Dodaj do ulubionych

Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii

IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 08:26
W ostatni weekend odwiedziłem cmentarzysko jaćwingów w Szwajcarii k. Suawłk, a
właściwie w granicach Suwałk, bo tablice są dalej. Ciekawe miejsce. Chyba
Muzeum Okręgowe w Suwałkach dba o ten teren. Kurhany są bardzo widoczne,
przypominają okręgi usypane z ziemi. Największy grobowiec (Książęcy) ma
średnicę ok. 10 metrów i robi wrażenie. Inne są dużo mniejsze. Na tablicy jest
napisane, że cmentarzysko pochodzi z II-V wieku n.e. Ciekawe miejsce, tak
rzadko odwiedzane przez turystów. Może znacie inne równie ciekawe ?
Obserwuj wątek
    • Gość: uomrzan Re: Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii IP: *.lomza.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 12:22
      Bardzo ciekawym miejscem jest białostocki bazar i przejście w Budzisku.
      • Gość: Reksio Re: Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.02, 13:09
        Pod jakimi względami bazar i przejście graniczne są tak interesujące dla
        Łomżyniaka, może handlujesz wódą, albo fajkami ?
        • Gość: wolfgang Re: Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii IP: *.if.uj.edu.pl 03.06.02, 13:00
          ano, ano ladne to miejsce.ale czy nie ganiali ciebie w podstawowce do muzeum
          okregowego i nie kazali przymusowo zwiedzac wystawy jacwingow ? w pewnym
          momencie to byla jakby kara. az do znudzenia.
          calkiem widoczne i potezne sa slady na gorze zamkowej. taki ogromny krag jakby
          wlaow na szczycie. polecam uwadze !
          • Gość: Reksio Re: Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 09:16
            Mnie nie ganiali, sam chodziłem do ciekawych miejsc.
            • Gość: Mario Re: Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 04.06.02, 20:47
              Ja pamiętam że byłem ze swoją klasą obowiązkowo - raz w szkole podstawowej a
              raz w średniej.Najbardziej podobała mi się łodź Jaćwingów oraz makieta
              przedstawiająca schemat osady.Na cmentarzysku też miałem okazję byc ale bardzo
              dawno temu,więc niewiele pamiętam.
              • Gość: Reksio Re: Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.02, 11:25
                Ale tamte czasy były "cool" !!!
                • Gość: wolfgang Re: Cmentarzysko Jaćwingów w Szwajcarii IP: *.if.uj.edu.pl 07.06.02, 14:38
                  Cos ty!Te czasy tez sa cool. Ale lezka sie kreci,jak wspomne wycieczki klasowe
                  do muzeum.Czy ja jestem juz taki stary ? :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka