Dodaj do ulubionych

Jak sie tepi KULTURE

IP: 193.109.226.* 04.11.03, 12:41
Po wielu latach tworzenia Domu Kultury Śródmieście, począwszy od 1990 roku i
małego klubu na Hożej, została odwołana ze stanowiska dyrektora Pani Elżbieta
Staręga. Odwołanie zostało podpisane przez Prezydenta Lecha Kaczyńskiego i
wręczone wraz z rozwiązaniem umowy o pracę bez podania uzasadnienia. Trudno
jest zresztą uzasadnić taką decyzję. Elżbieta Staręga
pełniła swoje obowiązki nie tylko bez zarzutu, ale również z prawdziwą pasją.
To dzięki jej staraniom doczekaliśmy się w październiku zeszłego roku
otwarcia placówki przy ul. Smolnej 9. Przez rok, dzięki ciężkiej pracy i
sprawnemu zarządzaniu, Dom Kultury przy Smolnej stał się ważnym i znakomicie
działającym punktem na kulturalnej mapie Warszawy.

Jesteśmy nie tylko zaskoczeni tą decyzją, ale również szczerze zasmuceni.
Odsunięcie od stanowiska osoby, która przez wiele lat uczyła nas własną
postawą całkowitego oddania pracy na rzecz kultury i niejednokrotnie
bezinteresownego zaangażowania we wspólne cele, odbiera nam wiarę w sens
naszych wysiłków. Nie ukrywamy, że budzi to również obawę o dalszy los
zarówno DKŚ jak i wszystkich osób zaangażowanych w budowanie jego
dzisiejszego kształtu.
Obserwuj wątek
    • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 12:43
      Kaczynski obiecal tepic domy publiczne, ale nie obiecal ze bedzie je odroznial
      od domow kultury. Slowny gosc.
      • j_karolak Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 13:45
        Wszak to jeden pies.
        • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 13:49
          Szarik?
          • j_karolak Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 13:53
            Szarik, Łajka - wszystko to suki.
            • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 14:05
              Nieprawda, pies Baskerville'ow byl gejem.
              • j_karolak Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 14:12
                Każdy pies jest gejem. Żadna nowość.
                • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 14:15
                  Ale nie kazda suka. Na tym polega wyjatkowosc psa B.
                  PS. A raczej suki B.
                  • j_karolak Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 14:18
                    Przyznam się, że nie czytałem tej książki (o psie Baskervillów) i dlatego
                    zmieniłem temat na psy w ogóle. Czytałem o psie, co jeździl koleją, o Pucu,
                    Bursztynie i gościach i oglądalem Reksia. Czy możemy porozmawiać o tych psach?
                    • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 14:25
                      Ktory z nich byl psem Jacka i Agatki?
                      • j_karolak Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 14:59
                        Pan Kracy?
                        • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 15:01
                          T.L.Sfor?
                          • j_karolak Re: Jak sie tepi KULTURE 05.11.03, 13:11
                            Tyle sfor?
    • rumba_negro Re: Jak sie tepi KULTURE 04.11.03, 12:53
      Widać TWA czuje się lekko zagrożone...sprawdzam!
    • Gość: control Re: Jak sie tepi KULTURE IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 14:00
      Gość portalu: zssiadlak napisał(a):

>
      > >
      > Jesteśmy nie tylko zaskoczeni tą decyzją, ale również szczerze zasmuceni.
      > Odsunięcie od stanowiska osoby, która przez wiele lat uczyła nas własną
      > postawą całkowitego oddania pracy na rzecz kultury i niejednokrotnie
      > bezinteresownego zaangażowania we wspólne cele, odbiera nam wiarę w sens
      > naszych wysiłków. Nie ukrywamy, że budzi to również obawę o dalszy los
      > zarówno DKŚ jak i wszystkich osób zaangażowanych w budowanie jego
      > dzisiejszego kształtu.

W czyim imieniu przemawiasz?
      • Gość: zssiadlak Re: Jak sie tepi KULTURE IP: 193.109.226.* 05.11.03, 12:31
        Przemawiam w swoim imieniu, i ludzi zwiazanuch z dks
        • Gość: xxx Jak się tępi etatowych KO-wców IP: *.acn.pl 05.11.03, 14:23
          Boziu, to musiało być straszne. Wyście musieli niezłe kokosy zbierać w tym
          domu kultury, skoro tak trzęsiecie portkami, że takie odezwy na forum
          piszecie. No nie bójcie się, wszystkich Was nie wywalą.
          Może jak wejdziecie w d*** nowemu dyrektorowi to Was zostawi. Wtedy puścicie
          posta jaki fajny jest ten nowy.
    • Gość: gosc Re: Jak sie tepi KULTURE IP: 193.109.226.* 05.11.03, 12:29
      Jest to straszne, niszczy się CZŁOWIEKA który zrobił dla młodych ludzi tak
      wiele, że nie da się ego opisać. Kierował się bezinteresownością i sercem,
      dawał szanse ludziom młodym zdolnym, chcącym coś zrobić,coś stworzyć. Wszyscy
      ludzie związani z dkś to pasjonaci, ludzie którzy poświęcają swój wolny czas,
      nie w knajpie na piwie, przed TV lub włócząc się po ulicach, lecz na próbie
      ćwicząc nowy spektakl, realizują się, tworząc i myślą o czymś więcej, szukają
      rozwijają się. Nie biorą za to żadnego wynagrodzenia, robią to dla sztuki. Może
      są TFU-rcami, ale starają się. Przez ponad rok pokazano w dkś ponad 80
      spektakli teatrów nie tylko z Warszawy ale i całej Polski, było ok 30
      wieczorów z kinem offowym, na scenie na Smolnej wystąpiło kilkanaście
      kabaretów / z tego co pamiętam min kabarety: Hrabi, Limo, Słuchajcie, Jurki,
      Stefen Muller, Jachim Presents, Nie My, Rybki i wiele innych/, wystawy, bale
      dla dzieci, koncerty, Biesiady Poetyckie ... / mógłbym tak wymieniać długo więc
      powiem, że z tego co policzyłem to wszystkich imprez było ponad 300, a widzów
      i uczestników zajęć było ponad 34 tys. / w tym Lato i Zima w mieście i imprezy
      dla dzieci organizowane w Hybrydach, Plac Zamkowy, itd./. dkś starał się
      pokazać wszystkich zdolnych, wartościowych ludzi, starszym organizował czas.
      Jest to praca od podstaw, organiczna, nie przynosi zysków finansowych, ale
      daje inne korzyści. "Uwrażliwia" ludzi, szczególnie młodych, pozwala im patrzeć
      na świat nie poprzez alkohol i pieniądze. Uczy zauważać że jest coś więcej i że
      można inaczej. Każdy kto zetknął się z dkś wie że o co chodzi, że jest tam
      idea, kultura. "Nomenklatura komunistyczna" wydaje mi się stwierdzeniem nie na
      miejscu w stosunku do byłej Pani Dyr.. Wszyscy wiemy jaki jest stosunek do
      kultury, większość uważa że jest to zbędne i niepotrzebne, wolą sitcomy i papkę
      w TV. Pomyśleć jest trudniej, a bo i po co? Przypomina mi się powiedzenie Pana
      Jasia po zapropowaniu mu roli w anglojęzycznym filmie:"....a na CH..., będę się
      uczył angielskiego, do jakiejś roli, reżyser nagle ze mnie zrezygnuje a ja jak
      ten Chu... z angielskim zostanę."
      Na wszystkie zajęcia i imprezy wstęp był bezpłatny, każdy mógł przyjść i
      zapoznać się z tym magicznym miejscem Prosił bym wszystkich którzy zetknęli się
      z dkś o wyrażenie swojej opinii.
      Pozdrawiam
      • moje_3_grosze Do gościa 05.11.03, 12:52
        Jeżeli taki z Ciebie "gość", to dlaczego nie masz odwagi bronić swego miejsca
        pracy lub zabawy pod własnym imieniem i nazwiskiem lub choćby po zalogowaniu?
        Przez ukrywanie się pod nickiem Twój głos jest dla mnie mało wiarygodny.
    • Gość: stara wręga Re: Jak sie tepi KULTURE IP: 212.180.147.* 05.11.03, 14:37
      HA!

Ciekawe że WSZYSTKIE opinie broniące tow. P. Dyrektor podpisane przez o ile
      dobrze liczę 4 osoby pochodzą z TEGO SAMEGO IP! <rotfl>

PANI DYREKTOR dość już Pani nawydawała publicznej kasy, proszę teraz
      przynajmniej łącz nie przeciążać swoimi żalami. Miłej emerytury!
      • moje_3_grosze Re: Jak sie tepi KULTURE 05.11.03, 14:41
        Nie myl nicków z osobami.
        Tutaj 4=1
        • Gość: Nina Re: Jak sie tepi KULTURE IP: 193.109.226.* 05.11.03, 16:14
          Pomyłka. Ludzie, opamiętajcie się. Po co te szykany na kogoś, kto i tak został
          skrzywdzony. Osoba, o której się wypowiadacie sama stworzyła ten dom. Był
          ktoś, kto wierzył w ważne cele i został poświęcony na ołtarzu kumplostwa na
          wysokich i bardzo wysokich szczeblach. Drogi "moje 3 grosze" nie jestem dla
          jasności ani Panią Dyrektor, ani jej byłym pracownikiem. Ale czy ty "3 grosze"
          nie jesteś przypadkiem tym nowym dyrektorem???? A może samym prezydentem
          Kaczyńskim?
          • niech Tu was mam!!! 05.11.03, 16:19
            inetnum: 193.109.226.0 - 193.109.226.255
            person: Stanislaw ************
            address: Smolna 10
            address: 00-375 Warsaw
            address: POLAND
            phone: +48228288290
            e-mail: w.t.sl***@system.pl
            nic-hdl: SZ1597-RIPE
            notify: Sebastian.S*****@pro-futuro.com
            mnt-by: FUTURO-OBJ-MNT
            changed: Sebastian.S*****@pro-futuro.com 20010920
            source: RIPE

Mowi wam cos ten adres?
            • moje_3_grosze I wszystko jasne! 05.11.03, 16:21
              Dobry jesteś, Niech!
            • Gość: xxx Ale obciach x2!!! 193.109.226.90 to dks.art.pl IP: *.acn.pl 05.11.03, 19:16
              Zenada jak sie patrzy!
              Pozwolilem sobie sprawdzic strone internetowa szanownego domu kultury:
              www.dks.art.pl
              Pozwolilem sobie ustalic adres IP tej domeny. Wyszlo mi 193.109.226.90.
              Zatem zgadza się. Nie jest to sztab Kaczora, tylko jak sie domyslalismy dom
              kultury itself.
              Pewnie posty pisal rzecznik prasowy tego domu. Nalezaloby jednak wyrzucic cala
              ekipe darmozjadow z tego przybytku rozkoszy.
              Nie dosc ze oszusci ("nie jestem pracownikiem") to jeszcze niedouczeni, zeby
              dac sie tak latwo zlapac.
              Wstyd prosze panstwa!
          • moje_3_grosze Re: Jak sie tepi KULTURE 05.11.03, 16:19
            A po czym tak Pani sądzi, pani Nino?
            • Gość: Nina Re: Jak sie tepi KULTURE IP: 193.109.226.* 05.11.03, 16:37
              Niech, rzeczywiście jest dobry. Ale czy to legalne? Smolna 10. Wiem gdzie to
              jest. Zaraz po sąsiedzku z domem kultury. O ile mi wiadomo moieści się tam
              sztab wyborczy prezydenta Kaczyńskiego. Niezłe
              • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 05.11.03, 16:53
                Czy co jest legalne? Sprawdzanie kto stoi za adresem IP? Niekompletnym? Chyba
                jest skoro mozna to zrobic np. na stronach NASKa. To jest adres dostarczyciela
                sygnalu. Jego firma miesci sie na Smolnej. Jest dosc prawdopodobne ze Dom
                Kultury skorzystal wlasnie z tego dostarczyciela. Oczywiscie moglo tak nie
                byc, wtedy po prostu bylby to dziwny zbieg okolicznosci. Zbiegiem takim jest
                tez pewnie fakt ze cztery osoby pisza spod adresow IP nalezacych do tego
                samego dostarczyciela. Powiem krotko: sranie w banie. Nie chcialo wam sie
                logowac, macie za swoje.
                • Gość: Nina Re: Jak sie tepi KULTURE IP: 193.109.226.* 05.11.03, 18:53
                  Niechu, mam nadzieję,że sranie w banie nie jest twoim ulubionym zajęciem.
                  Szkoda by było. Nieźle kom binujesz, ale nie do końca. Nie dziwne jest, że
                  udział w dyskusji biorą Ci, którzy są blisko wydarzeń, może mieszkają blisko,
                  może nawet bardzo blisko. Dzięki temu wiedzą o co chodzi. Jak myślisz, ile
                  różnych instytucji jest w pobliżu Smolnej?
                  • niech Re: Jak sie tepi KULTURE 05.11.03, 19:07
                    Kilka. Wspomniana firma obsluguje jeszcze schronisko mlodziezowe - a takie tez
                    jest na Smolnej. A takze Biuro Promocji UM, ktore kiedys zakladalo punkty
                    bezplatnego dostepu do sieci. Ale ja nie jestem Herlak Szolms, wazniejsze ze
                    rozne nicki pisza spod tego samego adresu. To nie robi dobrego wrazenia - ot i
                    tyle. Bo w kwestii kompetencji wyrzuconej urzedniczki glosu zabrac nie moge bo
                    nie mam nic na ten temat do powiedzenia.
                    • moje_3_grosze I po co Wam to było ??? 05.11.03, 19:57
                      Nina, gość i zssiadlak?
                      • j_karolak Re: I po co Wam to było ??? 06.11.03, 08:49
                        Ależ sitwa!

Podobnie jak ta mafia normalsowa.
                      • Gość: Nina Re: I po co Wam to było ??? IP: 193.109.226.* 06.11.03, 17:16
                        Po co nam co było? A co to za wstyd wypowiadać się tu na forum? Nie widziałam
                        żadnego zastrzeżenia, że komuś pisać tu nie wolno i nie wypada. Jaka żenada?
                        Darmozjadem jest najczęściej ten, co oskarża o to innych, a to na zasadzie
                        mechanizmu projekcji (dla jasności psychologiczny mechanizm obronny ego). I
                        nie jestem żadnym kłamczuchem. Już mi się nie chce dłużej dyskutować,
                        napisałam wszystko, co miałam na ten temat do napisania i nie znajduję
                        partnerów do dyskusji, tylko wyznawców spiskowej tearii dziejów. Mnie ta
                        teoria nie interesuje i nie zamierzam przekonywać kogokolwiek, że mam rację.
                        Źle się stało, że popełniono taki straszny błąd i zaobaczycie, że na jego
                        tragiczne skutki nie przyjdzie czekać długo.
                        • moje_3_grosze Re: I po co Wam to było ??? 06.11.03, 17:40
                          Chodzi po prostu o to, że zamiast otwarcie stanąć w obronie swojej szefowej,
                          podszywaliście się pod oburzonych warszawiaków i bywalców Waszej placówki.
                          A jest coś takiego w urzędniczym języku, co z daleka trąci "nowomową"
                          A na tym forum działają GIGANCI! Bezbłędni giganci!
                          PS. I broń Boże siebie nie mam na myśli.
                          PS2 Wystarczy uważnie prześledzić ten wątek i znajdziesz Ich.
                          Pozdrawiam
                          • niech Re: I po co Wam to było ??? 06.11.03, 17:45
                            Anonimowe wypowiadanie sie we wlasnej sprawie - to wlasnie poszlaka ze decyzja
                            kaczora nie byla pozbawiona slusznosci. Ale Nina jakos tego skumac nie moze.
                            • moje_3_grosze Re: I po co Wam to było ??? 06.11.03, 18:00
                              Pozdrawiam giganta - forumowy osesek.
                            • Gość: Nina Re: I po co Wam to było ??? IP: 193.109.226.* 06.11.03, 18:02
                              Mam takie przekonanie, że to raczej Ty czegoś nie kumasz. Żegnam
                              • j_karolak Re: I po co Wam to było ??? 07.11.03, 09:29
                                Nienawidzę ludzi nie potrafiących się przyznać do błędu i porażki.

Żegnaj Nino.
    • Gość: TKM Re: Jak sie tepi KULTURE IP: *.chello.pl 07.11.03, 11:43
      Teraz K a MY. Kto stoi za nowym dyrektorem? Czy jest z tzw. "układów"? Kogo
      zna? Czas pokaże. W każdym razie na mój gust to TKM!
      • Gość: Szoka Re: Jak sie tepi KULTURE IP: 192.2.1.* 07.11.03, 13:54
        Mialam przyjemnosc wspolpracowac z Domem Kultury na Smolnej przy okazji
        organizacji kilkudniowej imprezy. Cala wspolpraca przebiegala bez zarzutow i w
        super atmosferze. Pracownicy DKŚ to ekipa wspanialych, energicznych i
        zyczliwych ludzi - lacznie z pania Dyrektor.
        Nie mam wyrobionego zdania w kwestii tego na ile DKŚ spelnia swoje zadania i na
        ile wywyiazal sie z zalozenia bycia placowka kulturalna 'promieniujaca' na cala
        Warszawe ale jedno wiem na pewno - ludzie, ktorzy aktualnie tam pracuja sa
        autentycznie zaangazowani w to co robia i robia to na poziomie. Mam nadzieje,
        ze zmiana dyrekcji nie spowoduje niekorzystnych zmian w obsadzie impresariatu i
        pozostalych pracowanikow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka