Gość: mazi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 22:47 No właśnie czym się róznią te dwie moce??Czy moc znamionowa to rms?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ing.elec Re: Moc RMS a DIN?? 04.10.05, 22:59 Gość portalu: mazi napisał(a): > No właśnie czym się róznią te dwie moce??Czy moc znamionowa to rms?? RMS (root mean square, kwadratowa wartosc srednia, wartosc efektywna) to synonim mocy sinusoidalnej (i ciaglej). Jednak bez definicji obecnych przy tej mocy znieksztalcen. Natomiast DIN (ta stara przynajmniej) podaje moc sinusoidalna w pasmie przenoszenia, przy ktorej znieksztalcenia harmoniczne nie przekaczaja 0,7 %. W praktyce dane RMS opieraja sie najczesciej na defiinicji wg. DIN albo zblizonej do niej (np. znieksztalcenia do 1 %). Roznice nie sa dramatyczne. Tyle co do mocy wzmacniaczy (parametru i tak raczej orientacyjnego, bo na osiagalna glosnosc wiekszy wplyw ma skutecznosc glosnikow). Natomiast kolumny glosnikowe mocy nie maja. Maja obciazalnosc. Pozdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazi Re: Moc RMS a DIN?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 23:06 > Natomiast kolumny glosnikowe mocy nie maja. Maja obciazalnosc. To mi teraz namieszałeś całkiem.Jeżeli mam głośniki o mocy znamionowej np 50 watów albo o mocy muzycznej DIN 50 watt to co to oznacza?? Odpowiedz Link Zgłoś
ing.elec Re: Moc RMS a DIN?? 05.10.05, 08:16 Gość portalu: mazi napisał(a): > To mi teraz namieszałeś całkiem.Jeżeli mam głośniki o mocy znamionowej Nie mocy. Obciazalnosci. Glosnik jest elementem pasywnym i mocy nie produkuje. > np 50 watów albo o mocy muzycznej DIN 50 watt to co to oznacza?? To oznaczan tylko i wylacznie, ze po zadaniu na te glosniki sygnalu sinusoidalnego (sinus) lub piloksztaltnego (muzyczna), ktorego napiecie w polaczeniu z impedancja kolumny bedzie rezultowac wydana moca 50 W, dany glosnik w ciagu testu sie nie zepsuje. Nie oznacza to natomiast zadnej wypowiedzi o mozliwej do osiagniecia bez znieksztalcen glosnosci, o jakosci dzwieku przy cichym i glosnym graniu. Ani nie jest zadna podstawa do wyboru wzmacniacza. Zarowno pod wzgledem jego mocy, jakosci, jak i ceny. POzdr. I. Odpowiedz Link Zgłoś