Dodaj do ulubionych

Kamizelki odblaskowe.......

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:12
Pokazały się w supermarketach w sprzedaży w cenie ok.7zł. Czy jest sens to
kupować jako jeszcze jeden gadżet.
Czy ktoś ma wiedzę kiedy wejdzie przepis o konieczności ich posiadania jak np.
w Austrii.
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 20:41
      już obowiązują.
    • Gość: der Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.05, 21:44
      i slowacja i chyba czechy
      • Gość: Hanka Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 01:33
        Od kiedy i kto powinien używac kamizelek ? Skoro obowiązują - to czy brak jest
        karany ? Mnie marzy się odblaskowy narękawnik obowiązujący wszystkich idących
        poboczem szos gdzie nie ma chodników - a brak karany jak brak świateł
        rowerzysty albo furmanki.
        • Gość: olo Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 08:07
          Źle doczytałem, w Austrii obowiązują, a u nas zapewne też staną się obowiązkowe.
          To tylko kwestia czasu.
          • Gość: Zjak Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 09:11
            > Źle doczytałem, w Austrii obowiązują, a u nas zapewne też staną się >obowiązkowe
            .
            > To tylko kwestia czasu.

No właśnie, czyli musi być poprawka do ustawy o ruchu drogowym. To chyba nie
            szybko.

Pozdr.
            • staruch5 Re: Kamizelki odblaskowe....... 24.10.05, 10:58
              o ile dobrze pamietam, to np. we Wloszech to obowiazuje TYLKO na autostradach.
              Jak bedzie u nas?
    • Gość: na zimno Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.05, 14:08
      Wszyscy jezdzimy czasem noca i dobrze wiemy, kto jest widoczny, a kto nie.
      Dyskusja o kamizelkach (trzeba, czy nie) jest przykladem braku logiki.

Jest oczywista rzecza, ze kamizelka jest potrzebna nie dlatego,
      ze policja bedzie sprawdzac kto ja ma, a kto nie ma.

Dla niektorych z nas to moze byc uratowanie zycia (za 7PLN ).
      Wiec o czym tu dyskutowac, o czym ?

• Gość: olo Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 19:15
        A z kim ty chcesz dyskutować, skoro nikt w tym wątku nie poddaje w wątpliwość
        sensu posiadania takowej kamizelki.
        • Gość: na zimno Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.10.05, 20:29
          Cytuje pierwsza wypowiedz:

Pokazały się w supermarketach w sprzedaży w cenie ok.7zł. Czy jest sens to
          kupować jako jeszcze jeden gadżet.

Masz watpliwosci ?
          • drambui Re: Kamizelki odblaskowe....... 24.10.05, 21:38
            kolejny gadżet przewalający sie po bagażniku...
            Takiej za 7 zł nie warto kupować, ulegnie zniszczeniu jeszcze zanim zostanie po
            raz pierwszy użyta. Jaśli stanie sie obowiązkowa, trzeba będzie się wykazywać
            przy kontroli jej posiadaniem, lepiej mieć coś, może droższego, ale, co wytrzyma
            wielokrotne oglądanie przez policjantów. Aha, i uważaj, żeby nikt Cię nie
            rozjechał, kamizelka nie chroni przed skutkami kolizji z innym samochodem. Ona
            głównie chroni przed mandatem za jej brak w bagażniku.
            • Gość: na zimno jakas prostacka opinia... IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.10.05, 09:57
              Spelniajaca norme kamizelka kosztuje w Niemczech 3 Euro.
              Jest doskonale widoczna z odleglosci ponad 150 metrow
              w swiatlach mijania tez, wiec zapewnia wystarczajaca droge hamowania
              dla tych, co maja oczy i rozum (tego niektorym brakuje).

I jeszcze jedno, nie kompromituj sie wypisywaniem prostackich opinii.
              To zalosne.

• wojtek33 Re: jakas prostacka opinia... 06.11.05, 09:23
                Gość portalu: na zimno napisał(a):

> Spelniajaca norme kamizelka kosztuje w Niemczech 3 Euro.
                > Jest doskonale widoczna z odleglosci ponad 150 metrow
                > w swiatlach mijania tez,

Dobrze masz te światła ustawione?
            • Gość: opona balonowa A Wasza Buraczność ma kamizelkę ? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.05, 21:11
    • paul_78 Re: Kamizelki odblaskowe....... 24.10.05, 15:52
      Te kamizelki powinny być obowiązkowe dla rowerzystów.
      • Gość: Zjak Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 22:14
        > Te kamizelki powinny być obowiązkowe dla rowerzystów.

i motocyklistów! I to jest najsensowniejsza wypowiedż.
      • povilas Re: Kamizelki odblaskowe....... 25.10.05, 09:49
        widziałem wczoraj wieczorem rowerzystę w kamizelce. Droga krajowa Kraków-Skała,
        jakiś kilometr za Zielonkami. Poważnie! Widziałem go! Z daleka! Nie mignął mi w
        ostatniej chwili przed oczami, przeciwnie: widziałem go! Mimo że jechał na
        rowerze bez świateł...
        • 2berber Re: Kamizelki odblaskowe....... 25.10.05, 10:05
          Kamizelka odblaskowa to bardzo dobra i potrzebna rzecz.
          Wyposażenie w nie rowerzystów i motocyklistów to też mądre
          rozwiązanie. Im wcześniej obowiązek będzie w Polsce tym lepiej.
          Niemcy są praktycznym społeczeństwem bez powodu tego nie wprowadzili.
          To samo dotyczy Auto/Unfall-Set taki niezbędni powypadkowy.
          Niemiec po wypadku działa racjonalnie u nas w kraju nie każdy
          kierowca wie jak się zachować i co robić.
          • staruch5 Re: Kamizelki odblaskowe....... 25.10.05, 12:44
            Piszesz, ze NIemcy juz wprowadzili obowiazkowe kamizelki. jestes pewien???
            • 2berber Re: Kamizelki odblaskowe....... 25.10.05, 12:46
              staruch5 napisał:
              > Piszesz, ze NIemcy juz wprowadzili obowiazkowe kamizelki. jestes pewien???
              Przepraszam mój błąd. Dotyczy to Austrii.
    • Gość: T. Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 18:56
      Obowiązkowe czy nie, kupujcie, to tylko 7zł!!! One są naprawdę wystarczającej
      jakości, jeżeli nie używa się ich codziennie. Widać je spokojnie z 200m. Przy
      pierwszej zmianie koła w nocy będziecie zadowoleni, że wydaliście tę ogromną kwotę!
    • Gość: mmarko2 Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.aster.pl 30.10.05, 00:38
      Ja kupiłem taką kamizelkę parę lat temu za garanicą i chociaż do tej pory nie
      użyłem jej ani razu nie uważam tego za gadżet. Może przydać się w każdej chwili
      i wielu sytuacjach. Np. wczoraj widziałem kierowcę ciężarówki który wychodził z
      pod samochodu pomiędzy tylmymi osiami, był prawie niewidoczny chociaż był dzień.
      Stałem akurat w korku w przeciwnym kierunku więc na wysokości cieżarówki zrobiło
      się wąsko. Gdyby facet miał kamizelkę byłby widoczny nawet między kołami. Można
      używać jej także podczas jazdy rowerem, dla kierowców w kolumnie taki rowerzysta
      jest widoczny z daleka i w dzień i o zmroku nie wspominając o nocy. Wydasz
      siedem złoty ale będiesz znacznie bezpieczniejszy na drodze w przypadku awarii.
      • Gość: zaneta_sz25 Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.05, 21:43
        TRZEBA BYĆ WIDOCZNYM...
        Ja rownierz kupiłam sobie kaizelke w sklepie 4,50 .nie mam zamiaru zginąć przez
        własną głupote mam mała kochaną córeczkę mam dla kogo żyć .I nie chce obciażać
        czyjegoś sumienia ...bo byłam nie widoczna!!!!
    • Gość: meps3 Re: Kamizelki odblaskowe....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.05, 20:12
      U nas takie kamizelki staną się zapewne obowiązkowe gdy jakis wójek,brat,lub
      inny pociot kogoś z najwyższego gremium zacznie je produkować lub sprowadzać.
      • Gość: kolowr tyle dobrego z tego....... IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.11.05, 21:44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka