Dodaj do ulubionych

Zlikwidować buspas na Modlińskiej!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 23:31
Jest to ewidenta przyczyna permanentnego zakorkowania Modlińskiej od
momentu jego powstania. Korzyści odnosi nieliczna grupa podróżująca
autobusami z Tarchomina kosztem reszty dzielnicy i północno-
wschodniej aglomeracji. Osobę (Pana Radnego T.), która doprowadziła
do zajęcia pasa drogowego pod buspas na jedynej drodze wlotowej do
Warszawy, od północy na prawym brzegu, powinno się podać do sądu o
odszkodowanie dla tysięcy osób tracących czas w ogromnych korkach. A
są to realne i bardzo konkretne pięniądze.
Obserwuj wątek
    • Gość: lynch ??? IP: *.biznesdsl.etel.pl 18.11.08, 23:48
      Sama się zlikwiduj i podaj do sądu
      • Gość: sanchez Re: ??? IP: 193.138.110.* 19.11.08, 16:42
        Popieram...
        Północnowschodznia aglomeracja to niby jabcoki i legionki..???? ;)
    • Gość: . Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 09:19
      Znowu jakiś dureń zaczyna mieszać.
      • Gość: asia Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.08, 09:21
        To pewnie jakiś kmiotek z wiochy dla którego tylko on sam i jego
        interes się liczy
        • Gość: kierowca1 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.centrumklima.pl 19.11.08, 11:47
          Kmiotki to osoby w rodzaju niejakiej Asi..Jeżeli chodzi o interesy
          to liczy się tylko Tarchomin, resztę - kilunastotysięczną rzeszę
          mieszkanców dzielnicy i okolic Pan bezradny T.lub J.Dzbonie i
          podobni mają w d....
          • jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 19.11.08, 15:22
            > Kmiotki to osoby w rodzaju niejakiej Asi..Jeżeli chodzi o interesy
            > to liczy się tylko Tarchomin, resztę - kilunastotysięczną rzeszę
            > mieszkanców dzielnicy i okolic Pan bezradny T.lub J.Dzbonie i
            > podobni mają w d....

Skoro już mnie wywołano - proszę - mam w d* kilkanaście tysięcy, bo
            kilkadziesiąt tysięcy ma dzięki temu ułatwioną podróż.
            • Gość: panisko kiepsko rachujesz chłopku.. IP: 157.166.216.* 19.11.08, 16:42
              ale to domena płaczków z wsi tarchomińskiej :)))))

PS. kiedy zaczniecie skakać z balkonów?
              • jurek_dzbonie Re: kiepsko rachujesz chłopku.. 19.11.08, 20:23
                > Re: kiepsko rachujesz chłopku..

Autobusy w ciagu porannego szczytu wywoza z terenu 30 tys ludzi. Cos
                z matematyka nie tak u ciebie?

> PS. kiedy zaczniecie skakać z balkonów?

To ze ty to robisz - wspolczujemy ci, ale nie znaczy, ze maja tak
                robic wszyscy.
            • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 19.11.08, 20:59
              > Skoro już mnie wywołano - proszę - mam w d* kilkanaście tysięcy, bo
              > kilkadziesiąt tysięcy ma dzięki temu ułatwioną podróż.
              Zalegalizować gwałty zbiorowe! Przecież można mieć w d* pojedynczą ofiarę, skoro
              cała grupa ma dzięki temu przyjemność.
              • Gość: Marek Krępski Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.elka.pw.edu.pl 19.11.08, 21:32
                > Zalegalizować gwałty zbiorowe! Przecież można mieć w d* pojedynczą
                > ofiarę, skoro cała grupa ma dzięki temu przyjemność.

Fascynujace. Poza tym.... wszyscy zdrowi?

• Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 01:27
                  Czy Wy, fanatycy zbiorkomu, nie potraficie żyć bez wydojenia innych, tych złych,
                  strasznych blachosmrodziarzy, nie możecie być do q.. nędzy samowystarczalni w
                  tych swoich autobusach i tramwajach, musicie jeszcze prawem kaduka zabierać pas
                  jezdni nie płacąc za to?
                  • Gość: Twój psychiatra Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 06:21
                    Bolo,weź pigułkę.
                  • Gość: Rychu Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.spray.net.pl 20.11.08, 10:46
                    > Czy Wy, fanatycy zbiorkomu, nie potraficie żyć bez wydojenia
                    > innych, tych złych strasznych blachosmrodziarzy, nie możecie być
                    > do q.. nędzy samowystarczalni w tych swoich autobusach i
                    > tramwajach, musicie jeszcze prawem kaduka zabierać pas
                    > jezdni nie płacąc za to?

Nie frustruj sie tak mocno.
                    • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 10:58
                      > Nie frustruj sie tak mocno.
                      Powiedział ten, co żyje z dotacji, temu kto buli na te dotacje.
                      • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 23.11.08, 11:24
                        Przepraszam, strasznie mnie boli dupsko po ostatnim spotkaniu z chłopakami.
                        Następnym razem się poprawię
            • Gość: liber Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.aster.pl 20.11.08, 01:29
              "Skoro już mnie wywołano - proszę - mam w d* kilkanaście tysięcy, bo
              > kilkadziesiąt tysięcy ma dzięki temu ułatwioną podróż."

Demokracja to jest wola większości z poszanowaniem praw, woli i
              poglądów mniejszości - jeśli tą drugą część się odrzuci, to z
              demokracji robi się ochlokracja - rządy motłochu.

• Gość: eliza98.1 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 07:23
                LUDZIE ZOSTAWCIE SAMOCHODY W DOMU!!! Ja jestem w pracy przynajmniej
                40min. wcześniej jeżdząc autobusem niż jak jeszcze poł roku temu jak
                jeżdziłam samochodem.A właściwie to mogę 40min dłużej pospać:)
                POZDRAWIAM wszystkich stojących w korkach:)
              • Gość: Rychu Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.spray.net.pl 20.11.08, 10:45
                > Demokracja to jest wola większości z poszanowaniem praw, woli i
                > poglądów mniejszości - jeśli tą drugą część się odrzuci, to z
                > demokracji robi się ochlokracja - rządy motłochu.

Tu te zasady sa jaknajbardziej zachowane. Rowniez mozesz wsiasc w
                autobus i skorzystac z szybkiego przemieszczenia sie nim. Nie
                chcesz? OK - to twoj wybor.
                • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 10:58
                  > Tu te zasady sa jaknajbardziej zachowane. Rowniez mozesz wsiasc w
                  > autobus i skorzystac z szybkiego przemieszczenia sie nim. Nie
                  > chcesz? OK - to twoj wybor.
                  Najpierw poproszę szybki i częsty autobus w każdy zakątek Białołęki i do
                  miejscowości podwarszawskich. Wtedy pogadamy o definicji słowa "wybór".
                  • tarantula01 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 20.11.08, 12:26
                    Jeśli mowa o miesjcowościach podwarszawskich, to Warszawa ma
                    obowiązek zapewnic transport publiczny w granicach Warszawy. To że z
                    tranportem publicznym wychodzi poza granice administracyjne gminy
                    Warszawa, to jest tylko dobra wola władz.

Jeśli już o wyborze mowa, to czy wybrałeś Tarchomin do zamieszkania,
                    czy inny zakątek Białołęki, czy też miejscowość podwarszawską?
                    • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 13:12
                      Ja tam nie potrzebuję, żeby mi ktoś zapewniał autobus - mam auto i prawo jazdy i
                      sobie poradzę, jednego tylko oczekuję - że moja kasa będzie wydawana na budowę
                      infrastruktury dla mnie a nie rozdawana różnym nierobom i wydawana na zbiorkom,
                      który mi nie służy, a zamiast budowy nowej infrastruktury, na jezdni na której
                      utrzymanie płacę, będą wygradzane buspasy, na które nie wolno mi wjechać.

Potem przyłazi mi taki cwaniaczek dojący moją kasę i chrzani mi, że "mam wybór".
                      • tarantula01 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 20.11.08, 17:59
                        Gość portalu: bolo napisał(a):
                        "Najpierw poproszę szybki i częsty autobus w każdy zakątek Białołęki
                        i do miejscowości podwarszawskich. Wtedy pogadamy o definicji
                        słowa "wybór". "

> Ja tam nie potrzebuję, żeby mi ktoś zapewniał autobus - mam auto i
                        prawo jazdy i sobie poradzę.

Moze byś się tak zdecydował.
                        • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 18:09
                          > Moze byś się tak zdecydował.
                          Ja nie muszę się decydować, ja oczekuję od tego, kto mi wpiera, że "mam wybór",
                          żeby najpierw zapewnił mi takie warunki w zbiorkomie, jakie ma Tarchomin,
                          uprzywilejowany buspasem i zapewnił mi równie elastyczny dojazd tymże zbiorkomem
                          w różne warszawskie zadupia, jaki mi daje własne auto.
                          • tarantula01 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 20.11.08, 22:50
                            Ale masz prawo jazdy i chcesz sobie poradzić.
                            • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 21.11.08, 12:08
                              > Ale masz prawo jazdy i chcesz sobie poradzić.
                              Więc proszę mi nie przeszkadzać. Jak chcecie buspas, to proponuję go wybudować,
                              a nie wygradzać wspólną przestrzeń. Kasę na to można zdobyć podnosząc ceny biletów.
                              • Gość: Siwy Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: 212.160.172.* 23.11.08, 11:16
                                Wypie...j
                                • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 23.11.08, 11:27
                                  I co, tylko dlatego że jestem onanistą-homoseksualistą-transseksualistą i lubię
                                  zwierzęta to od razu tak do mnie piszecie?
                            • Gość: WKS Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: 76.76.15.* 24.11.08, 21:54
                              Koleś dupa jesteś z ratusza.
                • Gość: liber Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.sgcib.com 20.11.08, 12:29
                  "Tu te zasady sa jaknajbardziej zachowane"

Jurek napisał explicite, że ma w d..pie kierowców bo większości
                  (czyli zbiorkomowi) się lepiej dojeżdża. Od kiedy określenie "miec
                  kogoś w d..pie" oznacza poszanowanie praw czy woli mniejszości..?
                  No chyba, że chodzi w dosłownym sensie o mniejszośc gejowską...
                • Gość: kierowca1 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.centrumklima.pl 20.11.08, 13:22
                  takie poglądy sa poprostu d.b.lne, nie kazdy moze korzystać tylko z
                  komunikacji!
            • Gość: kierowca1 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.centrumklima.pl 20.11.08, 13:18
              Nareszcie kolega/pan ujawnil swoje poglądy! Brawo wiemy na czym
              stoimy!!

Ciekawe jak te kilkadziesiąt tysięcy miesci się rano do autobusów,

przyjumując 100 osób/autobus - 10 autobusów to 1000 osób
              a kilkadziesiąt , powiedzmy 40 tysięcy to byłoby 400 autobusów-
              ciekawe kiedy te 400 autobusów pojawia się na Modlinskiej, na pewno
              zabraknie na tę liczbę 2 godzin np 7- do 9 rano.

a te kilkanascie tysięcy podałem przykładowao ale myślę ,ze raczej
              te proporcje są odwrotne, a poza tym dziwne ,że do Urzędu Gminy
              jakoś się jedzie a potem te niedobitki z tych kilkudziesięcu
              tysięcy wyjeżdżają z Tarchomina samochodami i wszystko się stopuje,

poza tym gdzie jest totalny zakaz ruchu ciężaroweg/tranzytowego i
              wywrotek - w godz. porannych- to na pewno udrożniłoby przejazd.

To co się dzieje ostatnio , dzisiaj i wczoraj to jest totalny zawał.
              • misiekka Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 20.11.08, 18:10
                > przyjumując 100 osób/autobus

Przegubowy autobus mieści do 200 pasażerów. Autobusy z Tarchomina
                wyjeżdżają w szczycie zapełnione. Same linie ekspresowe przewożą w
                jednej godzinie ponad 6 tysięcy ludzi.
                Dodajmy więc - szyt poranny to 3h, co daje już 18 tysiecy ludzi
                jadących samymi liniami ekspresowymi. A do tego dochodzą jeszcze
                linie 144, 186, 508, 509, 510, które wywożą ponad 14 tysięcy
                kolejnych pasażerów w porannym szczycie.
                Suma to ponad 32 tysiące ludzi.
                Do tego dochodzą autobusy jadące samą Modlińską - linie 723, 801 i
                autobusy PKS i prywatne.
                Dla zestawienia z Tarchomina i Nowodworów wyjeżdza rano ok. 5
                tysięcy samochodów z czego 80% wiezie samego kierowcę, a więc
                maksymalnie 10 tysięcy ludzi.
                Czyli komunikacja miejska przewozi 75% ruchu. Wniosek - ul.
                Modlińska powinna mieć 2 bus-pasy, a nie jeden.

> poza tym gdzie jest totalny zakaz ruchu ciężaroweg/tranzytowego i
                > wywrotek - w godz. porannych- to na pewno udrożniłoby przejazd.

I to jest sedno problemu, a nie bus-pas.
                • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 18:17
                  > Czyli komunikacja miejska przewozi 75% ruchu. Wniosek - ul.
                  > Modlińska powinna mieć 2 bus-pasy, a nie jeden.
                  1. Przy założeniu, że Modlińska jest ulicą dedykowaną dla Tarchomina, a jadący z
                  innych osiedli posiadają własne, niezależne ulice
                  2. Jak również nie widzę powodu, żeby owa większość miała wydzielone 2/3 ulicy
                  bez płacenia za utrzymanie jej. Obecnie buspas jest na utrzymaniu ZDM czyli w
                  budżecie "drogowym". Proponuję zwiększyć udział pasażerów w kosztach przez
                  podwyżkę cen biletów i przejęcie utrzymania 2/3 jezdni przez ZTM.
                  • jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 20.11.08, 19:32
                    > 1. Przy założeniu, że Modlińska jest ulicą dedykowaną dla
                    > Tarchomina, a jadący z innych osiedli posiadają własne, niezależne
                    > ulice.

Jadący z innych osiedli rozkładają sie tak samo proporcjonalnie jak
                    jadący z Tarchomina/Nowodworów.

> 2. Jak również nie widzę powodu, żeby owa większość miała
                    > wydzielone 2/3 ulicy bez płacenia za utrzymanie jej. Obecnie
                    > buspas jest na utrzymaniu ZDM czyli w budżecie "drogowym".
                    > Proponuję zwiększyć udział pasażerów w kosztach przez
                    > podwyżkę cen biletów i przejęcie utrzymania 2/3 jezdni przez ZTM.

Populistyczna bzdura.
                    Heheh.. Aleś przywalił - jak dzik w płot. Wiedz, że: ZDM jest na
                    utrzymaniu z podatków ogólnych, a więc tych płaconych i rozliczanych
                    przez coroczne sprawozdania podatkowe PIT. Oczywiście ilość
                    podatników w autobusach wyraźnie wskazuje na ich przytłaczająca
                    większość, a więc większe wpływy do budżetu zapewniają właśnie oni.
                    Podatek drogowy za którym sie tu jęczy rozliczany jest na drogi poza
                    jurysdykcją ZDM. Stad uzasadnione jest, żeby 2/3 ulicy zajmował bus-
                    pas.
                    • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 19:50
                      Jak krąży kasa między budżetami, to jest kwestia nazewnictwa. Natomiast faktem
                      jest, że od każdego km budżet ma zagwarantowany dochód, zaś zbiorkom jest ostro
                      dotowany. Powołujesz się na podatki "ogólne", ale je też płacą ci, którzy ze
                      zbiorkomu nie korzystają.

Jestem za urealnieniem tych finansów: niech podatek drogowy w cenie paliwa idzie
                      na drogi, bo płacą go ci, którzy z dróg korzystają. Zaś zbiorkom i całą jego
                      infrastrukturę (tory tramwajowe, buspasy) niech utrzymują ci, którzy z tegoż
                      zbiorkomu korzystają. Najlepiej przez likwidację dotacji i urealnienie cen biletów.
                      • jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 20.11.08, 20:21
                        > Jak krąży kasa między budżetami, to jest kwestia nazewnictwa.

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

> Zaś zbiorkom i całą jego infrastrukturę (tory tramwajowe, buspasy)
                        > niech utrzymują ci, którzy z tegoż zbiorkomu korzystają. Najlepiej
                        > przez likwidację dotacji i urealnienie cen biletów.

Nic nie zabrania kierowcom samochodów korzystać z komunikacji, bo
                        jest ona gotowa ich cały czas przyjąć. Dlatego utrzymują ja wszyscy
                        mieszkańcy. Tak było i będzie - obojętnie, czy się to tobie podoba,
                        czy nie. Zawsze możesz zmienić miasto, kraj, kontynent.
                        • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 20:43
                          > Nic nie zabrania kierowcom samochodów korzystać z komunikacji, bo
                          > jest ona gotowa ich cały czas przyjąć
                          Nie jest i nie będzie dostępna i gotowa ich przyjąć.
                          Jako taka oferta jest dla dowozu dużych potoków z wielkich osiedli do centrum (w
                          sensie odległości przystanku i częstotliwości, choć liczba kursów nie jest
                          dostateczna). Ale jeśli ktoś mieszka na zadupiu albo pracuje poza centrum, to
                          choć płaci na zbiorkom, to nie dość, że guzik z niego ma, to jeszcze to stoi w
                          korkach wywołanych buspasami na okolicznych ulicach.
                        • Gość: liber Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.aster.pl 20.11.08, 22:58
                          "Nic nie zabrania kierowcom samochodów korzystać z komunikacji, bo
                          jest ona gotowa ich cały czas przyjąć. "
                          Buaaaahaaaha! Przyjąć z otwartymi ramionami powinieneś dodać!
                          Fantazja dobra rzecz ale weź się trochę ogarnij, oszołomku: Ludzie
                          cofają się o dwa przystanki na Nowodwory (i to nie na pętlę ale na
                          przystanek końcowy!),żeby tylko miejsce w autobusie zająć. Tramwaju
                          ani metra tu nie ma i nie będzie. Do metra na Starych Bielanach czy
                          Słodowcu już szpilki nie można wcisnąć, padają propozycje
                          zatrudnienia upychaczy. A nie wszystkim przecież z metrem po drodze!
                          Linie tramwajowe i autobusowe poskracane, pokasowane, ludzie latają
                          od przesiadki do przesiadki, a co tydzień hop i zmiana. Wiadukt
                          Andersa zamknięty, autobusy nabite w uciążliwych objazdach.
                          Upychanie w to wszystko jeszcze kierowców to chyba jakaś twoja
                          chora, masochistyczna perwersja. Tym bardziej, że ci kierowcy wcale
                          nie maja na to ochoty.
                          • jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 21.11.08, 10:31
                            > Ludzie cofają się o dwa przystanki na Nowodwory (i to nie na pętlę
                            > ale na przystanek końcowy!),żeby tylko miejsce w autobusie zająć.

To zwykłe wygodnictwo. Tez możesz się cofać. Do lini ekspresowej
                            można bez problemu wsiąść na każdym przystanku.

> Do metra na Starych Bielanach czy Słodowcu już szpilki nie można
                            > wcisnąć,

Hehehe - jakbyś jeździł to byś bredni nie pisał. Jeżdżę w tzw
                            szczycie i nie mam problemu z miejscem siedzącym na Marymoncie i
                            Wilsona.

> padają propozycje zatrudnienia upychaczy

Widocznie ci lubiący upychać potrzebują zatrudnienia.

> Linie tramwajowe i autobusowe poskracane, pokasowane,

Ciekawe - spojrzałem przez okno - tramwaje jeżdżą, autobusy też.

> Tym bardziej, że ci kierowcy wcale nie maja na to ochoty.

To ich wybór.
                    • Gość: liber Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.aster.pl 20.11.08, 23:36
                      "ilość
                      > podatników w autobusach wyraźnie wskazuje na ich przytłaczająca
                      > większość, a więc większe wpływy do budżetu zapewniają właśnie
                      oni."

Że co..?! Dotowni zbiorkomowicze z biletem miesięcznym za 80 zł
                      przynoszą większe wpływy do budżetu niż dojeni na potęgę
                      samochodziarze? Przecież ten wasz zbiorkomowy, tani jak barszcz
                      bilecik, to zaledwie ułamek kosztów miesięcznych jakie ponoszą
                      zmotoryzowani na eksploatację swoich środków transportu. Każde
                      dziecko w tym kraju wie, że kierowcy, to ulubiona krowa dojna
                      fiskusa. Z żadnej grupy społecznej,(a już napewno nie z dotowanych
                      ciągle zbiorkomowiczów!) nie ściąga się takiego haraczu, jak z
                      samochodziarzy właśnie.
                      Pokutuje u nas jeszcze komunistyczne myślenie, że samochód to dobro
                      luksusowe,(a nie narzędzie codziennego użytku, pracy), i wobec tego
                      ten luksus musi być wysoko opodatkowany bo ich posiadacze to ludzie
                      bogaci. Czyli klasyczne bolszewickie myślenie: Kułaka należy
                      rozkułaczyć.
                      A więc jak nie vatem w nich, to akcyzą, jak nie
                      akcyzą, to fotoradarem, jak nie fotoradarem to opłatą recyclingową
                      czy ekologiczną albo skarbową. W samej cenie paliwa jest ponad 60 %
                      różnego rodzaju podatków. Przebija to wszyskie inne produkty
                      kupowane przez "nie-samochodziarzy".
                      Pewnie uważasz, że państwo powinno brać od samochodziarzy te
                      wszystkie pieniądze, te wszystkie podatki, a potem gorąco
                      rekomendować im zostawianie aut w garażu i upchnięcie się w ciasnym,
                      brudnym i wolnym zbiorkomie na pięć przesiadek? Przecież to komuna w
                      najczystszej postaci! Przez dziesiątki lat płaciliśmy podatek
                      drogowy (sam płacilem nawet od skutera) i ciągle płacimy w paliwie,
                      a teraz drogi na które płaciliśmy stopniowo sie nam okraja. To chyba
                      trochę wkurzające i demoralizujące, nieprawdaż?
                      Ostrzegam więc przed wojowaniem z samochodziarzami, bo gdy oni
                      przestaną słono bulić, to może potem niestarczyć w budżecie dla was
                      na dotacje do zbiorkomu, na nowe buspasy i na ich (kosztowną!)
                      policyjną ochronę. Proponuję nie walczyć z samochodziarzami bo może
                      bardzo szybko się potem okazać, że ręka, którą opluwacie w sporej
                      mierze was, beneficjenci budżetu, karmi.
                      • jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 21.11.08, 10:27
                        > Każde dziecko w tym kraju wie, ...

że samochód jest zbytkiem, a nie towarem podstawowym.

> to fotoradarem,

Przestrzegajacy przepisów nie płacą frycowego za fotki

> Ostrzegam więc przed wojowaniem z samochodziarzami, bo gdy oni
                        > przestaną słono bulić, to może potem niestarczyć w budżecie dla
                        > was na dotacje do zbiorkomu, na nowe buspasy i na ich (kosztowną!)

Jakoś sie nie przestraszyłem. I chyba nikt inny też.

> Proponuję nie walczyć z samochodziarzami bo może
                        > bardzo szybko się potem okazać, że ręka, którą opluwacie w sporej
                        > mierze was, beneficjenci budżetu, karmi.

Populizm godny Leppera.
                        • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 21.11.08, 12:06
                          > że samochód jest zbytkiem, a nie towarem podstawowym.
                          Tkwisz jeszcze w komunistycznej mentalności. I tacy ludzie rządzą w ZTM!

> Populizm godny Leppera.
                          Prawda jest taka, że zbiorkom jest ciężko dotowany z podatków, w tym z podatków
                          osób, które wcale z niego nie korzystają.
                          • jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 21.11.08, 14:26
                            > Tkwisz jeszcze w komunistycznej mentalności.

Hehehehe - wszystkie kraje, w których priorytetyzuje się transport
                            publiczny w niej tkwią.

> Prawda jest taka, że zbiorkom jest ciężko dotowany z podatków, w
                            > tym z podatków osób, które wcale z niego nie korzystają

Zawsze mogą zacząć korzystać.
                            • Gość: liber Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.aster.pl 22.11.08, 15:38
                              "wszystkie kraje, w których priorytetyzuje się transport
                              publiczny w niej tkwią."
                              Uwaga, jureczek znowu będzie sobie teraz wycierał gębę "wszystkimi
                              krajami", które mają buspasy... Owszem-mają ale dlaczego zawsze do
                              cholery jakoś zapominać wspomnieć, że te kraje zachodnie mają nie
                              jedną, ale przynajmniej kilka linii metra, do tego sprawną kolej
                              podmiejską, dworce nie przypominające rzeźni, do tego czyste,
                              nieśmierdzące i nie nabite po dach autobusy. Mają nowoczesne mosty,
                              a centra miast można omijać obwodnicami. Do większości głównych
                              miast można dojechać autostradą, bez dziur i kolein. Ponadto
                              samochody mają gdzie zaparkować, nie rozjeżdżają trawników i
                              chodników, bo istnieje sieć podziemnych garaży (często płatnych, co
                              przynosi dochód miastu).
                              Czemu tylko buspasy stawiasz na wzór i piedestał, zapominając o
                              innych, ważnych, nieodzownych elementach składowych infrastruktury
                              komunikacyjnej? Czemu patrzysz na te "wszystkie kraje" tak wybiórczo?
                              Jesteś cyklopem?
                              • jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 24.11.08, 13:20
                                > kraje zachodnie mają nie jedną, ale przynajmniej kilka linii
                                > metra,

Nad metrem bus-pasow sie nie wyznacza.

> do tego sprawną kolej podmiejską,

W ta strone idziemy.

> nieśmierdzące

Nowe kilkaset autobusow jezdzacych po Warszawie nie smierdzi.

> nie nabite po dach autobusy

To akurat argument za bus-pasami.
                            • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 22.11.08, 18:03
                              > Hehehehe - wszystkie kraje, w których priorytetyzuje się transport
                              > publiczny w niej tkwią.
                              Nie manipuluj wypowiedziami - napisałem, że pogląd, że samochód jest zbytkiem i
                              luksusem, a nie normalnym przedmiotem użytkowym, wywodzi się z komuny. Kraje
                              zachodnie, nawet te które dają priorytety dla zbiorkomu, nie robią tego z powodu
                              tego, iż uznają samochód za zbytek i luksus. W tych krajach zresztą jest więcej
                              aut niż u nas na 1000 ludności, a zbiorkomem przemieszcza się mniejszy procent
                              niż u nas.

> Zawsze mogą zacząć korzystać.
                              Nie zawsze. "Zbiorkom to nie taksówka" - to słowa Twoje albo twojego alter ego
                              Rychu.
                        • Gość: liber Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.sgcib.com 21.11.08, 12:31
                          "że samochód jest zbytkiem, a nie towarem podstawowym"
                          To sprzedaj swój, nowy z salonu! Po co pławisz się w zbytku?
                          A kasę przeznacz na towary podstawowe: chleb,mleko, mąkę, kaszę...

"Przestrzegajacy przepisów nie płacą frycowego za fotki"
                          Cieszę się, że chociaż ty jeżdzisz zawsze hiper-przepisowo. Zdrowa
                          Siła Narodu z Ciebie!
                          "Populizm godny Leppera."
                          He, he, dotowany pasażer maskomu z sztucznie tanim biletem w dłoni
                          nauczy nas teraz twardych zasad rynku! Będzie ciekawie...

• jurek_dzbonie Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 21.11.08, 14:27
                            > To sprzedaj swój, nowy z salonu! Po co pławisz się w zbytku?

Jak będę miał na to ochotę, to tak zrobię.

> A kasę przeznacz na towary podstawowe: chleb,mleko, mąkę, kaszę...

Dzięki za radę - skorzystam.

> Cieszę się, że chociaż ty jeżdzisz zawsze hiper-przepisowo.

Też możesz.
                      • Gość: Paweł Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: 195.187.134.* 21.11.08, 15:29
                        Co Wy z tymi pieniędzmi i podatkami roztrząsacie...Jak piję więcej
                        wódki i zapłacę więcej akcyzy to mam więcej praw do czegoś. Czy jak
                        wpadam w 40% skale podatkową w czerwcu a nigdy nie skorzystałem ze
                        służby publicznej zdrowia to co mam mieć specjalny pas ruchu dla
                        VIPów?? - jeżdziłem przez rok autobusem, ale od poniedziałku wracam
                        postać w korku siedząc z wami w cieple w aucie, bo autobusem
                        przestało mi się opłacac jeżdzić, a w zime nie chce mi sie marznąć
                        na przystanku czekając na autobus, który tylko teoretycznie jest na
                        rozkładzie. Ponarzekać mogę na przyjęta w tym kraju zasadę
                        sprawiedliwości społecznej... Dopóki nie zmienią konstytucji tak
                        będzie i to żaden argument. Jakie to ma znaczenie dla rzeczywistego
                        problemu na zakarkowanej drodze kto ile podatku płaci? Zobaczycie
                        teraz co będzie na drogach jak będzie więcej takich jak ja którzy
                        rezygnują z autobusu, bo ZTM nie działa tak jak powinien.Bus pas
                        obowiązuje w jednym kierunku. A powroty? Wydaje sie wam, że teraz są
                        korki jak wracacie, one dopiero będą - w każdym razie wszyscy równo
                        postoimy:(
                • Gość: Korek Jestem za : po 3 buspasy w każdą mańkę od rana do IP: *.aster.pl 23.11.08, 18:40
                  Jestem za modyfikacją : po 3 buspasy w każdą mańkę od rana do wieczora.
                  Niech się gady z osobówkami wyprowadzą gdzie indziej.
                  Pozdrawiam.
                  Korek
        • Gość: RST Uwaga: asia to pedał z Porajów IP: *.siliconsys.com 22.11.08, 18:04
          Jak w temacie. uważać na niego bo to złodziej i pijak.
    • Gość: PAN Zlikwidować autobusy! IP: *.chello.pl 20.11.08, 06:28
      Zlikwidować pasazerów,pieszych i chodniki.Wyciąć drzewa,zaorać i wyasfaltować
      WSZYSTKO,BO JA MAM SAMOCHÓD!
      • eliza98.1 Re: Zlikwidować autobusy! 20.11.08, 06:43
        LUDZIE ZOSTAWCIE SAMOCHODY W DOMU!!! Ja jestem w pracy przynajmniej
        40min. wcześniej jeżdząc autobusem niż jak jeszcze poł roku temu jak
        jeżdziłam samochodem.A właściwie to mogę 40min dłużej pospać:)
        POZDRAWIAM wszystkich stojących w korkach:)
        • Gość: edyta Re: Zlikwidować autobusy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 08:58
          Spokojnie to jeden taki psychol mieszkający na zadupiu gdzie
          autobusy nie docieraja pod róznymi nickami histerii dostaje i te
          brednie o bus-pasie wypisuje.
        • mlopaci Re: Zlikwidować autobusy! 20.11.08, 11:09
          eliza98.1 napisała:

> LUDZIE ZOSTAWCIE SAMOCHODY W DOMU!!! Ja jestem w pracy przynajmniej
          > 40min. wcześniej jeżdząc autobusem niż jak jeszcze poł roku temu jak
          > jeżdziłam samochodem.A właściwie to mogę 40min dłużej pospać:)
          A ja, chcąc jeździć autobusem ZTMu musiałbym wstawać dwie godziny wcześniej :-(

• tarantula01 Re: Zlikwidować autobusy! 20.11.08, 12:30
            Idź do władz gminy, w której mieszkasz i zapytaj co robią, aby ten
            stan zmienić.
            • Gość: poważny Re: Zlikwidować autobusy! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:10
              ###tarantula01###- Z tego co widzę z tej całej menażerii kręcącej
              się wokół ratusza na Białołece jedynie Pan ma przebłyski zdrowego
              rozsądku i próbuje coś robić aby usprawnić komunikację z i do naszej
              dzielnicy. W związku z tym apeluję do Pana o uświadomienie tym
              błaznom że, jak ograniczą ruch na Modlińskiej przed puszczeniem
              ruchu lokalnego z Tarchomina Mostem Pólnocnym (tramwaj lub metro z
              choćby jednym przystankiem) to będzie totalny paraliż i niepokoje
              społeczne. Już teraz widać że najdrobniejsza kolizja na jednym tylko
              pasie w godzinach szczytu zatrzymuje praktycznie cały ruch.
            • mlopaci Re: Zlikwidować autobusy! 20.11.08, 18:54
              > Idź do władz gminy, w której mieszkasz i zapytaj co robią, aby ten
              > stan zmienić.
              1) Autobusy stoją w megakorku na Płochocińskiej, a ten mega korek jest
              spowodowany buspasem na Modlińskiej (megakorek jest w dniach gdy buspasa
              pilnuje policja)
              2) Organizacja komunikacji autobusowej w takich rejonach, jest ekonomicznie
              nieuzasadniona - duże dystanse na które podróżują codziennie mieszkańcy
              ok.20-40km + zabudowa jednorodzinna + bardzo różne godziny pracy mieszkańców.
              3) Komunikacja publiczna miałaby sens, gdyby w pobliżu była linia szybkiej kolei
              lub linia tramwaju o dużej prędkości podróżnej (ale nie takiego jaki znamy z
              Warszawy, który zatrzymuje się do kilkaset metrów). Busiki mogłyby wówczas
              rozwozić i dowozić mieszkańców osiedli do/z stacji kolejowej/tramwajowej.
              4) I jeszcze opis, tego co zrobiono w Utah w podobnej sytuacji do tej która jest
              teraz w aglomeracji Warszawskiej "In response to the rapid population growth of
              the southern Salt Lake County area, a ten-lane freeway, the Mountain View
              Corridor, a light rail line, UTA TRAX, and a double-decker commuter train,
              FrontRunner, are being built to facilitate efficient transportation." I ani
              słowa o autobusach i buspasach, tylko autostrada i kolej.
      • Gość: Borys Re: Zlikwidować autobusy! IP: *.aster.pl 25.11.08, 21:20
        A poza tym to nic innego ci nie dolega?
    • Gość: bob Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.jvc.pl 20.11.08, 13:36
      Ja też jestem za zlikwidowaniem bus pasa!!! Jak można zabrać 2 pasy
      ruchu tylko dla autobusów na tak obłożonej trasie? Przecież to jest
      jakiś debilizm, żeby bus pas miał szerokość 2 pasów! Prawda jest
      taka, że nie każdy może dojechać do pracy autobusem (nie wszyscy
      pracują w centrum!). Gdyby nie te popie..one bus pasy wszystkim
      jechałoby się szybciej, bo nie byłoby takich korków. Jedynym
      rozwiązaniem jest zlikwidowanie lub zwężenie bus pasa do normalnych
      wymiarów i zakaz ruchu ciężarówek i tirów w godzinach porannych. I
      przestańcie się rzucać, że autobusem szybciej i więcej ludzi jeździ
      bo to sie odbywa w jakiś drakońskich warunkach, a i tak dojazd do
      innych dzielnic niż centrum nie obędzie się bez kilku przesiadek.
      • Gość: zielony Zrobić płatny wjazd do centrum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:46
        Zrobić płatny wjazd do centrum! Ciekawe że ci zaradni, energiczni
        kierowcy muszą się tu na forum internetowym wypłakiwać. Przesiądźcie
        się do komunikacji zbiorowej poczytacie sobie książeczki albo
        gazetki, posłuchacie muzyczki, porozmawiacie z sąsiadami. Więcej
        buspasów w naszym mieści!
        • Gość: bolo Re: Zrobić płatny wjazd do centrum! IP: *.chello.pl 20.11.08, 13:50
          Ja już płacę za siebie i za infrastrukturę dla mnie w cenie paliwa.
          Ty zacznij płacić 100% za ten ukochany zbiorkom, to pogadamy o nowych obciążeniach.
          • Gość: zielony Re: Zrobić płatny wjazd do centrum! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:56
            O rany to nie płać przesiądź się na rower i nie płacz jak baba! Ja
            też płacę za bilety. Poza tym kierowców (szczególnie indywidualistów
            samotnie wożących się po mieście) powinno dodatkowo obciążyć się
            specjalnym podatkiem ekologicznym za zawłaszczanie terenów
            publicznych pod parkingi i inne takie oraz zanieczyszczanie
            środowiska!
            • Gość: bolo Re: Zrobić płatny wjazd do centrum! IP: *.chello.pl 20.11.08, 14:18
              > O rany to nie płać przesiądź się na rower i nie płacz jak baba!
              To może rowerzystów obciążmy obowiązkiem brania na bagażnik darmowego pasażera,
              zobaczymy, czy nie będziesz "płakał jak baba".

> Ja też płacę za bilety.
              Problem w tym, że do Twojego biletu idą potężne dotacje min. z moich podatków.

> Poza tym kierowców (szczególnie indywidualistów
              > samotnie wożących się po mieście) powinno dodatkowo obciążyć się
              > specjalnym podatkiem ekologicznym za zawłaszczanie terenów
              > publicznych pod parkingi
              Teren publiczny jest tyle wart, o ile jest dobry dojazd do niego, w tym
              samochody i parkingi. Możliwość dojazdu kreuje ten teren publiczny, a nie obniża
              jego wartość. Przykładem są "tereny publiczne" nieużytków na Kawęczynie - brak
              dojazdu i brak chętnych na zamieszkanie czy spędzanie tam wolnego czasu.
            • Gość: WWW Re: Zrobić płatny wjazd do centrum! IP: 67.159.44.* 23.11.08, 19:33
              Jak się umyjesz wieśniaku to może cie do swojej fury służbowej zaproszę. Oczywiście ładne Panie zawsze zapraszam. Mężatki również.
          • Gość: bob Re: Zrobić płatny wjazd do centrum! IP: *.jvc.pl 20.11.08, 14:00
            człowieku co ty bredzisz? jaki wjazd do centrum? ja do centrum nie
            musze wjeżdżać tak jak pewnie większość osób jadących samochodem.
            gdyby wszyscy w centrum pracowali to nikt nie jezdzilby samochodem.
            wkurza mnie faworyzowanie jednej grupy, kosztem drugiej. dlaczego
            tylko dlatego ze mam samochod musze sie kisić w korku podczas gdy
            inni jadą sobie pustym pasem o szerokości 10m, na którym moznaby
            wytyczyć spokojnie 2 pasy - jeden dodatkowy dla samochodów i drugi
            dla autobusów
      • Gość: eliza98.1 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 13:57
        Jeżeli zlikwidują pas dla autobusów to osoby korzystające w tej chwili z
        komunikacji miejskiej przesiądą się w samochody i dalej będą korki takie jak
        są.Nie można zakładać przecież że te osoby które w tej chwili jeżdżą autobusami
        robią to dlatego że nie mają samochodów.Ja osobiście jeżdżę autobusem bo tak
        jest szybciej:)
        • Gość: wienio Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 14:11
          Zrozum,że tu nie chodzi o to,żeby jedni jeździli szybciej(autobusami)a drudzy
          wolniej(samochodami).Trzeba zlikwidować buspasy,żeby WSZYSCY jeździli jednakowo
          wolno.Wtedy będzie sprawiedliwie.Z tego samego powodu blachosmrodziarzy tak
          drażnią rowerzyści-bo są szybsi od samochodów stojących w korkach.Przecież to
          skandal,żeby taki rowerek za góra kilkaset złotych był praktyczniejszy i szybszy
          od samochodu na 10 letni kredyt.ZAKAZAĆ!
          • Gość: bolo Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.chello.pl 20.11.08, 14:20
            Bzdura, rowerzyści drażnią, bo łamią elementarne przepisy ruchu drogowego i
            spowalniają dojazd innym. Dodatkowo mają ogromne roszczenia co do budowy
            specjalnej infry dla nich, uspokajania ruchu samochodowego, zapewniania im
            bezpieczeństwa, choć nie płacą ani grosza podatku drogowego z tytułu jazdy rowerem.
          • Gość: zielony Tylko żal troszkę... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 14:22
            No jak nie masz samochodu to znaczy że jesteś nędzarzem i
            nieudacznikiem a w dodatku jeszcze lewakiem który wyciąga łapy po
            cudze ciężko zarobione w korporacji pieniądze. Grodzone osiedle,
            kredyt na 40 lat i własne auto oto symbole statusu społecznego!
            Tylko żal troszkę że inni to też mają i jest ich tak wielu że aż
            ulice korkują ;)
        • Gość: chomont Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.08, 14:20
          Te głupki typu "bob", "bolo" i nnni nie potrafią pojąć że, problem
          nie leży w bus-pasach lecz w lawinowo rosnącej liczbie użytkowwników
          dróg w tym rejonie i totalnej bezczynności władz w zakresie
          rozwiązywania tych problemów. Szeroko rozumiany Tarchomin a także
          Nowodwory ,Winnica i np. Jabłonna czy Legionowo w astronomicznym
          tempie się rozrastają a komunikacja ta sama jak za Gierka. Jazda tym
          kawałkiem bus-pasa przebiega w żółwim tempie bo jest masa wjazdów i
          wyjazdów blokujących ruch i w sposób istotny go nie spowalnia.
          • maklik Dobudować jeszcze ze dwa pasy... 20.11.08, 19:01
            ...zmieści się wtedy dwa razy tyle samochodów, a przy wjeździe na
            Grota ustawmy wyrzutnie przerzucające bezkolizyjnie na drugi brzeg.
            A przy ratuszu kosmodrom i wystrzelmy władze miasta jak najdalej
            stąd.
    • kamel_007 Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! 21.11.08, 10:37
      Ciemność, widzę ciemność...
    • Gość: Zenek Popieram !! I nie pozwolić na BUS Pas na Grocie !! IP: *.shr.phx3.secureserver.net 22.11.08, 18:00
      BUS PAS ma być jeszcze na Grocie. Powariowal ten wasz radny !!!!
      • jurek_dzbonie Re: Popieram !! I nie pozwolić na BUS Pas na Groc 24.11.08, 13:21
        > BUS PAS ma być jeszcze na Grocie. Powariowal ten wasz radny !!!!

I bardzo dobrze. Potrzebny jest mieszkancom - wiecej takich wariatow!
        • sassybrown Re: Popieram !! I nie pozwolić na BUS Pas na Groc 24.11.08, 13:46
          Koleś ty się lecz! Weźcie sobie cały Grota pod bus pas bo
          mieszkańcom potrzebny, ale wybudujcie drugi most i nowe drogi bo
          kierowcom tez są potrzebne! Sic! Co za chore i egoistyczne myślenie.
          O takiego będziesz miał ten bus pas! Tym razem kierowcy się zbuntują
          i to nie tylko z Nowodworów i Tarchomina ale z całej Białołęki i
          Bródna! Co wy myślicie, że święte krowy jesteście w tych autobusach
          i was ruszyć nie można!
    • Gość: RST I niech się myją brudasy zanim do busa wsiadają IP: *.shr.phx3.secureserver.net 22.11.08, 18:09
      bo nie da sie w tych busach wytrzymać.
      Jak sie sika to sie myje fiu-ta a nie tylko szyje.
    • Gość: Siwy Re: Zlikwidować buspas na Modlińskiej! IP: 212.160.172.* 23.11.08, 11:34
      Do "Bolo", autora tego postu i innych trolli!!!

To że mieszkacie we wsiach podwarszawskich i nie macie dobrego połączenia nie
      uprawnia was, moi drodzy, do osądzania ZTM, bo jak nazwa wskazuje jest to zakład
      transportu MIEJSKIEGO, debile, zrozumcie to. Płacicie podatki w swoich wsiach i
      od tych swoich wiejskich władz wymagajcie transportu. Ja mieszkam w Warszawie,
      mam samochód (a więc płacę te wszystkie niesamowite według wieśniaków podatki) a
      jednak jako młody i wykształcony europejczyk dojeżdżam do pracy komunikacją
      miejską. Rozumiem, że uzbieraliście te 12 tyś. na wymarzonego passata i teraz
      "szlachta" chce się pokazać na mieście swoimi furmankami, ale te właśnie wasze
      furmanki korkują stolicę, nie buspass, ku..., tylko wy sami!!!
      • Gość: cielago @siwy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 12:14
        Możesz podac miejsce urodzenia? bo z tekstu to wsiokiem napływowym
        na kilometr zajeżdża. i to nie nie takim "wsiokiem" jak sugerujesz z
        obrębu aglomeracji, co od lat przynajmniej nastu z warszawą jest
        związany, ale debilnym burakiem z jakiejś popegieerowskiej wsi na
        lubelszczyźnie. Napływ niech sobie nie wyobraża, że jak rodzinne dwa
        hektary sprzedał i "apartamient" kupił 38m2 to od razu
        się "miastowym" stał. Potrzeba jeszcze zmienić mentalność. A to
        długie lata są potrzebne na to, o ile w ogóle.

Pozdrawiam aglomerację.

(mieszkaniec szmulek - dla napływu to ta "zła" Praga)
        • Gość: chomont Re:cielago IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.08, 14:47
          Nie ubliżaj pożądnym ludziom bo my na Powiślu takich jak ty nigdy
          nie uznawaliśmy za Warszawiaków. Warszawa jest tylko po jednej
          stronie rzeki zwłaszcza dla chamów.
        • bye-bye Re: @siwy/cielago 24.11.08, 16:07
          BREDZISZ. Twój post składa się z bredni (zwłaszcza to zdanie o
          mentalności miejskiej/wiejskiej (???) , które nijak się ma do tekstu-
          również bardzo mONdrego- do którego się odnosisz a poza tym jest
          głupie)

I pewnie nie bredzisz dlatego, że mieszkasz tam gdzie mieszkasz,
          tylko prawdopodobnie dlatego, że jesteś niezbyt inteligentny.
          Współczuję.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka