Dodaj do ulubionych

I o to chodzi.

23.01.13, 16:17
"W ośrodkach ruchu drogowego, które zaczęły testować kandydatów na kierowców według nowych zasad, wyniki egzaminów są fatalne."

wyborcza.pl/1,75478,13278094,Malo_kto_zdaje_na_nowe_prawo_jazdy.html?utm_source=HP&utm_medium=AutopromoHP&utm_content=cukierek1&utm_campaign=wyborcza#Cuk
Do tej pory w rozsądny sposób można było zdać egzamin teoretyczny.
Bez wielkich problemów.
Dopiero przy praktycznym, WORDY "brały swoje". Kilka podejść było normą, za każdy podejście wysoka opłata.
Biznes kosztem ludzi kręcił się aż miło.

Ale jak widać mało było represyjnego systemu wobec kandydatów na kierowców.
Teraz WORDY będą kasować jeszcze więcej - doszedł "wydobywczy" egzamin teoretyczny.
Chodzi o wydobycie kasy od społeczeństwa.
Wszystko pod pozorem "większej troski o bezpieczeństwo na drodze".
Coś jak fotoradary.
POsłowie uchwalili.
A faktycznie chodzi o państowe złodziejstwo, represjonowanie spoleczeństwa i wyzysk w majestacie prawa.
Obserwuj wątek
    • nazimno Na to jest sposob, bardzo prosty. 23.01.13, 17:59
      Trzeba wykorzystac inteligencje, zamiast uczyc sie na pamiec odpowiadac na znane pytania jak malpa w odruchu warunkowym.

Pokonasz wtedy egzamin.

W koncu nie kazdy MUSI miec prawo jazdy.

Tak jak nie kazdy ma talent do gry na instrumencie.

Wyobraz sobie orkiestre zlozona z gluchych muzycznie, pozbawionych poczucia rytmu muzykow, ktorzy "dyplom ukonczenia wyzszej szkoly muzycznej" sobie kupili
      albo zdobyli go "jakims cudem".

Uslyszysz wtedy niezly jazgot roznych instrumentow, moga byc one nawet bardzo cenne,
      nie to nie da.

Tak wyglada to rowniez, przez analogie, na drogach.

Jedzie taki "muzyk" w "instrumencie" za ciezkie pieniadze, a Ty szukasz pistoletu,
      poniewaz nie mozesz juz dluzej na to patrzec.

Chcesz tego?????
      • oixio nowe testy 23.01.13, 21:08
        Nie znasz naszych realiów.
        Te pytania i odpowiedzi są tajne.

Na razie dowiedziałem się, że:
        1. Jadąc drogą bez pobocza nie należy zachowywać szczególnej ostrożności.
        2. Wjeżdżając na skrzyżowanie i zatrzymanie się przy prawej krawędzi wobec zbliżającego się pojazdu uprzywilejowanego jest błędem.
        3. Odstęp bezpieczny jest bardziej zależny od prędkości niż od stanu nawierzchni i stanu układu hamulcowego.
        ...
        Mówi się o bezpieczeństwie i jeśli w odpowiedzi wybierzesz zachowanie bezpieczne ale niezgodne z przepisami - oblejesz !!!

Dodatkowo:
        Umiejętność szybkiego czytania pytania ze zrozumieniem.
        Odpowiedź pod presją czasu.

Przy braku jawności bazy - tam można wszystko wcisnąć, zmieniać jak rękawiczki i oblewać kursantów w nieskończoność.
        Moim zdaniem powstała maszyna do robienia pieniędzy!
        • pejotpe4 Re: nowe testy 24.01.13, 07:26
          > 1. Jadąc drogą bez pobocza nie należy zachowywać szczególnej ostrożności.
          A dasz radę "szczególną" ostrożność zachować wszędzie? I czy będzie ona "bardziej szczególna" jeśli będziesz się zbliżał do przejścia dla pieszych?

> 2. Wjeżdżając na skrzyżowanie i zatrzymanie się przy prawej krawędzi wobec zbli
          > żającego się pojazdu uprzywilejowanego jest błędem.
          Jak zobaczyłem czterech ciołków, którzy zatrzymali się przed sygnalizatorem, bo jechała karetka pogotowia, to zrozumiałem, dlaczego niektórzy nie powinni mieć prawa jazdy: zablokowali oba pasy, przez co karetka też musiała się zatrzymać.

> 3. Odstęp bezpieczny jest bardziej zależny od prędkości niż od stanu nawierzchn
          > i i stanu układu hamulcowego.
          Bo tak jest. Droga hamowania zależy mniej więcej liniowo od prędkości, w mniejszym stopniu wpływa na współczynnik przyczepności (poza przypadkiem szczególnym: oblodzeniem), ale stan nawierzchni bardziej ma wpływ na bezpieczną prędkość niż odstęp bezpieczny. A układ hamulcowy ma być sprawny zawsze, kiedy pojazd jest w ruchu (ja w każdym razie nigdy nie dopuściłem do jego awarii - wymiana klocków hamulcowych i tarcz na czas, oraz robienie regularnych przeglądów stanu technicznego w tym pomaga)...

W sumie chyba idzie ku lepszemu - o ile szkoły się przestawią na nauczanie a kursanci będą chcieli myśleć na drodze, a nie danie kursantom zestawu "kilkuset pytań do" wraz "jedynie słusznymi" odpowiedziami...
          • nazimno Co za brednie ...? 24.01.13, 09:38
            Cytuje: Bo tak jest. Droga hamowania zależy mniej więcej liniowo od prędkości, w...

To jest ta wlasnie brednia.
            Calkowita brednia.

Do gimnazjum i ryj fizyke !!!!!
            • pejotpe4 Re: Co za brednie ...? 24.01.13, 09:43
              Muszę się napić kawy, bo faktycznie brednie napisałem z liniowością drogi hamowania (w gimnazjum nigdy nie byłem, ale dziękuję za rzeczowe sprostowanie). Drodze hamowania bliżej powiązania z kwadratem prędkości... Co jeszcze bardziej podkreśla znaczenie odstępu od prędkości.
              • nazimno Sorry za te reakcje, ale mnie to mocno wq....o. 24.01.13, 10:12
                To jest powazny Problem, gdy szkoli sie kierowcow.

Problem jest Taki, ze ludzie kompletnie nie pamietaja/rozumieja tej zaleznosci w kwadracie.

Czyli dla 100 km/h droga hamowania jest CZTERY RAZY DLUZSZA dla 50 km/h

I to jest powodem ignorowania odstepow.

• pejotpe4 Re: Sorry za te reakcje, ale mnie to mocno wq.... 24.01.13, 17:52
                  Warto to podkreślać, bo co zostawiłem dzisiaj w miarę bezpieczny odstęp, to mi się ktoś przed zderzak ładował - w sumie nie mam nic przeciwko, ale jak ktoś wbija się z podporządkowanej na tyle niemrawo, że zanim mu się to uda, to ja MUSZĘ hamować, czego wolałbym uniknąć przy śnieżnej nawierzchni...

W zasadzie to jest jeszcze gorzej, bo:
                  - najpierw jest czas reakcji (nawet do 1 sekundy) w którym jedziemy ile jechaliśmy,
                  - przy większych prędkościach dochodzi fading hamulców (przy hamowaniu z 200km/h na niemieckiej autostradzie czuć smród klocków i topionych tarcz, a wtedy opóźnienie przestaje być stałe a droga hamowania wydłuża się dramatycznie...). A o tego typu hamowanie wcale nietrudno, jak ktoś nie pomyśli i zmieni pas na lewy przy różnicy 100km/h i stosunkowo niewielkim zapasie odległości...
          • edek40 Re: nowe testy 24.01.13, 09:52
            > A dasz radę "szczególną" ostrożność zachować wszędzie?

Nikt nie daje, bo drogi, na ktorych nalezy zachowywac szczegolna ostroznosc, miazdzaco dominuja w naszej sieci drogowej. Ale rzad juz wymyslil jak kierowcow zmusic do ciaglego zachowywania wzmozonej ostroznosci - zastawia na nich pulapki finansowe.
          • bimota Re: nowe testy 24.01.13, 11:44
            Moze sie jednak zdarzyc, ze hamulce dzialaja slabiej i jest to wg mnie tak samo istotne jak predkosc...

Natomiast przy odstepach nie tyle droga hamowania jest istotna co czas reakcji kierowcy i wtedy chyba faktycznie przebyta droga zalezy od predkosci w sposob liniowy. Chociaz nie... predkosc tez jest wazna... :)
          • oixio Re: nowe testy 24.01.13, 13:19
            pejotpe4 napisał:

> > 1. Jadąc drogą bez pobocza nie należy zachowywać szczególnej ostrożności.
            > A dasz radę "szczególną" ostrożność zachować wszędzie? I czy będzie ona "bardzi
            > ej szczególna" jeśli będziesz się zbliżał do przejścia dla pieszych?
            >
            Na filmie pokazuje się pobocze trawiaste.
            Dla mnie to jest idealna płyta poślizgowa zabijająca przy każdym błędzie na jezdni!
            Czyli trzeba uczyć:
            Na takiej drodze zmniejsz prędkość, nie popełniaj błędów, uważaj na błędy pojazdów z przeciwka a na pytanie o szczególnej ostrożności w testach odpowiadaj, że nie trzeba!

> > 2. Wjeżdżając na skrzyżowanie i zatrzymanie się przy prawej krawędzi wobe
            > > c zbliżającego się pojazdu uprzywilejowanego jest błędem.
            > Jak zobaczyłem czterech ciołków, którzy zatrzymali się przed sygnalizatorem, bo
            > jechała karetka pogotowia, to zrozumiałem, dlaczego niektórzy nie powinni mieć
            > prawa jazdy: zablokowali oba pasy, przez co karetka też musiała się zatrzymać.
            >

Na filmie karetka podjeżdża na skrzyżowanie z prawej strony i to zatrzymanie przy krawędzi czy na środku pasa nie ma znaczenia.
            Czy mam uczyć, że zatrzymanie przy prawej krawędzi jest błędem ?!

> > 3. Odstęp bezpieczny jest bardziej zależny od prędkości niż od stanu nawi
            > > erzhni i i stanu układu hamulcowego.
            > Bo tak jest. Droga hamowania zależy mniej więcej liniowo od prędkości, w mniejs
            > zym stopniu wpływa na współczynnik przyczepności (poza przypadkiem szczególnym:
            > oblodzeniem), ale stan nawierzchni bardziej ma wpływ na bezpieczną prędkość ni
            > ż odstęp bezpieczny. A układ hamulcowy ma być sprawny zawsze, kiedy pojazd jest
            > w ruchu (ja w każdym razie nigdy nie dopuściłem do jego awarii - wymiana klock
            > ów hamulcowych i tarcz na czas, oraz robienie regularnych przeglądów stanu tech
            > nicznego w tym pomaga)...

Jeśli nawierzchnia sucha-oblodzona tak jak dzisiaj - powoduje konieczność 3 krotnego wzrostu bezpiecznego odstępu to już ta odpowiedź nie jest jednoznaczna !
            A przecież taka powinna być !
            Komputer i czas odpowiedzi nie pozwoli na inną.

Pułapka 4
            Zdjęcie znak "uwaga dzieci", linia krawędziowa ciągła i pytanie czy ten znak zabrania postoju na tej drodze. Odpowiedź NIE, a przecież linia też jest znakiem i wg tego zdjęcia ten znak (linia) ZABRANIA.
            Pułapka 5
            Mijanie się na wąskiej jezdni z pojazdem ciężarowym - odpowiedź, że trzeba zatrzymać się na poboczu jest BŁĘDEM!

A przecież tylko niewielką ilość pytań zobaczyłem.

W sumie idzie ku gorszemu.
            U nas jak nie pozna jedynie słusznej odpowiedzi - nie zda.
            Była fala emigracji młodych za pracą - teraz ma być za prawem jazdy?
            • bimota Re: nowe testy 24.01.13, 13:39
              Ale gdzie to widziales ??
              • oixio Re: nowe testy 24.01.13, 15:53
                Wersja demo jest darmo
                • bimota Re: nowe testy 24.01.13, 22:01
                  Z KSIEZYCA WZIETA...
    • bimota Re: I o to chodzi. 23.01.13, 21:54
      Przydalo by sie zobaczyc te testy...
      • nazimno Zajmujesz sie patomorfologia? 24.01.13, 13:49
        ?
        • bimota Re: Zajmujesz sie patomorfologia? 24.01.13, 14:55
          GADAJ PO POLSKU, NIE BEDE SLOWNIKOW WERTOWAL...
    • bimota Re: I o to chodzi. 24.01.13, 22:03
      W TOK FM ZA TRUDNE UZNALI PYTANIE O ODLEGLOSC W JAKIEJ MOZNA STANAC OD ZNAKU. SPYTALI JAKIES BABY, A TE, ZE 100 M., BO OD PASOW TEZ 100M... :)
      • misiaczek1281 Re: I o to chodzi. 26.01.13, 13:46
        bimota napisał:

> W TOK FM ZA TRUDNE UZNALI PYTANIE O ODLEGLOSC W JAKIEJ MOZNA STANAC OD ZNAKU. S
        > PYTALI JAKIES BABY, A TE, ZE 100 M., BO OD PASOW TEZ 100M... :)

to jakieś niekumate te baby...od pasów można 10 metrów :)
        • nazimno Moze nie skumaly, co moze stanac... 27.01.13, 09:56
          .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka