Gość: prawdziwy tebe IP: 85.222.86.* 24.07.08, 16:51 czy jest normalne, ze na drodze ekspresowej jest skrzozowanie drog? chodzi o takie zwykle, jednopoziomowe, a nie takie bezkolizyjne. czy to moze tylko polski wybryk natury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiges_wiz Re: czy to normalne? 24.07.08, 16:57 Droga ekspresowa według ustawy z dnia 21 marca 1985 roku o drogach publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 19, poz. 115, z późn. zm.) – droga publiczna o ograniczonej dostępności, przeznaczona wyłącznie do ruchu pojazdów samochodowych, wyposażona w jedną lub dwie jezdnie, posiadająca wielopoziomowe skrzyżowania z przecinającymi ją innymi drogami transportu lądowego i wodnego, z dopuszczeniem wyjątkowo jednopoziomowych skrzyżowań z drogami publicznymi. jak widac moze byc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy tebe Re: czy to normalne? IP: 85.222.86.* 24.07.08, 17:17 jak widac przepisy pozwalaja, ale to chyba nie znaczy jeszcze, ze to jest normalne. tym bardziej, ze te przepisy sa z innej epoki. takze motoryzacyjnej. na ch*j takie cos teraz budowac? Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e Re: czy to normalne? 24.07.08, 20:10 Gość portalu: prawdziwy tebe napisał(a): > na ch*j takie cos teraz budowac? Ja wolę dwujezdniowe drogi ze skrzyżowaniami jednopoziomowymi od jednojezdniowych z takimi samymi skrzyżowaniami. Wg mnie warto budować, bo zawsze łatwiej wyprzedzić wolniejsze pojazdy. Mogę zwolnić do 70 przed takimi skrzyżowaniami. Ale nie muszę jechać kilometrami 70 za ciężarówkami. Pozdrawiam, Mejson -- Automobil Forum pozytywnie zakręconych automaniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy tebe Re: czy to normalne? IP: 85.222.86.* 24.07.08, 20:22 > Ja wolę dwujezdniowe drogi ze skrzyżowaniami jednopoziomowymi ok, ale ja nie mowie o zwyklej dwujezdniowej, tylko ze statusem "ekspresowa". jak oszczedzili na wiadukcie, to niech sobie w d*pe wsadza te d-7, ktore tam porozstawiali. no chyba, ze nowa droge chca od razu przyozdobic krzyzami. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: czy to normalne? 25.07.08, 11:52 Gość portalu: prawdziwy tebe napisał(a): > > > Ja wolę dwujezdniowe drogi ze skrzyżowaniami jednopoziomowymi > > ok, ale ja nie mowie o zwyklej dwujezdniowej, tylko ze statusem > "ekspresowa". jak oszczedzili na wiadukcie, to niech sobie w d*pe > wsadza te d-7, ktore tam porozstawiali. > > no chyba, ze nowa droge chca od razu przyozdobic krzyzami. Krzyzami niejako przy okazji - przede wszystkim ograniczeniami i fotoradarami :-P Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: czy to normalne? 24.07.08, 20:28 A co nazywasz droga ekspresowa? Tak jak ktos odpowiedzial powyzej, tak jest to mozliwe -unikam slowa normalne bo zaprzeczeniem jest 'nienormalne' a to nie brzmi dobrze. Aby cie zmartwic bardziej, na swiecie rowniez stosuje sie ronda na takich drogach!! Taki swiatowy wybryk natury ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy tebe Re: czy to normalne? IP: 85.222.86.* 24.07.08, 20:41 > A co nazywasz droga ekspresowa? cos, co jest oznaczane d-7 oraz d-8 i powinno spelniac jakies tam standardy (ktore sa inne dla zwyklych drog, inne dla ekspresowych i inne dla autostrad). nie wiem jak jest na swiecie, ale w polsce sie z tym pierwszy raz zetknalem jadac nowiutkim wybrykiem naszych pseudospecjalistow od drog, a konkretnie obwodnica elblaga. Odpowiedz Link Zgłoś
habudzik Re: czy to normalne? 24.07.08, 23:58 Gość portalu: prawdziwy tebe napisał(a): > nie wiem jak jest na swiecie, ale w polsce sie z tym pierwszy raz > zetknalem Nie na darmo mówią , że podróże kształcą . Skrzyżowania na drogach expresowych to normalne , ogólnie zaakceptowane "widowisko" nie przyczyniające się do wzrostu liczby krzyży . I wcale nie dlatego że tam ich się nie stawia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy tebe Re: czy to normalne? IP: 85.222.86.* 26.07.08, 15:59 rozumiem, ze taki swiatowiec jak ty ma konkretnych przykladow na peczki. no to ja poprosze jakis taki konkretny przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
bigstrand Re: czy to normalne? 25.07.08, 17:27 > nie wiem jak jest na swiecie, ale w polsce sie z tym pierwszy raz > zetknalem jadac nowiutkim wybrykiem naszych pseudospecjalistow od > drog, a konkretnie obwodnica elblaga. nie wiem, nie bylem, nie widzialem niemniej skroro to nowa droga to smierdzi mi to oszczednoscia, tzn zabraklo na wiadukt ;) To typowe poslkie budowanie, jak wszyscy wiedza z wlasnych obserwacji zycia w PRLu i teraz w PRLu Bis. Szyldy sie zmieniaja ale ludzie i ich mentalnosc juz nie. Prowizorka rulez!! To nasze narodowe motto Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Tak, to normalne. 25.07.08, 11:47 (pomyśl CZYM jest skrzyżowanie dróg i jakie mogą mieć kształty) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawdziwy tebe czyzby? IP: 85.222.86.* 25.07.08, 16:46 > (pomyśl CZYM jest skrzyżowanie dróg i jakie mogą mieć kształty) a ty teraz postaraj sie przeczytac, o jakim ksztalcie jest mowa w tym watku. Odpowiedz Link Zgłoś