Dodaj do ulubionych

Freunde Schöner Götter Funken

23.05.09, 18:59
Ten dzień ma dla mnie wyjątkowe znaczenie z kilku powodów:

1. Młode skończyło lat 20
2. HSV dał redę osiągnąć 5. miejsce
3. Daniel Barenboim wydyrygował jedno z najlepszych wykonań
dziewiątej

Poza konkurencją: niezwykle świeże powietrze na tym forum - pozdrawiam
wszystkich ludzi dobrej woli.
Obserwuj wątek
    • koelscher ad 3: 23.05.09, 19:42
      Glaube ich. Darüber hinaus ist er auch ein kluger Mann:

"Ich leide unter dieser Situation, und alles, was ich mache, hat auch mit diesem
      Leiden zu tun: Ob ich in Israel Wagner dirigiere (keineswegs als Erster!) oder
      vor der Knesset aus der israelischen Verfassung zitiere, ob ich 1999 gemeinsam
      mit dem palästinensischen Schriftsteller Edward Said das West-Eastern Divan
      Orchestra gründe oder – wie unlängst in Jerusalem – ein Konzert für zwei Völker
      veranstalte. Es macht mich wahnsinnig, zu sehen, wie viel Unrecht wir Juden
      täglich begehen und wie sehr wir damit die zukünftige Existenz Israels
      gefährden.
      So sarkastisch es klingt: Ich bin froh, dass ich 1942 geboren
      wurde. Ich werde es hoffentlich nicht mehr erleben, dass es keinen Staat Israel
      mehr geben könnte(...)"

k-r
      • lepian4 Re: ad 3: 25.05.09, 12:49
        Noch eine Anmerkung:

Freude, schöner Götterfunken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dla koneserow sztuki to chyba jest banal.
        • ja.nusz Re: Z grubej rury 25.05.09, 13:20
          lepian4 napisał:

> Noch eine Anmerkung:
          >
          > Freude, schöner Götterfunken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
          >
          > Dla koneserow sztuki to chyba jest banal.

Jestem wdzięczny za każdy wytknięty błąd ortograficzny.
          W przyszłości nie czekaj proszę jednak tak długo z korektą, bo dzieci patrzą i
          uczą się z błędami.
    • jureek Re: Freunde Schöner Götter Funken 23.05.09, 19:44
      ja.nusz napisał:

> 1. Młode skończyło lat 20

Ale numer! Moja młoda właśnie szykuje się na swoją urodzinową imprezę. Ale rok
      starsza jest smile

> 2. HSV dał redę osiągnąć 5. miejsce

Myślałem, że kibicujesz raczej St. Pauli.

> 3. Daniel Barenboim wydyrygował jedno z najlepszych wykonań
      > dziewiątej

Null Ahnung smile

> Poza konkurencją: niezwykle świeże powietrze na tym forum -

Jak to po burzy smile
      Jura
      • koelscher ad 1: 23.05.09, 19:48
        Moj "mlody" dopiero za pol roku 13...
        smile

k-r
      • lepian4 Re: Freunde Schöner Götter Funken 24.05.09, 06:33
        Ja tez myslalem, zew januszek kibicowac moze St. Pauli. Wsrod
        kibicow HSV jest ogromna liczba Rechtsraikale. Bundesweit jest to
        bekannt. Wilk w owczej skorze nam sie objawil?
        • ja.nusz Re: Freunde Schöner Götter Funken 24.05.09, 09:10
          Wczorajszy dzień był w rzeczy samej piękny, ale późnym wieczorem powietrze się
          zepsuło.
          • lepian4 Re: Freunde Schöner Götter Funken 24.05.09, 10:21
            Gdybys sie czesciej myl, mialbys duzo lepsze powietrze. A tak
            odstrzeliles sie jedynie na urodziny potomstwa i po radosnym dniu
            zapachy wrocily. A wystarczy dokladnie sie podetrzec, regularnie
            wskoczyc pod prysznic... Higiena osobista jest waznym elementem
            kultury osobistej, a nie tylko zlym wplywem brunatnych bydlakow.

• ja.nusz Re: Freunde Schöner Götter Funken 24.05.09, 10:33
              lepian4 napisał:

> Gdybys...blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Najgorsze w tym wszystkim, że ta jeszcze bardziej aromatyczna kreatura
              pojawiła się ponownie (czyli mamy komplet) - a tak się odgrażał, że wygrałem.
              • thunder-mug Czy tu z Państwa nikt nie ma smyczy? 24.05.09, 10:52
                ja.nusz napisał:

Cytat
                Najgorsze w tym wszystkim, że ta jeszcze bardziej aromatyczna kreatura
                pojawiła się ponownie (czyli mamy komplet) - a tak się odgrażał, że wygrałem.

https://www.hunde.com/img/laeuf.JPG

Czy tu z Państwa nikt nie ma smyczy?

Ja się chciałem fokusować na klejeniu plakatów NPD, ale on ciągle lata za mną...

Także na zebrania NPD, trochę to krępujące dla mnie, gdy mnie ciągle w kroku powąchuje...
                • thunder-mug mam zaszczyt przewodniczyć... 26.05.09, 09:26
                  thunder-mug napisała:

CytatTakże na zebrania NPD

---------------------------------
                  • ja.nusz Re: mam zaszczyt przewodniczyć... 26.05.09, 10:18
                    I znów trzeba cały dzień wietrzyć.
                    • thunder-mug I znów trzeba cały dzień wietrzyć... 26.05.09, 10:52

ja.nusz dnia 26.05.09, o godzinie 10:18 ·cryingGdy normalni ludzie wycierają sobie pot z czoła od ciężkiej pracy zarobkowej...)
                      CytatI znów trzeba cały dzień wietrzyć.
                      ------------------------------
                      • jureek Re: wyłazi ormowska mentalność 26.05.09, 11:30
                        To węszenie, kto, co robi, z kim śpi, za czyje pieniądze, a skąd miał - ech, jak
                        Polsce na wiosce w 60-tych latach.
                        Jura
                        • thunder-mug Axel Springer w Polsce 26.05.09, 12:17
                          jureek napisał:
                          Cytat
                          > To węszenie, kto, co robi, z kim śpi, za czyje pieniądze, a skąd miał - ech, jak Polsce na wiosce w 60-tych latach.
                          > Jura

> ·------------------------------
                      • ja.nusz Re: I znów trzeba cały dzień wietrzyć... 26.05.09, 12:34
                        Wietrzenie nic tu nie pomoże, trzebaby spróbować miotaczem płomieni - a może
                        trutką na szczury?
                        • thunder-mug Re: I znów trzeba cały dzień wietrzyć... 26.05.09, 13:31
                          ja.nusz napisał: Cytat
                          trutką na szczury?

-------------------
                          • lepian4 Re: I znów trzeba cały dzień wietrzyć... 26.05.09, 15:35
                            O Freunde, nicht diese Töne!
                            Sondern laßt uns angenehmere
                            anstimmen und freudenvollere.
                            • thunder-mug Fiddler on the roof 27.05.09, 08:46
                              lepian4 napisał:

CytatO Freunde, nicht diese Töne!

------------------------------------------------
                              • ja.nusz Re: Asiekowe łajenko 27.05.09, 10:23
                                Po co bluzgać i miotać łajnem, skoro Asiek zasrywa całe forum (nie tylko to
                                tutaj), nie używając jednego wulgarnego słowa.
                                • thunder-mug Es kommt auf die Art und Weise an.... 27.05.09, 10:41

Januszek odkrywa Amerykę!
                                  CytatPo co bluzgać i miotać łajnem, skoro Asiek zasrywa całe forum (nie tylko to
                                  tutaj), nie używając jednego wulgarnego słowa.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Stimmt!

Nicht nur der Asiek,

auch die Königen von England muss Ihre Notdurft erledigen.

Es kommt auf die Art und Weise an....

Have a good Sabbath!

Lieber Januszek...
                                  • lepian4 Re: Es kommt auf die Art und Weise an.... 27.05.09, 11:53
                                    Hätten wir die Freude von den Freunden unterscheiden können, hätten
                                    wir solche Mißverständnisse vermeiden können.
                                    Na, aber hätte, hätte die Oma Fahradkette - sagte mal Stromberg!!!
                                    • ja.nusz Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 12:31
                                      Na temat swoich niedociągnięć językowych lubisz sobie pomilczeć:

lepian4 napisał:
                                      Jak juz sama nazwa wskazuje: aus Unkenntnis unzusammenhängend,
                                      abgehackt. Beschissene Sebstironie?

Wiem, że ty i tobie podobni uważają sprawę za załatwioną również w ten sposób:

www.maskworld.com/pix/props/large/es-18122.jpg
                                      • lepian4 Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 13:04
                                        janusz wyciagnal reke...
                                        Twa wiedza i obycie sa piorunujace. Bbrak mi slow.
                                        Ci, mi podobni, to niby kto? A moze nas sa legiony?

Janusz, ostatnio na ARTE, nocna pora, lecial ciekawy film o
                                        zydowskich zolnierzach, ktorzy po zakonczeniu sluzby w Palestynie
                                        masowo wyjezdzaja do Indii nabzykac sie narkotykami, by w ten sposob
                                        zapomniec o swych cennych doswiadczeniach w zwalczaniu rzekomego
                                        terroryzmu palestynskiego. Ogladales moze? A moze pech chial, ze
                                        tego dnia nie cierpiales na bezsennosc?
                                        • ja.nusz Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 13:58
                                          lepian4 napisał:

> janusz wyciagnal reke...
                                          > Twa wiedza i obycie sa piorunujace. Bbrak mi slow.
                                          > Ci, mi podobni, to niby kto? A moze nas sa legiony?

Myślę, że o tych tobie podobnych nie musisz aż tak natarczywie dopytywać -
                                          sprawa jest "abgehackt" - czy może jednak "abgehakt".

PS.
                                          Nie wierzę, że oglądasz Arte - "Flipping out" widziałem w kinie - rzeczywiście
                                          poruszający film.
                                          Myślę, że dla ciebie był niezłą rozrywką - znów coś negatywnego na temat Zydów.

A to redagowaliście chyba do spóły z Asiekiem:

tinyurl.com/p2s6x7
                                          • lepian4 Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 15:28
                                            Januszku, zerknij moze na moje wczesniejsze wypociny odnosnie twych
                                            fantazji zwiazanych ze swatsyka. Przyznaj sie choc raz, ze dales
                                            ciala. Zdaje sobie sprawe, ze glupio jest gdy ktos, kogo zaliczasz
                                            do grona glupich smieciarzy, potrafi ci wytknac miewiedze. Czego
                                            sie czlowiek nie nauczy na wysypisku?
                                            • ja.nusz Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 15:54
                                              Ja wiem, każde twoje potknięcie (nie tylko ortograficzne), to zasadzka i
                                              prowokacja. Ze swoimi naukami pozostań lepiej w swoim gronie.
                                              • lepian4 Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 16:32
                                                januszku, wklejam dla ciebie jeszcze raz
                                                only dla
                                                Januszka

Przeczytaj, pomysl i najlepiej juz nie odpowiadaj. Nie mam czasu na
                                                tkie pierdoly. Z
                                                • ja.nusz Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 18:37
                                                  To nie odpowiedź, to tylko info.

tinyurl.com/qhs66h
                                                  Gaś to światło i na drzewo.
                                                  • lepian4 Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 19:24
                                                    A jak brzmi pytanie?
                                                  • lepian4 Re: Lepianowy samozachwyt 28.05.09, 10:50
                                                    Ten
                                                    sam link z abgehackt. Z tlumaczeniem mozna dyskutowac
                                                  • ja.nusz Re: Lepianowy samozachwyt 28.05.09, 12:07
                                                    Czy próbujesz sugerować, że "abhacken" jest synonimem "abhaken"? - jeżeli tak,
                                                    to uważam sprawę za odfajkowaną.
                                                  • lepian4 Re: Lepianowy samozachwyt 28.05.09, 12:14
                                                    Januszku, nic nie zrozumiales. A moze, korzystajac z twojej
                                                    retoryki, zreszta uzytej w niewlasciwym kontekscie, jest to jedynie
                                                    twoj kresowy Gestammel?
                                                    Wyciagnijmy jednak wnioski z tego belkotu: nie wszystko, co kojarzy
                                                    ci sie ze swastyka, pisane jest tak samo, jak swastyka.
                                                    Proste, co nie? Bist du einverstanden?
                                          • thunder-mug political correctness 27.05.09, 20:31

Januszek zapytuje uprzejmie: Cytat
                                            A to redagowaliście chyba do spóły z Asiekiem:

de.metapedia.org/wiki/Jude

===============================

Januszek insynuuje u Asieka political correctness

A kiedy to Asiek właził komuś w tyłek?

Z wazeliną albo i bez wazeliny?

A gdzie tu panowie Jagoda, Ehrenburg, Salomon Morel & Co.KG ?
                                      • lepian4 Re: Lepianowy samozachwyt 27.05.09, 13:44

Tu mozesz uprzejmie
                                        poprosic o zmiane pisowni slowa, ktore nieprzypadkowo kojarzy ci sie
                                        ze swastyka. Tylko pamietaj, uprzejmie. W przeciwnym przypadku zleja
                                        cie i bezczelnie wysmieja. (Ci, tzn. oni, co sa z nami)

Podam moze przyklad: Januszek redet immer abgekackt.
                                        Freude, du verstehen?
                                      • thunder-mug w interesie klasy robotniczej! 28.05.09, 13:23

Józef Cyrankiewicz nie kłamał!

Oto ręka prowokatora odrąbana w interesie klasy robotniczej!

https://www.maskworld.com/pix/props/large/es-18122.jpg

https://tiny.pl/3g9b

Izaak Cymerman przemawia przez Polskie Radio:
                                        Cytat(...)
                                        Każdy prowokator czy szaleniec, który odważy się podnieść rękę przeciw władzy ludowej, niech będzie pewny, że mu tę rękę władza ludowa odrąbie, w interesie klasy robotniczej, w interesie chłopstwa pracującego i inteligencji, w interesie walki o podwyższenie stopy życiowej ludności, w interesie dalszej demokratyzacji naszego życia, w interesie naszej Ojczyzny.
                                        (...)

pl.wikiquote.org/wiki/J%C3%B3zef_Cyrankiewicz
            • jureek Re: Freunde Schöner Götter Funken 24.05.09, 10:34
              lepian4 napisał:

> Gdybys sie czesciej myl, mialbys duzo lepsze powietrze. A tak
              > odstrzeliles sie jedynie na urodziny potomstwa i po radosnym dniu
              > zapachy wrocily. A wystarczy dokladnie sie podetrzec, regularnie
              > wskoczyc pod prysznic...

Napisał strażnik netykiety wzywający do usuwania z forum tych, którzy netykiety
              nie przestrzegają.
              Jura
              • lepian4 Re: Freunde Schöner Götter Funken 24.05.09, 11:36
                Ale powietzre sie zepsulo, mecenasie januszka. Pewnie wtedy gdy
                ujawnilem, ze wsrod HSV- Fans jest masa Rechtsradikale. Sam juz nie
                wiem. Moze mi pomozesz?
                • lepian4 Re: Freunde Schöner Götter Funken 25.05.09, 07:36
                  Jureeku, ty lubisz linki, wiec dorzuce ci cos na temat upodoban
                  twojego podopiecznego januszka:

Cos takiego nalezy chyba
                  bojkotowac, a nie wojowac z wiatrakami?

Dziwne, ze nasz nadworny Antyantyanty, tego nie dostzregl. A moze
                  starym zwyczjem stawie sie jedynie w szeregu zwyciezcow?
                  • ja.nusz Re: Freunde Schöner Götter Funken 25.05.09, 10:27
                    lepian4 napisał:

>Cos takiego nalezy chyba
                    > bojkotowac, a nie wojowac z wiatrakami?

Nie ujawniłeś tutaj żadnej sensacji. Rasizm wśród kibiców piłkarskich jest
                    zananym i na szczęście w miarę skutecznie zwalczynym problemem.
                    Gdymym miał posłuchać twojej rady i bojkotować ten czy inny klub sportowy,
                    musiałbym zacząć bojkotować to forum - np. ze w zględu da twoją tu obecność.
                    • lepian4 Re: Freunde Schöner Götter Funken 25.05.09, 10:41
                      Januszku, znowu przekrecasz fakty na wlasne kopyto. HSV jest bez
                      watpienia ciekawa druzyna. Faktycznie, iz rasistowsko- faszystowskie
                      problemy HSV sa barwnie w mediach zwalczane. Faktem, jest jednak,
                      iz kolorowi ow stadion omijaja duzym lukiem. Jest to ewenement na
                      skale calych Niemiaszkowskich Landow. To przykre, ze ci to nie
                      przeszkadza. By dostac sraczki, wystarczy ci wiesc, ze ktos jest
                      przeciwko budowie tureckich meczetow przez turecki rzad na terenie
                      Niemiec, a za miedza bagatelizujesz problem faszyzujacych kolesiow.
                      Na terenie swego barwnego miasta masz tez St, Pauli. Druzyna z
                      duzymi lewackimi tradycjami. Odnosze wrazenie, ze na pilce noznej
                      znasz sie tak, ja na 9 . symfonii Niemiaszka Ludwika B. By zrobic
                      dobre wrazenie wystarczy we wlasciwym momenci zgodnym chorkiem
                      wydusic Ach i Och!
                      • ja.nusz Re: Freunde Schöner Götter Funken 25.05.09, 13:10
                        Lekcja z rasizmu w wśród kibiców piłkarskich nie jest mi potrzebna, a już na
                        pewno nie z twoich ust. Nie mam najmniejszego zamiaru czegokolwiek
                        bagatelizować. Zdarzyło mi się osobiście zostać zaczepionym przez skinów przed
                        stadionem, gdy usłyszeli, że rozmawiam po polsku. Obecność tych kolesi nie
                        odstrasza jednak ani mnie, ani czarnych, żółtych i jakich jeszcze chcesz od
                        przychodzenia na stadion. Byłem na tym stadionie kilkaset razy, nie musisz mi
                        więc opowiadać żadnych bajeczek.
                        Problem skinów istnieje niestety również wokół piłkarstwa i nie musisz mi
                        wmawiać, że mi to nie przeszkadza.
                        St.Pauli ma rzeczywićcie sporo kibiców ze sceny lewicowej - ale stwierdzenie, że
                        to klub o lewackich tradycjach, to po prostu bzdura.
                        Na tym stadionie też bywan nierzadko - ostatnio wczoraj.
                        Trudno mi jest ocenić twoją wiedzę piłkarską i muzyczną, bo wykazujesz się tutaj
                        raczej jako ekspert w innych dziedzinach, myślę jednak, że 9. symfonia
                        niemieckiego kompozytora pod dyrekcją Zyda byla dla ciebie raczej średniej
                        jakości przyjemnością.
                        • lepian4 Re: Freunde Schöner Götter Funken 25.05.09, 13:28
                          Jesli ten Zyd tak samo dyryguje, jak ty spisujesz strofy ody, to
                          faktycznie zadna przyjemnosc.
                          O Januszek, nicht diese Töne!
                          Januszek! Januszek!

Kilkaset razy bywales juz na stadione HSV... Kosisz tam trawe?
                          • ja.nusz Re: Ladsberger Gestammel 25.05.09, 13:44
                            Jesli ten Zyd tak samo dyryguje, jak ty spisujesz strofy ody, to
                            faktycznie zadna przyjemnosc.
                            O Januszek, nicht diese Töne!
                            Januszek! Januszek!

Moje skromne zadanie na tema takich kostrukcji wielojęzykowych jest już znane.

ps
                            Ten Zyd to Daniel Barenboim - widzę, że odpuściłeś sobie koncert.
                            • lepian4 Re: Ladsberger Gestammel 25.05.09, 14:47
                              Tak odpuscilem sobie ten "koncert". Mam nadzieje, ze mi wybaczysz.
                              Jesli juz mam wybierac moja ulubiona symfonie Beethovena to tenduje
                              w kierunku 5. Znaszli i to?
                              Zreszta muzyke slucham nie ze wzgledu na pochodzenie dyrygenta. Nie
                              kazdy wzdycha, gdy okaze sie, ze ow Künstler jet z wybranego narodu.
                              Dla mnie oznacza to tyle samo, co indyjski dyrygent: zero emocji.
                              Panimajesz? Po co mi znowu cos wmawiasz, co jest jedynie wytworem
                              twej przewrazliwionej wyobrazni?
                              • ja.nusz Re: Ladsberger Gestammel 25.05.09, 15:07
                                lepian4 napisał:

Zreszta muzyke slucham nie ze wzgledu na pochodzenie dyrygenta. Nie
                                > kazdy wzdycha, gdy okaze sie, ze ow Künstler jet z wybranego narodu.
                                > Dla mnie oznacza to tyle samo, co indyjski dyrygent: zero emocji.

Oby tak było.
                                • lepian4 Re: Ladsberger Gestammel 25.05.09, 15:21
                                  Taj jest, gorzej jest z toba.
                                  Pochodzenie dyrygenta wzbudza juz u ciebie zachwyt.
                                  Czad! Mozna sie wzruszyc.

Podobnie jest z twoimi kolejnymi intelektualnymi podrygami:
                                  Ladsberger Gestammel. Znajdziesz sam blad, czy ci znowu pomoc?
                                  Tak to juz jest, gdy sie pisze cos, czego sie nie rozumie.
                                  Jak juz sama nazwa wskazuje: aus Unkenntnis unzusammenhängend,
                                  abgehackt. Beschissene Sebstironie?
                                  • ja.nusz Re: Landsberger Gestammel 25.05.09, 15:39
                                    lepian4 napisał:

> Taj jest, gorzej jest z toba.
                                    > Pochodzenie dyrygenta wzbudza juz u ciebie zachwyt.
                                    > Czad! Mozna sie wzruszyc.
                                    >
                                    > Podobnie jest z twoimi kolejnymi intelektualnymi podrygami:
                                    > Ladsberger Gestammel. Znajdziesz sam blad, czy ci znowu pomoc?
                                    > Tak to juz jest, gdy sie pisze cos, czego sie nie rozumie.
                                    > Jak juz sama nazwa wskazuje: aus Unkenntnis unzusammenhängend,
                                    > abgehackt. Beschissene Sebstironie?

Jak widzisz wstawiłem u góry połknięte wcześniej "n" - a powyższy tekst jest
                                    kolejnym przykładem tego gorzowskiego fenemenu, w którym możesz przy okazji też
                                    byki poprawić - znajdziesz sam, czy pomóc?
                                    • lepian4 Re: Landsberger Gestammel 25.05.09, 15:43
                                      Janusz, ostatni gasi swiatlo
    • lepian4 niezwykle świeże powietrze na tym forum 23.05.09, 22:46
      A maniery nie ulegly zmianom. Czym skorupka za mlodu nasiaknie...

Ale faktycznie fajny dzionek:
      Bayern Monachium nie zdobylo tytulu mistrza. Uli kiedys obiecywal
      wybudowac balkon przed ratuszem w Wolfsburgu, gdyby tak oni siegneli
      po tytul mistrzowski. Dzis pewnie tez zachwyca sie swiezym
      powietrzem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka