dariok 09.12.01, 16:15 Przed wojną jeździły tramwaje nocą, może nie za często ale były. Myślę, że usprawni to komunikację wielu mieszkańcom Warszawy i nocne eskapady staną się mniejszym problemem. Na Żoliborz przed wojną kursował nocą tramwaj nr 30 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: albert Nocny Tramwaj IP: 10.128.137.* 09.12.01, 20:27 Tramwaje nocne zlikwidowano z prostego powodu: przeciez trzeba kiedyś robić remonty na liniach tramwajowych. Gdy były linie tramwajowe nocne to z powodu remontów często trzeba było zmieniać im trasy lub zastepowac autobusami. W koncu podjeto decyzję o likwidacji nocnej komunikacji tramwajowej i zastapieniu ja autobusową. I słusznie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZOMO Re: Nocny Tramwaj IP: 10.128.136.* 09.12.01, 22:15 Istnieja miasta,gdzie kursuja nocne tramwaje.Mozna je wprowadzic np.tylko w weekendy.To samo mozna by zrobic z metrem.Naprawy zas robic w ciagu tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
dariok Re: Nocny Tramwaj 10.12.01, 16:13 Tak, wprowadzenie kursów nocnych w weekend, a konkretnie w piątki i soboty jest dobrym pomysłem. Może coś by się ruszyło w życiu nocnym. Nie każdego stać na taksówki. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj 10.12.01, 07:44 Pzrecież po wojnie tez jeździły, a potem wprowadzili autobusy. 18-tka mogłaby byc nocna, jedzie przez prawie całą Warszawę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj IP: *.ztm.waw.pl 10.12.01, 16:37 Tramwaje nocne przestały jeździć ze względu na: - niedużą liczbę pasażerów w nocy, których można przewieźć autobusami - fakt, że autobus jest tańszy w eksploatacji od tramwaju - możliwość wytrasowania nocnych linii autobusowych w sposób umożliwiający obsługę dużego obszaru miasta (tramwaj może jeździć tylko po istniejących torowiskach i przez to układ linii tramwajowych jest "sztywny") - wspomniane wyżej roboty torowe i energetyczne prowadzone w nocy - większy hałas wywoływany przez przejeżdżający tramwaj niż autobus i wynikające stąd naciski mieszkańców na nieuruchamianie nocnych linii tramwajowych - być może jeszcze inne nie znane mi powody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mattik Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj IP: *.*.*.* 10.12.01, 18:50 Dziwne ... Bylem w sierpniu w Poznaniu. Znajomi wyciagneli mnie do klubu. Wracalismy cos kolo 3 rano ... tramwajem. Ciekawe dlaczego? Zaznaczam, ze nie pije wiec ciezko mi bylo pomylic autobus z tramwajem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj IP: *.chello.pl 12.12.01, 23:45 - fakt, że autobus jest tańszy w eksploatacji od tramwaju masz jakies dane bo nie chce mi sie wierzyc.(zakladam ze nie budujemy nowych torowisk , bo juz sa niezaleznie czy tramwaje jezdza w nicy czy nie) Z reszta argumentow sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj 11.12.01, 09:14 Gość portalu: Michał napisał(a): > Tramwaje nocne przestały jeździć ze względu na: > - niedużą liczbę pasażerów w nocy, których można przewieźć autobusami > - fakt, że autobus jest tańszy w eksploatacji od tramwaju Mogłyby jeździć pojedyńcze wagony, tak jak kiedys przed laty. > - możliwość wytrasowania nocnych linii autobusowych w sposób umożliwiający > obsługę dużego obszaru miasta (tramwaj może jeździć tylko po istniejących > torowiskach i przez to układ linii tramwajowych jest "sztywny") > - wspomniane wyżej roboty torowe i energetyczne prowadzone w nocy > - większy hałas wywoływany przez przejeżdżający tramwaj niż autobus To prawda, mieszkam przy torowisku > i wynikające stąd naciski mieszkańców na nieuruchamianie nocnych > linii tramwajowych > - być może jeszcze inne nie znane mi powody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubi Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj IP: *.*.*.* 11.12.01, 18:34 Mi nocny tramwaj w zasadzie niepotrzebny, ale metro mogloby raz na pol godziny kursowac w weekendy noca. Odpowiedz Link Zgłoś
kulowoj Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj 11.12.01, 22:04 eela napisał(a): > Gość portalu: Michał napisał(a): > > > Tramwaje nocne przestały jeździć ze względu na: > > - niedużą liczbę pasażerów w nocy, których można przewieźć autobusami Nie wiem czy zdażało Ci się wracać nocnym w sobotę w godzinach nocnego szczytu ? > > - fakt, że autobus jest tańszy w eksploatacji od tramwaju Czy jest jakieś wyliczeni kosztów kilometrowej jazdy autobusem i tramwajem. Takie żeby poczytac i sprawdzić ?? > Mogłyby jeździć pojedyńcze wagony, tak jak kiedys przed laty. > > - możliwość wytrasowania nocnych linii autobusowych w sposób umożliwiający > > obsługę dużego obszaru miasta (tramwaj może jeździć tylko po istniejącyc > h > > torowiskach i przez to układ linii tramwajowych jest "sztywny") > > - wspomniane wyżej roboty torowe i energetyczne prowadzone w nocy > > - większy hałas wywoływany przez przejeżdżający tramwaj niż autobus > > To prawda, mieszkam przy torowisku A ja przy przystanku nocnych autobusów - RETY !!! mogłyby mniej piszczeć > > i wynikające stąd naciski mieszkańców na nieuruchamianie nocnych > > linii tramwajowych > > - być może jeszcze inne nie znane mi powody. > Myśle, że takie tramwaje byłby w weekendy naprawdę popularnym środkiem transportu. Podobnie jak nocne metro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj IP: *.chello.pl 12.12.01, 23:46 - fakt, że autobus jest tańszy w eksploatacji od tramwaju masz jakies dane bo nie chce mi sie wierzyc.(zakladam ze nie budujemy nowych torowisk , bo juz sa niezaleznie czy tramwaje jezdza w nicy czy nie) Z reszta argumentow sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj na Bródno. 11.12.01, 22:11 Kto choć raz busem 602 zwiedzał Dw.Wschodni,Stalową, calutki Targówek wie i rozumie o czym mówię. Linia 602 jedzie na Bródno z Emilki prawie godzinę. Czy takie 25 nie mogłoby jeździć z Annopola na pl.Narutowicza przez całą dobę - frekwencja byłaby niesamowita. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BLOK Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj IP: 199.71.64.* 11.12.01, 23:55 To uwas nie ma nocnych tramwai alie wiocha ; to gorzej jak w bukareszcie. BLOK Odpowiedz Link Zgłoś
malina82 Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj 12.12.01, 12:30 Tak uważam, że to wspaniały pomysł. Dosyć często jeżdżę autobusami nocnymi i jest to dosyć męczące. Uwielbiam natomiast tramwaje, taka nocna przejażdżka byłaby niezłą frajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
dariok Re: Wprowadzić Nocny Tramwaj 12.12.01, 13:56 Cichy, niskopodlogowy, raz na pół godziny w weekendy, czyli dni "zabawowe". Pl.Narutowicza, Marszałkowska, na Żoliborz. Frekfencja gwarantowana. Żadnych przesiadek na Emilce i bliżej do wszystkich klubów w centrum. Scena, Cosmopolitan, Underground i.t.d. Odpowiedz Link Zgłoś