Gość: toobad IP: 10.130.128.* / *.acn.pl 31.07.01, 16:52 Czy ktos wie, jaka jest sytuacja na wale przy Mehoffera? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Megi Re: Mehoffera? IP: 195.94.201.* 31.07.01, 16:54 No, wlasnie tez sie dopytuje na forum Tarchomina i dot. powodzi w Warszawie, ale nikt nic nie mowi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Mehoffera? IP: *.acn.waw.pl 31.07.01, 17:15 panowie z policji powiedzieli mi : " na razie nie musi sie pani pakowac" jak wal poleci to wszystkich zaleje : odkryta ksiazkowa ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palker Re: Mehoffera? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.07.01, 17:35 Wiadomośc PAP z 17.27 Od kilku godzin około 50 strażaków próbuje zatkać przeciek w wale przeciwpowodziowym na warszawskim Tarchominie. Woda przecieka przez starą, nieużywaną rurę melioracyjną w wale. Na wysokości Wyższego Seminarium Duchownego w Warszawie woda cieknie przez wał od kilku godzin. Przeciek spowodowała zakopana w wale stara rura melioracyjna. "Rurę zatykała zasuwa, która nie wytrzymała. Woda przedziera się zarówno przez samą rurę, jak i dokoła niej" - mówi jeden ze strażaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toobad Re: Mehoffera? IP: 10.130.128.* / *.acn.pl 31.07.01, 18:42 Dzięki za informacje. Oglądałam relację z akcji na Mehoffera w Kurierze Warszawskim - wygladało, że woda wąskimi strumykami, ale jednak dość rączo pomyka między workami z piaskiem. Ale na razie nie zdecydowano sie na ewakuację Seminarium (co jest pocieszające, bo widocznie nie jest tak niebezpiecznie), które w razie czego jest najbardziej zagrożone. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeff Re: Mehoffera? - gapie IP: 10.130.195.* / *.acn.pl 31.07.01, 19:54 Jesli ktos ma zamiar sie wybrac na wal zeby popatrzyc na strazakow moze sobie darowac. Mieszkam obok rzeczonego miejsca na Nowodworskiej, mam juz dosc tych tlumow. Ludzie przychodza jak na piknik, pozastawiany samochodami jest cale przejscie miedzy moim osiedlem a Seminarium Duchownym. Podgrzewa to tylko atmosfere. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: Mehoffera? IP: *.acn.waw.pl 31.07.01, 19:57 Właśnie wrócilam z wału przy Mehoffera. Właściwie nie wiadomo jaka jest sytuacja. Niby jest spokojnie, nie widać żadnej nerwowej krzątaniny, ale wszyscy są w pogotowiu. Na terenie Seminarium kilka wozów policyjnych, Straży Gminy i jakieś inne z kogutami, a bez oznaczeń, ludzi nie widać. Część wału wydzielona czerwono-białymi taśmami, a usadzeni na krzesełkach strażnicy nabrali wody w usta. Na moje pytanie czy polało się z rury czy przez wał, jeden wydusił z siebie, że nie polało się tylko pociekło. Przed Seminarium i kościołem mnóstwo dużych wozów strażackich (tak ze dwadzieścia)i policyjnych. Przywieźli autokarem dodatkowych strażaków. Ludzie zokolicznych osiedli kręcą się wkoło, ale nie widać nerwowości, chociaż jest mało piknikowo. Zobaczymy, co będzie dalej. Na naszym osiedlu pojawiła sie informacja z Gminy, że woda opada i będzie dobrze. Podany jest też telefon informacyjny: 811 50 77. Kto z dala od domu - może dzwonić. Pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jawa Re: Mehoffera? IP: *.acn.waw.pl 31.07.01, 21:27 wróciłem właśnie z wału. Jest spokojnie. Gapie są zawiedzeni, że nic się nie dzieje. Strażacy się bardzo nudzą. A po za tym gryzą komary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pak Re: Mehoffera? IP: 10.130.194.* / *.acn.pl 01.08.01, 00:00 "Ten odpływ melioracyjny miał być wyremontowany. Są już na to pieniądze, rozpoczęły się wstępne prace. Nie zdążyliśmy" -powiedział w rozmowie z dziennikarzami jeden z tarchomińskich urzędników. Teraz urzędasy próbują chronić swoje tyłki? Trzeba było mysleć cztery lata temu a nie jak woda leci! Wszyscy out! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Mehoffera? IP: *.ilot.edu.pl 01.08.01, 08:42 Gość portalu: Pak napisał(a): > "Ten odpływ melioracyjny miał być wyremontowany. Są już na to pieniądze, > rozpoczęły się wstępne prace. Nie zdążyliśmy" -powiedział w rozmowie z > dziennikarzami jeden z tarchomińskich urzędników. > Teraz urzędasy próbują chronić swoje tyłki? Trzeba było mysleć cztery lata temu > > a nie jak woda leci! Wszyscy out! Jak zwykle na rzeczy wazne nie było pieniędzy, ale na ratusz to burmistrz pieniądze miał!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubus o co to cale zamieszanie? IP: 212.160.114.* 31.07.01, 21:43 jak jest woda to jest mokro, susza gdy sucho.... i jescze pare oczywistych prawd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pak Re: o co to cale zamieszanie? IP: 10.130.194.* / *.acn.pl 31.07.01, 21:46 Gość portalu: kubus napisał(a): > jak jest woda to jest mokro, susza gdy sucho.... i jescze pare oczywistych > prawd. Ale ja se kupiłem samochód a nie amfibię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeff w rmf-ie podali IP: 10.130.195.* / *.acn.pl 31.07.01, 23:39 ze jak przerwie wal, to Tarchomin zaleje na 2 metry wysokosci (o 22:15), ale podobno strażacy twierdzą, że sytuację uda się opanować. Te 2 m zalania wynikają z symulacji gminy. Czyli jakby co mamy w Warszawie to co we Wrocławskim Kozanowie w 1997 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qba Re: w rmf-ie podali IP: *.crt.tpsa.pl 01.08.01, 16:07 Racja!. Trzeba budować na palach bo nikogo nie zniecheca niskie usytuowanie terenu. Z drugiej zas strony (prawej), nie bardzo jest gdzie budowac-wszedzie plasko. Odpowiedz Link Zgłoś