jureek 30.11.14, 09:57 Słucham właśnie audycji w czeskim radiu, gdzie chwalone są nasze autostrady i w ogóle rozwój sieci dróg w ostatnich latach. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nazimno Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 10:10 Poczekam az pochwala polskie piwa. To bedzie prawdziwy cud. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 11:07 > Słucham właśnie audycji w czeskim radiu, gdzie chwalone są nasze autostrady i w > ogóle rozwój sieci dróg w ostatnich latach. Zapraszam na Mazowsze, ktore jako jedno z najbardziej ludnych, wciaz czeka na adekwatna do ruchu i potrzeb infrastrukture. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 11:33 Warka juz tam jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 12:33 edek40 napisał: > Zapraszam na Mazowsze ... Tu masz namiary na stację radiową, w której słuchałem tej audycji: www.rozhlas.cz/radiozurnal/kontakt/ Możesz ich sam zaprosić. Chociaż z tego, co wiem, to nie ma takiej potrzeby, bo ich polski korespondent mieszka właśnie na Mazowszu. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 13:19 Przestań już narzekać i rozejrzyj się dookoła. Nawet na Mazowszu. Zobacz jak poprawiła się sytuacja. Nie tylko na krajówkach. Również na wojewódzkich, powiatowych i gminnych. I piszę to właśnie z Mazowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 10:26 > Przestań już narzekać i rozejrzyj się dookoła. Nawet na Mazowszu. Zobacz jak po > prawiła się sytuacja. Absolutnie tego nie neguje. Do absolutnego jednak szalu doprowadza mnie oznakowanie. Tu nie zmienia sie absolutnie nic. A nowe drogi oznakowywany sa jeszcze durniej niz stare. I mniej starannie, co moze wydawac sie niewiarygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 18:47 edek40 napisał: > Do absolutnego jednak szalu doprowadza mnie oznakowanie. Wiadomo że należysz do tych nerwowych. >Tu nie zmienia sie absolutnie nic. A co się ma zmieniać skoro jako przykłady złego oznakowania podawane jest że gdzieś jest OZ zamiast ograniczenia prędkości. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 19:25 > Wiadomo że należysz do tych nerwowych. Glownie werbalnie. Na drodze staram sie zachowac spokoj. > A co się ma zmieniać skoro jako przykłady złego oznakowania podawane jest że gd > zieś jest OZ zamiast ograniczenia prędkości. Na przyklad bardzo niebezpieczne na szosie ekspresowej proby oznakowania poludniowej obwodnicy. Poki co, od dwoch lat, bezskuteczne. Ludzie wciaz nie wiedza gdzie zjezdzac. Znaczy sie glownie ci, ktorzy znaja miasto.... Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 19:40 Inny przyklad "kompetencji" oznakowania. www.dziennikzachodni.pl/artykul/3592147,kolejny-wypadek-na-autostradzie-a4-winni-sa-kierowcy-czy-zle-oznakowanie-ruchu,id,t.html?cookie=1 Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 19:53 To doskonale pokazuje że na naszych drogach jest całkiem nieźle. A to OZ gdzie powinno być 50 zamiast OZ a teraz fakt że drogowskaz jest na Ochotę a nie na włochy. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 03.12.14, 19:40 > To doskonale pokazuje że na naszych drogach jest całkiem nieźle. A to OZ gdzie > powinno być 50 zamiast OZ a teraz fakt że drogowskaz jest na Ochotę a nie na wł > ochy. Niech Ci bedzie. Przypominam jednak, ze to moje miasto. A pisalem wyraznie, ze problemy dotycza glownie znajacych miasto. Dla Ciebie probemu nie ma, bo zapewne korzystasz z navi. Ja w moim miejscie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 03.12.14, 22:29 A ile razy sie zgubiles i w gdzie chciales jechac ze Cie wyprowadzil w pole drogiwskaz. Ciekawe ile w tym prawdy. Czy moze jak z ogolnym marudzeniem na temat luku w Konotopie? I kiedy jezdzikem po obwodnicy nie uzywalem navi. Ale teraz chyba zaczne. A moze nie przeciez to nie moje miasto wiec sienie zgubie. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 09:39 > A ile razy sie zgubiles i w gdzie chciales jechac ze Cie wyprowadzil w pole dro > giwskaz. Kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 09:56 Całe szczęście że to nie moje miasto. Wtedy też bym się gubił. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 10:03 > Całe szczęście że to nie moje miasto. Wtedy też bym się gubił. Byc moze. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 12:16 Żeby ten rozwój dokonywał się jeszcze na normalne pieniądze, a nie pod interesy kacyków, to byłoby dobrze. Ale fakt - dróg jest więcej. Tylko szkoda, że ich sieć przypomina ścieżki rowerowe - żeby gdzieś dojechać, trzeba trochę jechać po jezdni albo po chodniku. Jaskrawym przykładem jest A1, nieco mniej - S8. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 13:35 Znalazłem audycję zapisaną w sieci, żeby nie było, że zmyślam: prehravac.rozhlas.cz/audio/3261723 Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 30.11.14, 13:53 Wierzę Ci. Mieszkam tu i widzę ile się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 10:48 > Wierzę Ci. Mieszkam tu i widzę ile się zmieniło. Drogi i BRD to nie tylko asfalt. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 18:48 Oczywiście że droga to nie tylko asfalt. Ale asfalt jest warunkiem koniecznym. A BRD to w rzeczywistości nic nie znaczący akronim. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 19:23 > Oczywiście że droga to nie tylko asfalt. Ale asfalt jest warunkiem koniecznym. W sumie masz racje. Asfalt jest konieczny. "Ciezki" wysilek znakologa jakby mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 19:50 edek40 napisał: > W sumie masz racje. Asfalt jest konieczny. "Ciezki" wysilek znakologa jakby mni > ej. Wiesz ze znakologami problem jest taki ze to prywatna firma. I niestety nie do końca mają wpływ na to co będzie kretyn jeden z drugim wyczyniali na drodze, którą zrobią. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 03.12.14, 19:30 > Wiesz ze znakologami problem jest taki ze to prywatna firma. I niestety nie do > końca mają wpływ na to co będzie kretyn jeden z drugim wyczyniali na drodze, kt > órą zrobią. Jasne. Nie do ogarniecia... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 09:55 A co mógłby znakolog zrobić? Co prywatna firma może zrobić żeby na drodze było mniej debili? Bo co może zrobić zarządca drogi wiem. Co może zrobić policja też wiem. Ale co może zrobić firma budująca drogę? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 10:03 > A co mógłby znakolog zrobić? Zrobic dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 10:07 Ale i tak nie ma on wpływu na to jak na drodze będą się zachowywać kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 10:39 > Ale i tak nie ma on wpływu na to jak na drodze będą się zachowywać kierowcy. Alez ma. Ale nie chce z tego korzystac. Musialby ruszac d.pe zza biurka, dzwonic do kolegow, ustalac jakas spojna taktyke oznakowywania. Po co? Premia i tak sie nalezy. Nawet po raporcie NIK. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 10:41 edek40 napisał: > > Ale i tak nie ma on wpływu na to jak na drodze będą się zachowywać kierow > cy. > > Alez ma. Ale nie chce z tego korzystac. Musialby ruszac d.pe zza biurka, dzwoni > c do kolegow, ustalac jakas spojna taktyke oznakowywania. Prywatna firma wykonująca drogę miała by ustalać oznakowanie? Serio? Zarządca drogi tak ale znakolog. Bez jaj. >Po co? Premia i tak sie nalezy. Nawet po raporcie NIK. A od kiedy NIK bada działanie prywatnych firm? Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 11:41 > Prywatna firma wykonująca drogę miała by ustalać oznakowanie? Serio? > Zarządca drogi tak ale znakolog. Bez jaj. Chcesz powiedziec, ze ta prywatna firma nie widziala sie z zarzadzajacym? Bez jaj. > A od kiedy NIK bada działanie prywatnych firm? Patrz wyzej. Za ich prace odpowiada zarzadca. O ile zrobil projekt, o ile mial mape, o ile zrobil inwentaryzacje. Jesli nie, jest usprawiedliwiony.... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 11:51 edek40 napisał: > Chcesz powiedziec, ze ta prywatna firma nie widziala sie z zarzadzajacym? Bez j > aj. Od widzenia się w celu podpisania umowy itp do robienia oznakowania po swojemu jest bardzo daleka droga. Firma wykonująca drogę nie ma prawa wykonywać oznakowania po swojemu. I pretensje o oznakowanie powinno się kierować do zarządcy a nie od znakologa. > > A od kiedy NIK bada działanie prywatnych firm? > > Patrz wyzej. Za ich prace odpowiada zarzadca. O ile zrobil projekt, o ile mial > mape, o ile zrobil inwentaryzacje. Jesli nie, jest usprawiedliwiony.... Jeżeli zrobił projekt to miał mapę. A inwentaryzacja nie jest jednoznaczna z odbiorami. I jak by nie patrzeć pretensje trzeba mieć do zarządcy a nie do znakologa. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 11:55 > jest bardzo daleka droga. Firma wykonująca drogę nie ma prawa wykonywać oznakow > ania po swojemu. ?????? Znaczy sie znakologowi (lokalnemu kacykowi na wlosciach) nic do tego????? > Jeżeli zrobił projekt to miał mapę. BYc moze mial. Nie koniecznie zaktulizowana. Sadza z Twojego wpisu wyzej, wyglada na to, ze zapewne nie. Bo wiesz, podaja sobie z prywatna firma grabullki i.... koniec. Znakolog nawet nie wie czy firma postawila choc jeden znak. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 12:18 edek40 napisał: > > jest bardzo daleka droga. Firma wykonująca drogę nie ma prawa wykonywać o > znakow > > ania po swojemu. > > ?????? > > Znaczy sie znakologowi (lokalnemu kacykowi na wlosciach) nic do tego????? Znakologowi czyli firmie budującej nic do tego. Zarządcy drogi dużo do tego i do nich trzeba mieć pretensje. > Znakolog nawet nie wie czy firma postawila choc jeden znak. Przecież firma to znakolog. Odpowiedz Link Zgłoś
edek40 Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 12:21 > Zarządcy drogi dużo do tego i do nich trzeba mieć pretensje. Ach, to Ty sie slowek czepiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 04.12.14, 12:27 To nie słówka. Mówimy tutaj o całkiem innych podmiotach. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Mają ubaw? 30.11.14, 16:51 Pewno znów źle zrozumiałem? Redaktor nadaje z Gierkówki, którą nazywa drogą szybkiego ruchu z przejściami dla pieszych bez sygnalizacji. A porównuje to do nowomodnych przejść dla zwierzyny a nawet nietoperzy przy autostradach !!! Mają ubaw. Odpowiedz Link Zgłoś
jureek Re: Mają ubaw? 30.11.14, 16:55 oixio napisał: > Pewno znów źle zrozumiałem? Tym razem raczej nie wysłuchałeś do końca. Odpowiedz Link Zgłoś
poohdell Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 01.12.14, 10:18 Efekt wjazdu do Polski autostarda koło Ostrawy jest faktycznie niezły - ciemna dupa i nagle 3 pasy, latarnie. Łoł. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 02.12.14, 19:38 CIESZA SIE, ZE BULA HARACZ ZA AUTOSTRADE ? Odpowiedz Link Zgłoś
ekrajew Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 02.12.14, 21:08 Pomyślcie, że gdyby nie kasa z UE to znacznie więcej autostrad byłoby płatnych, więc trzymajmy wszyscy kciuki, żeby jak najwięcej do 2020 zrobili, wtedy jest szansa że nie zedrą z nas na każdym najmniejszym odcinku. Wiem, że dobrze nie jest ale tak naprawdę gdyby nie tani europejski pieniądz było by jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Cudze chwalicie, swego nie znacie 03.12.14, 19:04 DZIEKI UNII MAMY DLUGOW WIECEJ NIZ KLAKOW... Odpowiedz Link Zgłoś