18.01.09, 18:23
Witam Państwa jestem właścicielem mieszkania na wiosennej w Ząbkach czy ktoś
może udzielić mi informacji na temat spotkania które odbyło się na budowie
17.01.2009r.I czy ktoś może wie coś na temat ewentualnego terminu oddania mieszkań
Obserwuj wątek
    • mariapolo Re: spotkanie 18.01.09, 20:13
      ja bylam na spotkaniu pani prezes oswiadczyla ze wlasnie sa montowane
      indywidualne liczniki na en. elektryczna mieszkan i podpisywane umowy na nia.
      Woda juz jest na osiedlu i zostala zakonczona pruba szczelnosci instalacji
      gazowej. W nastepnym tygodniu ma byc puszczany gaz i jesli pogoda bedzie lagodna
      bedzie uruchomiona instalacja grzewcza, w tej chwili nie wykonywane sa zadne
      prace murarskie na osiedlu. W bloku C malowane sa klatki schodowe a w bloku A i
      B wszystko podobno jest juz gotowe. Podobno ukonczona tez jest hala garazowa. Wg
      oswiadczenia pani Ś termin 31 marzec 2009 roku z pewnoscia bedzie dotrzymany a
      byc moze oddanie lokali moze nastapic juz w lutym wszystko zalezy od pogody w
      czasie gdy bedzie nawadniana instalacja ogrzewcza Ogrodzenie osiedla ma nastapic
      w jakims blizej nieokreslonym terminie
      Prezeska nie chciala odpowiedziec na pytania ile mieszkan nie zostalo jeszcze
      sprzedanych na osiedlu oraz co z osobami ktore nie podpisaly aneksow do umow.
      Generalnie pani prezes oswiadczyla ze rozumie nas lokatorow i co wiecej zawsze
      trzyma nasza strone:) a wszystkie przekroczenia terminow sa z winy podwykonawcow
      i opieszale dzialajacej administracji :) / to jako dodatek humorystyczny/
      • kortland Re: spotkanie 20.01.09, 08:21
        witam, tak czytam o efektach spotkania i z jednej strony fajnie ze
        niby coś drgneło ale z drugiej strony ręce opadają. Ona naprawdę
        zwalała wine na podwykonawców? (czyli tak włąściwie na wykonawcę bo
        z tego co się orientuję poza firmą global nikt tam nie robi). Pytam
        bo przecież budowa stała przez długi okres czasu ze względu na to,
        że były spore zaległości w płatnościach na rzecz wykonawcy(były
        przecież nawet strajki, o których pisali inni formowicze)
        rzeczywiście ma Pani Prezes poczucie humoru
        • s.beres Re: spotkanie 20.01.09, 16:30
          Tak na naprawdę to w te zaległości i strajki to wierze i nie wierze. Nie są to
          jakoś potwierdzone źródła więc nie biorę tego pod uwagę. Co do ilości
          podwykonawców to mam wrażenie, iż było ich wiele. Global sam zlecał wiele prac
          mniejszym lub jednoosobowym firmom co mogłem zauważyć poprawiając elektrykę w
          mieszkaniu, kierownika nie obchodziło nic w tym temacie, kierownik budowy
          pokierował mnie do faceta z firmy zajmującej się elektryką aby z nim załatwiać
          sprawy. Tak samo będąc raz na osiedlu zerknąć z ciekawości widziałem kładącą
          papę na patio. Zapytałem czy można wejść do budynku, odpowiedzieli, że oni są
          firmą, która się tylko patio zajmuje ale chyba w środku ktoś jest.

Także zapewne podwykonawców było bezliku :)

kortland napisał:

> witam, tak czytam o efektach spotkania i z jednej strony fajnie ze
          > niby coś drgneło ale z drugiej strony ręce opadają. Ona naprawdę
          > zwalała wine na podwykonawców? (czyli tak włąściwie na wykonawcę bo
          > z tego co się orientuję poza firmą global nikt tam nie robi). Pytam
          > bo przecież budowa stała przez długi okres czasu ze względu na to,
          > że były spore zaległości w płatnościach na rzecz wykonawcy(były
          > przecież nawet strajki, o których pisali inni formowicze)
          > rzeczywiście ma Pani Prezes poczucie humoru
          • skibaga Re: spotkanie 20.01.09, 17:39
            z podwykonawcami to nic nowego, w kazdej wiekszej inwestycji
            wykonawca nigdy nie jest w stanie wykonac wszystkiego sam, wiec woli
            zlecic to firmom na codzien(profesjonalnie) zajmujacym sie takimi
            sprawami(elektryka, c.o., gaz, wszelkiego typu uszczelnienia,
            ukladanie plytek, etc.).
            A co do spotkania to miejmy nadzieje ze tym razem slowa p. Prezes
            sie potwierdza i bedziemy mogli w koncu zaczynac te "upragnione"
            remonty.
            Pamietajmy jedak aby w przypadku podpisywania protokolow odbioru
            mieszkan, zaznaczyc w takowym, co wiele razy zaznaczal -nowi na
            wiosennej-, jezeli cokolwiek bedzie budzilo nasze zastrzezenia nie
            tylko odnosnie konkretnego mieszkania, ale takze wszelkiego rodzaju
            niedociagniecia calego budynku. Do takich rzeczy na dzien dzisiejszy
            m. in. zaliczyli bysmy:
            1. brak pomalowania elewacji, od parteru w dól budynku A, B, C,
            2. obrobka bramy wjazdowej od ulicy Kollataja,
            3. obrobka bram wjazdowych oraz elewacji od ul. Wiosennej(ale to ma
            nastapic podobno w niedlugim czasie, gdyz jak tw. p. Prezes to wina
            ludzi z gazowni gdzyz tamtedy wlasnie podlaczaj gaz do Naszego
            osiedla, wiec mozna to wybaczyc :) ),
            4. wykonanie ogrodzenia,
            5. wykonaie posadzki bezpylowej na plycie garazowej,
            6. obrobka balkonow w bud A, od ulicy Wiosennej,

jesli ktos dopatrzy sie jakis dodatkowych niedociagniec na czesci
            wspolnej budynkow(terenu osiedla) prosze o zamieszczanie takowych
            informacji dla wszystkich zainteresowanych na naszym forum.

pozdrawiamy
            • kortland Re: spotkanie 21.01.09, 08:08
              co do wypunktowania niedoróbek to święta racja
              pytanie w tym kontekście - a jak wygląda sytuacja z tą uliczką od
              strony wjazdów do garaży
              ostatnio jak byłem na budowie to było tam takie coś piaskowo-
              błotnistego tak średnio przypominające ulice
              Czy zrobienie coś z tą uliczką również należy do obowiązków
              developera czy to raczej leży po stronie lokalnych władz (gminy np.)
              z góry dziękuję za odp i pzdr srd
          • kortland Re: spotkanie 21.01.09, 08:04
            co do podwykonawców to ok, szczerze mówiąc nie znam się na tym aż
            tak bardzo,
            ale jeśli chodzi o zaległości względem globala to info miałem raczej
            z wiarygodnego źródła
            ale dość o tym, wczoraj dotarł do mnie list z umową na sprzedaż
            energii elektrycznej z jakimś strasznie enigmatycznym ( w każdym
            raze dla mnie laika) załącznikiem
            ktoś wie o co chodzi?(załącznik jest w formie takiego jakby
            rysunku/schematu)
            pozdrawiam
            • skibaga Re: spotkanie 21.01.09, 22:35
              wydaje nam sie iz jest to schemat instalacji elektrycznej w
              mieszkaniu, podejrzewamy, iz pelniejszy schemat instalacji
              elektrownia otrzyma od wykonawcy juz podczas podlaczania mieszkan do
              sieci elektrycznej, ale to wszystko to tylko nasze domysly,
              pozdrawiam

a co do ulicy Wiosennej, to podobno firma Anluk i Dolcan mialy sie
              porozumiec co do zbudowania tej drogi, zaraz po skonczeniu
              inwestycji, gdy 'ciezki' sprzet juz nie bedzie jej uzywal...pozyjemy
              zobaczymy... jezeli jednak owe firmy nie wykonalyby tego pozostanie
              nam dochodzenie tego w gminie, ale jak to w urzedach...pewnie sie z
              tym troche zejdzie...

pozdrawiamy

cierpliwi sasiedzi :)
              • kortland Re: spotkanie 22.01.09, 11:06
                dzięki za odp
                z tym zalacznikiem to chyba macie racje i wynika mi z tego ze na
                mieszkanie jest 5kw (ciekawe czy to starczy bo niektórzy "życzliwi"
                znajomi już mnie straszą ze np. sama kuchenka elektryczna ciągnie ok
                2, no ale mam nadzieje, ze sie mylą)
                a co do ulicy to szkoda, że to tak wygląda bo coś mnie w kościach
                łamie, że się będziemy z gminą bawić
                pozdr srd
                • waq Re: spotkanie 23.01.09, 14:24
                  Czesc,

Co do kuchenki to juz pod innym postem pisalem ze u nas raczej sie
                  nie da. No chyba ze ktos chce bardzo mocno kombinowac. Dla
                  zainteresowanych kilka linkow (przypominam ze u Nas jest instalacja
                  jednofazowa i przydzial mocy 5kW):

www.elektroda.pl/rtvforum/topic109069.html
                  www.elektroda.pl/rtvforum/topic845511.html
                  Pozdrawiam,
                  WaQ
                  • wieczorek1976 Re: spotkanie 25.01.09, 00:57
                    dzięki bardzo za informację Ja z mężem nie dostaliśmy żadnego aneksu do umowy
                    szczerze to ręce opadają mi coraz bardziej jak czytam to wszystko.Sami nic nie
                    możemy dopilnowac ponieważ jesteśmy zagranicą.Jeżeli chodzi o firmę która
                    wykonuje tam pracę budowlane to byłam w grudniu na budowie i naprawdę nie
                    znalazłam nikogo mądrego z kim można by było porozmawiać.O przeniesienie
                    kaloryfera w kuchni proszę już chyba trzy miesiące.Nie chcę się źle wypowiadać
                    na temat "Pana" kierownika budowy ale tak jak ktoś już napisał chyba jest to
                    człowiek przyprowadzony prosto z ulicy i zrobili go kierownikiem budowy.
                  • kortland Re: spotkanie 26.01.09, 10:29
                    no to ładnie XXI wiek, nowa budowa i nie ma opcji kuchenki
                    elektrycznej
                    ręce naprawdę opadają a pamiętam jak J.S. mnie opieprzyła w jednej
                    rozmowie (w której pytałem o gaz), że po co mi gazowa kuchenka, że
                    tam gazu nie będzie bo takie kuchenki i tak tylko opalają garnki.
                    Przejrzałem te linki (dzięki) i tam głównie pisze sie o płytach więc
                    pozwole się jeszcze tylko zapytać - czy piekarniki ciągną podobnie
                    prąd? (bo myślałem też o opcji góra gaz a dół elektryka)
                    z góry dzieki za odpo i pzdr
                    • mariapolo Re: spotkanie 26.01.09, 12:10
                      A ja wlasnie sie ciesze ze w mieszkaniu jest instalacja gazowa a nie tylko
                      elektryczna, wszyscy moi znajomi ktorzy mieli plyty elektryczne w kuchniach
                      wlasnie od jakiegos czasu wymieniaja je na kuchnie gazowe/ oczywiscie gdzie taka
                      mozliwosc istnieje/ a juz dobitnym przykladem jest moja znajoma ktora kupila
                      mieszkanie na Wilanowie i tam nie bylo wcale gazu do mieszkan i teraz ona w
                      nowoczesnym mieszkaniu posiada nowoczesna kuchnie gazowa i przylaczona butle z
                      gazem :). Oczywiscie rzecz sie rozbija o koszty okazywalo sie ze po przejsciu na
                      gaz moi znajomi placa za niego okolo 35 zlotych raz na dwa miesiace a za swiatlo
                      mieszcza sie miesiecznie w 100 zlotych./ mieszkanie 75m2/ Gdy posiadali plyte
                      elektryczna w kuchni miesiecznie ich rachunki za swiatlo nigdy nie byly mniejsze
                      niz 250 zlotych. Wiec rachunek jest prosty.
                      • kortland Re: spotkanie 26.01.09, 13:41
                        ok gaz tańszy, sam tak jak pisałem chciałem mieć na górze gaz a
                        tylko na dole piekarnik elektryczny
                        Ale tu chodzi o brak nawet samej możliwości i z całym szacunkiem nie
                        cieszyłbym się zbytnio z tego faktu
                        bo to troche jakby się cieszyć, że samochód się popsuł bo przecież
                        spacery są tańsze no i zdrowsze
                        reasumując sytuacją optymalną jest żeby była możliwość i podłoczenia
                        kuchenki gazowej i elektrycznej (i trzeba tu chyba dodać, że nie
                        jest to jakaś nieosiągalna sytuacja na rynku nieruchomości)
                        • pajak_78 Re: spotkanie 26.01.09, 23:59
                          Czy nie uważasz że teraz większym problemem jest termin ukończenia budowy niż to
                          czy jest tańszy gaz czy prąd.Skupmy się na tym żeby Świderska jak najszybciej
                          oddała nam nasze mieszkania (ukończone osiedle ) a nie na tym co jest tańsze.Ta
                          zwłoka w oddaniu nas kosztuje co najmniej 10 razy drożej niż koszt założenia
                          prywatnie gazu lub prądu.
                          • kortland Re: spotkanie 27.01.09, 08:19
                            nie no jasne. Ale czy to znaczy ze reszta nie mozna sie interesować?
                            Na forum, ktoś rozpoczął wątki na ten temat i po prostu podrążyłem
                            temat bo się na tym nie znam i chciałempodpytać innych forumowiczów
                            w nadzieji na to, że są bardziej w temacie (i jak się zresztą są -
                            dostałem dużo info na ten temat). Po za tym temat wydaję się błachy
                            ale jak nad głową stoi żona, która chce mieć nowoczesny piekarnik z
                            termoobiegiem (czy czymś w tym stylu) i grozi sankcjami w przypadku
                            braku tej możliwości, to waga problemu troche się zwiększa ;-)
                            pzdr
                            • waq Re: spotkanie 27.01.09, 12:35
                              Kortland,

Co do Twojego pytania o piekarnik elektryczny. Odpowiedz brzmi TAK,
                              mozesz zrobic sobie bez problemu tak jak chcesz - plyta gazowa +
                              piekarnik elektryczny. Bo sam piekarnik nie "zre" za wiele pradu -
                              tak ok. 1kW.

Pozdrawiam,
                              Krzysiek
                              • karwos7 Re: spotkanie 27.01.09, 12:38
                                dokładnie, sam piekarnik nie jest problemem, o ile jest płyta
                                gazowa, chyba nie ma co już więcej roztrząsać tego tematu. jak
                                będzie ciepło w domu i ściany proste, to i z prądem będzie dobrze
                              • kortland Re: spotkanie 27.01.09, 13:22
                                dzięki
                                • kriis.borowski Re: spotkanie 27.01.09, 14:34
                                  z tego co sie orientuje (specjalisci poprawcie mnie jak sie myle) to zalozone przewody (bodajze 6mm miedz) wystarcza na podpiecie plyty elektrycznej na pradzie jednofazowym. Oczywiscie potrzebne bedzie zwiekszenie mocy z 25A na 31A - ale to juz sie zalatwia z ZE - inna sprawa ze przy podpisywaniu umowy z ZE via developer powinna taka mozliwosc istniec od razu.
    • lokator.z.wiosennej Re: spotkanie 25.01.09, 20:16
      Drodzy mieszkańcy wiele osób pyta co ma zrobić. Podpisać aneks czy nie?
      Odpowiadam: NIE PODPISYWAĆ ANEKSÓW !!!!!!!!
      Dlaczego chyba nie muszę wyjaśniać.
      No dobrze ale wtedy ktoś zapyta co wtedy zrobi deweloper? Rozwiąże z nami umowę?
      a może coś innego wymyśli?
      Nie będę się na ten temat rozpisywał, za to proponuje przeczytanie artykułów
      poniżej. Powiem tylko, że udało mi się nawiązać kontakt z prawnikiem, który
      prowadził tamte sprawy przedstawione w poniższych artykułach.
      Jest strasznie cięty na deweloperów. Wiec w razie czego bardzo chętnie będzie
      reprezentował nasze interesy.

biznes.interia.pl/news/gdy-deweloper-nas-wykoluje,939036,
      biznes.interia.pl/wiadomosci/kraj/news/gdy-deweloper-zada-doplaty,989885,4200
      Mam nadzieje, że te artykuły poczyta sobie pani Świderska i jej pracownicy :-)
      Jeszcze jedna ciekawostka! nawet jakby upadł Anłuk to można swoich roszczeń
      dochodzić od członków zarządu a jak wiecie są nimi:
      ŚWIDERSKA ANNA PREZES ZARZĄDU
      ŚWIDERSKI ŁUKASZ WICEPREZES ZARZĄDU
      wiec w razie czego BMW pani Świderskiej pójdzie na licytacji ;-)
      i nie tylko bmw :-)
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka