Dodaj do ulubionych

ile punktow?

IP: *.chello.pl 28.02.06, 17:37
Dostalam mandat, 300 zlotych i 8 punktow,za przekroczenie predkosci. Nie mam
pretensji, jechalam setka, a mozna bylo 60. Tylko takie mi sie to wydaje
nieprawdopodobne, ze za przekroczenie predkosci o 40 h jest az 8 punktow. To
za co bylby jeden albo 2?
Obserwuj wątek
    • Gość: karmitul ja za 55km/h dostalem 400 i 10p i nie placze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 18:20
      1p np za parkowanie i 100zł sprawdz w kodeksie....
      • Gość: Anita Re: ja za 55km/h dostalem 400 i 10p i nie placze IP: *.chello.pl 28.02.06, 19:37
        Ja tez nie placze, domyslam sie, ze takie sa stawki, tylko jestem ciekawa, ile
        w takim razie dostaja ci, ktorzy pedza po 150 - 180 km/h.
        • Gość: karmitul mowilem sprawdz w kodeksie powyzej 50km/h to IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 19:43
          400-500zł i 10p to jest max z maxow..
          • Gość: karmitul wiem wiem, glupio sa poustalane te stawki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 19:55
            ale nic sie nie poradzi na to, przekroczenie predkosci np 400zł a za
            spowodowanie kolizji 300 i 6p wiec gdzie tu logika?? czlowiek moze dostac np w
            ciagu 10 lat 20 mandatow po 400zł i 10p a drugi moze dostac 20 mandatow po 300zł
            i 6p za spowodowanie kolizji, i kto jezdzi bezpieczniej??
            • stefan4 Re: wiem wiem, glupio sa poustalane te stawki 28.02.06, 20:46
              karmitul:
              > przekroczenie predkosci np 400zł a za spowodowanie kolizji 300 i 6p wiec gdzie
              > tu logika??

Za spowodowanie kolizji jest więcej, bo jeszcze odpowiedzialność cywilna (albo i
              karna). Ten mandat i punkty za kolizję to tylko dodatek; a za wywołanie
              zagrożenia życia to już wszystko.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
            • misiu-1 Re: wiem wiem, glupio sa poustalane te stawki 08.03.06, 23:48
              Gość portalu: karmitul napisał(a):

> ale nic sie nie poradzi na to, przekroczenie predkosci np 400zł a za
              > spowodowanie kolizji 300 i 6p wiec gdzie tu logika??

Jest to wynik z jednej strony ogłupiającej propagandy, przypisującej winę za
              wszelkie drogowe nieszczęścia "nadmiernej prędkości", z drugiej zaś -
              działania zasady sformułowanej przez arcymistrza szachowego, dr. Siegberta
              Tarrascha, która brzmi "groźba jest silniejsza niż wykonanie". :-)
    • pietnacha40 Re: ile punktow? 28.02.06, 21:46
      Za 30km, dostałam 6 :(
    • adas.kuweta Re: ile punktow? 01.03.06, 11:56
      Na pocieszenie mogę dodać, że w zeszłym roku dostałem w Belgii równiutkie 300
      EUR za przekroczenie o 21 km/h. Było 120, jechałem 141... Na pustej autostradzie :-)
      • Gość: Ciekawy Re: ile punktow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 15:32
        Punkty "resetują" po roku?? Bo zarobiłem dzisiaj aż 8 :)
    • etom Re: ile punktow? 08.03.06, 00:36
      Gość portalu: Anita napisał(a):

> Dostalam mandat, 300 zlotych i 8 punktow,za przekroczenie predkosci. Nie mam
      > pretensji, jechalam setka, a mozna bylo 60. Tylko takie mi sie to wydaje
      > nieprawdopodobne, ze za przekroczenie predkosci o 40 h jest az 8 punktow. To
      > za co bylby jeden albo 2?

zgadza sie jak w banku :-))
      tu sa tabelki mandatow i punktow karnych :
      www.autocentrum.pl/paliosiena/mandat/b3.htm
      www.autocentrum.pl/paliosiena/mandat/punkty.htm
    • Gość: Ciekawy Re: ile punktow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 10:45
      Ponawiam pytanko: Punkty "resetują" po roku?? Bo zarobiłem dzisiaj aż 8 :)
      • Gość: bacha1979 Re: ile punktow? IP: 193.25.222.* 14.03.06, 14:12
        Tak, po roku od "złapania" punktów, konto Ci się zeruje.
    • tbernard Re: ile punktow? 14.03.06, 14:47
      Gość portalu: Anita napisał(a):

> Dostalam mandat, 300 zlotych i 8 punktow,za przekroczenie predkosci. Nie mam
      > pretensji, jechalam setka, a mozna bylo 60. Tylko takie mi sie to wydaje
      > nieprawdopodobne, ze za przekroczenie predkosci o 40 h jest az 8 punktow. To
      > za co bylby jeden albo 2?

W kraju cywilizowanym, za tak znaczne przekroczenie prędkości dpouszczalnej to
      się prawo jazdy powinno odbierać. Więc ciesz się, że takim krajem nie jesteśmy.
      • Gość: kler Re: ile punktow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 17:10
        Mylisz sie. W cywilizowanym kraju takie tchórzliwe oszołomy jak ty są eliminowane.
    • Gość: MARTULA Re: ile punktow? IP: *.kom.pl 22.06.06, 06:04
      za kazde przekroczenie predkosci o 10km/h jest 200 zl i 2 punkty, tak mi mowil pies, jak mnie zatrzymal za przekroczenie predkosci.dostalam 200zl i 6 pkt, bo dal sie ugadac
      a poza tym w Polsce jest wszystko mozliwe!
      ja wiem tylko tyle,, ze za wyprzedzanie na przejsciu dla pieszych jest 400zl i 9 pkt. wiem bo mam taki mandat!
      brak pasów to 70zl i 0 pkt,nieprzystosowanie sie do znaku nakazu jazy w prawo dostalam 200zl i 5 pkt (ale pies powiedzal, ze jeszcze gdyby dodal mi dwie linie ciagle, ktore przejechalam, to za kazda jest 200 zl)
      z tego wniosek, ze ci, ktorzy stosuja sie do przepisow sa bogatsi!

• exentrycy Re: ile punktow? 22.06.06, 10:38
        > za kazde przekroczenie predkosci o 10km/h jest 200 zl i 2 punkty, tak mi
        mowil
        > pies, jak mnie zatrzymal za przekroczenie predkosci.dostalam 200zl i 6 pkt,
        bo
        > dal sie ugadac

Pies? Nie czujesz, że to obraźliwe? Poza tym "twoja mowa cię zdradza": chyba
        wiem, w jakim środowisku się obracasz. A propos, wczoraj skradziono mi
        komórkę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka