Dodaj do ulubionych

Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych buraków

IP: *.tpnet.pl 22.03.07, 08:26
co wymyslili tę skandaliczną ustawę.
Nie dam im zarobic ani grosza, juz wolę dać zarobić sprzedawcy na allegro i
Niemcowi. A jak mi któryś zamruga, że jade bez światłeł to dogonię i sklepię
maskę.
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo ile masz lat? IP: *.chello.pl 22.03.07, 08:41
      • Gość: matórzysta Re: ile masz lat? IP: *.tpnet.pl 22.03.07, 09:30
        Ale ile lat mają zwykle matórzyści?
        • watashi79 Re: ile masz lat? 08.04.07, 00:36
          Gość portalu: matórzysta napisał(a):

> Ale ile lat mają zwykle matórzyści?

"matórzyści" mają z reguły od 13-tu do 14-tu.
          • Gość: matórzysta Re: ile masz lat? IP: *.icm.edu.pl 08.04.07, 17:42
            watashi79 napisał:

> Gość portalu: matórzysta napisał(a):
            >
            > > Ale ile lat mają zwykle matórzyści?
            >
            > "matórzyści" mają z reguły od 13-tu do 14-tu.

To średnio wychodzi 13,5.
    • mejson.e Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 22.03.07, 08:58
      A na jakiej wysokosci zamontowałeś, w jakiej odległości od siebie i jak
      połączyłeś z pozycyjnymi?

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.tpnet.pl 22.03.07, 09:42
        Zgodnie z przepisami, to znaczy nie wiecej niz 40 cm od obrysu samochodu, nie
        mniej niz 60 cm od siebie, nie nizej niz 25 cm i dzialaja rownolegle z tylnymi
        pozycyjnymi.
        • mejson.e Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 22.03.07, 09:52

> Zgodnie z przepisami, to znaczy nie wiecej niz 40 cm od obrysu samochodu, nie
          > mniej niz 60 cm od siebie, nie nizej niz 25 cm i dzialaja rownolegle z tylnymi
          > pozycyjnymi.

Brawo!

Wzorcowo - jak w podręczniku!

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          Automobil
          • jane14 Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 22.03.07, 11:21
            I jeszcze musi załaczenie mijania wyłaczyć dzienne, a więc podłaczenie
            elektryczne musi zapewnić wykluczenie równoczesnego używania tych świateł.
            Stosunkowo łatwo to zrobić łacząc "minus" dziennych na "plus" mijania wtedy
            podanie napiecia na mijania automatem powoduje zanik napięcia na dziennych.
            Zarówka mijania ma tak mały opór że nie wpływa praktycznie na jasnosć
            dziennych. Ale oczywiście nic niestoji na przeszkodzie by zrobić to odpowiednim
            przekaźnikiem.
            • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.tpnet.pl 22.03.07, 11:58
              Po co takie kombinacje, jezeli w komplecie ze swiatłami jest przekaźnik.
              • mejson.e przekaźnik 22.03.07, 12:40

> Po co takie kombinacje, jezeli w komplecie ze swiatłami jest przekaźnik.

Przekaźnik jest do włączenia świateł dziennych, a od montującego zależy, gdzie
                ten przekaźnik podłączyć.
                Skąd urządzenie "ma wiedzieć", że włączone są nie tylko pozycyjne ale także
                mijania albo przeciwmgłowe przednie?

Dobrą informację daje napięcie podawane na włącznik tylnych świateł
                przeciwmgłowych - są one tak skonstruowane, że mogą się włączyć jedynie wtedy,
                gdy włączone sa przednie mijania i/lub przednie przeciwmgłowe.
                Pojawienie się tam napięcia ma spowodować wyłączenie świateł dziennych.

Jest to o tyle wygodne, że obecnie światła przeciwmgłowe tylne mają wszystkie
                samochody.

Pozdrawiam,
                Mejson
                --
                Automobil
                • Gość: axc Re: przekaźnik IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.07, 18:02
                  ale przeciwmgielne tylne gasną (w niektórych autach) przy włączeniu drogowych,
                  a dzienne nie mogą świecić również przy drogowych
              • jane14 Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 22.03.07, 13:24
                Przekaźnik w komlecie jest do zasilania samych świateł. powinno sie to robić
                poprzez przekaźnik bo te 3-4 A idące bezposrednio przez wyłacznik wymagałyby
                sporego wyłacznika a taki "nieładnie" wygląda.
                Jeśli jest to przekażnik dwupozycyjny tzn dwa wyjścia załaczane na zminę to
                można go poprostu wykorzystać do przełaczania zasilania z mijania na dzienne.
                Jesli jest to tylko jednopozycyjny przekaźnik możesz szukać na schemacie skad
                go zasilić np. w sposób proponowany przez Mejsona.
                Sytuacja nieco się komplikuje gdy światłą mijania nie sa wyłaczane stacyjką bo
                warto aby dzienne były wyłączane, no ale tojuż inny rozdział.
                • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.tpnet.pl 22.03.07, 13:29
                  Ja mam sterowanie od stacyjki i od świateł mijania.
                  Włączenie stacyjki włącza dzienne i tylne pozycyjne, włączenie mijania wyłacza
                  je. I tyle.
                  • jane14 Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 22.03.07, 14:16
                    No i bardzo dobrze. Ja jeszcze nie montuje ale przawdopodobnie zdecyduje się na
                    elekroniczny ogranicznik mocy na światłach mijania.
    • revolution_82 OT 22.03.07, 13:08
      A co lub kto to jest "matórzysta"?
      • mejson.e Re: OT 22.03.07, 13:16
        revolution_82 napisał:

> A co lub kto to jest "matórzysta"?

Albo celowa prowokacja, albo niezamierzona - może gra słów "matura", "matoły",
        "turysta"? ;-)

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
      • Gość: matórzysta Re: OT IP: *.tpnet.pl 22.03.07, 13:32
        Maturzysta z IV RP - po amnestii Giertycha.
    • lightdriver Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 23.03.07, 15:52
      www.swiatladzienne.pl
      www.hella.pl
      • Gość: kolowr wprowadzają w błąd na tej stronce IP: *.as.kn.pl 24.03.07, 20:15
        Gif na początku strony, przedstwiający używanie świateł dziennych. jak widać
        wyraźnie, zamontowane swiatła dzienne nie znajdują się w wymaganych przepisami
        miejscach, tylko tak jak przeciwmgłowe. na pewno są w wieszej odległości niż 60
        cm od siebie itd itp....

ale i tak czy siak warto je miec, lub jeździć z dobrze wyregulowanymi swiatłami
        mijania cały czas :)

chyba, zę ten gif to taki bajer dla wieśniaków, zeby ich zachecić do zakładania,
        niby wyglądają fajniej, a jak pojadą do warsztatu (na poziomie oczywiście) to i
        tak im założą jak wino być z przepisami ;)
        • bolo737 Re: wprowadzają w błąd na tej stronce 24.03.07, 21:47
          Gość portalu: kolowr napisał(a):

> Gif na początku strony, przedstwiający używanie świateł dziennych. jak widać
          > wyraźnie, zamontowane swiatła dzienne nie znajdują się w wymaganych przepisami
          > miejscach,

Bzdura. Znajdują się w wymaganych przepisami miejscach.

>tylko tak jak przeciwmgłowe.

Nic nie stoi na przeszkodzie żeby były w miejscach "tak jak przeciwmglowe"

>na pewno są w wieszej odległości niż >60 cm od siebie

i tak ma być

>itd itp....

no właśnie... przepisów nie znasz.
          • Gość: kolowr coś pomyliło mi sie, że mają być max 60 cm od sieb IP: *.as.kn.pl 26.03.07, 22:05
            od siebie ;)

loozik :)
        • Gość: wania Re: wprowadzają w błąd na tej stronce IP: *.icm.edu.pl 24.03.07, 22:48
          A ty co dzisiaj paliłeś?
          Bo bredzisz jak po zielsku.
    • Gość: Ania Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 11:45
      Kolego matórzysto:

Mozesz zalaczyc fotki przodu swego samochodu z zamontowanymi lampami
      dziennymi ? i gdzie kupiles ?
      • Gość: Adam Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.07, 11:55
        Ile wynosi koszt montażu takich świateł? Ja też sie przymieżam do założenia
        świateł dziennych. Zawsze to tylko dwie żarówki z przodu, a nie jeszcze tylne i
        rejestracyjne z tyłu.
        • Gość: Ania Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 12:39
          www.allegro.pl/item175973979_swiatla_dzienne_firmy_hella_faktura.html
          • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 25.03.07, 19:13
            Po co wam faktura? Ja wolałem dać zarobić handlarzowi z allegro niż sku..elom,
            którzy lobbowali za tą ustawą.

www.allegro.pl/item178450205_swiatla_do_jazdy_dziennej_helli_kpl_.html
        • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 25.03.07, 19:16
          Gość portalu: Adam napisał(a):

> Ile wynosi koszt montażu takich świateł? Ja też sie przymieżam do założenia
          > świateł dziennych. Zawsze to tylko dwie żarówki z przodu, a nie jeszcze tylne i
          > rejestracyjne z tyłu.

Niestety pozycyjne tylne też mają się świecić.
          Tylko w Polsce jest taki absurdalny przepis. Wprowadzony celowo, żeby stanowić
          przeszkodę do łatwego zamontowania świateł dziennych - odstrasza to 90% ludzi
          rozważających ich montaż. Ale ja zamontowałem i mam w dupie tę hołote.
        • gniewko_syn_ryba Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 25.03.07, 22:38
          Gość portalu: Adam napisał(a):

> Ile wynosi koszt montażu takich świateł? Ja też sie przymieżam

O, jeszcze jeden matÓrzysta ! ;)))
          • Gość: Adam Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 17:44
            gniewko_syn_ryba napisał:

> Gość portalu: Adam napisał(a):
            >
            > > Ile wynosi koszt montażu takich świateł? Ja też sie przymieżam
            >
            > O, jeszcze jeden matÓrzysta ! ;)))

O jeszcze jeden gimnazjalista <lol>
      • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 25.03.07, 19:24
        Prosze bardzo:

www.imagewoof.com/view_image/740be1216/278564765-xdrl001.jpg
        www.imagewoof.com/view_image/740be1216/278564765-xdrl002.jpg
        www.imagewoof.com/view_image/fc5321247/278564765-xdrl003.jpg
        www.imagewoof.com/view_image/ee1d51211/278564765-xdrl004.jpg
        • Gość: Ania Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.07, 22:28
          dzieki za fotki. Pozdrawiam
        • Gość: Jaro Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.direct-adsl.nl 27.03.07, 21:34
          Ale masz gruza... :-D
          • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.tpnet.pl 28.03.07, 12:53
            Co?
            • swan_ganz Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 19.04.07, 16:20
              > Co?

on chce ci powiedzieć, że masz "taczkę" a nie samochód...
              Po co ci światła dzienne w taczce?
    • kriss.s Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 29.03.07, 20:10
      olbrzymia oszczednosc!!! koszt zwraca sie juz po 40-50 tys km (na gazie 80-
      100tys)
      • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 29.03.07, 22:09
        kriss.s napisał:

> olbrzymia oszczednosc!!! koszt zwraca sie juz po 40-50 tys km (na gazie 80-
        > 100tys)

Kolejny, który rozum ma przesiąknięty oszczędnością i nic innego do niego nie
        dociera.
        Sio do sklepu po parówki, bo rano nie będzie co jeść.
      • Gość: swan Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 16:22
        > olbrzymia oszczednosc!!!

tak kriss.. Też sobie takie zafunduj a będziesz bogaty
        :-)
    • Gość: matórzysta He he IP: *.icm.edu.pl 03.04.07, 21:52
      Dzisiaj jakiś menel w fabii mi mrugał, pewnie myślał że to przeciwmgielne.
      Skodziarz jak to skodziarz - brak mózgu.
      • edgar22 Jeśli palą się razem ze światłami mijania, to nic 03.04.07, 22:03
        dziwnego, że tak pomyślał. Zdjęcie, które zaprezentowałeś to potwierdza:
        www.imagewoof.com/view_image/740be1216/278564765-xdrl001.jpg
        Co to za świecące światła te nad dziennymi?
        • Gość: matórzysta Re: Jeśli palą się razem ze światłami mijania, to IP: *.icm.edu.pl 04.04.07, 22:12
          edgar22 napisał:

> dziwnego, że tak pomyślał. Zdjęcie, które zaprezentowałeś to potwierdza:
          > www.imagewoof.com/view_image/740be1216/278564765-xdrl001.jpg
          > Co to za świecące światła te nad dziennymi?

Ku..!
          To lampa błyskowa się odbija.
          ps. Jeździsz skodą?
          • edgar22 Nie możesz odpowiedzieć bez piany na ustach? 04.04.07, 22:23
            Na drodze też tak nerwowo reagujesz? To niezdrowe.

> To lampa błyskowa się odbija.

Dla mnie wygląda, jakby się paliło światło mijania, ale ok, przyjmijmy twoją
            wersję - w końcu wiesz lepiej.

> ps. Jeździsz skodą?

Nie. Ale problemy stwarza kierowca, a nie marka samochodu. Mógłbym jeździć i
            skodą - nie widzę problemu.
            • Gość: matórzysta Re: Nie możesz odpowiedzieć bez piany na ustach? IP: *.icm.edu.pl 04.04.07, 22:32
              edgar22 napisał:

> Na drodze też tak nerwowo reagujesz? To niezdrowe.
              >

Jestes chyba dziesiata osoba, ktora o to pyta.
              To nie jest normalne. Poza tym jesli juz, to 'swieci' sie lewe, a prawe nie. To
              nic ci nie daje do myslenia?

> > To lampa błyskowa się odbija.
              >
              > Dla mnie wygląda, jakby się paliło światło mijania, ale ok, przyjmijmy twoją
              > wersję - w końcu wiesz lepiej.

Wlasnie, światłO.

>
              > > ps. Jeździsz skodą?
              >
              > Nie. Ale problemy stwarza kierowca, a nie marka samochodu. Mógłbym jeździć i
              > skodą - nie widzę problemu.

Tak sie sklada, ze poziom umyslowy kierowcow skod odbiega od sredniej (w dol) i
              to nie jest moj wymysl.
              • edgar22 Ale ta młodzież nerwowa... 04.04.07, 22:57
                > Jestes chyba dziesiata osoba, ktora o to pyta. To nie jest normalne.

Gdybyś odpowiedział normalnie tej pierwszej, zamiast mówić mu, że ślepy, to by
                następni już nie pytali. A na tym forum byłem chyba drugim, nie dziesiątym.

> Poza tym jesli juz, to 'swieci' sie lewe, a prawe nie. To nic ci nie daje do
                > myslenia?

Daje - że np. przepaliła ci się prawa żarówka. ;)

> Tak sie sklada, ze poziom umyslowy kierowcow skod odbiega od sredniej (w dol)
                > i to nie jest moj wymysl.

Fakt - nie twój. Ty tylko powtarzasz te brednie.
                • Gość: matórzysta Re: Ale ta młodzież nerwowa... IP: *.tpnet.pl 05.04.07, 22:20
                  Ja rozumiem, ze dla niektorych internet zaczyna sie i konczy na gazeta.pl, ale sa jeszcze inne miejsca, w ktorych sie pytali, po co sa wlaczone swiatla mijania. Oslabilo mnie to normalnie.
              • Gość: Y_Sam Re: Nie możesz odpowiedzieć bez piany na ustach? IP: *.chello.pl 08.04.07, 23:01
                A co masz do kierowców skód jak można spytać? Kompleksy jakieś? ;-)
                • Gość: matórzysta Re: Nie możesz odpowiedzieć bez piany na ustach? IP: *.icm.edu.pl 14.04.07, 20:00
                  Gość portalu: Y_Sam napisał(a):

> A co masz do kierowców skód jak można spytać? Kompleksy jakieś? ;-)

A niby z jakiego powodu?
                  Po prostu jestem dobrym obserwatorem.
                  • Gość: Y_Sam Re: Nie możesz odpowiedzieć bez piany na ustach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.07, 19:33
                    A co takiego tak dobrze zaobserwowałeś odnośnie Skody?
                    • Gość: matórzysta Re: Nie możesz odpowiedzieć bez piany na ustach? IP: *.icm.edu.pl 15.04.07, 21:09
                      Gość portalu: Y_Sam napisał(a):

> A co takiego tak dobrze zaobserwowałeś odnośnie Skody?

Np. to, że kupują ja ludzie, którzy koniecznie chcą uchodzić przed sąsiadami za
                      kogoś innego niż są. I kupują octavie chwaląc się, że jeżdżą czeskim passatem,
                      co jest oczywistą bzdurą. O fabii nie muszę chyba mówić, że to samochód
                      kapeluszników i ludzi nijakich, bo to każdy widzi. Szczytem smieszności jest
                      kupno skody super B za 20-letni kredyt, żeby się pokazać, że się jeździ prawie
                      Phaetonem.
                      • edgar22 Jednak kompleksy :)) 15.04.07, 21:13
                        • Gość: matórzysta Re: Jednak kompleksy :)) IP: *.icm.edu.pl 15.04.07, 21:30
                          Zgadza się.
                      • Gość: Y_Sam Re: Nie możesz odpowiedzieć bez piany na ustach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.07, 08:44
                        Ha ha ha, dawno się tak nie uśmiałem, cóż za psychoanaliza :-)))
                        Możesz mi jeszcze wyjaśnić kto to taki ten kapelusznik?
                        Ja akurat jeżdżę Fabią, a niedługo mam zamiar przesiąść się właśnie na ... Octavię :) Nie żeby jakiś tam pseudo-passat, po prostu i Fabia i Octavia jak na swoją klasę są autami relatywnie tanimi. A jak mnie będzie stać kiedyś - to żebyś wiedział - przesiądę się na Superba.
                        A teraz sam się pochwal czym jeździsz, a dowiesz się kim jesteś :-D
          • Gość: Tomo Re: Jeśli palą się razem ze światłami mijania, to IP: *.chello.pl 06.04.07, 22:40
            Dla mnie też to wygląda jakby światła mijania się świeciły, a nie lampa
            błyskowa odbijała. Ale jak już ktoś napisał Ty lepiej się znasz. A co do mojej
            Skody, to mógłbym za nią kupić 2,5 sztuki Twojej włoszczyzny...
            • Gość: Kontik Re: Jeśli palą się razem ze światłami mijania, to IP: *.adsl.green.ch 07.04.07, 21:03
              Chloptasiowi nie ma co tlumaczyc... Wydaje mu sie, ze tak swietnie "postawil"
              sie wladzy.. a tak naprawde to trzeba miec siano zamiast mozgu aby wydawac kupe
              kasy na dodatkowe swiatla... Jedyne co mu sie chwali to to, ze bedzie jezdzil
              zgodnie z przepisami i moze komus uratuje to zycie :)
            • Gość: matórzysta Re: Jeśli palą się razem ze światłami mijania, to IP: *.icm.edu.pl 14.04.07, 20:00
              Gość portalu: Tomo napisał(a):

> Dla mnie też to wygląda jakby światła mijania się świeciły, a nie lampa
              > błyskowa odbijała. Ale jak już ktoś napisał Ty lepiej się znasz. A co do mojej
              > Skody, to mógłbym za nią kupić 2,5 sztuki Twojej włoszczyzny...

A mnie wystarczy jedna sztuka, a kasę która musiałbym przeznaczy na twoje
              badziewie wolałem zainwestowac.
              Natomiast ty wydales wszystkie oszczednosci, wziales kredyt na 20 lat, bo musisz
              sie pochwalic sasiadom, ze jezdzisz "czeskim passatem". Niestety sie osmieszasz,
              bo kazdy srednio zorientowany w motoryzacji wie, ze skoda octavia to nadmuchana
              podrobka vw bora przeznaczona wlasnie dla takich biedakow, ktorych nie stac na
              samochod klasy sredniej, a koniecznie chca uchodzic za takich, ktorych stac.

ps. Tak, wiem ze skoda super B to odpowiednik Audi A8 albo nawet A9, wiec nie
              musisz mnie juz o tym przekonywac.
          • slavkovski Re: Jeśli palą się razem ze światłami mijania, to 07.04.07, 21:22
            w "Misiu" jest piekna scena - "moja zooona - Zooofja". to zupelnie jak: "moj
            samochod...". tylko stroboskopu i neonowek brak.
            • Gość: matórzysta Re: Jeśli palą się razem ze światłami mijania, to IP: *.icm.edu.pl 08.04.07, 17:41
              Ponawiam pytanie
    • Gość: pax Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 22:04
      Właśnie dałeś im zarobić - i oto chodziło !
      • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 08.04.07, 23:04
        Gość portalu: pax napisał(a):

> Właśnie dałeś im zarobić - i oto chodziło !

Komu?
        • Gość: pax Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 23:33
          producentowi światełek
          • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 08.04.07, 23:39

> producentowi światełek

Tak, Niemcowi.
            Wolę dać zarobić Niemcowi, Francuzowi, nawet Rumunowi niż Polakowi.
            • Gość: Y_Sam Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.chello.pl 09.04.07, 01:02
              > Tak, Niemcowi.
              > Wolę dać zarobić Niemcowi, Francuzowi, nawet Rumunowi niż Polakowi.

He he, a w innej dyskusji na inny temat pewnie pierwszy będziesz darł japę, że Unię mamy Europejską a zarobki afrykańskie :-)
              • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.tpnet.pl 09.04.07, 10:22
                Mylisz sie. Zarobki mamy takie, na jakie zaslugujemy.
                Zdziwibym sie, gdyby trzeci swiat mial takei zarobki jak cywilizowany.
                • Gość: Y_Sam Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.chello.pl 09.04.07, 12:57
                  Nie zgodzę się z Tobą, rynek pracy jest u nas taki, że to wciąż pracodawca może stawiać warunki. Ale ten trend się niedługo odwróci - świetny przykład dała nam już branża budowlana. Budowlańcy powyjeżdżali do Anglii, Irlandii czy gdzie tam się dało, więc teraz w kraju popyt na nich zdecydowanie przewyższa podaż i to oni mówią za ile mogą pracować.
                  A myślisz, że nasz wzrost gospodarczy to czym niby jest uwarunkowany? W głównej mierze tym, że management danej firmy płaci swoim pracownikom jałmużnę - dzięki czemu rok w rok może się pochwalić wzrostem rentowności czy zysku netto. Niestety, szybko może się okazać, że nasza gospodarka to kolos na glinianych nogach, jak trzeba będzie podnieść płace.
                  • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 09.04.07, 13:53
                    Żeby podnieść płace, to trzeba mieć z czego. Chyba, że dodrukuje się pieniędzy,
                    ale to już przerabialiśmy.
                    Ale u nas 50% dostępnych pieniędzy rozdaje się pasożytom albo buduje kościoły.
            • Gość: pax Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 12:45
              Przecież Niemcy nie mają obowiązku jeździć na światłach dziennych!
              Skąd wiedzieli, że Polacy będą mieli taki obowiązek ?

pozdr
              • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 09.04.07, 13:51

> Przecież Niemcy nie mają obowiązku jeździć na światłach dziennych!
                > Skąd wiedzieli, że Polacy będą mieli taki obowiązek ?

No i co z tego?
                • Gość: pax Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 20:18
                  Ucz się matórzysto jak się robi biznes.
                  Produkt - kampania medialna - lobby legalne, nielegalne - przepis - sprzedaż
                  przygotowanego produktu.
                  Płaci użytkownik końcowy - czyli społeczeństwo.
                  pozdr
                  • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 09.04.07, 22:24

> Ucz się matórzysto jak się robi biznes.
                    > Produkt - kampania medialna - lobby legalne, nielegalne - przepis - sprzedaż
                    > przygotowanego produktu.
                    > Płaci użytkownik końcowy - czyli społeczeństwo.

Cały czas pytam - co z tego?
                    Niemcy nie mieli z tym nic wspólnego.
                    To nie oni lobbowali za tą ustawą, tylko sk.... między innymi z Orlenu.
                    Dlatego dałem zarobić Niemcowi i polskiemu handlarzowi, którzy sprzedał mi te
                    światła bez faktury i nie zapłacił od tego grosza podatku, a benzynę kupuję na
                    stacji Łukoil - oni przywożą ją przynajmniej od Ruskich, a nie biorą z Orlenu
                    albo Lotosu jak inne 'zagraniczne' stacje.
                    • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 09.04.07, 22:28
                      I jeszcze jedno.
                      Myslisz, że swiatła dzienne będą popularne w Polsce?
                      To jest za prymitywne społeczeństwo, żeby tak się stało.
                      Jak Czesiek będzie miał wydać 150 zł na dodatkowe światła, to będzie wolał to
                      przeznaczyć na 5 flaszek.
                      Poza tym skutecznie ich popularnośc ogranicza przepis, że mają się świecić razem
                      z tylnymi pozycyjnymi, co już nie jest takie proste do zrobienia. W ten sposob i
                      wilk syty i owca cała (czyli przepisy UE dopuszczajace takie swiatla).

• Gość: pax Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.07, 23:42
                        Mam nadzieję, że przepis o tylnych pozycyjnych ulegnie zmianie a Chiny
                        dostarczą nam te światełka za 20 PLN.
                        pozdrawiam
                        • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 14.04.07, 19:56
                          Wątpię.
                          Do tej pory ten przepis skutecznie blokował popularnosc świateł dziennych, a o
                          to własnie chodzi bandytom zwanym "lobbystami".
                          • Gość: uyb osmieszaj sie dalej koles IP: *.betanet.pl 14.04.07, 23:41
                            • Gość: matórzysta Re: osmieszaj sie dalej koles IP: *.icm.edu.pl 15.04.07, 00:14
                              Osmarkałeś się
                              • Gość: uyb prowokacja ci nie wychodzi IP: *.betanet.pl 15.04.07, 16:35
                        • Gość: gucio Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.07, 23:28
                          a czy one mają homologację? z tego co czytałem to podobno jest też wymagana
                          jakaś homologacja. a co do tych tylnych pozycyjnych to faktycznie bzdura. w
                          dzień są niewidoczne ale nie trudno to zrobić. wystarczą odpowiednie diody
                          • Gość: matórzysta Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu IP: *.icm.edu.pl 05.05.07, 20:03
                            Gość portalu: gucio napisał(a):

> a czy one mają homologację? z tego co czytałem to podobno jest też wymagana
                            > jakaś homologacja. a co do tych tylnych pozycyjnych to faktycznie bzdura. w
                            > dzień są niewidoczne ale nie trudno to zrobić. wystarczą odpowiednie diody

Moje mają homologację europejską (E1 - Niemiecką), to znaczy homologacja w
                            jednym kraju członkowskim UE przenosi się na pozostałe kraje. ALe niektóre
                            wąsate debile z drogówki nie potrafią tego zrozumieć. Dlatego wożę ze sobą
                            wydrukowaną dyrektywę UE w tej sprawie. Oni na każdy oficjalny dokument reagują
                            przerażeniem i wolą dac spokój niż się nie daj boże ośmieszyć w sądzie.
                    • pawro2001 Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 19.04.07, 15:52
                      To nie lepiej było kupic akcje Orlenu?
    • zaholec Drogi matórzysto 08.05.07, 11:44
      na początku myslałem, że jesteś głupi. Po przeczytaniu całości sądzę jednak, że
      jesteś po prostu śmieszny.

nie pozdrawiam, nie zasługujesz
      • Gość: matórzysta Re: Drogi matórzysto IP: *.tpnet.pl 08.05.07, 12:47
        Głupi bo co?
        Bo nie chcę szpanowac zbędnymi światłami? Nie każdy lubi wiejski tjuning, więc
        jakim prawem wszyscy mamy byc do niego zmuszeni? Na szczęście jest wyjście i ja
        z niego skorzystałem.
        A może boli cię, że ty na to nie wpadłeś? A może po prostu nie chce ci się dupy
        ruszyć i zamontować albo masz dwie lewe ręce?

• switonemsi Re: Założyłem światła dzienne i mam w d.. tych bu 08.05.07, 14:57
      Też mi sie bardzo nie podoba ta debilna ustawa!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka