pyskata.1 04.01.12, 21:49 Kremacja może spowodować, że ciało nie zmartwychwstanie O masz .... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koelscher Re: Episkopat ostrzega 04.01.12, 21:58 zeszloroczny snieg. Poza tym: W ktorym to miejscu wyrazona jest ta obawa? k-r Odpowiedz Link
lepian4 Re: Episkopat ostrzega 05.01.12, 08:15 Ja tez nie znalazlem tej sensacyjnej wiadomosci. W sumie zo chba dobrze, ze kaplani zastanawiaja sie nad uporzadkowaniem nowyc obyczajow Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Episkopat ostrzega 05.01.12, 09:29 Obawa wyrażona jest już w tytule artykułu. A dalej idą bzdurne argumenty: "Hierarchowie podkreślają w nim, że wielowiekowa tradycja chrześcijańska, a także nasza kultura narodowa, przejawia się "w modlitewnym czuwaniu przy zmarłym, a zwłaszcza w religijnej ceremonii pogrzebowej, podczas której modlimy się przy trumnie z ciałem osoby zmarłej, sprawujemy Mszę Świętą oraz uczestniczymy w obrzędzie ostatniego pożegnania". Wszystko to o czym piszą odbywa się przed skremowaniem podczas nabożeństwa żałobnego, podczas którego zmarły leży wygodnie w trumnie. Odpowiedz Link
koelscher Re: Episkopat ostrzega 05.01.12, 17:26 Tytul (bzdurny i klamliwy) nie pochodzi od episkopatu, lecz od tej neurury, czy jak im tam... k-r ps Prosze sie nie obawiac, nie jestem fanem episkopatu... ja.nusz napisał: > Obawa wyrażona jest już w tytule artykułu. > > A dalej idą bzdurne argumenty: > > "Hierarchowie podkreślają w nim, że wielowiekowa tradycja chrześcijańska, a tak > że nasza kultura narodowa, przejawia się "w modlitewnym czuwaniu przy zmarłym, > a zwłaszcza w religijnej ceremonii pogrzebowej, podczas której modlimy się przy > trumnie z ciałem osoby zmarłej, sprawujemy Mszę Świętą oraz uczestniczymy w ob > rzędzie ostatniego pożegnania". > > Wszystko to o czym piszą odbywa się przed skremowaniem podczas nabożeństwa żało > bnego, podczas którego zmarły leży wygodnie w trumnie. > > > Odpowiedz Link
koelscher Re: Episkopat ostrzega 05.01.12, 17:28 Btw: Skad wiesz, ze wygodnie? Probowales? k-r Odpowiedz Link