... IP: 194.75.37.* 31.03.07, 18:24
            to ty jestes Mikolaj cwaniaczku.
      • Gość: ------------------ Pacjęci chcą wyksztaółconych lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 08:04

Lekarze są postrzegani w społeczeństwie jako łapówkarze. A zdecydowana większość
        z nas to uczciwi ludzie, którzy pracują średnio po 270 godzin miesięcznie.

Nie wielu lekarzy tak mówiąc szczerze pracuje!

Większość siedzi w pracy!

Niestety jeżeli chodzi o medycynę to to rzemiosło opiera się na błędnych
        założeniach często lecząc (przynosząc ulgę a nie kurując) urazy toksyczne
        lekarstwami epidemiologicznymi!

Dopóki medycyna nie zacznie się opierać na toksykologii i nadal traktować
        wszystkie urazy jako epidemiologiczne (bakterie i wirusy - często nie
        istniejące) lekarze razem z firmami farmaceutycznymi rujnują tylko nasze zdrowie
        zatruwając nas chemią.
        Czy za brak wiedzy naprawdę trzeba płacić?
        • Gość: grzesio41 Re: Pacjęci chcą wyksztaółconych lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 18:46
          Boże, co za idiota i na dokładkę nie zna ortografii
          • Gość: ------------------ Re: Pacjęci chcą wyksztaółconych lekarzy IP: *.gdynia.mm.pl 31.03.07, 07:39
            Gość portalu: grzesio41 napisał(a):

> Boże, co za idiota i na dokładkę nie zna ortografii

CIEMNIAKU!
            Spójż w lustro zobaczysz prawdziwego idiote!
            Może lekarza!

• Gość: Seraphot Re: Pacjęci chcą wyksztaółconych lekarzy IP: *.skynet.net.pl 31.03.07, 12:42
              Grzesiu,
              Nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona
              doświadczeniem...
        • Gość: gość Re: Pacjęci chcą wyksztaółconych lekarzy IP: 212.203.141.* 01.04.07, 13:12
          ANALFABETA domaga się wykształcenia od innych. Ironia !!!
      • miron999 Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia 30.03.07, 08:27
        W szpitalach panuje nadal ustrój feudalny, do tego limity przyjęć i zabiegów
        narzucone przez monopoliste NFZ. Pacjent tak na prawdę nie ma wyboru. To prawo w
        Polsce jest chore, nie służba zdrowia. Problemu nie rozwiąże minister Ziobro
        spektakularnie puszkując coraz to kolejnego 'przestępcę w białym kitlu'. Problem
        leży na Wiejskiej - brakuje osoby, która walnie pięścią w stół i 'podłoży się'
        populistycznemu elektoratowi wprowadzając częściową odpłatność za usługi
        medyczne. Pacjenci i tak płacą - zamiast pod stołem, płacili by legalnie. Nie ma
        odwrotu. Gdy zabraknie lekarzy którzy zadowalają sie kwotą 300Euro netto
        miesięcznie - będziemy zmuszeni w 100% płacić za leczenie w prywatnych ZOZach.
        Komunizm się nie sprawdził w Polsce...
        miron
        • klonpvv Re: Lekarze chcą łapówek i chcą więcej zarabiac 10.04.07, 01:44
          Tak pisze przedmówca jak sie najpierw nie zrobi czego z systemem to mimo ilus
          tam uczciwych lekarzy zaraz bedziemy i placic za uslugi med. legalnie, lekarze
          dostana wreszcie porzadniejsza pensje, a lapówki i tak beda brane i tak.
          Zmian bez zmian u podstaw bedzie dla lekarza co bierze ja otarcie naskórka.
          Trzeba im obcina rece ;)
      • Gość: Grzesiek nie twoj interes IP: 194.75.37.* 31.03.07, 17:39
        nie twoj interes. TY (panstwo) im placisz mniej niz hydraulikowi wiec nie
        spodziewaj sie lepszych kwalifikacji.
      • Gość: gość Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: 212.203.141.* 01.04.07, 13:09
        Cytat z wiadomości "36 zarzutów korupcyjnych dla lekarza" z portalu Onet.pl:

"Na poczet grożących lekarzowi kar majątkowych policja zabezpieczyła należące
        do niego trzy samochody i nieruchomość o łącznej wartości 54 tys. zł."
        Znajdź mi luksusową willę za 54 tys. limuzyny możesz sobie zostawić.
    • Gość: kolbuszowa a co na to ordynatorzy? IP: *.albq.qwest.net 30.03.07, 07:05
      na pwrowicji po staremu
      • Gość: bąk Re: a co na to ordynatorzy? IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:16
        Biorą jak dawniej
      • Gość: Lucjusz Re: a co na to ordynatorzy? IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:44
        Z tych nędznych pensyjek uciułali wille i luksusowe samochody. Wczasy na
        Rivierze mają tylko raz w roku
        • Gość: Riccardo de Barcel Re: a co na to ordynatorzy? IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 08:06
          Synowa Edwarda Gierka, sława polskiej okulistyki, Ariadna G., to wyrachowana
          łapowniczka - twierdzi "Fakt". Okazało się, że brała gigantyczne łapówki od
          firm, które dostarczały sprzęt do kierowanego przez nią szpitala.

O synowej Edwarda Gierka zrobiło się głośno dwa tygodnie temu, kiedy
          dziennikarze przyłapali ją w pracy kompletnie pijaną. W asyście kamer
          telewizyjnych została wyprowadzona przez policję ze Szpitala Klinicznego nr 5
          Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach, w którym była dyrektorem - pisze gazeta.
          • Gość: emeryt1 Re: a co na to ordynatorzy? IP: 82.146.248.* 30.03.07, 22:50
            Riccardo de Barcel -bzdury pleciesz.Leżałem w tym szpitalu (klinice) siedem
            razy i nie słyszałe aby ktokolwiek brał tam łapówki.Profesor Adrana G.
            zaprowadziła tam żelazną wojskową dyscyplinę.Lekarze pracują jak mrówki.Tłumy
            pacjentów z całej Polski przyjmowani są w dniu w którym się zgłosili bez
            zapisów wstępnych.To fenomen na skalę całej Polski.Jako wiekowy zdechlak
            bywałem w niejednym szpitalu ale tak ofiarnie pracujacych lekarzy nie
            widziałem.Jest to zasługa Profesor A .Łapińskiej Gierek.Brawo Pani Profesor
            pojedyńcza wpadka z napojem wyskokowym nie może przekreślić Pani zasług.Niech
            Pani dalej kieruje kliniką i pluje na zawistników którzy chcą Pani podłożyć
            nogę.Życzyłbym sobie aby w każdym szpitalu w Polsce tak pracował personel.O
            Pani osiągnięciach świadczą tłumy pacjentow (dosłownie) walących drzwiami
            i "oknami" i co najdziwniejsze wszyscy są przyjmowani.Brawo,brawo,brawo-precz z
            zawistnikami i opluwaczami.
            • Gość: obserwator2 nazwisko Gierek dobrze się sprzedaje!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:02
              Gość portalu: emeryt1 napisał(a):
              > pojedyńcza wpadka z napojem wyskokowym nie może przekreślić Pani zasług

Ja bym nawet nie mówił o żadnej "pojedynczej wpadce". Pani Profesor,
              zatrudniona już na pół etatu, wyznaczyła obronę swej doktorantki w dniu wolnym
              dla niej od pracy! Nie przyjmowałażadnych pacjentów!
              Po obronie - jak to jest w zwyczaju - komisja, promotor, przyjaciele zostali
              poczęstowani prze doktorantkę słodyczami i winem.
              Pani Profesor wypiła dwa kieliszki za sukces swojej uczennicy.
              Menda dziennikarz zrobił aferę której nie było. Ale nazwisko Gierek dobrze się
              sprzedaje!!!!!!!!!!!! Zgroza!!!!!!!!!!!
            • arundati.roy Re: a co na to ordynatorzy? 01.04.07, 18:26
              Miałam nieprzyjemność być w tej przychodni w charakterze pacjentki 2 razy latem
              2004 roku, tłumy pacjentów to prawda ,ale bałagan , chaos , KOMPLETNTY brak
              organizacji i pomysłu by ludzi przyjąć sensownie i GODNIE , niekompetencja lub
              brak kwalifikacji lekarzy a dwóch różnych mnie badało i nie postawili właściwej
              diagnozy (a to był wytrzeszcz II stopnia), W JEDNYM GABINECIE przyjmuje na raz 3
              lekarzy 3 pacjentów , nie ma parawanów nawet - to standard europejski?? A
              toalety ???????Zgroza!!!!!!!!! to był bardzo ciepły sierpień , to tak na
              marginesie.Na temat szpitala się nie wypowiadam bo nie korzystałam.Ale co to za
              szef który toleruje taki bałagan i te ODRAŻAJĄCE 4 słownie cztery toalety ,to
              pytanie retoryczne, ja tej poradni nikomu nie polecę.
              • arundati.roy Re: a co na to ordynatorzy? 01.04.07, 18:47
                Natomiast jeżeli chodzi łapówki to nie zdarzyło mi się by kiedykolwiek lekarze
                tego ode mnie żądali chociaż w 2004/2005 byłam 4 razy na leczeniu w 2 klinikach
                , nigdy jeszcze nie byłam w takiej sytuacji by tego ode mnie oczekiwano, chyba
                nie jestem wyjątkiem.Uważam ,ze jak wszędzie są ludzie i ludziska, a płace we
                wszystkich branżach w większości mamy niestety mikre i to jest żenujące

-
                <*>
                "(...) do gospody wszedł Szwejk, , który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając
                znacząco:
                - Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę. "
              • Gość: emeryt1 Re: a co na to ordynatorzy? IP: 82.146.248.* 01.04.07, 23:05
                arundati.roy-z tym komfortem to ma pani racje.Widocznie komfort badania jest
                dla pani ważniejszy niż przyjęcie na badanie i dokonanie specjalistycznych
                badań w dniu zgłoszenia.Komfort można uzyskać zgłaaszając się do prywatnych
                klinik lub oczekując na badanie okulistyczne w innych szpitalach po około 5-6
                miesięcy.Tym tłumom pacjentów z całej Polski widocznie komfort badania nie
                przeszkadza a ważne dla nich jest przyjęcie i dokonanie specjalistycznych badań
                w dniu zgłoszenia bez wstępnych zapisów.Ja pochodzę z Polski północnej i w
                przychodni przy klinicznej byłem 14 razy a w klinice leżałem siedem razy
                (odwarstwienie siatkówki i zaćma obu oczna)Komfort socjalny (faktycznie
                mizerny,wynikający z tłumu pacjentów) był nie tylko dla mnie sprawą
                drugorzędną ,ważne ,że zostałem bez czekania przyjęty i wyleczony za co składam
                personelowi ogromne dzięki.Gdyby tak jak pani każdy potrzał na komfort badania
                i leczenia to by nie było takich tłumów z całej Polski zgłaszających się na
                przyjęcie do leczenia.
      • Gość: chirurg z 17 letni Re: a co na to ordynatorzy? IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:47
        Moje Volvo już przejechało 30 tys. czas na zmianę. Jak sądzicie: Ile czasu mi
        zajmie zbieranie na oddziale chirurgicznym w szpitalu powiatowym na Volvo.
        Nieoficjalnie mam pacjentów z jednej sali. To moje działka. Z tych nie muszę się
        dzielić z ordynatorem i zastępcą.
        • Gość: dr chirurg? IP: 194.75.37.* 31.03.07, 17:42
          ty chyba chirurga widziales raz - jak cie zszywal bo po pijaku leb rozbiles o
          sciane.
    • pawelpiotrowicz Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać 30.03.07, 07:21
      Życzę powodzenia uczciwym lekarzom. Problem w tym, że pacjenci sami chcą dawać...

--
      Glosa - Podkast o nowych książkach
      www.glosa.info
      • Gość: makowa panienka Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 07:42
        A ja nigdy nie dałam, pomimo tego, że miałam kilka cięzkich operacji.Zawsze
        staram sie wyczuć lekarza, łapówkarz częstokroć ujawnia sie bardzo szybko ze
        swoimi oczekiwaniami- omijam ich szerokim łukiem.Dla mnie lekarz, który
        okazuje ,że oczekuje korzyści finansowych jest skreślony. Jaka Mam gwarancje,że
        za pieniadze nie sprzeda duszy diabłu.Jeśli ktoś jest profesjonalistą i dobrym
        lekarzem to to czy dam czy tez nie nie zmieni go.Jeśli ktoś jest kiepki to
        zadne pieniadze nie pomogą.
        ZACHOWAJMY ZDROWY ROZSĄDEK.W ZYCIU NAJWAZNIEJSZA JEST GODNOSC , NIE
        PIENIADZE.MAMY TAKI SWIAT JAK SAMI TWORZYMY.
      • Gość: crime story Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 07:57
        Biedacy nie wiedzą jak się przed tym bronić.
    • Gość: Gość Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.hcz.com.pl 30.03.07, 07:34
      Tereaz to mister Ziobro i Religa mogą się zastanowic co narbili swoja tempota i
      próbuja wybielac przez takich jak artykule.Chociaz zapomnieli o rewaloryzacji
      pencji dla rezydentów to im bardzo dziękuję bo jeszcze mają zabrac po 500zl za
      to ze pracują na rzecz szpitali i sie uczą. Każdy inny zawód tego to jest git.
    • vonkris A ilu znasz takich ktorzy nie daja? 30.03.07, 07:45
      Pewnie tylko twojego dziadka, syna, ojca i samego siebie... Przestancie
      wreszcie gadac o lapowkach dla lekarzy - takich ktorzy uzalezniaja cokolwiek od
      wreczonej z gory kwoty jest kilka procent. Tych trzeba wylapywac i tepic jak
      stonke. A od pozostalej wiekszosci, ktora dostaje "kieszonkowe" od pacjentow PO
      ZAKONCZENIU LECZENIA odwalcie sie. Wina za "kopertowki" lezy tez po stronie
      kazdego dajacego. Skoro przecietny Polak uwaza, ze lekarzowi trzeba sie
      odwdzieczyc za leczenie to chyba cos z tym sestemem musi byc nie w porzadku???
      Zacznijcie jazgotac o potrzebie zmian systemowych i podwyzkach dla sluzby
      zdrowia, bo za kilka lat beda was leczyc znachorzy z Afryki a do lekarza
      bedziecie jezdzic do Anglii, Niemiec albo Szwecji.
      • Gość: pracownik szpitala Re: A ilu znasz takich ktorzy nie daja? IP: *.as.kn.pl 30.03.07, 08:01
        Wina leży po OBU stronach. Ale głownie po stronie lekarza. Przestraszony stanem
        zdrowia pacjent z odwlekaną operacją ("limity się już skończyły już a jest 2
        stycznia")nie widzi innej możliwości ratowania zdrowia lub życia jak tylko dać
        łapówę. Na tym się opiera ten biznes. Na żerowaniu na ludzkim cierpieniu. Smołę
        w piekle będą mieszać za to upodlenie ludzi
    • Gość: Dzon od kiedy? A te wczesniejsze zwroca? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 08:07
    • Gość: jjjupiter Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.stk.vectranet.pl 30.03.07, 08:25
      "Opowiada, że gdy pracował w szpitalu rejonowym, co drugi pacjent chciał mu się
      odwdzięczyć, wręczając kopertę po wypisie do domu"
      To jest prawda-nie ze lekarze wymuszaja(tez sie zdarza)ale w wiekszosci ludzie
      cisna sie z kopertami-no ale co wymagac od narodu ktory jest uczony lapowkarstwa
      od najmlodszych lat-przyklad:dawanie pieniedzy na tace w kosciele-czy ktos
      dostal kiedys za to rachunek?
      • gelimer A słowo "nie" to lekarskim słowniku nie istnieje? 30.03.07, 16:29
    • Gość: A Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.07, 08:29
      to żałosne ... jak lekarze traktują pacjentów! Znacie najkrótsze wizyty świata?
      Nawet prywatne ... nie pomogą człowiekowi. Nadzieję robią i przeciagają ilość
      wizyty, byle byś pacjencie płacił. Albo wysyłają na badania ... oczywiście
      prywatnie. Mnie ostanio za 200 zł.
      Abyście nie mieli wątpliwości dziennie lekarzy odwiedza mnóstwo firm
      farmaceutycznych .. Czy wiecie po co? Dla tzw. preskrypcji - czyli
      przepisywania leku .. za kasiorkę. Lekarze z jednej firmy do
      drugiej "przechodzą", gdzie płacą więcej. Większość lekarzy wybiera tych,
      którzy więcej płacą ... Rzadko kierują się oryginalnością leku (ten z reguły
      jest droższy), nie mówiąc o innych aspektach. Sama pracowałam w firmie X, która
      była w szoku jak zaczęłam pisać raporty, że lekarze nie cieszą się z
      zostawionych publikacji, czy informacji z badań klinicznych. Co trzeci lekarz
      pytał się ... co z tego będzie miał? Na początku mówiłam no jak to - wiedzę ...
      Potem już było inaczej... I tak było w każdej firmie... Dobrze, jak lekarz
      orzymał umowę, nie chcę Was gorszyć ... jak inny suvenir z górnej półki.
      Oczywiście firma wybiera tych, którzy mają pacjentów ...a nie jakiś
      doktorancików, zafascynowanych wiedzą. Odeszłam stamtąd i ... nieważne
      Moja koleżanka - po trzech fakultetach - pracuje jako urzędnik państwowy ...
      wiecie za ile? Za 1.000 netto ... I nie bierze łapówek. Pracuje tam też
      lekarz ... abyście nie mięli wątpliwości - ma 3 etaty ... współpracuje z
      firmami, jeździ na zjazdy ... wiadomo za co ... I nikt nie ma ochoty tego
      zmienić. Znam też urzędników, którzy wykładają w szkółkach ...za grubą kasę i
      mają dobre samopoczucie. Jak można godzić kilka etatów ... a no można.
      Wystarczy popatrzeć na lekarzy ...
      Dlatego powinni ich wszystkich uczyć etyki ... a nie kombinowania jak na
      zdrowiu ludzkim się dorobiać.

• Gość: jurek Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: 213.227.108.* 30.03.07, 16:28
        Po pierwsze - nawet Ty przyznajesz, że co trzeci ( chociaż napisałaś to żeby
        nas zaszokować)bierze. W najgorszym razie pozostaje 2/3 uczciwych. Po drugie to
        właśnie przepisywanie droższych leków ( kierując się ich oryginalnością )
        postrzegane jest przez społeczeństwo jako kant.
        Po trzecie - "dorabianie się na zdrowiu" to praca lekarzy. To tak jakby uczynić
        zarzut przedsiębiorcy pogrzebowemu, że czerpie korzyść z czyjejś śmierci, a
        piekarzowi, że zdziera pieniądze z głodnych. Zrozum, że lekarz to ZAWÓD, i to
        wysoko specjalistyczny, i dlatego powinien być opłacalny. Jeżeli masz inne
        zdanie to jedź z zepsutym samochodem do mechanika i wmawiaj mu, że naprawianie
        auta jest jego posłannictwem a nie pracą.
        Po czwarte - to nie są najczęściej trzy etaty, tylko ich cząstki. Cząstki te
        składają się na ŻYCIE, które mija w pracy, a nie tak jak tym "dobrym i
        uczciwym" z rodzinami w domu.
        Po piąte zjazdy i konferencje to nie fanaberie tylko konieczność. Wynika to z
        ustawowego obowiązku ustawicznego kształcenia. Ustawodawca zapomniał tylko
        nakazując stałe kształcenie o środkach na nie. Można powiedzieć, że w innych
        zawodach też powinno się stale kształcić. To prawda, ale lekarz MUSI, a
        np.ekonomista POWINIEN się kształcić.
        I na koniec łapówki trzeba zwalczać ogniem i mieczem!! Ale nie może to być
        działanie ZAMIAST godziwej płacy.
      • Gość: Zei Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.hsd1.nj.comcast.net 31.03.07, 05:00
        Pojedż do Ameryki a wtedy zobaczysz ile się płaci za jedno badanie, za leczenie
        zębów. Znam kilka osób, które jeżdża się leczyć do Polski, bo im się to bardzo
        opłaca.U nas lekarz zarabia miesięcznie tyle ile w Ameryce za jeden lekki
        dzień. A ceny towarów w Polsce są na poziomie cen amerykańskich. Nie znam ani
        jednego kraju w którym lekarz dostaje 300-400 dol miesięcznego wynagrodzenia.
        Jest to oburzające i wręcz haniebne, by ten jakże odpowiedzialny zawód
        zepchnięto na najniższe szczeble drabiny społecznej. Zatem wyjeżdżją za chlebem
        za granicę. Za parę lat służba zdrowia w Polsce umrze śmiercią naturalną. Już w
        niektórych szpitalach brakuje specjalistów, pielęgniarek. I co najdziwniejsze,
        że resort zdrowia nic z tego nie robi. Straszliwioe popie..e to wszystko.
        • Gość: emeryt1 Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: 82.146.248.* 31.03.07, 07:04
          Zei -a ja nie znam takiego kraju gdzie lekarz,inżynier (ja) po 42 latach pracy
          otrzymuje 1300 zł (około 465 dol.amerykańskich) emerytury.
      • Gość: mel mal Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.devs.futuro.pl 31.03.07, 09:45
        wiekszego kretynstwa to jeszcze nie czytalem...
        ...no moze czytalem ale nie ostatnio...
        moze nie wiesz (co jest dla mnie dziwne) ze pacjent moze zazyczyc sobie tanszy odpowiednik leku w aptece... poza tym obwiniasz lekarzy ze pracuja 300-400h w miesiacu?? ja tez uwazam ze powinienem za 160h dostwac tyle aby popoludiami sobie odpoczywac...aha i jeszcze jedno ile ty zarabialas przychodzac do lekarzy z reklama....podreslam reklama lekow...mowisz ze nie chcieli poglebiac wiedzy...od poglebiania wiedzy sa specjalistyczne pisma medyczne a nie ulotki reklamowe firm ktore pisza ze ich akurat preparat jest najlepszy i w ogole... a przychodzac zabierasz tylko czas... po tonie wypoiedzi mysle ze podziekowano ci za wspolprace i teraz wylewasz swoje zale na tym forum. nie pozdrawiam
      • Gość: SD Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: 89.186.1.* 01.04.07, 13:18
        ZAMIAST ETYKI JEST RELIGIA KATOICKA W SZKOLE DUPKU
      • Gość: Grzesiek 3 etaty IP: 194.75.37.* 01.04.07, 13:41
        a kolezanka ma jeden - czyli lekarz pracuje 3 raz wiecej przy 100 razy bardziej
        odpowiedzialnej pracy. i gdzie tu sprawiedliwosc?
    • yamaneko ci co nie biorą są już na wyspach 30.03.07, 08:44
      reszta pewnie już niebawem wyjedzie, zostaną tylko nieudacznicy i łapówkarze!
      Będzie to skutek TYCH moherowych rządów, zajmujących się pornografią, aborcjami,
      lustracjami i innymi podobnymi PIERDOŁAMI !
      • Gość: gosc dzem Re: ci co nie biorą są już na wyspach IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 17:16
        Nie wyjada, bo nie chca byc na gorszej pozycji. Tam.Jezyki,wierzby,
        znaczenie.Ja sie nie boje, ze wyjada. Mlodych jest od diabla, ale starzy
        trzymaja sie / do bolu/.
        Powinni zarabiac jak chociaz Czesi, Slowacy.Widze ich - szarzy ze zmeczenia i
        z ...godnoscia. Po co? Maja zarabiac, a nie zatrudniac sie na 3 etatach +
        dyzury + firmy. Stalin mawial : " Dobremu lekarzowi ludzie nie dadza umrzec, to
        po co im placic"? Nadal to myslenie trwa.
        • Gość: obserwator2 Re: ci co nie biorą są już na wyspach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:12
          Gość portalu: gosc dzem napisał(a):
          >" Dobremu lekarzowi ludzie nie dadza umrzec, to
          >
          > po co im placic"?

Chyba tę anegdotę położyłeś. Ja słyszałem w wersji: "Dobrym lekarzom naród nie
          da zginąć - to po co mamy wydawać pieniądze także na miernoty?"

Chodzi o to, że podwyżka musiałaby objąć wszystkich - a więc i miernoty. A na
          to słusznie szkoda pieniędzy. Cociaż to brzmi cynicznie, w systemie bezpłatnych
          świadczeń jest jedynym sensownym wyjściem.
          Nie ma takich pieniędzy na etaty lekarskie, by ci naprawdę dobrzy, ratujący
          zdrowie, czasem życie, często bardzo zamożnych pacjentów, byli zadowoleni z
          podstawowej pensji i odmawiali z pogardą przyjmowania dowodów wdzięczności.
          • Gość: Grzesiek Re: ci co nie biorą są już na wyspach IP: *.as15444.net 01.04.07, 11:02
            nawet miernoty powinny zarabiac dwa razy wiecej niz teraz - chyba ze uwazasz ze
            nawet mierny lekarz ma kwalifikacje dwa razy nizsze od miernego hydraulika. A
            ci najlepsi powinni zarabiac 10 razy wiecej.
    • Gość: lekarz Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.jmdi.pl 30.03.07, 09:34
      Zerknijcie na wyniki Internetowego Badania Wynagrodzeń:
      www.mp.pl/kurier/?aid=32113&PHPSESSID=264E6BDD467841C38CC8A851DBB23AFB
      Tutaj czarno na białym są przyczyny wszelkich patologii w Ochronie Zdrowia
      • docentverba Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia 30.03.07, 10:17
        to moze policjanci z drogowki tez zorganizuja taka akcje?
    • Gość: maz lekarki Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: 80.83.158.* 30.03.07, 10:19
      JESTEM ZA jak najbardziej.Zona jest mloda i niestety bardzo mizernie i
      nieuczciwie nisko oplacana (powiem wiecej, wrecz pracodawcy wykorzystuja
      mlodych lekarzy) - lecz szalenie zdolna lekarka!!! Czesto zostaje po godzinach
      wypisywac recepty albo czekac na karetke, kiedy jakiemus wielmoznemu pacjentowi
      sie zachce przyjsc 2 min. przed zamknieciem przychodni...jest to sytuacja nie
      do przyjecia! Niestety pacjenci przede wszystkim sa winni ze w wogole sa
      lapowki, a starych i skorumpowanych profesorow trza wyslac na emeryture podobna
      do swoich pacjentow i tyle...
    • Gość: gajane4 Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: 193.0.117.* 30.03.07, 10:32
      Szanowni Państwo! To nieporozumienie. Ludzie dają "koperty" młodszym lekarzom i
      w średnim wieku, bo mają świadomość jak mizerne maja pensje. Rzeczywiste
      łapówki biorą ordynatorzy, bo to oni decydują o przyjęciu na oddział, o tym kto
      będzie operował, itp. A kto "bierze" widać najlepiej na parkingach
      przyszpitalnych. Niech nikt mi nie tłumaczy, że ordynator - nie wiem jakiej
      kliniki, nie mówiąc o szpitalu powiatowym - jest w stanie kupić z państwowej
      pensji i honorariów z prywatnej praktyki Mercedesa za 250 tys. zł. Stać go na
      to, bo żeruje na dostępie do aparatury i oddziałów państwowego szpitala.
      • Gość: myszkin Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 10:52
        Już rzygać mi się chce od gadania tych nadętych lekarzy. Codziennie od rana
        tylko lekarze to, lekaże pstro.
        - "Tato, Mamo kup mi nowy samochód, bo ten mi się znudził, i ten domek",
        - "Synku, córuś nie mamy już pieniędzy",
        - "To co, ja chcę i już, co mnie to g-wno obchodzi, że nie macie, sprzedaj swój
        warsztat TATA, Jasiu w Stanach ma, to i ja chcę mieć, bo się ze mnie śmieją"

i tak w kółko, no przecie słabo się robi. Co wy jakieś cyborgi jesteście, nie
        wystarczy wam tyle co innym, przecież inni też nie mają lekko. Tu jest Polska,
        a nie jakieś Eldorado. Ten kraj był przez wieki dojony przez obcych, potem
        przez swoich, a lekarz to ma choć minimum inteligencji i powinien to rozumieć.
        Jak się chciało mięć koryto, a nie zawód z powołania to trzeba było zostać
        politykiem, złodziejem, biznesmenem z układami, nomenklaturą, lekarzem - o
        przepraszam wy narzekacie. A za studia kto płacił ???
        • Gość: Profes79 Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.cable.ubr01.sutt.blueyonder.co.uk 30.03.07, 11:51
          I znowu to samo...
          Studia prawnicze pochlaniaja podobna ilosc czasu co medycyna, podobnie kosztuja
          (wieczorowe) ale jak juz sie przebrnie przez meke i ma sie odpowiednie plecy
          (dostanie sie na aplikacje jakakolwiek) to po jej ukonczeniu zaczyna sie
          zarabiac. Sedzia - nie wazne czy dobry czy idiota zarabia (chyba) ok 4 tysiecy
          brutto.Dlaczego lekarz nie moze tyle zarabiac?

Tu jest Polska. I dlatego bezrobocie leci na leb na szyje a na ulicach
          Erdington czasem czesciej slychac jezyk polski niz angielski.
          • Gość: aplikant III roku Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 17:00
            Problem polega na tym, że po skończeniu studiów trzeba dostać się na aplikacje.
            Np. w mojej apelacji było ostatnio 18 chętnych na miejsce.
            Następnie czeka Cię z reguły 3 lata pracy za darmo (jako tzw. aplikant
            pozaetatowy). Żebyś nie umarł z głodu pozwalają Ci pracować na pół etatu (
            oczywiście jak sam sobie tą pracę znajdziesz).
            Wreszczie, po zdanym egzaminie sędziowskim kolejne roczniki dowiadują się że
            niestety etatów znów nie ma (tzn są, ale dla co 10-go aplikanta) i możesz, przy
            dobrym układzie zostać referendarzem, a gdy i to się nie uda (bo znowu brak
            etatów)zostaje Ci etat asystenta za 1.5 tys. zł i czekanie na lepsze czasy.

Nadal uważasz, że lekarze mają gorzej???

Jeszce tylko drobna uwaga - sędzia faktycznie zarabia na początku ok. 3000 zł
            netto, ale są to już całe jego zarobki. Nie ma możliwości żadnego dorabiania,
            dyżurów, zleceń, itp.
            • Gość: jurek Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: 213.227.108.* 30.03.07, 17:37
              A to typowe myślenie Rodaka. Ja mam g... to inni nie mogą mieć lepiej i mają
              równać do mnie. Nie będe walczył żeby mnie lepiej traktowali, tylko żeby inni
              mieli nieco gorzej niż ja.
              A co do pracy sędziego to 3000 wydaje się kwotą żenującą. Co do dorabiania -
              sam znam Panią Sędzie, która wykłada dodatkowo na dwóch uczelniach. Nie
              zazdroszcze jej, nie pamiętam kiedy miała wolne w weekend...
            • Gość: babb Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.adsl2.versatel.nl 31.03.07, 01:08
              Drogi Aplikancie III roku! Czyżbyś nie został jeszcze poinformowany przez
              starszych kolegów, ze pensja to jednak nie wszystko,co ci przysługuje za twoja
              prace. A znaczące dofinansowanie do wczasów w ośrodkach min.sprawiedliwości to
              nie jest dochód? Wiem, ze tylko do wczasów krajowych, za podróże zagraniczne
              trzeba samemu płacić,a to tyle kosztuje...A duże zwroty za bilety do
              np.filharmonii,opery etc dla ciebie i małżonki.Ach,nie lubisz muzyki
              poważnej.... Szkoda. Ja bym z chęcią poszła na koncert płacąc sama za bilet, ale
              nie mam czasu, bo pracuje na etacie w szpitalu, do tego mam dyżury i jak już w
              końcu wyląduje w domu, to padam jak zabita ze zmęczenia.A następnego dnia idę
              znów do pracy i wyobraź sobie, ze nie tak jak ty na 9.00, tylko na 7.30.
              Uklony dla Wysokiego Sadu
              • Gość: aplikant III roku Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.07, 09:18
                Ale Cię zabolały te ośrodki wczasowe, no i zwroty za bilety - kokosy
                niesamowite.

Co do godzin to przeoczyłaś taki mały drobiazg, że poza orzekaniem (co ma
                miejsce w budynku sądu) trzeba jeszcze przeczytać akta od deski do deski
                (polecam szczególnie sprawy wielotomowe), a po wydaniu wyroku piszemy
                uzasadnienia - oczywiście również w domu, w czasie "wolnym" (z reguły pozostają
                na to weekendy - na dzisiejszą niedzielę mam np. dwa urocze uzasadnienia,na
                szczęście nieduże, takie po 6-8 h każde)

No i nie zapominaj że stricte prawniczy zawód jest osiągalny dla jakiś 10%
                absolwentów prawa - reszta kisi się po urzędach, firmach windykacyjnych itp. W
                przypadku lekarzy proporcje są chyba nieco inne.

Ukłony dla życzliwej lekarki.
        • Gość: Lekarz UK Do Myszkina i jemu podobnych IP: 194.176.105.* 30.03.07, 14:47
          Cale szczescie ze od roku jestem juz w Uk i nie musze znosic takich Myszkinow i
          jemu podobnych.
          Koledzy po fachu, nie bojcie sie wyjazdow, do odwaznych swiat nalezy. Zostawcie
          to panstwo rzadzone przez klerykalnych oszolomow, panstwo z przywilejami dla
          Kosciola oraz wszelkich gornikow, rolnikow, dzieciorobow i innych becikowcow,
          panstwo szczujace osoby fachowe i wyksztalcone.
          Przez pierwsze 6 miesiecy tesknilem....teraz sam sie z siebie smieje/
          Przestalem juz rezerwowac nawet bilety do Polski, tak jak to robilem na
          poczatku.
          A jesli wracac w tamte strony swiata? Predzej juz do Czech- nowoczesnego,
          europejskiego, niezwykle tolerancyjnego obyczajowo panstwa, z nowoczesna
          ekonomia (i podatkiem liniowym od nowego roku)
          Polska to...... coz, brakuje mi slow.
          • Gość: MUDr Re: Do Myszkina i jemu podobnych IP: *.adsl.sky.cz 30.03.07, 21:12
            Czechy wcale tak rozowo tutaj nie jest, mieszkam tutaj juz od kilku lat, mam
            specjalizacje uznana przez ministerstwo/ 2giego stopnia/, znalezienie pracy
            tylko po znajomosciach ew. odkupienie prywatnej praktyki za pow. 300000PLN,
            zarobki netto po przeliczeniu ok.1800-2000PLN- szpital, wiecej prowadzenie
            prywatnej praktyki do 4000PLN po dlugotrwalych negocjacjach z
            tut.ubezpieczeniami i wyplata za prace po 3-4 miesiacach,niestety ksenofobia
            jest obecna przede wszystkim u ludzi po 40/ mozna zostac zniewazonym na ulicy
            jesli uslysza obcy akcent/, mlodsze pokolenie jest bardziej tolerancyjne na
            szczescie!
    • Gość: Asia Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.acn.waw.pl 30.03.07, 13:21
      Ostatnio z racji wykonywanego zawodu wykonywałam opinię dotyczącą pewnego
      szpitala. Aż nie mogłam uwierzyć, jak nędznie zarabiają lekarze i pielęgniarki.
      Za to do weryfikacji jest liczba pracowników administracji. Jest ich za dużo.

Reasumując: popieram apel o podwyżki dla lekarzy i pielęgniarek. Za pieniądze,
      które dostają nie sposób przeżyć, a co dopiero normalnie funkcjonować i się uczyć.
      • mar-len-ecz-ka I Ty wierzysz, że oni zrezygnują z willi i limuzyn 30.03.07, 16:43
        kiedy dostaną na rękę nawet cztery średnie krajowe?
    • Gość: karieramedyczna.pl Targi Pracy dla Lekarzy IP: 195.187.84.* 30.03.07, 14:00
      A my wszystkich zapraszamy na:
      "Międynarodowe Medyczne Dni Kariery" - Targi Pracy dla Lekarzy
      Więcej informacji na stronie: karieramedyczna.pl
    • maria-anna Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia 30.03.07, 16:20
      Gość portalu: bąk napisał(a):

> znam tylko jednego, który nie bierze . Pracuję od 20 lat w szpitalu
      powiatowym.

>
      Jest mowa o młodych lekarzach.I to jest optymistyczne:)
    • gelimer Podniesienie pensji niczego nie załatwi. 30.03.07, 16:22
      Morale tego środowiska jest tak niskie, że po prostu mając wyższe pensje zaczną
      żądac wyższych łapówek w myśl zasady - "apetyt rośnie w miare jedzenia".

Oczywiście spodziewam się tekstów w rodzaju "polska zawiść", "trzeba było się
      uczyć" oraz "ty pewnie byś tak postąpił". Fakt pozostaje jednak że postępowanie
      lekarzy nie śiwdczy o tym by mogi kiedykolwiek mieć dość.
    • Gość: tfu Uczciwi polscy lekarze są na Wyspach... IP: *.acn.waw.pl 30.03.07, 16:41
      ...tu zostali sami złodzieje...
      • Gość: Grzesiek Re: Uczciwi polscy lekarze są na Wyspach... IP: 194.75.37.* 31.03.07, 19:52
        nieprawda. w Polsce zostali ci co nie chca lub nie moga wyjechac, na Wyspy
        wyjechali bardzo nieliczni - glownie ci najbardziej wk... na ten socjalistyczny
        system rozwijany z zapalem przez obecna wladze.
    • Gość: Lekarz Nie mylcie honorariów z łapówkami. IP: *.acn.waw.pl 30.03.07, 17:33
      "Kopertówka" wręczona PO zakończeniu leczenia, jeśłi jest to dobrowolna
      inicjatywa pacjenta nie jest łapówką, tylko formą honorarium, do którego
      pacjent ma prawo. Oczywiscie mozna dyskutowac, czy w sytuacji upokarzających
      zarobkow taka "jalmuzna" nie wzmacnia naszego upokorzenia.

Ale nie spelnia to definicji korupcji, bo ta wystepuje tylko wtedy, gdy
      UZALEZNIA sie wykonanie czegos od przyjecia korzysci.

Oczywiscie, jak spoleczenstwo da przyzwolenie na proponowane 3 srednie krajowe
      dla specjalisty, "kopertówki" i tak juz bardzo rzadkie wymrą śmiercią naturalną
      i o to chodzi.
    • Gość: nie lekarz Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabiać IP: *.gdynia.mm.pl 30.03.07, 18:20
      lekarze musza byc jak narod - biedni, jak chca byc bogatsi niech zmienia narod
      na bogaszy lub niech rzad ten nasteony i nastepny zrobi taki krok, zeby narod
      byl bogatszy to i lekarze beda bogatsi.
      • pstola Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia 30.03.07, 18:29
        Tak wiec zmienilem narod. Mam 35 lat 4 specjalizacje ktore zrobilem w USA po
        skonczeniu studiow w Polsce, zarabiam 125$ na godzine pracy na oddziale
        intensywnej terapii w USA, czyli zajmuje mi srednio 4 godziny, zeby zarobic to
        co lekarz w Polsce zarabia przez miesiac (podstawowej pracy w szpitalu). Co
        byscie nie pisali o lapowkach to i tak nie zmienicie sytuacji az sluzba zdrowia
        w duzej czesci nie bedzie prywatna. Powodzenia mlodzi lekarze.
        • Gość: pytanko Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.chello.pl 30.03.07, 21:34
          Polskie dyplomy medyczne nie dają prawa do wykonywania zawodu lekarza w US, jak
          wiec zarabiasz te 125usd/h????????????????????????????????????????????????????????
          • pstola Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia 31.03.07, 01:31
            A, to trzeba bylo nad ksiazkami troche posiedziec i egzaminy nostryfikacyjne
            pozdawac. Potem trzeba bylo rezydenture zrobic pracujac nie 270 godzin w
            miesiacu ale 360 itd. etc. warto bylo, apropos tu nawet temat lapowek nie
            istnieje chyba ze w kontekscie firm farmaceutycznych ale i to prawie juz
            wykosili.
        • hetman_a Czy jesteś takim głupkiem czy tylko udajesz? 31.03.07, 11:03
          Gdybyś miał choć odrobinę inteligencji w głowie to wiedziałbyś, że porównywanie
          zarobków polskich do amerykańskich ma się tak jak porównywanie zdobywania
          kosmosu przez Polaków i Amerykan - pierwsi patrzą przez teleskopy, drudzy tam
          latają.
          • pstola Re: Czy jesteś takim głupkiem czy tylko udajesz? 31.03.07, 14:04
            Nie, tylko udaje. Dlaczego na kazdym forum w Gazecie sa ludzie, ktorych celem
            jest po prostu obrazic innych nazywajac ich glupkami, oskarzajac o brak
            inteligencji? Co twoj post wnosi do dyskusji? Ja nie porownuje polskich i
            amerykanskich zarobkow, systemy opieki zdrowotnej nie sa do porownania. Tu
            ubezpieczenie zdrowotne jest swego rodzaju przywilejem. Masz je bo masz dobra
            prace, jestes na emeryturze lub nie masz nic i wtedy placimy za ciebie wszyscy.
            Twoje ubezpieczenie nic ci nie da jesli chcesz sie leczyc u naprawde dobrego
            lekarza, bo on zadnego ubezpieczenia nie akceptuje, placisz gotowka, a potem
            rachunki wysylasz do ubezpieczalni i czekasz az zwroca ci te 30-50%. Zarobki sa
            takie jaki jest system. Chcesz sie leczyc w Indiach? Tam jest od groma lekarzy
            (ponad 100 szkol medycznych) ale placi sie za wszystko gotowka, ubezpieczenia?
            nieeee.
            • Gość: Tomek Re: Czy jesteś takim głupkiem czy tylko udajesz? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 02.04.07, 02:18
              > Dlaczego na kazdym forum w Gazecie sa ludzie, ktorych celem
              > jest po prostu obrazic innych nazywajac ich glupkami, oskarzajac o brak
              > inteligencji? Co twoj post wnosi do dyskusji?

Dokładnie nad tym samym rozmyślam - skąd ten fenomen? Niżej napisałem krótkiego
              posta z ideą prywatyzacji, a w odpowiedzi dostałem dwa posty nie na temat. Gdyby
              ktoś skrytykował, że państwowa służba zdrowia lepsza, to rozumiem. Ale nie, ani
              słowa o służbie zdrowia i prywatyzacji - jeden próbuje zgadnąć mój zawód ("już
              skończyłeś mycie garów u szwabów"), a drugi pyta o rodzinę ("a co twoja mama na
              to?").
      • Gość: dr Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.chello.pl 30.03.07, 19:10
        mówisz, masz... za pare lat beda cie leczyc Ukraincy i Białorusini, jezeli
        zapragniesz polskiego lekarza to niestety bedziesz musial udac sie do prywatnego
        gabinetu i zaplacic :) bo polslski lekarz nie bedzie uwzgledniany w koszyku
        świadczń :)
        • hetman_a Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia 31.03.07, 11:05
          No i dobrze! Na zachodzie biedaki też leczą się u Polaków i nie narzekają. Więc
          i ja mogę leczyć się u Ukraińca, co za różnica!?
          • Gość: Grzesiek Ukraincy nie przyjada - za malo placicie IP: *.as15444.net 01.04.07, 13:19
            Ukraincy nie chca leczyc w Polsce bo za malo placicie, wola pojechac do Czech
            albo Slowacji gdzie zarobia 2-3 razy tyle.
      • Gość: Grzesiek lekarze i dentysci IP: 194.75.37.* 01.04.07, 13:45
        dlaczego lekarze maja zarabiac mniej niz dentysci? jest jakis szczegolny powod?
        • Gość: Tomek Re: lekarze i dentysci IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 02.04.07, 02:22
          > dlaczego lekarze maja zarabiac mniej niz dentysci? jest jakis szczegolny powod?

Chyba niewielu twierdzi, że "mają zarabiać mniej" (oprócz paru zawistników).
          Łatwo natomiast wskazać najważniejszą przyczynę, dlaczego zarabiają mniej niż
          dentyści - stomatologia została sprywatyzowana, reszta medycyny nie.
          • Gość: anty,anty Re: lekarze i dentysci IP: 82.146.248.* 02.04.07, 05:47
            Tomek-dlatego mają najgorsze uzębienie w całej europie bo kogo stać na
            naprostszy zabieg dentystyczny za 150 zł jeżeli miesięcznie dostaje na rękę 800
            zł.
            • Gość: Tomek Re: lekarze i dentysci IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 02.04.07, 06:30
              Powiem tak - gabinety dentystyczne są pełne. Gdyby nie były pełne, ceny byłyby
              niższe.
              • Gość: Tomek Re: lekarze i dentysci IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 02.04.07, 06:34
                Dla mniej zorientowanych w ekonomii wyjaśnienie: wynika z tego, że wcale nie
                jest tak jak mówi antyanty, że z powodu zbyt wysokich cen mniej ludzi korzysta z
                usług dentystycznych. Cała podaż jest wykorzystana. Narzucenie niższych cen tej
                podaży nie zwiększyłoby - odwrotnie, zmniejszołyby.

PS. W państwowej stomatologii ludzie (zdecydowanie!) nie mieli lepszych zębów
                niż teraz. I nie mieliby, gdyby znacjonalizować ją z powrotem teraz. Poziom
                usług dentystycznych dostępnych dla przeciętnego obywatela lepiej wygląda, niż
                poziom dostępnych usług medycznych.
                • Gość: Tomek Re: lekarze i dentysci IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 02.04.07, 06:40
                  Oooops przepraszam za karmienie trolla - to ten sam, który niżej merytorycznie
                  odpowiada: "Tomek-już skończyłeś mycie garów u szwabów i teraz się wymądrzasz na
                  tematy Polskie.".
            • Gość: Tomek Re: lekarze i dentysci IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 02.04.07, 06:38
              Spytam tak - czy twierdzisz że:
              a) Dentyści siedzą wolni z braku klientów?
              b) Znacjonalizowanie stomatologii (lub narzucenie niższych cen) zwiększyłoby
              ilość i/lub jakość oferowanych usług?
    • palestina1 Polak to taki twór 30.03.07, 19:28
      który chce udowodnić wszystkim wokół że moze wszystko załatwic dla siebie i
      swojej rodziny dając w łapę.Oraz ten drugi twór który uwaza że może wszystko za
      wzięcie łapówy załatwić.Jednych i drugich zaliczam do ludzkiej odmiany ścierwa.
      • 1europejczyk Rosyjskie namiestnictwo w Polsce ma swoj udzial 30.03.07, 20:26
        w rozkwicie scierwa. Wtedy byl to "sposob na zycie" miedzy innymi tych co nie
        sprzedawali sie w PZPR. Duza czesc "prywatnej incjatywy" bo tak nazywano w
        czasach PRL-u "biznesmenow" funkcjonowala dzieki korupcji. Rozprzestrzenilo sie
        (scierwo) w Polsce do niespotykanych gdzie indziej w Europie rozmiarow z chwila
        uwolnienia polskiej racji stanu spod namiestnictwa rosyjskigo za sprawa naszych
        dotychczasowych polskich wladz, ktore zajete soba i wlasnymi przekretami
        pozwalaly wszystkim na podobne tyle, ze na miare ich mozliwosci majac
        usprawiedliwienie dla swoich wlasnych duzo bardziej intratnych.
        Tych samych wladz za ktorymi teskni dzisiaj wiekszosc uczestnikow forum GW
        opluwajac gdzie popadnie PiS miedzy innymi w obawie o wlasna przyszlosc w
        warunkach w ktorych "wyrozumialosc" wobec korupcji jest juz duzo mniejsza.
      • Gość: karawana jedzie Horda czerwonych rusków i pijanych szwabów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.07, 01:06
        zrobiła w Polsce swoje . To są pomioty właśnie najeźdźców komuny i faszyzmu .
        • Gość: he I uważacie IP: *.CNet2.Gawex.PL 31.03.07, 08:40
          że to usprawiedliwia? a mówią że każdy ma swój rozum,jak widać najlepiej zgonić
          to ana innych i udawać ze nie ma sie z tym noc wspólnego.Jakie to
          Polskie,wszyscy wokół winni tylko nie my.
      • phizyk Re: Polak to taki twór 31.03.07, 16:20
        Wikipedia: Nie ma stron zatytułowanych "Ścierwa". Chcialo by się wiedzieć co to
        znaczy.
        • Gość: o Re: Polak to taki twór IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 23:26
          Ścierwo to inaczej padlina.
    • Gość: starycynik Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.dhcp.uno.edu 30.03.07, 20:29
      "- Lekarze są postrzegani w społeczeństwie jako łapówkarze. A zdecydowana
      większość z nas to uczciwi ludzie, którzy pracują średnio po 270 godzin
      miesięcznie."

270 godzin to jest lipa na papierze. Sa juz tak bezczelni ze nie widza jak sie
      sami sypia.

Koperta PO leczeniu to jest dokladnie lapowka PRZED nastepnym leczeniem.
      • Gość: pj cymru Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: 194.75.37.* 30.03.07, 22:33
        Ty chyba jestes chory-z nienawisci.To takie polskie.Robcie dalej polowania na
        czarownice to pies z kulawa noga sie wami nie zajmie w czasie
        choroby.Zapomnijcie ze przyjada "doktory" ze wschodu.To debilny pomysl(i
        nierealny)waszego debilnego rzadu.Kazdy kto(ewentualnie)dostanie prawo
        wykonywania zawodu w Polonezji zaraz ucieknie dalej na zachod do cywilizacji.
    • Gość: wdr skończcie z tym narzekaniem na lekarzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 20:51
      właśnie jestem po operacji kolana, nic nikomu nie zapłaciłem, NIKT z lekarzy nie
      sugerował nawet, że należy się "coś ekstra"
      przyznaję, w szpitalu było mi trochę przykro, ale tylko dlatego, że lekarze i
      pielęgniarki muszą pracować w tak złych warunkach i na wszystko tam brakuje
      pieniędzy.
    • mrrek Ten dr Włodarczyk się zasadniczo myli w jednym: 30.03.07, 22:36
      to nie politycy blokują zmiany w służbie zdrowia. Te zmiany blokują sami
      lekarze! Oczywiście nie tacy jak dr Włodarczyk, ale tacy, jak dr G., kardiolog,
      jak prof. Dziatkowiak, jego mentor (w Krakowie panuje opinia, ze on był taki sam
      jak jego protegowany), jak prof.Dobrowolski z Krakowa, jak obaj profesorowie
      ginekolodzy, też Krakowa, ojciec i syn, nazwisk nie pomnę. To oni są uwłaszczeni
      na państwowych szpitalach jak proboszczowie na swoich prebendach i im z tym
      dobrze. A politycy są bezradni - bo każdy z nich sjest człowiekiem i leczyć się
      też musi... Chyba jeden Religa się z tego chóru wyłamuje (choć, czy na pewno?),
      a przynajmniej zgłasza jakieś wątpliwości. Zresztą, to taka sama sitwa, jak ta
      od "autorytetów prawniczych" lansowana przez wybiórczą od zawsze. Ta cała banda
      zollowatych... szkoda, że oni do Irlandii nie wyjechali, zrobiliby miejsce młodym.
      • Gość: lEn Re: Ten dr Włodarczyk się zasadniczo myli w jedny IP: 62.206.18.* 30.03.07, 22:45
        mam mame lekarza, po 30 latach pracy, jako szef osrodka zdrowia zarabia tyle co
        ja po 5 latach w lzejszej branzy - niecale 1500 euro - to ma byc ok ?
        • Gość: myszkin jacy my wszyscy przecież niezwykli jesteśmy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 23:38
          Ale z jakiej ty branży jesteś, bo takimi ogólnikami to mozna bajki Andersena
          upiększać? To mądrość typu: mama zarabia 1000 razy mniej niż ja w LOTTO wygrałem

Do tego pana z USA co zarabia 125$/h - powinien dobrze odkładać na swoje
          leczenie na starość o czym chyba zapomniał wspomnieć, chyba że wróci do naiwnej
          ojczyzny z po ubezpieczeniu się za 170zł wyleczy sobie wszystko, nie płacąc
          wczesniej nic. Ale oczywiście o tym się nie mówi bo lekarze to grupa tak
          zapatrzona w swoje sprawy, że nawet wszystkich swoich aspektów nie dostrzega.

Do tego pana z UK jadącego ochoczo do Czech - panu chodzi o inny temat niż
          lekarski, pana problem to katolicki status społeczny Polski, a pan by chciał w
          kraju bez boga, jakim wg pana są czechy. Otóż nie ma takiego kraju tylko ludzie
          tak uważają. Ale wolny wybór, tylko po co przy tym o lekarzach rozmawiać. To
          nie jest problem lekarski, to jest problem duchowy, też choroba.

A pisząc o swoim znudzeniu tematyką nie twierdziłem, że życie lekarzy jest
          łatwe. Twierdziłem, że media za dużo czasu poświęcają tej grupie społecznej,
          wywołując w niej narcyzm przez co robią jej krzywdę. Ja także uprawiam wolny
          zawód tyle, że na własny rachunek i często dokładam. Tak naprawdę to tylko
          niewielu i tylko na swoim może zarobić, przy dużym szczęściu. Lekarze wy nie
          wiecie co to być na swoim, tam się robi wszystko, nie tylko leczy. Szacunek wam.
          • kolargolo Re: jacy my wszyscy przecież niezwykli jesteśmy 01.04.07, 17:04
            pan w UK ma dosc proletariackiego rzadu, ktory gnoi wyksztalconych obywateli
            tylko dlatego ze nie glosuja na idiotow. ma tez zapewne dosc chamskich
            konferencji prasowych ministra Ziobry, dzieki ktorym o polowe spadla liczba
            przeszczepow w Polsce co realnie zabilo kilkadziesiat osob.
            Mysle ze ma tez dosc matolkow, ktorzy twierdza ze 1200 pensji dla lekarza z 5
            letnim stazem do odpowiednia stawka, bo przeciez moze pracowac 3 razy wiecej po
            poludniu i w weekendy.
            Ciekaw jeszcze jestem dlaczego lekarze maja zarabiac 3 razy mniej niz dentysci
            na panstwowej posadzie - moze mi wytlumaczysz?
      • Gość: Grzesiek a od kiedy lekarze sa w sejmie? IP: 194.75.37.* 31.03.07, 17:40
        sejm przyjmuje ustawy a nie izby lekarskie.
    • Gość: xxx Re: Lekarze nie chcą łapówek. Chcą więcej zarabia IP: *.chello.pl 31.03.07, 00:00
      zlikwidowac 80% szpitali i bedzie na podwyzke

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka