Dodaj do ulubionych

przekręt DEMBUDu

IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 16.07.01, 23:32
Kolejny przekręt osławionego DEMBUDu; polega z grubsza rzecz biorąc na tym, że
jak sie wygrywa przetarg na użytkowanie wieczyste na cele mieszkaniowe, to
płaci się zwykle (gminie lub skarbowi Pańśtwa) 15 % od wylicytowanej wartości
gruntu, na inne cele ( w tym biurowce) płaci się z reguły 25 %. Tak więc
wygrywa sie przetrag na budynek mieszkalny a potem przxy pomocy przyjaciół, z
reguły "niedoświadczonych samorządowców", którym trzeba pomóc
przekwalifikowywuje się grunt na inne uzytkowanie. Do podziału: 10 % procent
wartości gruntu, tańsze mieszkania w DEMBUDzie dla tych. którzy kryją ten
szwindel. Listę osób zamieszanych w aferę wymienia sam prezes DEMBUDu w
poniedziałkowej Stołecznej... Czytaj także: listy kandydatów do Sejmu...
Obserwuj wątek
    • Gość: palker Re: przekręt DEMBUDu IP: 213.195.132.* 17.07.01, 00:53
      Odgrzewanie starych naleśników, czyli kampania wyborcza w toku. Do 23 września
      zdążymy się jeszcze naczytać podobnych rewelacji.
      • Gość: Grzegorz Re: przekręt DEMBUDu IP: 217.67.195.* 17.07.01, 13:10
        Gość portalu: palker napisał(a): min.:

> Odgrzewanie starych naleśników, czyli kampania wyborcza w toku.
        Pewnie masz rację, palker, szkoda, że "niezależni" jakoby dziennikarze wyciagaja
        takie sprawy przede wszystkim w kampanii wyborczej i szkoda, że nie pilotują ich
        do faktycznego (np. sadowego) finału. Niestety prawo i fakty liczą sie najmniej,
        najwazniejszcze jest: kto ? z kim ? dla kogo ? kiedy ? no i: do jakiej partii
        należy/należał? Mnie zaś interesuje: kiedy ktoś w końcu pójdzie siedzieć za te
        ewidentne przekręty ! Jak czytam te bezczelne tłumaczenia w gazetach, do tego bez
        słowa fachowego komentarza, to mnie po prostu mdli...
        Grzegorz
        • Gość: palker Re: przekręt DEMBUDu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.01, 14:06
          Chylę czoła przed twoimi argumentami i - jeśli pozwolisz - również sie pod nimi
          podpiszę. Dembudowi strasznie dużo uszło na sucho w tym mieście.
          Paradoksalnie, "praska dominanta", to całkiem udany budynek. Szczególnie na tle
          sparszywiałych budynków osiedla Panieńska. Jednak, ilekroć tamtendy
          przejeżdżam, mam wrażenie, że jest on opustoszały. Ale, co ma piernik do
          wiatraka...
          Pozdrawiam
        • Gość: Misia Re: przekręt DEMBUDu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.07.01, 21:16
          Nie masz racji. Od paru lat gazeta stołeczna pisze o Dembudzie. I co? I nic.
          Organy ścigania obserwują sprawę z daleka. W tym leży problem, a nie w tym, że
          prasa się sprawą niedostatecznie interesuje. Swoją drogą, aż dziw, że Piskorski
          am z tym wszystkim aż takie poparcie.
    • Gość: ted Re: przekręt DEMBUDu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.07.01, 22:15
      Ostatnio Pawel Piskorski kupil sobie kolejne mieszkanie w Dembudzie. Sprzedal to przy Zelaznej i
      kupil 300 metrowy penthaus na dachu przy rondzie Babka. Na zapytanie radnej Julii Pitery skad mial
      na to poieniedze, bo z pensji posla i prezydenta miasta nijak nie mozna sie tego doliczyc,
      odpowiedzial ze prezydent miasta umie sobie radzic.
      Znajoma kolegi bardzo aktywnie udziela sie w Platformie Obywatelskiej. Okazalo sie ze jej ojciec jest
      czlonkiem zarzadu Dembudu i cala rodzina musiala sie zapisac do PO. Tak swoja droga to niezla
      ekipa sie tam zebrala - sami aferzysci. Jest i pan Hertel - czlonek zarzadu Gminy Centrum, radny
      miasta i czlonek zarzadow kilku spolek miejskich, osobiscie odpowioedzialny za sprzedaz Portu
      Praskiego Elektrimowi po cenie 2 razy nizszej niz Elektrim odsprzedal go PolMotowi (a sprzedawal w
      pospiechu, ratujac se przed bankructwem wiec na pewno nie uzyskal optymalnej ceny)
      • Gość: michal Re: przekręt DEMBUDu IP: *.zigzag.pl 22.07.01, 21:25
        Na usprawiedliwienie Dembudu moze byc fakt,iz buduja calkiem udane architektoni-
        cznie domy,np.zabudowa ulicy Zelaznej nawiazujaca do kamienic z 1938r.z
        charakterystycznymi wykuszami.
        • Gość: Misia Re: przekręt DEMBUDu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.07.01, 21:28
          Myślisz, że to usprawiedliwia przekręty i wyciąganie pieniędzy z kieszeni
          podatnika? Jestem pewna, że mozna znaleźć uczciwe firmy, które zbudują o wiele
          lepsze domy.
          • Gość: Misio Re: przekręt DEMBUDu IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 22.07.01, 21:30
            co za uwodzicielski nick
            pozdrawiam, MAX
          • Gość: michal Re: przekręt DEMBUDu IP: *.zigzag.pl 22.07.01, 21:33
            Zadna miara nie chce usprawiedliwiac przekretow i niejasnosci.Jasne,iz sa firmy
            budujace o wiele lepsze budynki jednakze sa tez firmy podejrzanej proweniencji
            budujace wyjatkowe szkaradzienstwa( vide owa turecka firma oslawiona
            postawieniem nieslawnego TOy-Toya).
            • Gość: WACEK Re: przekręt DEMBUDu IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 01.08.01, 16:42
              Jestem architektem, patrze, co budujer DEMBUD i jestem pelen podziwu. To
              budynki przy ul. Jana Pawła (między Anielewicza i Mila), przy ul.Luckiej/
              Wroniej, ul.Sady zoliborskie, przy ul. Slominskiego (od ronda Babka w kierunku
              Wisly) a takze przy pl. Grzybowskim. To bardzo dobra architektura!
              Kampania wyborcza ma swoje prawa, w zeszlym roku zaatakowano *DEMBUD przed
              wyborami, tymczasem sprawa budynku przy pl. Grzybowskim ( uzyskanie dzialki,
              niezgodnosci projektu i realizacji) przy dluzszym poskrobaniu (dochodzenie
              prokuratury umorzone!!) okazal(atakujaca DEMBUD)zostala wywalona z samorzadu
              Warszawy za polityczne pieniactwo, a takze za machloje z uzyskaniem wlasnego
              mieszkania.
              Niech rzuca kamieniem, kto niewinny.
              • Gość: WACEK Re: przekręt DEMBUDu IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 01.08.01, 16:47
                Jestem architektem, patrze, co budujer DEMBUD i jestem pelen podziwu. To
                budynki przy ul. Jana Pawła (między Anielewicza i Mila), przy ul.Luckiej/
                Wroniej, ul.Sady zoliborskie, przy ul. Slominskiego (od ronda Babka w kierunku
                Wisly) a takze przy pl. Grzybowskim. To bardzo dobra architektura!
                Kampania wyborcza ma swoje prawa, w zeszlym roku zaatakowano *DEMBUD przed
                wyborami, tymczasem sprawa budynku przy pl. Grzybowskim ( uzyskanie dzialki,
                niezgodnosci projektu i realizacji) przy dluzszym poskrobaniu (dochodzenie
                prokuratury umorzone!!) okazala sie nadetym przez Gazete Wyborcza balonem
                Pani Julia Pitera (atakujaca DEMBUD)zostala wywalona z samorzadu
                Warszawy za polityczne pieniactwo, a takze za machloje z uzyskaniem wlasnego
                mieszkania.
                Niech rzuca kamieniem, kto niewinny.
                • Gość: michal Re: przekręt DEMBUDu IP: *.zigzag.pl 01.08.01, 17:00
                  i jeszcze "Dominanta Praska" przy Okrzei - dobrze wpisujaca sie w krajobraz
                  dzielnicy.
                • Gość: Grzegorz Re: przekręt ..do Wacka IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 01.08.01, 21:52
                  Gość portalu: WACEK napisał(a):

> Jestem architektem, patrze, co budujer DEMBUD i jestem pelen podziwu. To
                  > budynki przy ul. Jana Pawła (między Anielewicza i Mila), przy ul.Luckiej/
                  > Wroniej, ul.Sady zoliborskie, przy ul. Slominskiego (od ronda Babka w kierunku
                  > Wisly) a takze przy pl. Grzybowskim. To bardzo dobra architektura!

Nawet jeśli jest to dobra architektura, to jej realizacja nie usprawiedliwia
                  przekrętów ! Szalenie jest dwuznaczne to co napisałeś, kolego inżynierze... (tak
                  się składa, że też jestem z branży...). Jeden z przekrętów DEMBUDu obserwowałem z
                  bliska: w warunkach prztargu na grunt był wypis z planu a w nim dopuszczalne
                  gabaryty zabudowy - wszyscy uczestnicy przetargu złożyli oferty cenowe odniesione
                  do ich koncepcji zabudowy poza DEMBUDem: w koncepcji przekroczyli większość
                  dopuszczalnych parametrów, ale dzięki temu mogli dać wyższą ofertę! w komisji
                  przetargowej dominowali kumple radni i partyjni prezesa W.R. I oczywiście oferta
                  DEMBUdu wygrała, gdyż uznano ją za korzystniejszą dla gminy ! Furda plan
                  miejscowy !
                  Z przykrością muszę przyznać, że do takiego działania namawiał prezesa min. autor
                  koncepcji - architekt... powiedział, że to że plan ustala takie czy inne
                  gabaryty jest bez znaczenia, bo sprawę "sie załatwi"... i "się załatwiło"... nie
                  perwszą i nie ostatnią... przykre było to,że żaden z pozostałych uczestników
                  przetargu - pomimo,że zostali oni ewidentnie oszukani - nie zaskarżył jego
                  wyników... gdy pytałem - dlaczego ? odpowiadano mi: po co zadzierać, będą jeszcze
                  inne przetargi, DEMBUD nie może wygrać wszystkich... wszyscy się wpisujemy w to
                  obłędne koło przekrętów i korupcji i tolerancji dla nich... Ty swoim postem też...
                  Grzegorz
                  • Gość: Wacek Re: przekręt ..do Grzegorza IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 02.08.01, 15:16
                    Panie Grzegorzu - a może nazwisko tego architekta, albo który to osiedle
                    DEMBUDU? Pozdrawiam
                    • Gość: Grzegorz Re: przekręt ..do W IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 02.08.01, 23:43
                      Gość portalu: Wacek napisał(a):

> Panie Grzegorzu - a może nazwisko tego architekta, albo który to osiedle
                      > DEMBUDU? Pozdrawiam
                      nie jest moim zwyczajem podawanie nazwisk w sytuacjach, w których każdy
                      faktycznie zainteresowany zbadaniem sprawy w celach procesowych, może je zdobyć
                      bez trudu dostępnymi sobie urzędowymi metodami... natomiast zaspokjanie zwykłej
                      ciekawości - bo o to przecież chodzi w tym wypadku - jest bezprzedmiotowe...
                      G.

• Gość: Grzegorz Re: przekręt ..do W, PS IP: 10.129.128.* / *.acn.pl 02.08.01, 23:45
                        PS: jeżeli jest Pan architektem, to przecież ogólnie wiadomo w Pańskim
                        Środowisku zawodowym, kto projektuje dla DEMBUDu... nie jest tych projektantów
                        i realizacji DEMBUDu take wielu/e
                        G.
                        • Gość: mały Re: przekręt ..do W, PS IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 03.08.01, 16:38
                          Jak sobie poczytałem to i mnie ciekawosc wziela. To ktory to budynek tego
                          DEMBUDU z przekretu (znam tylko ten przy Zelaznej)? i kto to projektowal?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka