Dodaj do ulubionych

Amplituner Panasonic

IP: *.c30.msk.pl 16.04.06, 13:01
witam,
Mam 2 problemiki posiadam amplituner firmy panasonic SA-HE75 dokupiłem sobie
do niego kolumny zetaw 5+1 niesą one jakiejś znanej firmy ale problem polega
na tym ze gdy miałem podłaczone do niego kolumny z wieży to grało to całkiem
nieżle to znaczy o wiele głośniej niż na tych zakupionych nowych
kolumnach(jest o wiele ciszej),a drugi problem polega na tym że jak podłącze
kabel do subwofera to on buczy a gdy odłącze jest cisza jest to subwofer
aktywny za pomoc z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: Amplituner Panasonic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 10:12
      > problem polega
      > na tym ze gdy miałem podłaczone do niego kolumny z wieży to grało to całkiem
      > nieżle to znaczy o wiele głośniej niż na tych zakupionych nowych
      Widzę dwie możliwości. Po pierwsze nowe kolumny moga miec niższą sprawność niż
      stare i przy zasilaniu tą sama moca graja po prostu ciszej (sa mniej
      efektywne). A drugi powód może tkwic w zasilaczu ampli. Jeśli ampli ma moc 5 x
      80W to zasilacz powinien mieć moc grubo powyżej 400W (ze wzgledu na sprawność
      wzmacniacza). A pewnie tyle nie ma. Czyli jak podłączysz 2 głosniki, to
      zasilacz wystarczy żeby zasilić je pełna mocą. Ale jak chcesz puścić sygnał na
      wszystkie 5 głosników, to brakuje mu juz mocy i z tych teoretycznych 80W na
      kanał może zrobić się np. tylko 30W.
      P.S. To że stare głosniki grały głosniej to wcale nie oznacza, że grały
      lepiej :-)
      • wredniaak Re: Amplituner Panasonic 18.04.06, 10:29
        w techniksach po podlaczeniu nowych glosnikow przydawal sie czasami reset

________
        google.pl Twoim przyjacielem :D
      • Gość: Maciej Re: Amplituner Panasonic IP: 80.50.43.* 19.04.06, 10:33
        Gość portalu: Kornik napisał(a):

> Widzę dwie możliwości. Po pierwsze nowe kolumny moga miec niższą sprawność
        niż
        > stare i przy zasilaniu tą sama moca graja po prostu ciszej (sa mniej
        > efektywne

lub też są za mocne do tego amplitunera , który nie ma siły ich napędzić

A drugi powód może tkwic w zasilaczu ampli. Jeśli ampli ma moc 5 x
        > 80W to zasilacz powinien mieć moc grubo powyżej 400W (ze wzgledu na sprawność
        > wzmacniacza)

ten ampli pobiera z sieci 220W więc przy pełnym obciążeniu na wszystkich
        kanałach zapewne nie przekroczy 30-35W/1kanał.Przy dwóch kanałach i kolumnach
        6ohm powinien oddać 2x60W

Czyli jak podłączysz 2 głosniki, to
        > zasilacz wystarczy żeby zasilić je pełna mocą

dokładnie tak jest , przy słuchaniu muzyki na dwóch kanałach jest całkiem
        głośno, natomiast podczas słuchania muzyki na 5 kanałach odczuwa sie znaczny
        spadek mocy ( nawet amplituner potrafi minimalnie przygasać ) i tutaj
        zdecydowanie przydaje się subwoofer.

podczas oglądania filmów SA-HE75 wystarcza w zupełności w połączeniu z dobrym
        sube.

Też mam ten model i spore kolumny , ale moje mają 90db efektywności wszystkie
        4szt .
        Czasami przydałby się większy/mocniejszy ampli do tych kolumienek - taki który
        z sieci ciągnie z 500W ( Onkyo , Denon , Harman Kardon ...) , ale tylko do
        muzyki.Troszkę brak mocy można nadrobić subwooferem.

• Gość: lowik120 Re: Amplituner Panasonic IP: *.c30.msk.pl 19.04.06, 15:51
          rozumiem co napisałeś maciek i dzięki ale powiec mi jak tego ampliyunera ustawi
          dobrze pod subwafera tzn,mój poprostu buczy jak jest podłączony do amplitunera a
          jak go odłacze jest cisza a pozatym wydaje mi się ze z amplitunera idzie za
          słaby sygnał nawet yak w amplitunerze dam na max suba co jest przyczyną może za
          długi kabel lub za cienki ??
          • Gość: Maciej Re: Amplituner Panasonic IP: *.gdynia.mm.pl 19.04.06, 17:23
            Jak kupiłem sobie suba ( a nie byle jakiego tylko Dali AW-8 ) to podłączyłem go
            zwykłym kabelkiem chinch - takim najprostszym jaki miałem w szyfladzie i też
            buczało.

wywaliłem ten kabel i zastosowałem mniej więcej taki :
            www.allegro.pl/item98185227_kabel_coaxial_rca_rca_digital_hq_3m.html
            za 10zł -3m w sklepie :-) , a długość kabla nie aż takiego znaczenia.

i totalnie przestało buczeć ( nawet jak przyłożę ucho do głośnika to i tak nic
            nie słychać jak nie ma sygnału )

mi wydaje się , że sam sygnał z amplitunera jest dość mocny ( są podobno
            amplitunery , które mają o wiele słabszy )

w ustawieniach mam tak:
            setting:
            -size- wszystkie na LARGE
            -sub - YES
            -filter na 100
            -głośność suba na 10 w skali do 20
            -bass/treble- na "0" ( mam dobre kolumny więc nie podkręcam sztucznie dźwięku )

subwoofer nastawione potencjometry na 1/2 skali ( od mocy i od częstotliwości
            odcięcia )

i generalnie efekt jest niezły , a czasem nawet za dużo basu.

podczas oglądania filmów - wszystko nastawione tak samo

głośności raczej nie przekraczam -25/-20 przy już na prawdę głośnej muzyce , a
            podczas filmów -40 i jest wystarczająco głośno.
            dla przypomnienia podam ,że moje kolumny mają 90db skuteczności ( a wzrost o
            3db powoduje zwiększenie głośności 2x )
            90db - jest już dość dobrym wynikiem w kolumnach
            w subie mam 108db :-)

coś jeszcze podać o tym modeli amplitunera ?

• Gość: lowik120 Re: Amplituner Panasonic IP: *.c30.msk.pl 19.04.06, 22:31
              witam macieju,

zaryzykuje i kupie ten kabel morze faktycznie pomorze 20 zł to nie majątek,
              sprawdzałem te decybele w głośnikach i ogólnie mówiąc są od 84 do 87 db,
              i chyba faktycznie ten amplituner panasonica poprostu nie morze uciągną
              glośników przy zwiększeniu głosności no ale cóz jakoś cza sie bedzie przyzwyczaic,

• Gość: Maciej Re: Amplituner Panasonic IP: 80.50.43.* 20.04.06, 08:31
                Gość portalu: lowik120 napisał(a):

> zaryzykuje i kupie ten kabel morze faktycznie pomorze 20 zł to nie majątek,

u mnie pomogło :-)

> sprawdzałem te decybele w głośnikach i ogólnie mówiąc są od 84 do 87 db

a jakie to są kolumienki ?
                napisz coś wiecej o nich , albo podaj jakiś link.

i chyba faktycznie ten amplituner panasonica poprostu nie morze uciągną
                > glośników przy zwiększeniu głosności no ale cóz jakoś cza sie bedzie
                przyzwycza
                > ic,

nie jest , aż tak źle :-)

przy podłączeniu tylko 2-kanałów gra całkiem nieźle , ale już przy 4 kanałach
                zdecydowanie spada przy muzyce ( sub dużo dodaje w tym przypadku )

ten ampli pobiera z sieci 220W więc nie jest to za dużo , ale dla przykładu
                podam Ci ,że Denon AVR-2106 , który ma 7x125W DIN :

www.swistak.pl/aukcje/1451205,Denon-AVR-2106.html
                pobierra z sieci TYLKO 280W !!
                zapewne przy obciażeniu wszystkich kanałów zagra bardzo podobnie , a może nawet
                ciszej niż Panasonic SA-HE75 który ma 5x80W DIN

te sprzęty dobre są do kina domowego w systemie wielokanałowym ( oczywiście z
                subem ), natomiast do muzyki warto zaopatrzyć się w dobre fronty i tylko na
                nich słuchać muzy , gdyż nie obciążamy tak transformatora i cała moc idzie na
                przednie głośniczki.Jeżeli te mają natomiast mało db to potrzebujesz niestety
                podkręcić sprzęt aby było głośniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka