Dodaj do ulubionych

Manipulacje BRD

01.02.14, 10:36
www.krbrd.gov.pl/images/files/Raport%20z%20badan%20predkosci%202013%20z%20zalacznikami.pdf

RZYGAC SIE CHCE OD TEJ DEMAGOGII...

PAN Z BRD STWIERDZIL W RADIU, ZE NIE JEST ZASKOCZONY (TRUDNO BY BYL, SKORO BRAL UDZIAL W TYCH MANIPULACJACH) I ZE WYNIKI SA ZATRWAZAJACE...
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Manipulacje BRD 01.02.14, 10:58
      Podziwiam. Że też chciało Ci się czytać całe 87 stron.
      Jura
      • bimota Re: Manipulacje BRD 01.02.14, 11:27
        CHYBA ZARTUJESZ... PRZELECIALEM POCZATEK...
        • bimota Re: Manipulacje BRD 01.02.14, 11:40
          I SLUCHALEM AUDYCJI, W KTOREJ "EKSPERT" BRD POMINAL ISTOTNE KWESTIE...
    • rapid130 Re: Manipulacje BRD 01.02.14, 13:50
      Obejrzałem sobie miejsce, w którym kierowcy byli najbardziej krwiożerczy.
      Obszar zabudowany Solnica (średnia prędkość dzień-noc 68-74 km/h).
      Ciekawe czemu aż 70 % kierowców przekraczam tam limit o 11-30 km/h?
      • bimota Re: Manipulacje BRD 01.02.14, 14:14
        ZNACZY ZARAZ ZA ZNAKIEM ? A OBA KIERUNKI LICZYLI ?
        • rapid130 Re: Manipulacje BRD 01.02.14, 16:26
          Zalinkowałem miejsce punktu pomiarowego wg szerokości i długości geograficznej.
          Pomiar z obu stron. Obszar zabudowany zaczyna się jakieś 300 metrów wcześniej.

Realnym zagrożeniem - które wyklucza 90 km/h w tym miejscu - jest włączanie się do ruchu pojazdów z firmy, dokonywane za zakrętem.

Ale takie zagrożenia zabezpiecza się klasycznym znakiem ograniczenia prędkości (zapewne zwyczajowym 60 km/h bo w pobliżu skrzyżowanie z przejściem dla pieszych).

A tak wyszedł kolejny obszar zabudowany z koziej d*** wzięty, nie spełniający wymogów rozporządzenia.
          • bimota Re: Manipulacje BRD 01.02.14, 16:37
            WIEC MOWIE, ZE ZA ZNAKIEM... LUK NIE JEST TAK OSTRY BY ROBIC OGRANICZENIE.

ALE SIE NIE ZGADZA, BO MIALO NIE BYC PRZY PRZEJSCIACH ITD... SKAD WZIALES TE DANE ?
      • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 10:30
        rapid130 napisał:

> Obejrzałem sobie miejsce, w którym kierowcy byli najbardziej krwiożerczy.
        > Obszar zabudowany Solnica (średnia prędkość dzień-noc 68-74 km/h).
        > Ciekawe czemu aż 70 % kierowców przekraczam tam limit o 11-30 km/h?

Kawałek dalej/bliżej masz Jazową. Ciekawe czemu tutaj ponad 90% kierowców nie jedzie szybciej niż (licznikowe) 60 km/h.
        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 10:31
          Pardon, i link:

mapy.google.pl/maps?q=jazowa&hl=en&ie=UTF8&ll=54.174544,19.242583&spn=0.000006,0.00456&sll=54.188507,19.201269&sspn=0.026517,0.072956&t=h&hnear=Jazowa,+Nowy+Dw%C3%B3r+Gda%C5%84ski+County,+Pomeranian+Voivodeship&z=18&layer=c&cbll=54.174544,19.242583&panoid=x5rwGjWhw_v0BAG7b1pXwQ&cbp=12,122.85,,0,29.16
        • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 11:15
          > Kawałek dalej/bliżej masz Jazową. Ciekawe czemu tutaj ponad 90% kierowców nie j
          > edzie szybciej niż (licznikowe) 60 km/h.

Ciekym Twojego zdania?
          • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:33
            edek40 napisał:

> > Kawałek dalej/bliżej masz Jazową. Ciekawe czemu tutaj ponad 90% kierowców
            > nie j
            > > edzie szybciej niż (licznikowe) 60 km/h.
            >
            > Ciekym Twojego zdania?

Jest tam słynny radar niepuszkowy.
            • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:37
              > Jest tam słynny radar niepuszkowy.

Rozumiem.
              • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:39
                edek40 napisał:

> > Jest tam słynny radar niepuszkowy.
                >
                > Rozumiem.

Ja zaś rozumiem, że tamten teren uważasz za mniej zabudowany niż Solnicę?
                • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:44
                  > Ja zaś rozumiem, że tamten teren uważasz za mniej zabudowany niż Solnicę?

A czy to napisalem?
                  • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:01
                    edek40 napisał:

> > Ja zaś rozumiem, że tamten teren uważasz za mniej zabudowany niż Solnicę?
                    >
                    >
                    > A czy to napisalem?

To raczej ja opłotkami pytam dlaczego Solnica nie spełnia wymogów rozporządzenia co do ustanowienia tam obszaru zabudowanego.
                    • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:08
                      > To raczej ja opłotkami pytam dlaczego Solnica nie spełnia wymogów rozporządzeni
                      > a co do ustanowienia tam obszaru zabudowanego.

Znasz to rozporzadzenie?
                      • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:44
                        edek40 napisał:

> > To raczej ja opłotkami pytam dlaczego Solnica nie spełnia wymogów rozporz
                        > ądzeni
                        > > a co do ustanowienia tam obszaru zabudowanego.
                        >
                        > Znasz to rozporzadzenie?

Tak, znamy się już od jakiegoś czasu.
      • klemens1 Kawałek dalej .... 03.02.14, 17:37
        Tutaj jest już niezabudowany.

Ciekawe czy kierowcy osiągają tu dopuszczalne 90?
    • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 10:11
      Nie wróżę temu wątkowi popularności, bo stoi w sprzeczności z doktryną forum.

Też słuchałem TOK FM w sobotę rano.

Ale zasadnicze pytanie brzmi - na czym polega tu manipulacja? Możesz to przybliżyć?
      • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 10:24
        > Nie wróżę temu wątkowi popularności, bo stoi w sprzeczności z doktryną forum.

Doktryna, ktora udokumentowal wyzej rapid?
        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 10:35
          Tak. Rapid udokumentował twierdzenia raportu. Wszystko się zgadza. Znaczy raport jest prawdziwy.

Podobnie jak i podane w nim wyniki badań, tj. ponad 50% kierowców przekraczających prędkość na drogach A i S. Chociaż niektórzy forumowicze do tej pory donosili, że to niemożliwe.
          • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 11:07
            > Tak. Rapid udokumentował twierdzenia raportu. Wszystko się zgadza. Znaczy rapor
            > t jest prawdziwy.

Raport NIK rowniez.

Da rade zestawic wyniki tych raportow.
            • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:38
              edek40 napisał:

> > Tak. Rapid udokumentował twierdzenia raportu. Wszystko się zgadza. Znaczy
              > rapor
              > > t jest prawdziwy.
              >
              > Raport NIK rowniez.
              >
              > Da rade zestawic wyniki tych raportow.

Jeśli mnie pamięć nie myli to ów słynny raport NIK traktował m.in. o ograniczeniach innych niż ustawowe. W tym momencie powoływanie się nań jest bezzasadne i niedorzeczne.
              • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:46
                > Jeśli mnie pamięć nie myli to ów słynny raport NIK traktował m.in. o ograniczen
                > iach innych niż ustawowe.

O ile sie nie myle raport ten traktowal o "metodach" zarzadzania naszymi drogami. Z pominieciem wizji lokalnych, badan nad BRD czy nawet bez aktualnych map organizacji ruchu. Ide o zaklad, ze te uchybienia sa drobne, a powstaly z powodow mizerii finansowej i "syndromu taczki", gdy to robotnicy tak zapier...lali, ze nie zdazali ich ladowac...
                • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:00
                  edek40 napisał:

> > Jeśli mnie pamięć nie myli to ów słynny raport NIK traktował m.in. o ogra
                  > niczen
                  > > iach innych niż ustawowe.
                  >
                  > O ile sie nie myle raport ten traktowal o "metodach" zarzadzania naszymi drogam
                  > i. Z pominieciem wizji lokalnych, badan nad BRD czy nawet bez aktualnych map or
                  > ganizacji ruchu. Ide o zaklad, ze te uchybienia sa drobne, a powstaly z powodow
                  > mizerii finansowej i "syndromu taczki", gdy to robotnicy tak zapier...lali, ze
                  > nie zdazali ich ladowac...

Czyli dobrze piszę; raport NIK traktuje o czymś zupełnie innym i tym samym powoływanie się na jego wyniki jest niedorzeczne.
                  • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:09
                    > Czyli dobrze piszę; raport NIK traktuje o czymś zupełnie innym i tym samym powo
                    > ływanie się na jego wyniki jest niedorzeczne.

Oczywiscie. To jak z pacjentem, ktory ma krwoto z tetnicy udowej, a umiera na niedotlenie mozgu.
                    • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:41
                      edek40 napisał:

> > Czyli dobrze piszę; raport NIK traktuje o czymś zupełnie innym i tym samy
                      > m powo
                      > > ływanie się na jego wyniki jest niedorzeczne.
                      >
                      > Oczywiscie. To jak z pacjentem, ktory ma krwoto z tetnicy udowej, a umiera na n
                      > iedotlenie mozgu.

Bo widocznie lekarz edek zaaplikował raport NIK na dolegliwości w jego ulotce nienapisane.
                      • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:44
                        > Bo widocznie lekarz edek

Lekarz edek analizuje w nieco rozleglejszych horyzontach.
                        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:46
                          edek40 napisał:

> > Bo widocznie lekarz edek
                          >
                          > Lekarz edek analizuje w nieco rozleglejszych horyzontach.

Owszem. Na takiej zasadzie, że zastanawia się czemu lek nie zadziałał.
                          • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:48
                            > Owszem. Na takiej zasadzie, że zastanawia się czemu lek nie zadziałał.

Ale nadal leczy nos, zamiast zajac sie dziurawymi butami.
                            • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:49
                              edek40 napisał:

> > Owszem. Na takiej zasadzie, że zastanawia się czemu lek nie zadziałał.
                              >
                              > Ale nadal leczy nos, zamiast zajac sie dziurawymi butami.

Czyli zgadzam się, że użycie tego leku było bezcelowe.
                              • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:51
                                > Czyli zgadzam się, że użycie tego leku było bezcelowe.

Czyli zgadzam sie, ze agios nie umie leczyc.
                                • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:54
                                  edek40 napisał:

> > Czyli zgadzam się, że użycie tego leku było bezcelowe.
                                  >
                                  > Czyli zgadzam sie, ze agios nie umie leczyc.

Kwestią zasadniczą jest czy na wszystkim się zna i czy próbuje być doktorem.
                                  • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:55
                                    > Kwestią zasadniczą jest czy na wszystkim się zna i czy próbuje być doktorem.

Ja sie nie znam, ale jakies doswiadczenia mam. Pozwala to na pewne domniemania.
                                    • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:56
                                      edek40 napisał:

> > Kwestią zasadniczą jest czy na wszystkim się zna i czy próbuje być doktor
                                      > em.
                                      >
                                      > Ja sie nie znam, ale jakies doswiadczenia mam. Pozwala to na pewne domniemania.

A wydawało mi się, że zawsze wymagasz od interlokutora konkretów...
                                      • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 14:18
                                        > A wydawało mi się, że zawsze wymagasz od interlokutora konkretów...

Oczywiscie. Jakich oczekujesz?
                                        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 15:59
                                          Zaniechania domniemywań.

A wersji rzeczowej: odpowiedzi na pytanie dlaczego chcesz zestawiać wyniki raportów traktujących o dwu różnych sprawach, zbudowanych na zupełnie innej metodologii, założeniach i podstawach.
                                          • edek40 Re: Manipulacje BRD 04.02.14, 10:18
                                            > A wersji rzeczowej: odpowiedzi na pytanie dlaczego chcesz zestawiać wyniki rapo
                                            > rtów traktujących o dwu różnych sprawach, zbudowanych na zupełnie innej metodol
                                            > ogii, założeniach i podstawach.

Jak to innych podstawach. Z jednej strony mamy szkodnikow w biurach od znakow, a z drogiej zdemolowanych mentalnie (rowniez w wyniku ciezkiej pracy znakologow i strozow prawa od poprawiania na prostej) obywateli. Czyli i tu ludzie i tu ludzie. Masz podstawe. Jedni udaja, ze robia, drudzy udaja ze wykonuja. Cos sie nie klei?

Przeczytaj moja sygnaturka i postaraj sie nad nia naprawde gleboko zastanowic. Pasuja jak ula rowniez i u nas.
      • emes-nju Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 10:35
        agios_pneumatos napisał:

Zacytuję za Interią:

"Z raportu wysnuć można kilka wniosków. Pierwszy to taki, że - chociaż wciąż nagminnie przekraczamy limity prędkości - większość stara się to robić "w granicach rozsądku". Może to sugerować, że - nauczeni doświadczeniem - kierowcy wybiórczo stosują się do znaków i starają się jeździć z taką prędkością, przy której - przynajmniej teoretycznie - zdają się panować nad pojazdem".

Więcej znakologii stosowanej, mniej poszanowania prawa.
        • poohdell Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 11:29
          To takie założenie, ze ludzie są racjonalni i zawsze tak postępują. Tzn. zawsze są w stanie ocenić z jaka prędkoscią można bezpiecznie jeździć. Przy takim założeniu możemy dojść do wniosku, że żadne znaki i ograniczenia potrzebne nie są.
          • emes-nju Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:14
            poohdell napisał(a):

> To takie założenie, ze ludzie są racjonalni
            > i zawsze tak postępują.

Zawsze? Nie!

Ale w większości przypadków. I widać to jeżdżąc po krajach, w których drogi są organizowane w sposób jasny i przejrzysty oraz prawidłowy. A w Polsce... Hm... Np. wczoraj jechałem całkiem nową drogą ekspresową i byłem PIRATEM. Bo na moim wjeździe nie było znaku, że to ekspresówka. Powinienem więc jechać 100 km/h. A jechałem 120. Bo WIEM, że to ekspresówka. Bo na wyjeździe znaki końca ekspresówki są... Na innych wjazdach są też znaki wjazdu...

> Tzn. zawsze są w stanie ocenić z jaka prędkoscią
            > można bezpiecznie jeździć.

Niestety nie zawsze. I tu przydałby się SOLIDNY znakolog. Czyli nie polski...

> Przy takim założeniu możemy dojść do wniosku,
            > że żadne znaki i ograniczenia potrzebne nie są.

Sądzę, że bez ŻADNEGO wpływu na BRD w Polsce można pozdejmować co najmniej połowę ograniczeń. A te, które zostaną, solidne zweryfikować. A przede wszystkim dostosować do trakcji przeciętnego samochodu w przeciętnych warunkach, a nie nie do załadowanej ciężarówki na mokrym.
            • poohdell Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 15:45
              " Ale w większości przypadków." Nawet jak są racjonalni 99,999% przypadkow, to w pozostałych popelniaja błąd. Widzisz, to juz madrzejsi od nas psychologowie zbadali (polecam np. taka ksiazke Pułapki myślenia). Po pierwrsze - ludzie nie sa racjonalni, tylko w większości starają się nimi być, ale ponieważ zbyt dużo danych naraz, to upraszczają - zreszta nieświadomie. Przykład: wiedziałeś, że to ekspresówka mimo braku znaku. Inny gosc bedzie jechal ekspresówką 90km/h, bo bedzie myślał, że to zwykła droga - tylko dlatego, ze przeoczył znak, a nigdy wcześniej nie spotkal sie z tym, że ekspresówka może miec tylko 1 jezdnię.
              • emes-nju Re: Manipulacje BRD 04.02.14, 11:26
                poohdell napisał(a):

> ponieważ zbyt dużo danych naraz, to
                > upraszczają - zreszta nieświadomie.

Owszem. I dlatego należy zdjąć co najmniej połowę znaków. Głównie z grupy zakazów. Bo kierowcy świadomie lub nie, olewają ten zalew, w większości kompletnie zbędnych, informacji.
        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:41
          emes-nju napisał:

> agios_pneumatos napisał:
          >
          > > Nie wróżę temu wątkowi popularności, bo stoi w sprzeczności z doktryną fo
          > rum.
          >
          > Zacytuję za Interią:
          >
          > "Z raportu wysnuć można kilka wniosków. Pierwszy to taki, że - chociaż wciąż
          > nagminnie przekraczamy limity prędkości - większość stara się to robić "w gran
          > icach rozsądku". Może to sugerować, że - nauczeni doświadczeniem - kiero
          > wcy wybiórczo stosują się do znaków i starają się jeździć z taką prędkością, pr
          > zy której - przynajmniej teoretycznie - zdają się panować nad pojazdem".

>
          > Więcej znakologii stosowanej, mniej poszanowania prawa.

>

Mi z tego cytatu najbardziej podobały się zwroty 'teoretycznie' i 'zdają się'. Ma to potwierdzenie w corocznych raportach na temat wypadków.
          • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:47
            > Mi z tego cytatu najbardziej podobały się zwroty 'teoretycznie' i 'zdają się'.
            > Ma to potwierdzenie w corocznych raportach na temat wypadków.

Masz na mysli stale spadajaca liczbe ofiar?
            • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:57
              edek40 napisał:

> > Mi z tego cytatu najbardziej podobały się zwroty 'teoretycznie' i 'zdają
              > się'.
              > > Ma to potwierdzenie w corocznych raportach na temat wypadków.
              >
              > Masz na mysli stale spadajaca liczbe ofiar?

Mam na myśli niechlubne podium.
              • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:09
                > Mam na myśli niechlubne podium.

I ja tu robie za malkontenta.
                • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:40
                  edek40 napisał:

> > Mam na myśli niechlubne podium.
                  >
                  > I ja tu robie za malkontenta.

Acha, czyli im więcej ofiar tym lepiej i należy się cieszyć. Rozumiem.
                  • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:43
                    > Acha, czyli im więcej ofiar tym lepiej i należy się cieszyć. Rozumiem.

Nie rozumiesz.

Po mimo zerowego zainteresowania wladz BRD poza oczywiscie wplywami i proba wychowawywania kierowcow glownie za pomoca pomiarow predkosci, liczba ofiar systematycznie spada. Czesc za sprawa oddawania nowych drog, a czesc za sprawa dojrzewania kierowcow.

I mnie to cieszy.
                    • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:48
                      edek40 napisał:

> > Acha, czyli im więcej ofiar tym lepiej i należy się cieszyć. Rozumiem.
                      >
                      > Nie rozumiesz.
                      >
                      > Po mimo zerowego zainteresowania wladz BRD poza oczywiscie wplywami i proba wyc
                      > howawywania kierowcow glownie za pomoca pomiarow predkosci, liczba ofiar system
                      > atycznie spada. Czesc za sprawa oddawania nowych drog, a czesc za sprawa dojrze
                      > wania kierowcow.
                      >
                      > I mnie to cieszy.

Jedno mi się tu nie zgadza. Powstaje coraz więcej wysepek. A te przecież powodują ofiary. Przybywa też samochodów. Zatem prawdopodobieństwo wypadków rośnie. No i nie zmienia się oznakowanie. Zatem zabija taką samą liczbę ofiar co roku. A może nawet przeciwnie. Znaczy na gorsze się zmienia. I zabija więcej.

Coś w ten spadek ofiar nie chce mi się wierzyć.
                      • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:51
                        > Coś w ten spadek ofiar nie chce mi się wierzyć.

Policja klamie?
                        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:55
                          edek40 napisał:

> > Coś w ten spadek ofiar nie chce mi się wierzyć.
                          >
                          > Policja klamie?

W obliczu rewelacji pisanych na forum muszę stwierdzić, że tak.

Wszak jej dane przeczą temu co się tu pisze. I na pewno kłamią. Przecież to waaadza.
                          • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 14:19
                            > W obliczu rewelacji pisanych na forum muszę stwierdzić, że tak.

Napisz to wyraznie. Twierdzisz, ze policja klamie podajac spadajaca ilosc ofiar?

Jakies dowody?
                            • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 15:50
                              edek40 napisał:

> > W obliczu rewelacji pisanych na forum muszę stwierdzić, że tak.
                              >
                              > Napisz to wyraznie. Twierdzisz, ze policja klamie podajac spadajaca ilosc ofiar
                              > ?
                              >
                              > Jakies dowody?

I ty coś piszesz o horyzontach i rozpoznaniu sytuacji.

Drwię sobie z tez panujących na tym forum. O śmiercionośnych wysepkach, o tym, że działania waaaadzy nic nie przynoszą, spadek ofiar jest wyłącznie zasługą NKE.

I idąc tokiem logicznym, skoro pojawia się więcej wysepek niosących śmierć, złe znaki ciągle zbierają żniwo, samochodów jest więcej, to spadek ofiar jest herezją.

Bo jeśli mam wybierać pomiędzy informacjami i danymi przytaczanymi przez waaadzę i tymi prezentowanymi na forum to oczywiście wybieram te drugie. Wszak waaaadza jest zła, a zatem i kłamie, zaś forum zawsze pisze prawdę i rzeczowo prezentuje dane to nie mam powodu by wierzyć w tę pierwszą i traktować z przymrużeniem okaz tego drugiego.

Taki dżołk.
                              • edek40 Re: Manipulacje BRD 04.02.14, 10:19
                                > Drwię sobie z tez panujących na tym forum. O śmiercionośnych wysepkach, o tym,
                                > że działania waaaadzy nic nie przynoszą, spadek ofiar jest wyłącznie zasługą NK
                                > E.

Glownie. Dzialania wladz sprowadzaja sie to budowy autostrad, szykan i fotoradarow. Moze potrafisz wymienic jakies inne dzialania. Ale takie naprawde spektakularne.

> I idąc tokiem logicznym, skoro pojawia się więcej wysepek niosących śmierć, złe
                                > znaki ciągle zbierają żniwo, samochodów jest więcej, to spadek ofiar jest here
                                > zją.

Jest faktem.
                                • jureek Re: Manipulacje BRD 04.02.14, 10:47
                                  edek40 napisał:

> Glownie. Dzialania wladz sprowadzaja sie to budowy autostrad, szykan i fotorada
                                  > row. Moze potrafisz wymienic jakies inne dzialania. Ale takie naprawde spektaku
                                  > larne.

A dlaczego spektakularne? Ja tam wolę działania mniej spektakularne, ale za to skuteczne. A do takich działań należy na przykład budowanie coraz to nowych obwodnic. Gdzie bym nie pojechał w Polskę, gdzie dawno nie byłem, wszędzie tam jestem zaskakiwany tym, że omijam coraz więcej nie tylko miasteczek, ale także wiosek. Inne takie działanie to wyraźna poprawa oznakowania poziomego. To pewnie sprawa technologii, że wszystkie te linie są dużo trwalsze niż jeszcze kilkanaście lat temu. To są właśnie działania niespektakularne, bez wielkiego medialnego szumu, za to skutecznie poprawiające bezpieczeństwo i komfort jazdy. Aha, fotoradary i wysepki też zaliczam do tej kategorii, nie są to dla mnie żadne szykany, jak Ty je nazywasz.
                                  Jura
                                  • edek40 Re: Manipulacje BRD 04.02.14, 10:48
                                    > skuteczne. A do takich działań należy na przykład budowanie coraz to nowych obw
                                    > odnic.

Piszac autostrad mialem na mysli drogi.
      • bimota Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 10:57
        TAKIE RZECZY TRZEBA TLUMACZYC ?

RAPORT MOZE PRAWDZIWY, JEGO CELEM BYLO USTALENIE MIEJSC, W KTORYCH NAJBARDZIEJ OPLACA SIE USTAWIC RADAR... A CELEM AUDYCJI - ZMAGLOWANIE OPINII SPOLECZNEJ.

1. WYDAJE SIE SFALSZOWANY, BO NIE ZGADZA SIE Z WLASNYMI OBSERWACJAMI ORAZ Z BADANIAMI INNYCH SERWISOW, GDZIE "PREDKOSC SREDNIA" W MIASTACH SZACUJE SIE NA POZIOMIE 30 PRZY RAPORTOWYCH 60.

2. TO PONIEKAD WYJASNIA... SAMI PRZYZNAJA, ZE BADALI TRASY TRANZYTOWE, BEZ SKRZYZOWAN, PRZEJSC... CZYLI PO LUDZKU - MIEJSCA GDZIE NIE WYSTEPUJA ZAGROZENIA, "ZABUDOWANE SRACZEM"..

3. PITOLENIE JAKIE TO NIEBEZPIECZNE TE PRZEKROCZENIA, JAK TO ZA GRANICA NIE PRZEKRACZAJA...

4. ZDZIWIENIE, ZE NA POWIATOWYCH WASKICH WYRAZNIE MNIEJ PRZEKRACZA NIZ NA KRAJOWYCH SZEROKICH, JACY TO ZLI CI KIEROWCY "KRAJOWI"... JA SOBIE MYSLE, ZE POPROSTU DOSTOSOWUJA DO WARUNKOW I ZASTANAWIAM NA ILE SLUSZNE TE OGRANICZENIA...

NA POCZATEK WYSTARCZY...

A CIEKAWE DLACZEGO NIE MA W PODCASTACH AUDYCJI, W KTOREJ (O DZIWO) DZIALACZKA ROWEROWA STWIERDZILA, ZE NAJBEZPIECZNIEJ I NAJBARDZIEJ KOMFORTOWO NA ROWERZE CZUJE SIE WE WLOSZECH, GDZIE NAGMINNIE LUDZIE OLEWAJA PRZEPISY...
        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:49
          bimota napisał:

> TAKIE RZECZY TRZEBA TLUMACZYC ?

Owszem. Bo teza jest śmiała. Nawet jak na to forum cudów.

>
          > RAPORT MOZE PRAWDZIWY, JEGO CELEM BYLO USTALENIE MIEJSC, W KTORYCH NAJBARDZIEJ
          > OPLACA SIE USTAWIC RADAR...

Tak mówisz? To najbardziej opłaci się ustawić radar na ekspresówce, autostradzie czy tam gdzie nie ma innych niż ustawowe ograniczeń prędkości?

A CELEM AUDYCJI - ZMAGLOWANIE OPINII SPOLECZNEJ.
          >

Podawanie faktów to maglowanie?

> 1. WYDAJE SIE SFALSZOWANY, BO NIE ZGADZA SIE Z WLASNYMI OBSERWACJAMI ORAZ Z BAD
          > ANIAMI INNYCH SERWISOW, GDZIE "PREDKOSC SREDNIA" W MIASTACH SZACUJE SIE NA POZI
          > OMIE 30 PRZY RAPORTOWYCH 60.
          >

To pewnie dlatego, że ten raport i inne, na które się powołujesz, traktują o innych rzeczach.

Co do obserwacji - mają one to do siebie, że są nieprecyzyjne. W raporcie masz liczby. Dobry jesteś jeśli dyskutujesz z liczbami.

> 2. TO PONIEKAD WYJASNIA... SAMI PRZYZNAJA, ZE BADALI TRASY TRANZYTOWE, BEZ SKRZ
          > YZOWAN, PRZEJSC... CZYLI PO LUDZKU - MIEJSCA GDZIE NIE WYSTEPUJA ZAGROZENIA, "Z
          > ABUDOWANE SRACZEM"..
          >

Korytarze drogowe przez miejscowości w ciągu DK też są bez przejść i skrzyżowań?

> 3. PITOLENIE JAKIE TO NIEBEZPIECZNE TE PRZEKROCZENIA, JAK TO ZA GRANICA NIE PRZ
          > EKRACZAJA...
          >

Bo jest przecież odwrotnie.

> 4. ZDZIWIENIE, ZE NA POWIATOWYCH WASKICH WYRAZNIE MNIEJ PRZEKRACZA NIZ NA KRAJO
          > WYCH SZEROKICH, JACY TO ZLI CI KIEROWCY "KRAJOWI"... JA SOBIE MYSLE, ZE POPROST
          > U DOSTOSOWUJA DO WARUNKOW I ZASTANAWIAM NA ILE SLUSZNE TE OGRANICZENIA...
          >
          > NA POCZATEK WYSTARCZY...
          >

Czyli mówisz, że ograniczenia są niesłuszne.

> A CIEKAWE DLACZEGO NIE MA W PODCASTACH AUDYCJI, W KTOREJ (O DZIWO) DZIALACZKA R
          > OWEROWA STWIERDZILA, ZE NAJBEZPIECZNIEJ I NAJBARDZIEJ KOMFORTOWO NA ROWERZE CZU
          > JE SIE WE WLOSZECH, GDZIE NAGMINNIE LUDZIE OLEWAJA PRZEPISY...

Ja na skuterze czy motorze najbezpieczniej czuję się w Grecji. Najmniej w Polsce. Bo to nie jest kwestia przestrzegania przepisów, a kultury jazdy i umiejętności.
          • bimota Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:05
            > Tak mówisz? To najbardziej opłaci się ustawić radar na ekspresówce, autostradzi
            > e czy tam gdzie nie ma innych niż ustawowe ograniczeń prędkości?

NA AUTOSTRADZIE WLASCICIEL NIE POZWOLI. NA EKSPRESOWKACH NIECH SOBIE STAWIAJA, POWODZENIA... POZOSTAJA "SRACZE SOLTYSA"... NIE ROZUMIESZ, CZY UDAJESZ... ?

> Podawanie faktów to maglowanie?

NIE BEDE 10 RAZY POWTARZAL...

> To pewnie dlatego, że ten raport i inne, na które się powołujesz, traktują o in
            > nych rzeczach.

WLASNIE... RACZEJ INNYCH MIEJSCACH, CHOC TAK SAMO NAZWANYCH...

> Co do obserwacji - mają one to do siebie, że są nieprecyzyjne.

PYTANIE CZY AZ TAK...

> Korytarze drogowe przez miejscowości w ciągu DK też są bez przejść i skrzyżowań
            > ?

TAK NAPISANO W RAPORCIE I POTWIERDZIL TO (CHOC NIE DO KONCA) PRZYKLAD RAPIDA.

> Bo jest przecież odwrotnie.

NAPEWNO NIE TAK JAK PITOLA, A PRZEDE WSZYSTKIM INNE WARUNKI.

> Czyli mówisz, że ograniczenia są niesłuszne.

NIE TYLKO JA. ROWNIERZ STATYSTYKI, KTORYCH PRZED CHILA BRONILES, USTAWODAWCY ZACHODNI...

> Ja na skuterze czy motorze najbezpieczniej czuję się w Grecji. Najmniej w Polsc
            > e. Bo to nie jest kwestia przestrzegania przepisów, a kultury jazdy i umiejętno
            > ści.

HA...
      • rapid130 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:18
        > Kawałek dalej/bliżej masz Jazową. Ciekawe czemu tutaj ponad 90% kierowców nie jedzie szybciej niż (licznikowe) 60 km/h.

Muszę przyznać, że głębsze oględziny raportu potwierdziły moje subiektywne wrażenie, że poziom zdyscyplinowania polskich kierowców wyraźnie wzrósł w ostatnich 10 latach.

Wyraźnie widać też niedostrzeganą/ignorowaną przez autorów raportu zależność, że im bardziej wydumane ograniczenie prędkości (vide Solnica) tym kierowcy częściej i mocniej "głosują przeciw" pedałem przyspieszenia. I to też wyjaśnia wyraźnie mniejszą częstotliwość i niższy poziom przekroczeń prędkości w Jazowej - tamtejszy obszar zabudowany spełnia wymogi rozporządzenia.

Ba, autorzy raportu martwią się, że nie ma już dalszego progresu w spadku prędkości rzeczywistej.
        I go już nie będzie!
        Chyba, że w końcu wprowadzaną nam system śledzenia prędkości w każdym aucie.
        Niestety, taki zamordyzm będzie mieć marny wpływ na jakość prowadzenia samochodów.
        Twórcy safespeed.org.uk już widzą skutki płytkiej i naiwnej filozofii, że "najważniejsze dla BRD jest ścisłe przestrzeganie ograniczeń prędkości". Brytyjczycy jeżdżą "skrupulatniej prędkościowo", ale coraz bardziej du****to. Pozytywna tendencja spadku liczby kolizji i ofiar została zahamowana.

Safespeed przekonuje, że kluczem jest świadome prowadzenie samochodu - ruchomego elementu stada drogowego - zarządzanie ryzykiem na drodze i umiejętność antycypowania zagrożeń. Będąc wielkim admiratorem tej szkoły myślenia za kółkiem, twierdzę, że nasi eksperci, z discopolową pieśnią na ustach "Nadmierna prędkość wujkiem-samo-zło" prezentują dramatycznie uproszczone podejście. Ba, demonizują niektóre czynniki, a innych (np. narastająca plaga dekoncentracji) w ogóle nie widzą, a tego przyzwoity naukowiec nie powinien się dopuszczać.

Wciąż czekam na efekty "wielkiej weryfikacji zasadności oznakowania".
        Mija prawie rok od jej zaanonsowania.
        Efektów w naturze nie widzę.
        Te buble, które można obejrzeć na mojej playliście (link na dole) stoją jak stały.
        Myślę, że popełniono przy tej akcji kluczowy błąd metodologiczny - np. rejon dróg wojewódzkich w Szamotułach nie powinien szukać błędów na swoich drogach.
        Tak jak nauczyciel nie ocenia swojej pracy na lekcji.
        Robi to inny pedagog, siedzący gdzieś przy tylnej ławce.

Tym niemniej wysnuwanie kategorycznych wniosków na temat poziomu bezpieczeństwa ruchu w całej Polsce na podstawie tego raporciku - z mocno ograniczonym zakresem badań - jest manipulacją.

Zaskoczyło mnie jeszcze jedno.
        Znajomy od nastu lat mieszka w Zurychu. Intensywnie jeździ tamże plus parę razy do roku przyjeżdża do Polski. Ostatnio był na święta i zapytałem go o porównanie kultury komunikacyjnej Szwajcaria-Polska.
        - Wypadamy OK. Bardzo się uspokoiło w ostatnich latach - stwierdził.
        Mając na myśli Polskę.
        • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:30
          > Wyraźnie widać też niedostrzeganą/ignorowaną przez autorów raportu zależność, ż
          > e im bardziej wydumane ograniczenie prędkości (vide Solnica) tym kierowcy częśc
          > iej i mocniej "głosują przeciw" pedałem przyspieszenia. I to też wyjaśnia wyraź
          > nie mniejszą częstotliwość i niższy poziom przekroczeń prędkości w Jazowej - ta
          > mtejszy obszar zabudowany spełnia wymogi rozporządzenia.

I to jest, co umyka agiosowi, doktryna czesci tego forum.

I jest to, co umyka agoisowi, wylaczna wina waaadzy.

Tak jak wina waaaaadzy jest to, ze "znakomicie" dzialajacy system reagowania na zagrozenia zadzialal tak, ze Tusk o zasypaniu kawalka Polski dowiedzial sie z TVN24, a nie przez kolejne szczeble wladzy.
          • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:56
            edek40 napisał:

> > Wyraźnie widać też niedostrzeganą/ignorowaną przez autorów raportu zależn
            > ość, ż
            > > e im bardziej wydumane ograniczenie prędkości (vide Solnica) tym kierowcy
            > częśc
            > > iej i mocniej "głosują przeciw" pedałem przyspieszenia. I to też wyjaśnia
            > wyraź
            > > nie mniejszą częstotliwość i niższy poziom przekroczeń prędkości w Jazowe
            > j - ta
            > > mtejszy obszar zabudowany spełnia wymogi rozporządzenia.
            >
            > I to jest, co umyka agiosowi, doktryna czesci tego forum.
            >
            > I jest to, co umyka agoisowi, wylaczna wina waaadzy.
            >
            > Tak jak wina waaaaadzy jest to, ze "znakomicie" dzialajacy system reagowania na
            > zagrozenia zadzialal tak, ze Tusk o zasypaniu kawalka Polski dowiedzial sie z
            > TVN24, a nie przez kolejne szczeble wladzy.

Empirii nie masz, stąd bzdury Waść piszesz. Przez jazową jeżdżę parę razy w miesiącu. Za każdym razem na tamtym odcinku, gdzie teren zabudowany jest ekranami i szybciej wymogi rozporządzenia spełnia Solnica ze swoimi wjazdami na posesję i zabudowaniami połączonymi z drogą, mam na ogonie szybkiego, ale bezpiecznego. Nie wiedzieć jednak czemu nie wyprzedza mnie.

Natomiast przejazd przez Solnicę musi być jak najszybszy po to, aby za chwilę zwolnić do 60 km/h, bo jest tam dalej ograniczenie do 70 km/h.
            • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:11
              > Empirii nie masz, stąd bzdury Waść piszesz. Przez jazową jeżdżę parę razy w mie
              > siącu. Za każdym razem na tamtym odcinku, gdzie teren zabudowany jest ekranami
              > i szybciej wymogi rozporządzenia spełnia Solnica ze swoimi wjazdami na posesję
              > i zabudowaniami połączonymi z drogą,

Jak Polska dluga i szeroka, bez udzialu wladz, a tylko dzieki zlosliwosci obywateli, mamy wyjazdy z posesji. Czasem dlugie, ale sa. Wracamy wiec do tego, ze nalezy obszar zabudowany ustanowic na granicach panstwa.
              • jureek Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:30
                edek40 napisał:

> Jak Polska dluga i szeroka, bez udzialu wladz, a tylko dzieki zlosliwosci obywa
                > teli, mamy wyjazdy z posesji. Czasem dlugie, ale sa. Wracamy wiec do tego, ze n
                > alezy obszar zabudowany ustanowic na granicach panstwa.

Pierniczysz. Polecam po raz kolejny wirtualną przejażdżkę drogą Opole - Olesno, a zobaczysz, że wcale nie wszędzie są wyjazdy z posesji.
                Jura
                • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:33
                  > Pierniczysz.

1. Przerysowuja

2. Sa rejony, gdzie wlasnie tak jest. I to nie malo.
              • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:39
                Żebym dobrze zrozumiał: tam gdzie są wyjazdy z posesji i istnieje zabudowa powiązana z drogą nie powinno być obszaru zabudowanego, tak?
                • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:45
                  > Żebym dobrze zrozumiał: tam gdzie są wyjazdy z posesji i istnieje zabudowa powi
                  > ązana z drogą nie powinno być obszaru zabudowanego, tak?

Nie zrozumiesz. Albo zrozumiesz, a do celow wlasnych wykorzystasz czesc wypowiedzi.
          • bimota Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:09
            U MNIE WLASNIE WYSZLO SLONCE... DZWONIC DO TUSKA ? PISAC DO GAZET... ?
        • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:53
          Odniosę się do ostatniego akapitu. Poprawiło się owszem. Ale zauważmy z jakiego pułapu. Co więcej, nie zauważyłeś, że odpowiedź Twojego znajomego była wykrętna i dyplomatyczna. Nie odpowiedział wprost na pytanie o porównanie.

Dla mnie będzie na drogach dobrze jeśli jeden szybki - ale - bezpieczny będzie przeze mnie spotykany raz na 200km, jak w innych krajach. Obecnie nie mam dnia, przy podróży pow 10km, żebym nie spotkał co najmniej dwóch narwanych. Nigdzie indziej na świecie nie widzę tylu miszczów.
          • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:56
            > Odniosę się do ostatniego akapitu. Poprawiło się owszem. Ale zauważmy z jakiego
            > pułapu. Co więcej, nie zauważyłeś, że odpowiedź Twojego znajomego była wykrętn
            > a i dyplomatyczna. Nie odpowiedział wprost na pytanie o porównanie.

Nie pasi do Twojego dogmatu?

> Dla mnie będzie na drogach dobrze jeśli jeden szybki - ale - bezpieczny będzie
            > przeze mnie spotykany raz na 200km, jak w innych krajach.

Nie jedz zatem do Niemiec. Tam sporo ich.
            • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 12:59
              edek40 napisał:

> > Odniosę się do ostatniego akapitu. Poprawiło się owszem. Ale zauważmy z j
              > akiego
              > > pułapu. Co więcej, nie zauważyłeś, że odpowiedź Twojego znajomego była wy
              > krętn
              > > a i dyplomatyczna. Nie odpowiedział wprost na pytanie o porównanie.
              >
              > Nie pasi do Twojego dogmatu?

Że się poprawia? Czy że nadal jest nędznie w porównaniu z innymi krajami?

>
              > > Dla mnie będzie na drogach dobrze jeśli jeden szybki - ale - bezpieczny b
              > ędzie
              > > przeze mnie spotykany raz na 200km, jak w innych krajach.
              >
              > Nie jedz zatem do Niemiec. Tam sporo ich.

Częściej niż w Polsce?
              • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:13
                > Że się poprawia? Czy że nadal jest nędznie w porównaniu z innymi krajami?

Poczytaj moze jeszcze jakies dane charakteryzujace nasz kraj i wyciagnij podobne wnioski. Wezmy na przyklad poziom ubostwa. No jak nic wina obywateli. Bo w takiej Szwajcarii... Albo niedozywione dzieci. No nie chce sie rodzicom obiadu ugotowac. A w takiej Szwajcarii...

Ale na bank to wina obywateli, nie wladz...
                • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:36
                  edek40 napisał:

> > Że się poprawia? Czy że nadal jest nędznie w porównaniu z innymi krajami?
                  >
                  > Poczytaj moze jeszcze jakies dane charakteryzujace nasz kraj i wyciagnij podobn
                  > e wnioski. Wezmy na przyklad poziom ubostwa. No jak nic wina obywateli. Bo w ta
                  > kiej Szwajcarii... Albo niedozywione dzieci. No nie chce sie rodzicom obiadu ug
                  > otowac. A w takiej Szwajcarii...
                  >
                  > Ale na bank to wina obywateli, nie wladz...

Gdybyś interesował się historią, albo przynajmniej uważał na lekcjach w szkole, to przyznałbyś tej tezie rację.
                  • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:46
                    Gdybyś interesował się historią, albo przynajmniej uważał na lekcjach w szkole,
                    > to przyznałbyś tej tezie rację.

Znaczy sie narod mamy leniwy.

Tylko co z tymi, ktorzy wyjechali i przestali byc leniwi? Jak wyjasnic ten fenomen?
                    • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:53
                      edek40 napisał:

> Gdybyś interesował się historią, albo przynajmniej uważał na lekcjach w szkole
                      > ,
                      > > to przyznałbyś tej tezie rację.
                      >
                      > Znaczy sie narod mamy leniwy.
                      >

Ale tylko w 85%. Pozostałe 15% (czyli ludność Mazowsza) to wzór cnót wszelakich, czego dowody co i rusz przytaczane są na forum, najczęściej w zakresie kompetencji drogowców.

> Tylko co z tymi, ktorzy wyjechali i przestali byc leniwi? Jak wyjasnic ten fen
                      > omen?

Na pewno musimy to powiązać z waaadzą.
        • emes-nju Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:47
          rapid130 napisał:

> Safespeed przekonuje, że kluczem jest świadome
          > prowadzenie samochodu

Na szczęście polska szkoła BRD ma odmienne zdanie - kierowca ma być absolutnie pozbawionym rozumu automatem.

> demonizują niektóre czynniki, a innych (np. narastająca plaga
          > dekoncentracji) w ogóle nie widzą

A wystarczyłoby przejechać się jakąkolwiek trasa szybkiego ruchu po tym, jak w Fakcie napisali, że zima zaskoczyła drogowców i jest ekstremalnie ślisko. Część kierowców jedzie mniej więcej (zgodnie z raportem raczej mniej, niż więcej i jest to zgodne z moimi obserwacjami) zgodnie z przepisami, a część... Np. 60-tka lewym pasem. Bo kazali powoli.

A najbardziej podoba mi sie bezmyślna "kultura". Jadę ok. 120 km/h lewym pasem i dojeżdżam do jadącej prawym pasem furgonetki. Nagle kierowca furgonetki daje lewy kierunek i wskakuje pode mnie. Bo ze stacji benzynowej wyjeżdża TIR. Kłopot w tym, że furgonetka jechała niecałe 50 km/h (bo jej kierowca w Fakcie przeczytał j.w.).

> Wciąż czekam na efekty "wielkiej weryfikacji zasadności oznakowania".

A ja już nie. Wróciło nowe...

> Tym niemniej wysnuwanie kategorycznych wniosków
          > na temat poziomu bezpieczeństwa ruchu w całej Polsce
          > na podstawie tego raporciku - z mocno ograniczonym
          > zakresem badań - jest manipulacją.

Ale jedynie zgodną. Bo przecież zgodnie z zafałszowanymi statystykami tylko prędkość zabija :/

> - Wypadamy OK. Bardzo się uspokoiło w ostatnich
          > latach - stwierdził.
          > Mając na myśli Polskę.

To samo słyszę od znajomych Włochów.
          • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:59
            emes-nju napisał:

> rapid130 napisał:
            >
            > > Safespeed przekonuje, że kluczem jest świadome
            > > prowadzenie samochodu
            >
            > Na szczęście polska szkoła BRD ma odmienne zdanie - kierowca ma być absolutnie
            > pozbawionym rozumu automatem.

Na szczęście mamy społeczeństwo obywatelskie, które wychodzi z założenia, że przepisy są
            niepotrzebne i sytuację należy oceniać na bieżąco i samemu.

> > - Wypadamy OK. Bardzo się uspokoiło w ostatnich
            > > latach - stwierdził.
            > > Mając na myśli Polskę.
            >
            > To samo słyszę od znajomych Włochów.
            >

Bo dno ma to do siebie...
            • emes-nju Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 14:56
              agios_pneumatos napisał:

> emes-nju napisał:

> > To samo słyszę od znajomych Włochów.
              >
              > Bo dno ma to do siebie...

Zdecyduj się. To ile tych NKE jest w Europie?

Jeszcze trochę i okaże się, że wszyscy, z wyjątkiem agiosa oczywiście, to NKE :P
              • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 15:43
                emes-nju napisał:

> agios_pneumatos napisał:
                >
                > > emes-nju napisał:
                >
                > > > To samo słyszę od znajomych Włochów.
                > >
                > > Bo dno ma to do siebie...
                >
                > Zdecyduj się. To ile tych NKE jest w Europie?
                >
                > Jeszcze trochę i okaże się, że wszyscy, z wyjątkiem agiosa oczywiście, t
                > o NKE :P
                >

Nie Włosi są dnem, a dnem są NKE właśnie. I dno ma to do siebie, że może być już tylko lepiej. Co zauważają Szwajcarzy i Włosi przytaczani w tym wątku. Przy czym centymetr ponad dnem (czyli jest lepiej) to nie to samo co wyżyny.
                • emes-nju Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 16:06
                  Rozumiem...

No tak...

Do końca świata będzie się nosiło metkę NKE. Albo Pirata. Albo Wariata Drogowego. Albo Mordercy Drogowego.

Słuszną linie masz ty i nasza partia. Nic tak nie motywuje do pracy nad sobą jak ciągłe obrażanie i obietnica wiecznego potępienia :P
                  • jureek Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 16:08
                    emes-nju napisał:

> Słuszną linie masz ty i nasza partia. Nic tak nie motywuje do pracy nad sobą
                    > jak ciągłe obrażanie i obietnica wiecznego potępienia :P

Aha. To dlatego używasz takich określeń jak święte krowy. Żeby tych w ten sposób nazwanych zmotywować do pracy nad sobą.
                    Jura
                    • emes-nju Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 16:15
                      jureek napisał:

> To dlatego używasz takich określeń jak święte krowy.

Jeżeli naprawdę używam (jakoś sobie ostatnimi czasy nie przypominam), to bardzo mi przykro. Widzę jednak subtelną różnicę pomiędzy forumową wypowiedzią dość anonimowego emesa, a publiczną np. pana ministra od zegarków...
                      • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 16:22
                        emes-nju napisał:

> jureek napisał:
                        >
                        > > To dlatego używasz takich określeń jak święte krowy.
                        >
                        > Jeżeli naprawdę używam (jakoś sobie ostatnimi czasy nie przypominam), to bardzo
                        > mi przykro. Widzę jednak subtelną różnicę pomiędzy forumową wypowiedzią dość a
                        > nonimowego emesa, a publiczną np. pana ministra od zegarków...
                        >

Tak swoją drogą... gdy tak was czytam... to gdybym był waaaadzą... to... no... o tej pracy nad sobą. LOL
                  • agios_pneumatos Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 16:20
                    emes-nju napisał:

> Rozumiem...
                    >
                    > No tak...
                    >
                    > Do końca świata będzie się nosiło metkę NKE. Albo Pirata. Albo Wariata Drogoweg
                    > o. Albo Mordercy Drogowego.
                    >
                    > Słuszną linie masz ty i nasza partia. Nic tak nie motywuje do pracy nad sobą
                    > jak ciągłe obrażanie i obietnica wiecznego potępienia :P

>

Eeeeee... ale o jakiej pracy nad sobą piszesz? Czy absolut da się jeszcze poprawić? :P
      • samspade Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:10
        A to forum ma doktrynę? Zresztą to nieistotne.
        Ciekawa rzecz. O odstępach
        Na podstawie przeprowadzonych badań oszacowano, że w 2013 roku wielu kierowców
        poruszało się w sposób niebezpieczny jadąc w odstępach zbyt małych (powodujących
        możliwość najechania na tył pojazdu poprzednika przy nagłym jego hamowaniu)
        w stosunku do poprzedzającego pojazdu
        na autostradach i drogach ekspresowych–17%,
        na drogach zamiejskich:
        krajowych–18%,
        wojewódzkich-6%
        powiatowych 3%,
        na drogach miejskich:
        ulice w miastach–25%,
        przejścia dróg krajowych przez miasta i wsie–16%.

Rzecz według PoRD pomijana.
        • edek40 Re: Manipulacje BRD 03.02.14, 13:14
          > Rzecz według PoRD pomijana.

Jak to pomijana. Tegie glowy wymyslily juz nawet przepisy!!! Obowiazuja na 678 m szosy. W tunelu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka