Gość: g@l IP: 83.2.1.* 14.07.05, 15:23 Czy jest jakas metoda zeby zglosic pirata drogowego na policje? W takich przypadkach: - pruje ulica 140 km/h - omija samochody zatrzymujace sie przed przejsciem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: na zimno Re: Piraci drogowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.05, 15:44 Z moich oserwacji wynika, ze jedynym skutecznym narzedziem zatrzymania takiego tumana jest jakas latarnia, albo najlepiej jakas sciana betonowa. Wowczas przyjedzaja chlopcy sanitariusze z Pavulonem w strzykawkach, po czym kierowca uspokaja sie ostatecznie. Chlopcom pozostaje zgloszenie "skory" do znajomego zakladu opieki nad "skorami". A policja ma tylko pare formularzy do wypelnienia i nie musi gonic za wariatem po calym miescie. I co, proste, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Piraci drogowi 14.07.05, 15:52 Zastrzel go - policja sama przyjedzie. Inaczej raczej nie... :-( Kiedys zglosilem klienta jadacego zygzakiem i z trudem reagujacego na swiatla na skrzyzowaniach. Uslyszalem, ze mam podac wiecej niz marke auta, kolor i kierunek jazdy prawdopodobnego pijanego (pikanterii dodaje fakt, ze gostek akurat wjezdzal na trase szybkiego ruchu, z ktorej pierwszy zjazd byl kilka km dalej) - potrzebne im byly nr rejestracyjne, ktorych nie widzialem bo nie palilo mu sie oswietlenie tablicy (byla noc). Bez numeru to on (bidak) nic nie moze. Pan policjant zaczal wiec wypytywac mnie o dane pesonalne! Odpowiedzialem, ze ma moj nr telefonu i sie rozlaczylem. Niech se poszuka jak chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Mowilem: beton lub latarnia, a nie cud. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.07.05, 16:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietnacha40 Re: Piraci drogowi IP: *.unregistered.media-com.com.pl 14.07.05, 15:58 Raz zgłosiłam i nawet złapali,ale nie tego.Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pietnacha40 Re: Piraci drogowi IP: *.unregistered.media-com.com.pl 14.07.05, 16:03 i prawdopodobnie nie pirata Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: Piraci drogowi 14.07.05, 19:35 emes-nju napisał: > I zapewne nie w tym miescie :-) > Bardzo prawdopodobne :)Mniej śmieszne jest to,że faceta dowieżli na rozprawę w sądzie,a nic się nie zgadzało ! Odpowiedz Link Zgłoś
mietowe_loczki Re: Piraci drogowi 14.07.05, 20:46 Któregoś dnia o mały włos nie zostałam potrącona przez karka, który się rozpędzał na przyszpitalnym chodniku - przykleił mnie do ściany, dzieckiem nieprzypiętym do fotelika rzucało po całym samochodzie. Drogówka nie była za bardzo zainteresowana nr rejestracyjnym tego samochodu, tylko moimi danymi osobowymi. Od razu zaproponowano mi założenie sprawy temu panu, oczywiście zrezygnowałam, bo policjant przyznał, że kierowca miałby prawo wglądu w moje dane. Zdaję sobie sprawę, że policja nie może anonimowo przyjmować tego typu zgłoszeń, ale zastanawiam się, czy naprawdę nie ma jakiegoś pośredniego sposobu załatwiania takich spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Piraci drogowi 15.07.05, 10:37 Niezly pomysl. Tylko, ze znajac nasza policje, jezeli zdjecie bedzie robione z fotela kierowcy, mandat zaplaci "fotograf"... Odpowiedz Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Piraci drogowi 15.07.05, 13:31 Bardzo prosto. Notujesz dane czyli: - marke i kolor wozu - nr rejestracyjne - kierowce czyli wiek i wyglad - date i godzine zdarzenia - szkicujesz miejsce zdarzenia z zaznaczeniem toru jazdy goscia Sporzadasz opis wraz ze szkicem i wyslasz na Policje. Jesli jest to Warszawa to wysylasz na Walicow do Wydzialu Ruchu Drogowego. Oczywiscie zostaw swoje dane kontaktowe. Po kilku dniach, gora tygodniu, masz wezwanie na Policje a tam dokladnie opowiadasz co i jak. Jesli samochod nie byl kradziony i jesli dobrze zapamietalas nr i marke to goscia bez problemu odszukuja i wzywaja na komende. Tam gosc albo sie przyznaje i placi mandat albo sprawa idzie do Sadu Grodzkiego. Jesli w Sadzie gosc sie nie przyzna to ty jestes wzywana jako swiadek zdarzenia i sprawa jest zakonczona dla gostka negatywnie gdyz oskarzycielem publicznym jest Policja a ta ma cala game przepisow do pomocy. Zatem dobranie sie do d...py pirata drogowego wcale nie jest trudne lecz wymaga tylko poswiecenia troche wlasnego czasu ale chyba dla bezpieczenstwa wlasnego, swoich dzieci i innych osob warto, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: na zimno Re: Piraci drogowi IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.07.05, 14:12 Mysle, ze taka wiadomosc najlepiej dziala na uspokojenie piratow: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2821736.html Nie wszyscy jednak interesuja sie takimi prostymi zaleznosciami powypadkowej rzeczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochem o ścianę Re: Piraci drogowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 16:08 > Bardzo prosto. > Notujesz dane czyli: > - marke i kolor wozu > - nr rejestracyjne > - kierowce czyli wiek i wyglad > - date i godzine zdarzenia > - szkicujesz miejsce zdarzenia z zaznaczeniem toru jazdy goscia A co zrobić, jeśli zobaczę łamiącego przepisy Rowerta? Notowanie numerów rejestracyjnych niestety nie wchodzi w grę. Czy zdjęcie w rozdzielczości VGA z widoczną twarzą wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Piraci drogowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:49 Czy ty kpisz czy piszesz powiesz sf? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grochem o ścianę Re: Piraci drogowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 22:28 Co inteligentniejsi zapewne dawno domyślili się, że kpię. Z ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pietnacha40 Re: Piraci drogowi 15.07.05, 19:33 Podałam markę i kolor,nr rej.niestety bez ostatniej cyfry,nr tel.firmy,który był wypisany na boku,czas,miejsce,miałam świadków.Doszło do rozprawy i gość nie miał takiego samochodu,a w tym dniu nie było go w tej okolicy.Może go złapali przed sądem z nadzieją,że to ten? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g@l Re: Piraci drogowi IP: 83.2.1.* 20.07.05, 11:41 Widze z komentarzy ze jedyna metoda i taka zeby byla legalna to cos praktykuja w USA. Przejazdzki z kamera po ulicach. Tylko zeby bylo legalnie i zgodnie z przepisami to kamere trzeba umocowac na stale (do zaglowka chyba), wlaczac przed jazda i pojezdzic 2 - 3 godzinki po okolicy. Cos sie na pewno trafi. A potem kasetka na policje... PS. Wydaje mi sie ze mozna zastrzec zeby sprawca nie mial wgladu w dane osoby zglaszajacej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biednaelka Proste rozwiązanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.05, 14:10 Zamiast montować po trzy kamery we wszystkich pojazdach egzaminacyjnych: - zamontować po jednej w samochodach szkoleniowych "L" z podglądem na komendzie. Skończy się wyprzedzanie w każdej niedozwolonej sytuacji, przekraczanie dozwolonej prędkości, zajeżdżanie drogi, przejeżdżanie na żółtym i czerwonym, wykonywanie STOP, nawet przed przejazdami kolejowymi....... Odpowiedz Link Zgłoś
adik.s Re: Piraci drogowi 25.07.05, 18:47 metoda? wziąć telefon i zadzwonić na 997... tylko bądź mądry/ mądra i powiedz im gdzie on jedzie i gdzie będzie za pare minut... - a wtedy może juz jechać 50km/h... Odpowiedz Link Zgłoś