Dodaj do ulubionych

Pytanie z przepisów....

01.08.07, 13:22
Otóż mam pewną wątpliowść - jadę do pracy 3-pasmówką z której muszę w pewnym
momencie skręcić w prawo - sęk w tym że prawy skrajny pas służy wyłącznie do
skrętu w prawo a środkowy do jazdy prosto i skrętu w prawo.
Mam w związku z tym pytanie - czy mogę pojechać na "strzałce", czyli skręcie
warunkowym w prawo, także ze środkowego pasa, czy tylko z prawego ???
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • edgar22 Re: Pytanie z przepisów.... 01.08.07, 13:32
      A jest jakiś przepis ograniczający stosowanie "zielonej strzałki" tylko do
      prawego pasa?
      Wg mnie możesz jechać (uprzednio zatrzymawszy się przed syganlizatorem) z
      każdego pasa, z którego dozwolony jest skręt w prawo.
      • jasmin711 Re: Pytanie z przepisów.... 01.08.07, 13:43
        Wg mnie też można - sęk w tym że na moje oko 90% kierowców nie skręca tam na
        warunkowym tylko czeka na zielone światło - stąd też moje wątpliwości że może
        czegoś nie wiem ... ;-)
        • tiges_wiz Re: Pytanie z przepisów.... 01.08.07, 13:55
          zalezy od sygnalizacji .. jezeli kazdy pas ma swoj sygnalizator, a tylko prawy
          ma strzalke, to nie mozna, a jak jest jeden wspolny to moim zdaniem mozna.
          • Gość: Kokeeno Re: Pytanie z przepisów.... IP: *.crowley.pl 02.08.07, 09:48
            No w sumie, jak są osobne sygnalizatory, a tylko prawy ze strzałką, to niby nie
            można skręcać z lewego, ale w takim wypadku taka ulica Robotnicza we Wrocku
            byłaby totalnie zakorkowana, bo praktycznie tylko na zielonej strzałce da się
            tam skręcić w prawo w kierunku placu Orląt (co ciekawe, nie ma wtedy żadnej
            kolizji z Braniborską, za to na zielonym świetle stoi na skrzyżowaniu zawsze
            banda jełopów nie pozwalając wjechać)...
            • habudzik Re: Pytanie z przepisów.... 02.08.07, 10:41
              Ooo , widze ze kolega z Wrocławia . Jak tam dziś , przejezdny jest bo się po 15
              wybieram do Was i chce pojeździc bo lubie Wrocław .
              • tiges_wiz Re: Pytanie z przepisów.... 02.08.07, 10:48
                od kiedy to Wroclaw jest przejezdny? Nie pamietam :D ... No jakies 10 lat temu
                wracalem o drugiej w nocy i byl przejezdny ;)
                • habudzik Re: Pytanie z przepisów.... 02.08.07, 10:50
                  No coż bede zwiewdzał per pedes .
            • klemens1 Re: Pytanie z przepisów.... 02.08.07, 11:27
              "Nadawany przez sygnalizator S-2 sygnał czerwony wraz z sygnałem w kształcie
              zielonej strzałki oznacza, że dozwolone jest skręcanie w kierunku wskazanym
              strzałką w najbliższą jezdnię na skrzyżowaniu, pod warunkiem, że kierujący
              zatrzyma się przed sygnalizatorem i nie spowoduje utrudnienia ruchu innym jego
              uczestnikom. "

> jak są osobne sygnalizatory, a tylko prawy ze strzałką, to niby nie
              > można skręcać z lewego

Ale te sygnalizatory nie dotyczą poszczególnych pasów ruchu.
          • habudzik Re: Pytanie z przepisów.... 02.08.07, 10:39
            Chyba masz racje . Też czesto jestem na takim skrzyżowaniu i też mam watpliwości
            wiec zwykle ustawiam się jednak na prawym pasie bo wtedy na bank jade dobrze .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka