Dodaj do ulubionych

Ciągle pada...

19.02.24, 08:20
U was też taka jesienna pogoda?
Piątek był bardzo ładny, w pracy w terenie chodziłam w kamizelce bez kurtki.
Weekend chłodny a dzisiaj znowu pada.
I widzę, że taki ma być cały tydzień.
Czekam na tramwaj do pracy, kilka godzin w terenie mnie czeka.
Mimo pogody miłego dnia ♥️😁🥀
Obserwuj wątek
    • banicazarbuzem Re: Ciągle pada... 19.02.24, 08:21
      Aaa i zapomniałam słuchawek, więc będę cierpiała w pracy bo uzależniona jestem od muzyki 😱
    • alpepe Re: Ciągle pada... 19.02.24, 08:31
      Jesienna to nie, racze wiosenne deszcze i wiatry, bym powiedziała. Ale tak w nocy padało, teraz czekałm z psem na okienko bez deszczu, ale się nie doczekałam i wyszłam, ja pod parasolką, więc mnie to rybka, ale pies nie chciał za bardzo chodzić, a musiał.
    • stasi1 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 08:38
      Wczoraj było dość słonecznie. Wystawiłem rano śmieci i poszedłem do sklepu po doładowanie do telefonu. I akurat nie działało, czwarty dzień bez telefonu mnie czeka
    • snakelilith Re: Ciągle pada... 19.02.24, 09:41
      Jestem w głębokiej depresji. Nie pamiętam takiej zimy, by w moim regionie tyle lało. Najpierw padało prawie bez przerwy od października do grudnia. Potem było w styczniu kilka pojedynczych dni, że można było odzyskać nadzieję, a teraz znowu leje. Lasy i parki zamieniają się grzęzawiska, moja ulubiona droga spacerowa na rzeką jest całkowicie zalana, a ja nie mam już praktycznie ani jednej pary niezabłoconych sneakersów i nie ma sensu ich prać, czy tam myć, bo codziennie to samo.
      W domu sufit spada mi na łeb, przeszkadza mi każdy odgłos od sąsiadów i z ulicy. Mam wrażenie, że siedzę w akwarium, a wilgotne powietrze wokół podkręca każdy dźwięk. Suszarka do prania leci u mnie też prawie na okrągło, nienawidzę jej szczerze.
      Próby wychodzenia w deszczu skończyły się przeziębieniem najpierw u mnie, potem u męża, potem znowu u męża i znowu u mnie. Mam dosyć. Nawet zaczynająca się wiosna i kwitnące już kwiaty i krzewy mnie nie cieszą, bo pewnie jak tylko skończy się ta deszczowa pora, to temperatury podskoczą tak, że na pewno zaraz zaczną się letnie upały i nieznośna susza. Chcę mieć maszynę czasu i przenieść się tak z 20-30 lat do przeszłości. Albo niech w to wszystko pye.dolnie jakiś meteoryt, bo oszaleję....
      • simply_z Re: Ciągle pada... 19.02.24, 10:19
        A nie mozesz gdzies wyjechac na chwile? tam gdzie chwilowo nie pada. Ja juz planuje sobie weekend w marcu, bo mam dosc tej szarosci..
        • snakelilith Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:02
          Tylko dokąd? Nie jestem fanką stresujących lotów tam i z powrotem, a w wygodnej odległościowo okolicy pogoda jest tak samo beznadziejna.
          Teraz, kiedy wzięłam się za zmianę pościeli, pranie, sprzątanie i odkurzanie, by przebrnąć jakoś przez zapadane przedpołudnie, jak na złość wyszło trochę słońce, a jak mąż wróci za dwie godziny z biura, to znowu będzie lać.
          • lena.morgenstern Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:37
            Zapraszam do Nordschwarzwald (okolice Pforzheim/Karlsruhe) - ostatnio jest bardzo przyjemnie. Czasem trochę pokropi, ale jest to normalny deszcz, a nie takie ulewy jak parę miesięcy temu, zamieniające wszystko w grzęzawisko.
            W najbliższych dniach tez ma być raczej słonecznie i bezdeszczowo. Może zmiana otoczenia na kilka dni (w sumie nawet zmiana klimatu 🙈) dobrze Wam obojgu zrobi?
            • krwawy.lolo Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:06
              Pforzheim to ruska enklawa, od dziesięcioleci. Tam głosują na REPsów. NPDałów i AFD. Nie zdając sobie sprawy, że zaraz po azylantach, w pierwszej kolejności, zostaliby wywaleni przez naziolstwo.
              • lena.morgenstern Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:31
                Pforzheim jest chyba jednym z najbrzydszych miast BRD, został mocno zniszczony podczas II wojny światowej.
                Za to okolice są naprawdę przepiękne - Bad Wildbad, Calw, Bad Liebenzell, Enzklösterle i wreszcie urokliwe Baden-Baden.
                Wokół tego wszystkiego, fajne trasy do wędrowania, małe wodospadziki, cudowna przyroda, świeże powietrze i spokój.
                No i mozna pochodzić po lasach czy łąkach nie grzęznąć w błocie po kolana 😉
                • krwawy.lolo Re: Ciągle pada... 19.02.24, 13:25
                  Buadien-Buadien?
                  • krwawy.lolo Re: Ciągle pada... 19.02.24, 13:26
                    Miałabyć mordka. 😜
                    • krwawy.lolo Re: Ciągle pada... 19.02.24, 13:28
                      A w ogóle te tereny znam, Bad Herrenalb, Dobel i okolice. W lecie jest znośnie.
            • snakelilith Re: Ciągle pada... 19.02.24, 13:17
              Nie wierzę. wink Akurat w Schwarzwaldzie przeżyłam kiedyś oberwanie chmury mojego życia, znienacka przy przepięknej pogodzie wyjściowej, więc wolę nie ryzykować. Biorąc pod uwagę, że to wcale nie tak blisko. Ale może wybiorą coś bliżej, trochę wzdłuż Renu nad południe, w okolicach Bonn/Königswinter.
              • lena.morgenstern Re: Ciągle pada... 19.02.24, 14:37
                Kocham Schwarzwald, szczególnie północny i nie dam złego słowa powiedzieć! 😝 To urwanie chmury to najpewniej był jakiś ewenement 😉
                Tak na poważnie - pozna jesień i wczesna zima tez były beznadziejne, wilgotne i deszczowe.
                Ale teraz jest znowu pięknie, aż chce się wędrować!
                W ogóle Niemcy są bardzo piękne i zróżnicowane krajobrazowo, nie zdawałam sobie z tego sprawy, mieszkając jeszcze w Polsce.

Myślę, ze mała zmiana otoczenia, od czasu do czasu, dobrze robi i ciału, i głowie.
          • simply_z Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:40
            Wlochy?
            • snakelilith Re: Ciągle pada... 19.02.24, 13:19
              simply_z napisała:

> Wlochy?
              >

Za stresujące.
              • szarmszejk123 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 14:06
                Zależy gdzie:p polecam Moliterno, od trzech lat próbuje tam pojechać:p

Ps. Tam jest pięknie, ale bardzo nudno i w ogóle nie stresujące :p
      • homohominilupus Re: Ciągle pada... 19.02.24, 10:54
        Łeee, współczuję.

Upierdliwy deszcz oraz upał to najgorsza pogoda dla mnie. Ograniczająca aktywności na świeżym powietrzu, szczerze nie cierpię.
        • snakelilith Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:14
          Ja nawet lubię deszcz. Ale w ludzkiej ilości. No ileż można....
      • szarmszejk123 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 10:56
        ". Lasy i parki zamieniają się grzęzawiska, "

Rzuciłam dziś psu piłkę na łące, wrócił ubłocony po koniuszki uszu:p
        Nie było widać od trawą 😅
        • snakelilith Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:13
          Pies jak pies, wejdzie dobrowolnie do błota, ale ja o mało nie ugrzęzłam w parku prawie po kolana. W parku. Woda spływająca z małego pagórka zalała asfalt i rozmyła całkowicie trawniki wokół, a ja uparłam się, że jakoś przejdę. Znajomy biolog się śmieje, że powoli okolica zaczyna przypominać czasy przedindustrialne, kiedy były tu tylko bagna, malaria i dżuma. uncertain
          • szarmszejk123 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:32
            Uważaj snejki, bo u mnie na jesieni jak babka wpadła, to po biodra i musiała ja straż z błota wyciągać:pb
            • snakelilith Re: Ciągle pada... 19.02.24, 13:18
              szarmszejk123 napisał(a):

> Uważaj snejki, bo u mnie na jesieni jak babka wpadła, to po biodra i musiała ja
              > straż z błota wyciągać:pb

Jak konia. big_grin
              • szarmszejk123 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 13:31
                Ty się śmiejesz ( no dobra, też się śmiałam) a to była dramatyczna akcja ratunkowa, bo babka właśnie za psem wlazła na teren po rozbiórce dużego bloku, gdzie ziemia jeszcze nie osiadła ale bujną, zielona trawka już wyrosła i wyglądała bardzo zachęcająco. Niby jakieś ostrzeżenia były, ale takie dość oszczędne.
                Piesek ważył 10 kg, pani ważyła 70:p
                • krwawy.lolo Re: Ciągle pada... 19.02.24, 14:02
                  Nie to, co baron Münchhausen ...
          • astomi25 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:25
            Nie znasz chyba mojego psa🙈.
            Jak tak dalej pojdzie, bede musiala go zacewnikowac...
    • astomi25 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:01
      U nas tez masakra.
      Zaraz nie bede miala gdzie wybiegac psow, bo nasze ulubione tereny pozalewane. Na podworku grzasko...
      Ciagle mamy ublocone buty, wracajac do domu...
      Bleee
      I na zmiane pada, leje, mrzy albo siapi.
    • piataziuta Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:21
      E tam. Ja olałam prognozę i pojechałam do pracy rowerem.
      Rano udało mi się uniknąć deszczu, teraz pada. Ciekawe czy zmoczy mnie wieczorem. big_grin
    • eglantine Re: Ciągle pada... 19.02.24, 11:24
      Spojrzałam na prognozę na najbliższe dwa tygodnie i już żałuję. Na Pomorzu do końca lutego ma mżyć, siąpić, padać i lać na zmianę. Dwa dni słoneczne może się pojawią. Tylko się pochlastać...
    • runny.babbit Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:10
      Tak, podobnie. Ciągle pada, mzy, na dodatek często mocno wieje. Razem nieciekawa kombinacja. Czytałam gdzieś że na skutek zmian klimatu takie właśnie będą zimy w Polsce, cieplejsze i wilgotniejsze, a lata chłodniejsze.
      • arthwen Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:19
        oo, to moje marzenie, mam szczerą nadzieję, że się spełni. Zwłaszcza w kwestii tego chłodniejszego lata wink
    • dwa_kubki_herbaty Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:18
      Nie pada, pt. cudny, sobota do dupy i padało, niedziela zimna ale słońce co jakiś czas się by pokazywało, pn. pochmurny i zimny, ale na razie nie pada, a wyglada jakby caly czas miało lać.
      • igge Re: Ciągle pada... 20.02.24, 11:38
        Mnie wczoraj przemarzł tyłek bo uciekł autobus i w deszczu 20 minut czekałam na kolejny. A 3 dni temu było słońce i stwierdziłam, że muszę zakupić lżejszą kurtkę bo mi zbyt ciepło. Nieaktualne na razie.
    • arthwen Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:18
      Ano pada, ale mi nie przeszkadza wink
      Smog zmywa i się wtedy lepiej oddycha, a do tego przynajmniej temperatury na plusie i nie ma tego białego g. tongue_out
    • palacinka2020 Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:42
      Tak, caly czas
    • piataziuta Re: Ciągle pada... 19.02.24, 12:44
      Przestało!
      • banicazarbuzem Re: Ciągle pada... 19.02.24, 14:03
        Zgubiłam buta w błocie, ale znalazłam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka