Gość: petent Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: 81.13.68.* 02.06.08, 10:11 spędziłem w tym "urzędzie" cały dzień. Jechałem prawie 2 doby z Rosji żeby złożyć tam dokumenty. I co załatwiłem??? G....o. Ten urząd na Długiej przebija wszystkie polskie wrzody administracyjne i biznesowe rodem z PRL. W porównaniu z nim ZUS, PKP, PKO BP itp to pikuś. Bareji się nawet nie śniło takie podejście do człowieka. Tego kto odpowiada za jakość pracy Urz.Wojewódzkiego najchętniej bym wychłostał na Pl.Bankowym przed wszystkimi petentami. Odpowiedz Link Zgłoś
rasklaat Re: Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 10:18 Dzięki bogu że uciekłem z tego kraju:):):) Odpowiedz Link Zgłoś
pollion1 Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 10:33 Znam ten piekielny urząd od dwóch lat niekompetencja bałagan to mało nikt nie podaje terminu załatwienia wniosku giną dokumenty w kancelarii. .Inspektor prowadząca sprawę twierdzi ze brak dokumentów a okazuje sie ze nie odebrała z pokoje 51 termin 45 dni nie jest przestrzegany ja już czekam od lutego teraz pani inspektor poinformowała mnie ze dokumenty są nieaktualne ponieważ muszą być z ostatnich trzech miesięcy i muszę wniosek składać od nowe (akt małżeństwa ważny trzy miesiące i istnieje domniemanie ze sie rozwiodłem sic!)jeżeli złoże nowy wniosek to na wydanie dokumentu na czas określony na rok będę czekać rok!!!najlepsze jest pismo antydatowane na 12 maja o wysłane 28 maja (data stempla pocztowego) Na podstawie art 60 ustawy z dnia 13 czerwca 2003 o cudzoziemcach (Dz.Uz 3003itd wzywam Panią w sprawie udzielenia zezwolenia nna zamieszkanie na czas oznaczony do złożenia w terminie 14 dni od dnia doręczenia niniejszego wezwania następujących dokumentów potwierdzenia zameldowania pani męża... dokumenty należy złożyć w pokoju 51 numerek z lit H 2) po odbiór decyzji należy zgłosić sie w dniu 16-06 2008 starszy inspektor SYLWIA GETLER TO TERAZ MAM PYTANIE ZA STÓWĘ jeżeli wyda decyzje to na podstawie czego?jeżeli wysyła pismo z datą wsteczna to nikt nie jest w stanie dostarczyć dokumentów w czasie 14 dni! Czy to jest ciężka praca czy kombinacje urzędnika?zapraszam innych poszkodowanych do pisania o bałaganie w tym urzędzie Alex Odpowiedz Link Zgłoś
bogdan331 Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 10:41 taki za przeproszeniem wojewoda nierób jeden z drugim olewa wszystko bo wie,że trzeba się nachapać,a przyjdzie inna ekipa i może nie zdążyć.Osrywa dokładnie wszystko ,bierze kasę i czeka aż go wypie.. i tak w kółko.Tego draństwa nikt nie jest w stanie opanować.To spuścizna po sowietach gdzie każdemu trzeba dać w łapę.Pół wieku bez mała tak było.A wywody postowiczów? takie sobie raczej marniutkie i nie na temat.Chodzą koło tematu,a nie dotykają sednum .To musi być krótkoe cięcie.Biuralistów nie z klucza nie po uważaniu a wykształcić kadrę! Tylko kto to zrobi? Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 10:45 Też miałam to nieszczęście załatwiac cos w tym urzędzie. Spędziłam ca 30 min w kolejce by złożyc papiery (złozenie trwało 2 min). Najłatwiej wszystko tłumaczyc brakiem personelu. Ja po tych 30 min mogę powiedziec co można zrobic by chciażby trochę poprawic sytuacje. I to nie przez zatrudnianie dodatkowych osób. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden witamy w polsce! 02.06.08, 10:48 w kraju najwiekszej patologi biurokratycznej na swiecie!!!typowe pospolite chamstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic ŁKS-Żydzew Z kapcia kopa w doope dyrwktorów i kierowników! IP: *.magma-net.pl 02.06.08, 12:42 Post-komuchy rządzą w biurokracji. Chwila zastanowienia ... a może to w całej Polsce rządzą post-komuchy, a nie tylko w biurokracji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giga Re: Z kapcia kopa w doope dyrwktorów i kierownikó IP: *.crowley.pl 03.06.08, 10:21 Z tego co wiem 2 dyrektorki tego wydziału zostały wsadzone przez PIS Odpowiedz Link Zgłoś
kiwigirl Re: Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 11:08 Gość portalu: KroniK napisał(a): > Adblok, nie masz bladego pojęcia co komentujesz. W tamtym urzędzie naprawdę jest ciężka harówka a płace to po prostu żart, przy dużym zakresie obowiązków .... hmmm jakby nie wypełniali ręcznie po 3 razy tego samego dokumentu, nie umawiali tej samej osoby rok po roku na te sama rozmowę i zadawali te same pytanie, odpowiedzi na które potem ręcznie zapisują, gdyby zamiast kazac po raz 3 czy 5 donieść TEN SAM DOKUMENT grzebnęli w archiwum, gdyby korzystali z komputerów itp itd... to by mieli duzo mniej pracy. to jest urząd cholernie zbiurokratyzowany, w którym wiele się dzieje nadal jak za krola ćwieczka. stąd taki "nawał pracy". dac ludziom wypełnić formularze online - będzie szybciej, wejdą do bazy. nie byłoby prościej ? mailem odesłac info co poprawić i co donieśc na jedno konkretne i umówione spotkanie ? a nie że sie przychodzi po 3 razy, donies to, popraw tamto... ile to czasu zajmuje !!! > Mafia zastraszająca stojących w kolejce to problem dla policji, która jednak ma to centralnie gdzieś. Policja nie miałaby tego gdzieś, gdyby URZĄD zgłosił ze to nie powinno tak być. ale skoro zanim otworza drzwi sa juz numerki "do sprzedania" to znaczy ze i urzad ma z tego korzyść, wiec po co ma zgłaszać ?! > Żałosny i jednostronny jest też ton tego artykułu. Kolejny > triumf nad urzędasami. Gratulacje. ton jest dokładnie taki jaki jest urząd. niestety, ale od wielu lat niewiele się tam poprawia, a artykuł po prostu oddaje to, co tam przechodzą ci, którzy coś musza załatwic. i ton jest akurat - oddaje idealnie samopoczucie polaków zwiazanych z obcokrajowcami, którzy muszą przez to wszystko przechodzić po parę razy... w imie czego ??? dobrze niech będzie więcej takich artykułów. niech to co dzieje się na dlufiej - i PRZED urzędem zostanie nagłośnione i pokazane. bo wiele osób nawet nie wie ze istnieje coś takiego jak urząd ds cudzoziemców.... i dobrze ze się ludzie skarżą, moze wreszcie ktoś zrobi z tym porzadek ! Odpowiedz Link Zgłoś
jan.grz Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 11:11 Co maja do cholery niskie zarobki i za malo urzednikow do bezdusznego i bezmyslnego traktowania ludzi. Nasz kraj zaczyna w tej demokracji gnic i cuchnac. Czesto wyjezdzam zagranice na dluzsze okresy i kazdy powrot, to coraz bardziej negatywne przezycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: 62.111.194.* 02.06.08, 11:12 przerażają mnie takie tłumaczenia "Rzeczników Wielkich Urzędów", to że urzędnicy mało zarabiają, że wielu z nich odchodzi że nie ma chętnych do pracy nie powinno mieć żadnego wpływu na jakość pracy pozostałych. A tak na marginesie to chyba Polskie Urzędy i Urzędnicy zapomnieli istnieje taka instytucja jak skarga na bezczynność organu administracyjnego..... Odpowiedz Link Zgłoś
alex-alexander Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 11:35 Naiwna Peruwianka. Nie wiedziala, ze Polska nie jestz normalnym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Herod Re: Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.tvk.torun.pl 02.06.08, 11:35 A tępawy koleś, co trzy razy prosto piłkę kopnie, dostaje obywatelstwo na złotej tacy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nebulo Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 11:56 co tam robią stacze? co się dzieje w naszym kraju do ciężkiej Anielki wszyscy zarabiają malo a ja po 35larach pracy i 1-grupą KIZmam 900zl i musze zato żyć i porobić oplaty ,jak im malo to na bruk razem z ministrem odpowiedzialnym za ten balagan! Odpowiedz Link Zgłoś
gregsmile Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 11:57 niestety tak wygląda w praktyce obsługa konsularna Rzeczypospolitej Polski. do standartów starej Unii Europejskiej nawet w wyględzie formularzy nie potrafi Polska się dopasować, a kultura w polskich urzędach to już totalna klapa, szczególnie dla obcokrajowca, który nie mówi po polsku. a zwolnić wszystkich i przyjąć "zmotywowanych" do pracy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marus Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: 213.146.59.* 02.06.08, 12:32 to wstyd i obciach zeby tak robic, pier.....ne urzędasy. gamonie bez szkoły, w kosmos te krety....nki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teo 3x przesyłane papiery to 3x więcej roboty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 12:33 Ta właśnie działają urzędasy. Przez swoją niekompetencję sami dowalają sobie robotę, a następnie marudzą, że nie wyrabiają. Najpierw zwolnić szefów, następnie połowę załogi. Reszcie przeorganizować pracę a zaoszczędzone pieniądze wmontować w system motywacyjny. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic ŁKS-Żydzew Re: Żydokomunistyczny model urzędnika przetrwał. IP: *.magma-net.pl 02.06.08, 12:38 Chwila zastanowienia ... a może to właśnie sama żydokomuna przetrwała i nadal panoszy się w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
kogut82 Re: Żydokomunistyczny model urzędnika przetrwał. 02.06.08, 23:15 Sądząc po twoim nicku i tym co napisałeś to tobie myślenie nie grozi. Do tego trzba mieć mózg. Gość portalu: kibic ŁKS-Żydzew napisał(a): > Chwila zastanowienia ... a może to właśnie sama > żydokomuna przetrwała i nadal panoszy się w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolec Re: Chcieliśta grubej kreski, no to mata tera! IP: *.magma-net.pl 02.06.08, 12:45 Kłania się chudy Mazowiecki, specjalista od grubej kreski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwed Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.gdynia.mm.pl 02.06.08, 12:46 Jednym z powodów takiej działalności urzedasów jest ze oni chowaja sie w malych pokoikach, a dyrekcja w duzych salach! Czas najwyzszy aby w tych urzedach z komunistyczną przeszlościa porozwalac sciany pomiedzy tymi małymi pokoikami i stworzyc miejsca pracy dla urzedników którzy bedą w wielkiej otwartej sali bez pokoikow widoczni, i kazdy bedzie widział co tam sie dzieje, gtak jak jest w krajach cywilizowanych, a nie chowali sie po pokojach. Kierownik powinien siedziec na sali i delegowac jak widzi zastuj! A tu mamy pania dyrektor ktura urzeduyje w sali gimnastycznej, ma meble lepsze niz luszie w apartamentach a prtzez cały czas maluje sobie paznokcie! Czas skonczyc z elitaryzmem w tym polskim mlynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kozak Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: 80.251.139.* 02.06.08, 13:15 kiedy to towarzystwo kto rozgoni moze starczy tak bylo zawsze brali lapowki na kruczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Działacza Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.kredytbank.com.pl 02.06.08, 15:13 Kto z was popiera kandydature Gerarda na Wojewode? Zdcydowany Obywatel w 1 dzień wykona więcej niż Wojewoda przez miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Problemy z wiza do Polski 02.06.08, 15:38 Ja za kazdym razem musze sie wyklocac z konsulem, ze skoro mieszkam poza Polska to nie moge isc do urzedu wojewodzkiego po formularz zaproszenia. Formulaz zaproszenia jest zreszta tak sfomulowany ze nigdy bym go nie podpisal (m.in. ze pokryje wszystkie koszty pobytu zony w Polsce LACZNIE Z KOSZTAMI DEPORTACJI). Do zaproszenia musze dolaczyc dokumenty o niezlaeganiu z podatkami, zaporbkach, zaswiadczenie z ZUS-u ze nie zalegam ze skladkami itd. itp. A NIE PRACUJE W POLSCE. Tragedia. Teraz Polska jest w Schengen i latwiej nam uzyskac wize do Francji (i na tej wizei przyleciec do Polki). Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokrzywa Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: 77.79.194.* 02.06.08, 15:45 To nie jedyny przykład. Ostatnio pomagam osobie w podobnej sytuacji i stosunek tego państwa do ludzi wiażących z nim wiele nadziei jest porażający. Jak sie nie jest pajacem kopiacym pilkę i mającym poparcie pałacowo-przestępczo-politycznych elit zezwolenie na osiedlenie osiągnąć łatwiej w USA. Zapomniały barany ze 20 lat temu tak traktowano nas na zachodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: farfecel Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.gdynia.mm.pl 02.06.08, 17:10 Polecam wspaniała lekturę: "Podwójne obywatelstwo Obywatel polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa. W związku z tym nie może on powoływać się na terenie Rzeczypospolitej Polskiej na posiadane obywatelstwo obce dla uniknięcia skutków obowiązującego prawa polskiego." "Potwierdzenie obywatelstwa polskiego W przypadku, gdy osoba występująca o polski paszport nie posiada lub nie posiadała paszportu polskiego wystawionego po 1951 roku, ani żadnego innego dokumentu poświadczającego obywatelstwo polskie winna złożyć następujące dokumenty: - wypełniony kwestionariusz paszportowy; - życiorys; - oświadczenie, że nie ubiegał/a się o zezwolenie na zmianę obywatelstwa polskiego na obce; - oświadczenie o dacie nabycia obywatelstwa obcego wraz z odnośnym dokumentem; - akt urodzenia - inne dokumenty pozwalające ustalić obywatelstwo (legitymacje, zaświadczenia urzędowe itp.); - ew. nazwiska i adresy osób zamieszkałych w Polsce mogących wystąpić w charakterze świadków w celu potwierdzenia obywatelstwa polskiego zainteresowanego. - dokument tożsamości państwa obcego, którym posługuje się wnioskodawca (np. paszport szwajcarski). Powyższe dokumenty zostaną wysłane do Urzędu Wojewódzkiego właściwego dla ostatniego miejsca zamieszkania w Polsce." www.berno.polemb.net/index.php?document=31 Z tego jasno wynika ze jeżeli obywatel polski posiadał polski dokument (paszport) po 1951 roku to NIE MUSO potwierdzac obywatelstwa Polskiego! A w polsce nie wydadza jemu DOWODU OSOBISTEGO jezeli nie ma poświadczonego obywatelstwa polskiego. Aby otrzymac PASZPORT POLSKI za granica ani PESEL ani dowód osobisty nie jest wymagany! Witajcie w kraju urzedników kretynów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Danka Re: Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.acn.waw.pl 02.06.08, 20:56 to co się dzieje na Długiej to jest koszmar...jak ktoś nie wie i nie wierzy to radze sie przejść i zobaczyć.Informacji udziela tylko 2 osoby,z czego tylko jedna sie zajmuje legalizacja pobytu,a druga sprawami związanymi z obywatelstwem,i te 2 osoby w międzyczasie udzielają informacje przez telefon-to nic dziwnego ze czasem po informacje sie stoi 2-3 w kolejce. 15 minut po otwarciu urzędu mało gdzie sie można dostać-numerki sie kończą wcześniej... Od tego roku wprowadzili umawianie sie na telefon na złożenie dokumentów.Owszem fajnie.Tylko jak jednego pięknego poranka była kilkunastometrowa kolejka przed i tłum w środku(nawet nie dało się przecisnąć,i spóźniłam sie kilka minut na umówiona godzinę...A panienka mnie wystawiła za drzwi:"Pani poczeka",po czym po 10 minut później(po pogadułach z koleżanką-widziałam wszystko przez szklane drzwi) powiedziała że jestem spóźniona więcej niż 15 min i do widzenia...Ryczałam z rozpaczy jak bober...I nic nikomu nie udowodnisz...Przecież urzędnik mam zawsze ma racje! I takich historyjek za kilka lat w Polsce sie nazbierało... Tylko o tym sie mówi albo cicho albo wcale... Wśród osób ubiegających się o legalny pobyt na własną rękeę chyba trudno spotkac osobe ktora by była zadowolona z tego co tam sie dzeje... Uważam to miejsce za małe piekło... Odpowiedz Link Zgłoś
kogut82 To wstyd 02.06.08, 21:18 Dzisiaj miałem wątpliwą przyjemność odwiedzić ten fantastyczny urząd. Postałem 5h, i nic nie załatwiłem, bo ......... zgubili jeden dokument. Dowiedziałem się, ze mogę porozmawiać z kierownikiem, który bedzie w poniedziałek......... przyszły. No rzesz....... A teraz już spokojnie - od 3 miesięcy odwiedzam UdSC i indolencja tamtejszych urzędników poraża mnie niezmiennie. Nikt nic nie wie, nic nie jest zrobione na czas, dokumenty giną w tajemniczych okolicznościach. Takich historii jak opisana w artykule, w trakcie moich wizyt słyszałem już kilka. Ogólnie wszyscy mają cię tam w głebokim poważaniu, a często traktują jak potencjalnego przestępcę. Wywiad o kapciach - ja odczułem to jako pakowanie się wścibskich urzędników w moją prywatność. Po konfrontacji zeznań moich i żony czułem się jak szmata. Mi udało się kiedyś dodzwonić - rzeczywiście można sie było umówić za 21 dni...... Dziennie wydawanych jest tylko 120 numerków (do odbioru decyzji) , co i tak nie gwarantuje załatwienia sprawy. Urząd zamyka swoje podwoje 30 minut przed końcem , "okienka" zaczynają pracować 30 minut po otwarciu. O szansie na dostanie się tam osoby niepelnosprawnej nie będę wspominał. O toaletach może również. Polecam autorowi tego artykułu wizytę w urzędzie - może powstać ciekawy cykl artykułów. Pozdrawiam Kogut P.S. Rzecznik na pewno jutro informacje zawarte w artykule i powie, ze wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 21:49 Jestem w szoku! Ledwo weszłam w dorosłe życie, a już od kilku lat doskonale wiem, jaka jest polska biurokracja, a tutaj jeszcze taka historia. W tym momencie, powinny być służby, które sprawdzałyby pracę urzędów i w razie potrzeby je karały. Pewnie to nierealne, ale jaki jest inny sposób? Podnieść płace? Za co?? Z czego?? A później się dziwią, że wszyscy chcą wyjeżdżać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 21:51 Jeszcze tylko, co do wypowiedzi użytkownika "Adblock Plus" Płaca powinna być adekwatna do wykonywanej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 21:58 hmmm.. czytam i widzę, że nie wszystkim zależy kto żyje w naszym kraju. Urzędnicy są od tego aby nie dopuścić, żeby osiedlali się u nas w kraju ludzie, kórzy są na bakier z prawem w swoim rodzimym kraju...lub mają inną "dziwną przeszłość". Dlatego jestem za dokładnym sprawdzaniem osób przyjezdnych...często bowiem za kasę ludzie się pobierają nawet w necie czytałam takie ogłoszenia.. Państwo ma chronić swoich obywateli i składam ukłon w stronę pracowników, którzy mają ciężką i niewdzięczną pracę... a i nieadekwatne zarobki do tej wymagającej i ciężkiej pracy. A co do tego małżeństwa jeśli jest prawdziwe to nie ma co się obawiać... mój znajomy ma żonę ukrainkę i też stał w tych kolejkach i nie pamiętam żeby gazety o tym pisały. Załatwił wszystko i żyja sobie w spokoju. A i jeszcze jedno w Stanach jest jeszcze gorsza procedura i jak chcesz mieć obywatelstwo amerykańskie to nawet konstytucje trzeba znać na pamięć :) a jak nie chcesz to przecież nie musisz żyć w naszym kraju.. zawsze stara sie ten komu sie tu podoba. Więc ja nie widzę problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
kogut82 Re: Z kapcia: paranoja urzędnicza u wojewody 02.06.08, 22:45 A ja widzę problem. Życzę ci męża cudzoziemca. Odwiedzisz ten urząd klika razy, przeżyjesz upokarzające konfrontacje, potraktują cię jak śmiecia i przestepcę. Wtedy pogadamy. > Gość portalu: dorota napisał(a): > hmmm.. czytam i widzę, że nie wszystkim zależy kto żyje w naszym > kraju. Urzędnicy są od tego aby nie dopuścić, żeby osiedlali się u > nas w kraju ludzie, kórzy są na bakier z prawem w swoim rodzimym > kraju...lub mają inną "dziwną przeszłość". Dlatego jestem za > dokładnym sprawdzaniem osób przyjezdnych...często bowiem za kasę > ludzie się pobierają nawet w necie czytałam takie ogłoszenia.. > Państwo ma chronić swoich obywateli i składam ukłon w stronę > pracowników, którzy mają ciężką i niewdzięczną pracę... a i > nieadekwatne zarobki do tej wymagającej i ciężkiej pracy. > A co do tego małżeństwa jeśli jest prawdziwe to nie ma co się > obawiać... mój znajomy ma żonę ukrainkę i też stał w tych kolejkach > i nie pamiętam żeby gazety o tym pisały. Załatwił wszystko i żyja > sobie w spokoju. A i jeszcze jedno w Stanach jest jeszcze gorsza > procedura i jak chcesz mieć obywatelstwo amerykańskie to nawet > konstytucje trzeba znać na pamięć :) a jak nie chcesz to przecież > nie musisz żyć w naszym kraju.. zawsze stara sie ten komu sie tu > podoba. Więc ja nie widzę problemu... Odpowiedz Link Zgłoś