tiges_wiz 30.08.10, 17:12 www.poboczem.pl/fotosy/zdjecie,iId,215637,iSort,1,iTime,3 cy ktos wie gdzie to stoi? :P Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edek40 Re: kFiatek drogowy 30.08.10, 17:15 W Polsce nie wiem. Ale w Szwajcarii i Niemczech pewnie na peczki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: kFiatek drogowy 30.08.10, 17:30 szkoda ze nie ma calego skrzyowania ;) musze sprawdzic w rozporzadzeiu czy stop okreska pierwszenntwo. i co jest jak nie obowiazuje (wtredy linia tez nie obowiazuje). rownorzedne? Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: kFiatek drogowy 30.08.10, 17:32 I to jest wlasnie najpiekniejsze. Na widok niektorych kfjatuszkuf trzeba studiowac przepisy... Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Czy ktos wie KTO tamtedy w tych godz. jezdzi 30.08.10, 18:21 Na razie nie wiadomo przecież nawet, gdzie to jest. Niezły okaz, ale masowe zjawisko to chyba nie jest. Pierwszy raz widzę takie cudo na oczy. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Albo ktos dla draki przemontowal tabliczke. 30.08.10, 19:06 Po to, aby zrobic "njusa" do internetu. W obydwu wypadkach mamy do czynienia z porabancami. Zalozmy, ze ktos tam jedzie pierwszy raz i widzi tylko typowy ksztalt "stopu" z boku, nie widzac tresci tabliczki, wiec sadzi, za tamten, ktorego znak dotyczy - zatrzyma sie. Moze to jest generator odszkodowan? A tak w ogole, to "stop" jest znakiem bezwarunkowym, o ile pamietam. Wiec zadnej tabliczki nie mozna mu podwiesic. Porabany jest ten nasz zakatek Europy, porabany. Odpowiedz Link Zgłoś
wichura Re: kFiatek drogowy 30.08.10, 21:14 Nie wierzę! To nie montaż? Jaki jest sens tworzenia wyjątku na 2,5 godziny dziennie? (pomijając niegramatyczność sformułowania "nie dotyczy w godz...", powinno raczej być "nie obowiązuje w godz..."). Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: kFiatek drogowy 30.08.10, 23:33 Sens może być taki, że droga poprzeczna może być wyłączona z ruchu w określonych godzinach (np. bo szkoła przy niej jest). Ale czy to rozsądne to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
jorn Re: kFiatek drogowy 31.08.10, 09:45 Tylko, że jeśli się nie mylę, to: 1. Znak "stop" oprócz nakazu zatrzymania zastępuje także znak "ustąp pierwszeństwa przejazdu" czyli określa pierwszeństwo na skrzyżowaniu. W godzinach wyłączeń skrzyżowanie staje się równorzędne? 2. Oprócz znaku pionowego jest tam też znak poziomy "linia bezwzględnego zatrzymania", która nie jest uzupełnieniem znaku pionowego, tylko samodzielnym znakiem. W związku z tym w godzinach, w których nie trzeba się zatrzymywać, również trzeba się zatrzymać. Jeśli mnie jednak pamięć zawiodła i bzdury napisałem, proszę mnie skorygować. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kFiatek drogowy 31.08.10, 09:59 > Tylko, że jeśli się nie mylę, to: To nie ma zadnego znaczenia. Na tym forum takie kfijatki maja juz swoja historie, ktorej motywem przewodnim jest zdanie: "znakow nalezy przestrzegac, ale im nie wierzyc". Dzieki takiemu podejsciu kazdy mondry tego forum moze w razie kraksy napisac, ze kierowca nie zachowal ostroznosci, a policja, ze jechal nadmiernie. W takich miejscach wiec fotoradar jest uzasadniony ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kFiatek drogowy 31.08.10, 11:28 edek40 napisał: > To nie ma zadnego znaczenia. Na tym forum takie kfijatki maja juz swoja > historie, ktorej motywem przewodnim jest zdanie: "znakow nalezy przestrzegac, > ale im nie wierzyc". Dzieki takiemu podejsciu kazdy mondry tego forum moze w > razie kraksy napisac, ze kierowca nie zachowal ostroznosci, a policja, ze jecha > l > nadmiernie. W takich miejscach wiec fotoradar jest uzasadniony ;) Bardzo daleko idące wnioski wyciągasz na podstawie jednego absurdalnego znaku, o którym nawet nie wiadomo, czy ktoś nie przystawił tam tej tabliczki tylko na potrzeby zdjęcia. A jakie wnioski Twoim zdaniem kierowcy powinni wyciągać z niechlujstwa znakowego? Że skoro część znaków jest bez sensu, to nie należy przestrzegać żadnych? To jest prawidłowy wniosek? Jura Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kFiatek drogowy 31.08.10, 11:46 > A jakie wnioski Twoim zdaniem kierowcy powinni wyciągać z niechlujstwa > znakowego? Że skoro część znaków jest bez sensu, to nie należy przestrzegać > żadnych? To jest prawidłowy wniosek? Prawidlowy wniosek brzmi: ktos wreszcie powinien sie za to wziac i postawic prokuratorskie zarzuty dla niedouczonych niechlujnych kretynow. W innym wypadku ciagle beda winni kierowcy i ich nadmierna. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: kFiatek drogowy 31.08.10, 12:03 edek40 napisał: > Prawidlowy wniosek brzmi: ktos wreszcie powinien sie za to wziac i postawic > prokuratorskie zarzuty dla niedouczonych niechlujnych kretynow. W innym wypadku > ciagle beda winni kierowcy i ich nadmierna. Ja pytałem o wnioski dla siebie, a nie dla innych. Że ktoś coś powinien itd., to oczywista oczywistość. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: kFiatek drogowy 31.08.10, 12:33 > Ja pytałem o wnioski dla siebie, a nie dla innych. Ja przestrzegam, ale nie wierze. I licze na to, ze to tylko frajerstwo z mojej strony, a nie smiertelne zagrozenie zycia. Nie potrafie bowiem na oko oceniac wkladu umyslowego stawiaczy. Nigdy wiec nie wiem, czy jadac droga z pierwszenstwem nie natkne sie na skrzyzowanie z droga z pierwszenstwem... Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: kFiatek drogowy 31.08.10, 11:01 ad1: Znak B-20 "stop" oznacza: zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem, obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem ad2 Znak P-12 "linia bezwzględnego zatrzymania - stop" wskazuje miejsce zatrzymania pojazdu w związku ze znakami pionowymi B-20 lub B-32. wiec sama linia nic nie znaczy. podobnie jest z trojkatami. Odpowiedz Link Zgłoś
rekrut1 Re:kFiatek drogowy-a ten to gorszy? 31.08.10, 11:18 www.se.pl/wydarzenia/warszawa/te-znaki-myla-kierowcow_151424.html Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Gorszy/lepszy co za roznica... 31.08.10, 11:26 Ten ze "stopem" prawie na 100% zostal stworzony dla internetu. Ten "twoj" jest prawdziwy - niestety. Kazde miasto ma swojego "inzyniera ruchu". Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Gorszy/lepszy co za roznica... 31.08.10, 11:30 nazimno napisał: > Ten ze "stopem" prawie na 100% zostal stworzony dla internetu. > Ten "twoj" jest prawdziwy - niestety. Otóż to. Wystarczająco dużo jest prawdziwych niedoróbek, żeby ekscytować się taką ciekawostką jak ten stop. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
kozak-na-koniu Re: Gorszy/lepszy co za roznica... 31.08.10, 11:58 Niestety, wszelkie próby zaapelowania do sumień znakologów w 99,9% przypadków kończą się pouczeniami o hierarchii znaków oraz pomstowaniem na "kierowców", którzy nie znają przepisów i w ogóle niczego nie rozumiom.:( Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Gorszy/lepszy co za roznica... 31.08.10, 12:08 kozak-na-koniu napisał: > Niestety, wszelkie próby zaapelowania do sumień znakologów w 99,9% przypadków > kończą się pouczeniami o hierarchii znaków oraz pomstowaniem na "kierowców", > którzy nie znają przepisów i w ogóle niczego nie rozumiom.:( To fakt. Mimo to bym nie odpuszczał. Chociaż ostatnio przyznam się, że jeden kwiatek odpuściłem. Byłem w Polsce na urlopie i jak już pisałem nie było tak źle z tymi znakami, bo przez cały tydzień jeżdżenia zbulwersował mnie tylko jeden - ograniczenie do 50 na autostradzie z powodu robót drogowych, absolutnie przesadzone. No i tym razem nie zadzwoniłem, bo na mojej wsi internetu nie miałem, a potem zapomniałem. Jura Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz kFiatek drogowy 2 05.09.10, 20:25 www.poboczem.pl/fotosy/zdjecie,iId,217619,iSort,1,iTime,3 Odpowiedz Link Zgłoś