Dodaj do ulubionych

Światła włącz!

01.09.06, 10:00
Codziennie jeżdżę ok. 150 km. Ostatnie dni to pogoda "pod psem" - szarówka, mżawka, zawiesina z wody nad jezdnią. Generalnie - widoczność słaba.

Ale co tam jakaś widoczność!
W ostatnich trzech dniach codziennie spotykam około 10-15 samochodów w ciągu godziny (tyle trwa moja podróż w jedną stronę) jadących bez świateł. Najgorsze jest to, że bez świateł jeździ 50% spotkanych przeze mnie aut z "L" na dachu!

Ludzie! Przecież was prawie nie widać! Kupiliście fury za tysiące złotych to nie oszczędzajcie do cholery na żarówkach za dychę!
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł Re: Światła włącz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 10:39
      zaraz napadnie banda pajaców, którzy będą wmawiać, że jeżdżą zgodnie z
      przepisami i ...logiką.
      Zawsze uważałem, że polactwu niektóre rzeczy trzeba nakazywać. Jak dasz im
      wolną rękę i zasugerujesz się ich zdrowym rozsądkiem, polegniesz.
      • klemens1 Założyć osobne forum 01.09.06, 10:53
        pt. "Świecić w dzień czy nie".
        Tyle już było tematów o tym że rzygać się chce, a i tak nikt nikogo do swojej opcji nie przekonał.
        • everyday_driver Re: Założyć osobne forum 01.09.06, 11:09
          Ale ja nie mówię o ładnym słonecznym dniu, tylko o "warunkach ograniczonej widoczności". A tu o ile się nie mylę, kodeks drogowy jest jednoznaczny...
          • Gość: Adam Re: Założyć osobne forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.06, 12:57
            To samo się tyczy tunelu - codziennie przejeżdżam przez 2 tunele i widzę
            kretynów bez świateł.
          • klemens1 Re: Założyć osobne forum 01.09.06, 22:18
            > Ale ja nie mówię o ładnym słonecznym dniu, tylko o "warunkach ograniczonej wido
            > czności".

... spowodowanej opadami, mgłą i tego typu rzeczami. Ktoś najwyraźniej uznał, że
            widoczność nie jest ograniczona. Napisano już megabajty na ten temat i nic
            nowego w tym temacie po prostu napisać się nie da.
          • iberia30 Re: Założyć osobne forum 01.09.06, 22:24
            everyday_driver napisał:

> Ale ja nie mówię o ładnym słonecznym dniu, tylko o "warunkach ograniczonej
            widoczności". A tu o ile się nie mylę, kodeks drogowy jest jednoznaczny...

no wlasnie praktyka pokazuje, ze nie jest jednoznaczny dla (nie)myslacych
            inaczej, moze powinno byc jasno napisane, iz swiatla maja byc wlaczone:

*gdy pada deszcz
            *gdy pada snieg
            *gdy jest pochmurno-choc to tez jest dyskusyjne tak samo jak
            okreslenie:zmierzch.
            Prosciej by bylo i bezdyskusyjnie:jazda 24h z wlaczonymi swiatlami.
    • iberia30 Re: Światła włącz! 01.09.06, 22:21
      everyday_driver napisał:

> Najgorsze jest to, że bez świateł jeździ 50% spotkanych przeze mnie aut z "L"
      na dachu!

wczoraj rozbroil mnie pan...egzaminator, ktory wsiadl za kierownice i nie
      zareagowal na moje mruganie-dopiero po uwadze ustnej zmienil pozycyjne na
      mijania....rece opadaja....
    • tornisterszkolny Re: Światła włącz! - jest na to sposób 02.09.06, 22:24
      Wystarczy wprowadzic przepis : "wilgotna szyba or wilgotna nawierzchnia"
      I nie potrzeba żadnych świateł 24h/dobe lub od 1.X. do 28.II
      Policja zatrzymuje Cię pokazuje krople na Twojej szybie lub "ciemny" asfalt (że
      już o śniegu nie wspomnę) i 100 zł nie Twoje.
      Bedziesz oszczedzał na swiatłach - NIEE!
      A najlepsze w tym to, że bedziesz ich używał wtedy gdy naprawde sa potrzebne.
      Przepis czytelny i żadnych niepotrzebnych kosztów (bo akumulator ,żarówki i
      benzyna kosztują - nie oszukujmy się).
      I jeszcze jedno podczas mgły przednia szyba tez jest wilgotna ;-).
      Pozdrawiam wszystkich ze "zdroworozsądkowych"
    • Gość: bartus87 Re: Światła włącz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:29
      A ja mam światełka włączone nawet podczas słonecznej pogody.
      Zarówki nie są drogie a jak polepszają widoczność nawet przy słonecznej
      pogodzie.
      Są kraje w których obowiązuje całoroczny nakaz jazdy na światłach, i ludzie do
      tego sie przyzwyczaili i tak są uczeni i nikomu to nie przeszkadza.
      A po drugie światła też świadczą o kierowcy.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=42452
      • Gość: tadeusz faktycznie zaświadczają że kierowca nie widzi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:36
        A światła cały rok obowiązują w Szewcji która leży na półwyspie i jest
        wentylowana wiatrem albo od Bałtyku albo od Atlantyku
    • Gość: tadeusz Jak nie widzisz to nie siadaj za kółkiem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 20:34
      Masz ci los jeszcze jeden ślepy dostał prawo jazdy.
      Skoro prawie nie widzisz w dzień samochodu to tym bardziej nie zobaczysz
      pieszego, psa albo rowerzysty który w dzień nie świeci bo i tak nie widać.
      Oddaj prawo jazdy i nie psuj humoru ludziom widzącym normalnie.
      • metamorphosis4 Re: Jak nie widzisz to nie siadaj za kółkiem 03.09.06, 22:08
        Nie oddam prawka!
        Zbadał mnie okulista i wzrok mam OK. Niestety samochody bez światel później
        zauważam. Tak już mam :)
        Jak Cię nie zauważę, to będzie wypadek z mojej winy. Mam nadzieję, że samochodu
        nie będzie Ci szkoda i szybko wyjdziesz ze szpitala.
        Pozdrawiam
        Jeżdżąca na światłach :D
        • Gość: pytam Re: Jak nie widzisz to nie siadaj za kółkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 23:38
          Czy po włączeniu świateł nabierasz nieśmiertelności ?
        • Gość: tadeusz wszyscy tak mają kwestia odpowiedniego czasu reakc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 07:34
          Chyba nie masz refleksu szachisty.
    • Gość: gosc woda na młyn dla tadeusza IP: *.crowley.pl 04.09.06, 08:04
      www.motofakty.pl/artykul/swiatla_non_stop_w_calej_unii.html
      • Gość: tadeusz oni muszą jakoś udowodnić swoją przydatność IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:05
        Ile moga uratować naprawdę istnień ludzkich skoro 89% wypadków śmiertelnych ma
        miejsce wieczorem w niocy i nad ranem ?
        Poza tym co to jest dwa tysiące ludzi w porównaniu tylko do 14 milionów
        kierowców w samej Polsce ?
        Cała reszta Unii to lekko licząc ponad sto milionów ludzi.
        Dla uratowania głupich dwóch tysięcy /z czego część to ci co powinni zostać
        poddani aborcji jeszcze w łonie matki/cała reszta nie może płacić po euro
        dziennie za przepał.
        To daje producentom paliw ekstra po 100 milionów euro dziennie jak rok długi .
        to już bardziej opłaci się rodzinom tych dwóch tysięcy dać po sto tysięcy
        odszkodowania i taniej nas to wyjdzie.
      • Gość: lucek Re: woda na młyn dla tadeusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 22:49
        Kompromitacja - nie rozróżniają nawet świateł dziennych od mijania.
        fe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka