folksdojczer4kategorji 29.10.10, 07:35 Orientuje się może kto, dlaczego nie: Przedsiębiorca budowlany? Muszę ciągle dźwigać ze sobą słownik angielski, gdy czytam "polskie" teksty? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
folksdojczer4kategorji pogardzają językiem ojczystym... 29.10.10, 07:52 A oto tekst, którego treści nie mogłem zrozumieć Z dotychczasowych ustaleń prokuratury wynika, że w 2006 r. jeden z deweloperów z Zakopanego dostał ponad 55 mln zł kredytu w Banku Gospodarstwa Krajowego w Rzeszowie. Pieniądze miały być przeznaczone na budowę lokali mieszkalnych i handlowych w Zakopanem. Deweloper miał spłacić kredyt do końca 2009 r. Stracił jednak płynność finansową i wpadł w długi. Widocznie zakopiańscy Górale także nie mogli zrozumieć i nie kupowali obiektów od tego pana. Ot co... Tak to jest z panami, którzy pogardzają językiem ojczystym. Man soll dem Volke aufs Maul schauen! (M.Lutter) Odpowiedz Link
lepian4 Re: pogardzają językiem ojczystym... 29.10.10, 08:26 Jesli dobrze zozumiem, nie panimajesz w tym tekscie Fremdwörter, typu bank, prokurator, handel, kredyt...? Odpowiedz Link
gaarsch rżnie głupa, nudzi się, innego zajęcia nie ma, 29.10.10, 08:33 to pierdoli na forach. Deweloper to taki człowiek, który za pieniądze przyszłych użytkowników buduje lokale mieszkalne i inne użytkowe. Nie musi przy tym się schylać pod cegły. Odpowiedz Link
folksdojczer4kategorji application for employment po Nowopolskiemu... 29.10.10, 09:03 gaarsch napisał: nudzi się > to pierdoli na forach. ---------------------------------------- Odpowiedz Link
ja.nusz Re: A już traciłem nadzieję 29.10.10, 09:10 Wątek robi się normalny - autor zaczyna srać nawet we własne dzieło. Odpowiedz Link
folksdojczer4kategorji Re: A już traciłem nadzieję 29.10.10, 09:21 ja.nusz napisał: > Wątek robi się normalny - autor zaczyna srać nawet we własne dzieło. ---------------------------------- Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Muszę ciągle dźwigać ze sobą słownik angielsk 29.10.10, 08:30 folksdojczer4kategorji napisała: > [url=http://sjp.pwn.pl/szukaj/deweloper]Orientuje się może kto, dlaczego nie: [ > /url] > > Przedsiębiorca budowlany? Może dlatego, że jeszcze nie wymyślono na to polskiego słowa. "Przedsiębiorca budowlany" kojarzy się wszystkim z tym, który konkretnie wykonuje robotę na placu budowy z kielnią lub innym narzędziem w ręku. Developer odpowiada niemieckiemu Bauträger - w Polsce termin ten już na tyle się przyjął, że nikt nie szuka rodzimego słowa. Gorzej jest, kiedy anglicyzmy wypierają od zawsze isniejące słowa rodzime jak np.nazywanie wszelkiej maści zwykłych handlarzy "dilerami" - tu skojarzenia mogą być znacznie gorsze. W Niemczech zanika np. "Treffpunkt" na korzyść "meetingpoint" itd. PS. Co za nudny wątek - nawet sobie pobluzgać nie można. Odpowiedz Link
lepian4 Re: Muszę ciągle dźwigać ze sobą słownik angielsk 29.10.10, 08:35 Mnie szalenie uspokoiles: najwyrazniej wyrazy pochodzenia obcego mozna z czasem zasapic innymi wyrazami pochodzenia obcego: handlarz, dealer... Jak widac, problem sam sie rozwiazuje. Odpowiedz Link
folksdojczer4kategorji Re: Muszę ciągle dźwigać ze sobą słownik angielsk 29.10.10, 08:42 ja.nusz napisał: "Przedsiębiorca budowlany" kojarzy się wszystkim z tym, który konkretnie wykonuje robotę na placu budowy z kielnią lub innym narzędziem w ręku. ----------------------------- Odpowiedz Link
folksdojczer4kategorji > absolutne zero 29.10.10, 10:42 gaarsch napisał: > absolutne zero -------------------------------------- Odpowiedz Link
gaarsch dzisiaj jest piękna słoneczna pogoda 29.10.10, 12:11 teraz możesz mnie z Kachelmannem kojarzyć głupolu Odpowiedz Link
folksdojczer4kategorji Re: dzisiaj jest piękna słoneczna pogoda 30.10.10, 09:40 gaarsch napisał: > teraz możesz mnie z Kachelmannem kojarzyć głupolu ------------------------------ Odpowiedz Link
maria421 Re: Muszę ciągle dźwigać ze sobą słownik angielsk 29.10.10, 09:44 Za moich czasow skladalo sie podanie o prace i zyciorys, teraz posyla sie "si-wi" a jak odpowiedza idzie sie na "interwju". Odpowiedz Link
lepian4 Re: Muszę ciągle dźwigać ze sobą słownik angielsk 29.10.10, 10:08 To samo mowila moja prababka, gdy pierwszy raz wsiadala do supernowoczesnego tramwaju Odpowiedz Link
folksdojczer4kategorji "interwju"... 29.10.10, 10:20 maria421 napisała: > Za moich czasow skladalo sie podanie o prace i zyciorys, teraz posyla sie "si-w > i" a jak odpowiedza idzie sie na "interwju". ---------------------------------- Odpowiedz Link
jureek Re: "interwju"... 29.10.10, 10:46 folksdojczer4kategorji napisała: > Jeszcze tylko nie zrozumiałem co to jest list motywujący... Bewerbungsschreiben Odpowiedz Link
folksdojczer4kategorji Letter of application... 29.10.10, 11:01 jureek napisał: > Bewerbungsschreiben ------------------------------------------- Odpowiedz Link