16.03.11, 16:56
SKUTKI TRAKTOWANIA TRANSPORTU JAKO ZLA NIEKONIECZNEGO

Mieszkac sie nie da, bo kilka km trzeba po blocie isc do najblizszego przystanka. Pracowac sie nie da w obejmowalnej rozumem okolicy, bo skoro rdzenni mieszkancy sie wynosza, to ktos musialby upasc na glowe, zeby inwestowac.

No to wynosimy sie do miast, ktore sa absolutnie nieprzygotowane na te bombe demograficzna.

Ciekawe jak dlugo jeszcze musimy czekac az zniknie trwajaca jeszcze od Gomulki nienawisc do motoryzacji...?
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Skutki. 16.03.11, 18:47
      > Ciekawe jak dlugo jeszcze musimy czekac az zniknie trwajaca jeszcze od Gomulki
      > nienawisc do motoryzacji...?

Dlugo. Bo aby pokochac motoryzacje trzeba wylozyc duzo pieniedzy. Latwiej wiec nie kochac.
    • inguszetia_2006 Re: Skutki. 16.03.11, 20:33
      emes-nju napisał:
      Ciekawe jak dlugo jeszcze musimy czekac az zniknie trwajaca jeszcze od Gomulki
      > nienawisc do motoryzacji...?
      Witam,
      A byłeś ostatnimi czasy może w sklepie spożywczym? I jak wrażenia?;-) Bo ja wydałam dzisiaj 100 zł. i nie najem się za bardzo. Do tego rachunek za gaz mi przyszedł 2500, a następny też będzie podobny. Rachunki za wodę też mają być wyższe o 20 % i benzyna ma zdrożeć i wszystko inne. Wobec powyższego pytam się: kto mnie tak bardzo nienawidzi?;-P Aha, i przyszło mi wyliczenie mojej emerytury i jestem bardzo rozczarowana. Liczyłam przecież na więcej. I znowu pytanie się ciśnie na usta: skąd ta nienawiść do mojej skromnej osoby?;-)
      Czuję się rolowana na co dzień i od święta. Mam już dość, szczerze - najszczerzej.
      Pzdr.
      Inguszetia

• rekrut1 Re: Skutki. 16.03.11, 22:52
      emes-nju napisał: No to wynosimy sie do miast, ktore sa absolutnie nieprzygotowane na te bombe demograficzna.

Eee tam,niedawno dowiedziałem się że w najbliższych latach z Łodzi na wieś wyprowadzi się kilkadziesiąt tyś. Łodzian, ten proces już trwa.Niech wieś się martwi co z tym fantem począć. :)
      Pozdr.

• emes-nju Re: Skutki. 17.03.11, 10:09
        To tylko naturalne rozrastanie sie miast. Przeciez ci, ktorzy sie z tej Lodzi (Warszawy, Poznania, Krakowa itd.) wyprowadzaja na wies w miazdzacej wiekszosci nadal pracuja w miescie.
        • htoft Re: Skutki. 17.03.11, 10:20
          To nie jest naturalne ani korzystne. Poczytaj sobie o ,,urban sprawl" i jego skutkach.
          • emes-nju Re: Skutki. 17.03.11, 10:25
            Naturalne, bo wszystki miasta sie rozrastaja. A czy korzystne? Mysle, ze znacznie berdziej niekorzystne jest to, ze wyludniaja sie cale regiony Polski B.
      • edek40 Re: Skutki. 17.03.11, 10:12
        > Eee tam,niedawno dowiedziałem się że w najbliższych latach z Łodzi na wieś wypr
        > owadzi się kilkadziesiąt tyś. Łodzian

Ale przeciez nie na Podlasie, ktore sie wyludnia z uwagi na nieistniejacy podzial na Polske A i B.
        • rekrut1 Re: Skutki. 17.03.11, 10:45
          Kiedyś byłem na ćwiczeniach wojskowych Braniewie (o kurde jak to dawno).Kilka lat temu postanowiłem pokazać żonie gdzie jej dzielny mąż służył,potem zaczęliśmy oglądać okolice - kierunek Pieniężna,Bartoszyc.Tam jest naprawdę "pusto". Niestety zapłaciłem "podatek drogowy" i ochota na dalsze zwiedzanie odeszła jak myśl o wygranej w lotto.
          Pozdr.
    • tomek854 Re: Skutki. 21.03.11, 00:24
      NIe wiedziałem, że od Gomułki trwa nienawiść do motoryzacji...

Gierek pewnie z tymi wszystkimi swoimi Gierkówkami i samochodem dla każdego zdziwiłby się bardzo że go tak postrzegasz ;-)
      • emes-nju Re: Skutki. 21.03.11, 10:28
        Gierek, to jedno, a opor urzedniczej materii, to drugie.
      • edek40 Re: Skutki. 21.03.11, 10:55
        > Gierek pewnie z tymi wszystkimi swoimi Gierkówkami i samochodem dla każdego zdz
        > iwiłby się bardzo że go tak postrzegasz ;-)

Eeeee. Gierek kochal tanie efekty (dzieki temu mielismy malucha) oraz Slask, dzieki mamy Gierkowke, a Slazacy tkwia w nieco mniejszych korkach (na pewno w mniejszych niz Wroclawianie czy Warszawiacy). O czyms zapomnialem? Ach, nie ubil produkcji zyka, nysy, stara 29, za to wkitral komunikacje w mariaz z upadajacym komunistycznym Berlietem.
        • sokolasty Re: Skutki. 22.03.11, 10:13
          Berliet komunistyczny?
          • edek40 Re: Skutki. 22.03.11, 10:32
            > Berliet komunistyczny?

Firma nie. Ale jej pracownicy owszem. Glownym powodem zakupu licencji bylo ratowanie miejsc pracy dla towarzyszy spod czerwonego sztandaru. Autobus wcale nie byl dobrym wyborem. Owszem byl nowoczesny, ale zaprojektowany do jazdy po drogach, a nie tym, co krolowalo w Polsce na poczatku lat 70. Dochodzilo wiec np. do pekania elementow ramy kratownicowej. Brak trzecich drzwi, w kraju w ktorym samochod posiadali nieliczni, byl rowniez powazna wada. Sam pamietam jak ciezko bylo sie wydostac z tylu do drzwi w srodku autobusu, gdy pojazd byl zapchany do granic wytrzymalosci konstrukcji. Dosc powiedziec, ze pojazd kupiony za unikalne wtedy waluty wymienialne byl produkowany zaledwie 3 lata. A zakup i tak nie uratowal firmy, ktora zjadl renault.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka