Dodaj do ulubionych

Ile czasu na wbicie instalacji LPG do dowodu rej.?

18.12.03, 22:35
Miesiąc czy rok? Zdania są podzielone..
Obserwuj wątek
    • mejson.e5 Miesiac 19.12.03, 00:20
      30 dni na wbicie do dowodu - musi byc faktura (od pazdziernika sa bezwzgledni w egzekwowaniu tego przepisu).
      Rok na przeprowadzenie najblizszego badania technicznego, nawet jesli masz nowy samochod i poprzedni wpis dawal Ci np. 3 lata do nastepnego badania.
      Gaz to skraca.
      Jesli termin badania miales szybciej niz za rok, to oczywiscie dowod bedzie wazny wlasnie do tego terminu.

Pozdrawiam,
      mejson
      • absorb Re: Miesiac 19.12.03, 17:03
        mejson.e5 napisał:

> 30 dni na wbicie do dowodu - musi byc faktura (od pazdziernika sa bezwzgledni
        w
        > egzekwowaniu tego przepisu).

FAKTURA OD MONTERA? CO MAM ZROBIĆ JAK KUPIŁEM TEN SAMOCHÓD BEZ FAKTURY I BEZ
        ADNOTACJI O LPG W DOWODZIE? INSTALACJA BYŁA ZAKŁADANA W SIERPNIU 2003...
        WROBIŁEM SIĘ? NIE MA 'SPOSOBU'?

> Rok na przeprowadzenie najblizszego badania technicznego, nawet jesli masz
        nowy
        > samochod i poprzedni wpis dawal Ci np. 3 lata do nastepnego badania.
        > Gaz to skraca.
        > Jesli termin badania miales szybciej niz za rok, to oczywiscie dowod bedzie
        waz
        > ny wlasnie do tego terminu.
        >
        > Pozdrawiam,
        > mejson
        • Gość: Mejson Re: Miesiac IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.03, 22:42
          Jezdzisz od lata z gazem bez wpisu?
          Na szczescie nie ma chyba zadnych kar - znam kilka przypadkow opoznienia o miesiac, dwa i dostali wpisy bez łaski i oplat.
          Przepis o koniecznosci posiadania faktury obowiazuje od pazdziernika, moze dla starszych przypadkow nie beda robic problemu.
          Ale musisz miec homologacje zbiornika i sposobu montazu.
          Jesli nie masz, to musisz kombinowac z jakims elastycznym warsztatem, by wystawil post factum.

Pozdrawiam,
          Mejson
          • absorb Re: Miesiac 20.12.03, 10:43
            PO PROSTU KUPIŁEM TAKI SAMOCHÓD.

MAM:

-WYCIĄG ŚWIADECTWA HOMOLOGACJI SPOSOBU MONTAŻU INSTALACJI
            -POŚWIADCZENIE WYKONANIA I ZBADANIA ZBIORNIKA

NIE MOGĘ SIĘ DODZWONIĆ DO URZĘDU - NIE ODBIERAJĄ... ; ->

Gość portalu: Mejson napisał(a):

> Jezdzisz od lata z gazem bez wpisu?
            > Na szczescie nie ma chyba zadnych kar - znam kilka przypadkow opoznienia o
            mies
            > iac, dwa i dostali wpisy bez łaski i oplat.
            > Przepis o koniecznosci posiadania faktury obowiazuje od pazdziernika, moze
            dla
            > starszych przypadkow nie beda robic problemu.
            > Ale musisz miec homologacje zbiornika i sposobu montazu.
            > Jesli nie masz, to musisz kombinowac z jakims elastycznym warsztatem, by
            wystaw
            > il post factum.
            >
            > Pozdrawiam,
            > Mejson
            • mejson.e5 Idź 20.12.03, 11:53
              Po prostu idź i spróbuj uzyskac wpis. Jeśli będa robili problemy bez faktury, to dopiero zacznij kombinowac. Te dwie rzeczy, które masz - wystarczały kiedyś.

Pozdrawiam,
              Mejson
            • mp23 Re: Miesiac 02.01.04, 22:09
              Ja miałam podobny problem. Kupiłam auto z gazem, ale w dowodzie rejestracyjnym
              nie było adnotacji, że auto posiada instalację gazową. Pani z Urzędu kazała mi
              wymontować instalację gazową, poniewaz jest nielegalnie zamontowana (nie miałam
              świadectwa homologacji, ponieważ instalacja była montowana w 2001 - wtedy nie
              było jeszcze świadectw homologacji), oczywiścei powiedziałam jej co myslę na
              temat wymontowania instalacji. Skontaktowałam się z poprzednim właścicielem
              auta, który dał mi namiary na stację, która montowała instalację. Człowiek bez
              problemu wbił mi adnotację do dowodu rejestracyjnego i dopiero wtedy mogłam
              zarejestrować auto.
              MOja propozycja:
              skoro masz świadectwo homologacji możesz udać się d urzędu i spróbować, aby
              wpisali Ci adnotację w dowodzie rejestracyjnym, że auto jest wyposażone w LPG.
              Jesli będą robić problemy zwróć się do poprzedniego właściciela, który miał 30
              dni na wpisanie odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym, być może
              firma/stacja która mu to wykonywała zapomniała przystawić mu w dowodzie
              odpowiedniej pieczątki.
    • romek51 Re: Ile czasu na wbicie instalacji LPG do dowodu 08.03.04, 22:11
      faktura musi być!!!!tak jak wyciąg ze świadectwa homologacji i paszport
      zbiornika
      ale faktura może być wystawiona na bardzo niską kwote np.100 zł
      co jest istotne jeżeli instalacja zamontowana była dawno

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka