fan.club Niemożliwe! 17.08.08, 08:53 Poligloci musieli by mieć osobowość mnogą. Może wypowie się jakiś fachowiec, np. Kondi... tinyurl.com/583mqm Odpowiedz Link
konrad-walenrod Connie is multi-lingual 17.08.08, 10:58 fan.club napisał: > Poligloci musieli by mieć osobowość mnogą. Może wypowie się jakiś > fachowiec, np. Kondi... --------------------------------- Odpowiedz Link
konrad-walenrod Connie hat was besseres zu tun! 17.08.08, 10:43 jessi_a napisała: Czy ludzie dwujęzyczni maja podwójną osobowość ? ××××××××××××××××××××××××××××××××× Connie hat was besseres zu tun! Connie kommentiert jetzt im wirtschafts Teil der GW Es gibt Literatur Kritiker (R.R) Und es gibt Wirtschafts Kritiker (K.W.) Kondzia komentarz można podziwiać tu: budziak.blox.pl/2008/07/Witamy-w-Niemczech.html Odpowiedz Link
lepian4 Re: Connie hat was besseres zu tun! 17.08.08, 16:42 Kondzia, psujesz sie. Na stronie poswieconej biznesowi i prawu, dokonujesz charakterystyki porownawczej twych zaradnych i pelnych sukcesu sasiadow z Niemcami. Fe! Odpowiedz Link
nana_c Re: Connie hat was besseres zu tun! 18.08.08, 16:45 Kondziu, poczytalam, posmialam sie- choc temat powazny, a ty jak zwykle, trafiles w dziesiatke Odpowiedz Link
gadupa Re: Connie hat was besseres zu tun! 18.08.08, 17:22 Nie uwazasz, ze zeby sie osmieszac wystarczy jedno forum, juz nie musiales tego robic po innych forach. Odpowiedz Link
jecki.p Re: Connie hat was besseres zu tun! 18.08.08, 18:37 dupe - wiadomo - kazdy ma, ale co ma powiedziec ga?! j. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Open letter to my fellow comrades 18.08.08, 18:25 lepian4 napisał: dokonujesz charakterystyki porownawczej ---------------------------------- Odpowiedz Link
konrad-walenrod Verfassungsschutz 18.08.08, 19:18 www.youtube.com/watch?v=nWHaeIvXyEM Spiele dieses schöne Lied 10 x täglich ab. Bei geöffnetem Fenster. Ziemlich laut... Und der Verfassungsschutz hat mich noch nicht besucht. Hätte ich ein Lied einer vergleichbaren deutschen Partei so oft und so laut beim offenen Fenster abgespielt, bräuchte ich nicht lange zu warten. www.youtube.com/watch?v=nWHaeIvXyEM Odpowiedz Link
lepian4 Re: Open letter to my fellow comrades 19.08.08, 03:30 Konradka, sama przyznasz, ze opowiastki o twych pelnych sukcesu sasiadach na forum biznesu i prawa, sa tak samo bez sensu, jak dyskusja z gadupa o kwiatach Odpowiedz Link
konrad-walenrod Chance für den ewigen Frieden... 19.08.08, 07:59 lepian4 napisał: > Konradka, sama przyznasz, ze opowiastki o twych pelnych sukcesu > sasiadach na forum biznesu i prawa, sa tak samo bez sensu, jak > dyskusja z gadupa o kwiatach ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/pk.html Mein Lieber. Wir sollten uns besser Gedanken machen, wie wir in Pakistan den Frieden, Stabilität und Demokratie sichern und festigen. Die Menschen dort jubeln seit einigen Stunden, dass unser Mann in Islamabad von der Kommando Brücke gegangen ist. Die wollen unserem Mann ein Prozess machen, womöglich auch noch hängen.... Ich glaube, der Armagedon hat begonnen. Aber es kann auch eine Chance für den ewigen Frieden werden, die Atomwaffen sind nun gerecht zwischen den Moslems und den Christen verteilt. Ich kann mich an eine historische Periode erinnern, wo die Atomwaffen gerecht zwischen den Kapitalisten und Kommunisten verteilt waren, hatten wir eine noch nie dar gewesene Kriegsfreie Zeit. Und den Menschen ging es gut. tiny.pl/2v67 Odpowiedz Link
maya2006 Re: Chance für den ewigen Frieden... 19.08.08, 10:57 pewien niderlandzki psycholog powiedzial, ze uczac sie jezyka przyjmuje sie tzw. "ducha narodu", czy po prostu mentalnosci. on mowil przede wszystkim o dzieciach dwu- czy wielojezycznych. wiec, jesli przyjmuje sie dana mentalnosc, to odpowiedz brzmi tak w pozytywnym sensie oczywiscie! Odpowiedz Link
konrad-walenrod Kann die Korrelation nicht nachvollziehen... N/T 19.08.08, 11:01 Kann die Korrelation nicht nachvollziehen... N/T Odpowiedz Link
liza83 Re: Czy ludzie dwujezyczni maja podwojna osobowos 19.08.08, 12:37 jessi_a napisała: > Zdecydowanie tak. A tu przykłady: 15 lat temu wyszłam za Niemca i w między czasie urodziłam dwoje dzieci (dzisiaj 14 i 12). Już przed ślubem mąż zaczął intensywnie uczyć się j. polskiego. Dzisiaj zna go nie gorzej niż swój język ojczysty. To samo dotyczy mnie odnośnie niemieckiego (tak przynajmniej twierdzi mój ślubny). Dzieci wychowujemy dwujęzycznie a moglibyśmy trójjęzycznie, bo mąż jako syn dyplomaty zna perfekt hiszpański). Ale do rzeczy. Zarówno mąż jak i ja ucząc się języka zaczęliśmy częściowo przesiąkać mentalnością strony "przeciwnej". - ja przestałam się spóźniać co wcześniej było prawie regułą. - mąż stał się człowiekiem z poczuciem humoru - problemy związane z ochroną środowiska przestały być dla mnie obojętne. - mąż zaczął uwielbiać polskie specjały kulinarne jak flaki, bigos, i inne. - ja żyjąc w Niemczech nauczyłam się pokory i całkowicie zapomniałem co to jest zawiść (niestety bardzo typowa cecha polska). Niestety nabywa się nie tylko cech pozytywnych. Moja dawna niepunktualność przeszła częściowo na męża, a od dzieci dowiedziałam się niedanwo, że jestem sztywniara, za to ciocia Marta z Warszawy jest spoko. To tylko kilka przykładów. Tezę postawioną w tytule wątku uważam więc za słuszną. PS. Sprzeczki (na szczęście b.rzadkie) odbywają się po polsku a godzimy się po niemiecku. Odpowiedz Link
fan.club To, co opisujesz, to... 19.08.08, 14:13 ciągle jedna i ta sama osobowość o nowych akcentach. Osobowości podwójna to Jeckyll i Hyde, na przykład. Odpowiedz Link
liza83 Re: To, co opisujesz, to... 19.08.08, 14:39 fan.club napisał: > ciągle jedna i ta sama osobowość o nowych akcentach. Osobowości > podwójna to Jeckyll i Hyde, na przykład. Oczywiście masz rację i mnie też o te akcenty chodziło. Autorce wątku mam nadzieję też, bo nie przypuszczam, żeby chciała poszukiwać tu Jeckylów i Hydów. Odpowiedz Link
realdirect2 niezupełnie, przecież poza polskim nie znasz 19.08.08, 14:41 innego języka. Francuski się nie liczy, bo to nie w mowie. Odpowiedz Link
liza83 Re: niezupełnie, przecież poza polskim nie znasz 19.08.08, 15:02 realdirect2 napisał: > innego języka. Francuski się nie liczy, bo to nie w mowie. Ale dowcipniś z Ciebie. Poza tym niemym francuskim władam niemieckim nie gorzej niż polskim. Odpowiedz Link
nana_c Iloma wladasz jezykami... 20.08.08, 15:07 ... tylekroc jestes czlowiekiem Ale nie pamietam, kto to powiedzial. Odpowiedz Link
nana_c Re: J.W.Goethe nt 20.08.08, 16:15 Dziekuje Dzieckiem bowiem bylam, jak to podlapalam Odpowiedz Link