Dodaj do ulubionych

I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr

27.05.05, 15:39
Taka ładna pogoda ,a studenci muszą zakuwać do sesji .bo debilni profesorowie
nie myśla o studentach tylko okasie i mają w dupie wszystko... Ostatni
egzamin mam w lipcu paranoja normalnie .. I jak tu sie uczyc jak słoneczko
tak świeci ?!
Obserwuj wątek
    • kalenica Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr 27.05.05, 22:08
      hm.. nikt tu nie studiuje ??!! hehehehe
      współczuje znam ten bół ...
      pozdrawiam
    • Gość: netQa Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.acn.waw.pl 28.05.05, 09:12
      Ja też niestety musze zakuwać :( a tu takie zajefajne słoneczko za oknem
    • atomowka19 Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr 28.05.05, 09:44
      Jak mawiał mój dyrektor, "w szkole sprawiedliwosci nigdy nie było nie ma i nie
      będzie"!! W 100% zgadzam się z tą tezą...
      Nie chcę Cię dołować ale ja już mam od 2 tyg wakacje :) noo ale studia jeszcze
      przede mną także mnie też to z pewnoscia czeka i trzymaj sie :))
      pozdrowki
    • strucla_z_serem Ty weź mnie już nie dołuj:,,,( 28.05.05, 10:57
      w piątek pierwsza zerówka..brr..

ja zaraz ide na taras z książkami, choć obawiam się, że skończy się to tak samo
      jak wczoraj wieczorem, gdy postanowiłam pouczyć się w łóżeczku..;P

pozdrawiam,
      Małgonia:o)
      • Gość: marcin hyhyhy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:13
        nie rozsmieszaj mnie panienko! A kto kazal ci isc na te studia ?? sama dla
        siebie wybralas taka droge wiec teraz nie narzekaj, ja wole uzywac zycia...
        doswiadczenie jest duzo cenniejsze i bardziej sie przydaje niz wiedza
        ksiazkowa... no tak ale tego ci nie powiedza na tych twoich studiach :DDD
        • Gość: strucla_z_serem ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:20
          widzisz, sa dziedziny w których wiedza praktyczna się liczy; są też takie, w
          których doświadczenie;

porównywanie się jest tu bez sensu:/

mam wiele ciekawych zajęć, są też takie mniej interesujące- nikt nikogo do
          niczego nie zmusza, ale nie zawsze jest różowo

oczywistym jest fakt, że studiując na dziennych sie też pracuje; za dwa lata ja
          będę miała praktykę i papier, Ty- tylko praktykę, "chłopczyku"

pozdro:o)
    • Gość: Czarnulka22* Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.ap.krakow.pl 28.05.05, 12:09
      Zgadzam się w 100%!!Niestety też siedze nad książkami...ALe planuje zrobić
      sobie przerwe...polecam to samo,chociaż na godzinkę na słoneczko..pozdrawiam
      • Gość: Evcia Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 12:55
        Ja równiez znam ten ból we wtorek 3 koła a za 2 tyg same egzminy zamiast sie
        uczyc to ja siedze i czytam posty na forum ale jak sie mozna uczyc w taka
        pogode????!!! Studenci wszystkich krajów solidaryzujcie sie !!!
    • Gość: brown sugar Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 15:58
      A ja mam za kilka dni obrone mgr...Pytan z pracy sie nie boje-temat jest
      ciekawy, sama pisalam, znam sie na tym. Ale u nas powaznie sie podchodzi do tzw
      egzaminu mgr, tzn pytan z materiału z 5 lat studiów. Zagadnień do opracowania
      ok.60, niektore dosc obszerne. Z tego losujesz 2 na obronie...Ciagle nie moge
      sie zabrac do nauki...:(.
      Acha, dodam jeszcze ze koncze matematyke...
      • Gość: strucla_z_serem z matmą to jeszcze pół bidy;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:09
        są wzory i twierdzenia;

na pewno świetnie sobie poradzisz! :o)

piątek, padagogika, egzamin z teoretycznych podstaw wychowania->masakrator! :/

sory, ale czego tu się uczyć niby..?nikt na świecie nie policzył tych wszystkich
        "teoretyków", a ja mam pewnie znać zdanie każdego:/

no i też siedzę tu na forum, zamiast w bibliotece..

niech mnie ktoś przytuli..:,(
        • Gość: marcin Re: z matmą to jeszcze pół bidy;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:32
          a wy na moj komentarz zamieszczony powyzej :) ?
          • Gość: panienka2 ni panimaju:/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:35
            > a wy na moj komentarz zamieszczony powyzej :) ?

ni panimaju:/

przetłumaczysz..?
          • ania11119 Re: z matmą to jeszcze pół bidy;) 28.05.05, 17:18
            > a wy na moj komentarz zamieszczony powyzej :) ?
            ja tak :)

nie wydaje mi sie, ze zycia bardziej uzywa ktos bez studiow harujacy w
            hipermarkecie za 500zl niz ktos, kto potrafil sprezyc przez 5 lat szare komorki
            i ma duza szanse znalezc dobra prace, dzieki ktorej bedzie mogl sobie pozwolic
            spedzic zycie lepiej

pozdrawiam, studentka filologii ;)
        • Gość: kali Re: z matmą to jeszcze pół bidy;) IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 17:32
          > są wzory i twierdzenia;

I pewnie mozna sobie posciemniac na temat wzorow i twierdzen, a na pedagogice
          trzeba odpowiadac krotko, zwiezle i na temat.
          • strucla_z_serem no co Ty 28.05.05, 17:38
            pewnie że nie pościemniasz, ale na pedag. trzeba zwięźle i na temat: nie
            przeczytałeś jakiejś książki Bóg_wie_kogo----> spotkamy sie we wrześniu, albo
            (tak dla profesorskiej frajdy) "powtórzy pani ten przedmiocik"..:/

z twierdzeń logicznych wysnuwasz wnioski, idziesz po nitce do kłębka

a tu jeśli wyskocza Ci z jakimś dziwadłem, to zdążysz tylko oczy szeroko
            otworzyć a juz jestes za drzwiami:/
            • Gość: kali Re: no co Ty IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 17:56
              > pewnie że nie pościemniasz, ale na pedag. trzeba zwięźle i na temat: nie
              > przeczytałeś jakiejś książki Bóg_wie_kogo----> spotkamy sie we wrześniu, al
              > bo
              > (tak dla profesorskiej frajdy) "powtórzy pani ten przedmiocik"..:/

Dla profesorskiej frajdy? Pewnie masz podawany zakres materialu jaki obowiazuje
              na egzaminie, masz wyklady. Wyskakuja Ci z czyms z kosmosu o czym pierwszy raz
              slyszysz?

> z twierdzeń logicznych wysnuwasz wnioski, idziesz po nitce do kłębka

Proponuje Ci poprzegladac kilka ksiazek z matematyki i popatrzec jakie te
              twierdzenia sa logiczne i jak latwo sie z nich wyciaga wnioski.

> a tu jeśli wyskocza Ci z jakimś dziwadłem, to zdążysz tylko oczy szeroko
              > otworzyć a juz jestes za drzwiami:/

'Dziwadla' zdarzaja sie na kazdym kierunku.
              • strucla_z_serem Re: no co Ty 28.05.05, 18:03
                Gość portalu: kali napisał(a):

>
                > Dla profesorskiej frajdy? Pewnie masz podawany zakres materialu jaki obowiazuje
                > na egzaminie, masz wyklady. Wyskakuja Ci z czyms z kosmosu o czym pierwszy raz
                > slyszysz?

widocznie wciąż nie możesz sobie wyobrazić jak ta dziedzina jest rozległa; cóż z
                tego że znam doskonale teorię z wykładów, skoro nie pamiętałam jak sie pisze
                nazwisko Marca Schagalla(?) i kiedy jakis tam sobór w średniowieczu był:/
                a z historii maturę zdawałam i trochę się na tym znam
                a co mam powiedzieć na takie pytanie?"nie było tego w treści programowej"?
                i tak,w tym pięknym stylu, powtarzam europeistykę:/

>
                > Proponuje Ci poprzegladac kilka ksiazek z matematyki i popatrzec jakie te
                > twierdzenia sa logiczne i jak latwo sie z nich wyciaga wnioski.
                >

Wiesz, jeśli ktoś podejmuje sie studiów na wydziale matematycznym, logicznym
                jest, że dla niego np. wyprowadzenie dowodu twierdzenia nie jest czymś ponad siły

> 'Dziwadla' zdarzaja sie na kazdym kierunku.

to prawda:o)
                • Gość: kali Re: no co Ty IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 18:20
                  > widocznie wciąż nie możesz sobie wyobrazić jak ta dziedzina jest rozległa; cóż

Blabla, kazda jest w tej chwili rozlegla.

> tego że znam doskonale teorię z wykładów, skoro nie pamiętałam jak sie pisze
                  > nazwisko Marca Schagalla(?) i kiedy jakis tam sobór w średniowieczu był:/
                  > a z historii maturę zdawałam i trochę się na tym znam
                  > a co mam powiedzieć na takie pytanie?"nie było tego w treści programowej"?

Nie wiem. :) U mnie jeden typ uwalal za nieznajomosc wartosci sinusow i
                  cosinusow. Ucza tego juz w podstawowce, a ja dalej ich nie znam na pamiec. W
                  programie tego nie ma, bo to tak jak uczyc dodawania, a znac trzeba.

> i tak,w tym pięknym stylu, powtarzam europeistykę:/

Zdarza sie. Sam bylem na wylocie, ale jakos poszlo. :)

> Wiesz, jeśli ktoś podejmuje sie studiów na wydziale matematycznym, logicznym
                  > jest, że dla niego np. wyprowadzenie dowodu twierdzenia nie jest czymś ponad si
                  > ły

Rownie dobrze mozna powiedziec, ze jesli ktos wybiera pedagogike lub cos w tym
                  stylu to problemem dla niego nie bedzie wkucie jakiejs tam ilosci materialu.
    • Gość: złośnic@ Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:37
      taki nasz los!
      a niektorzy wykladowcy sa tacy...hmmmm....,ze do zal.z ocena podchodza jak do
      egzaminu!
      wrrrrrrrr......
      • Gość: KiedysWzor Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 16:57
        ja nie moge sie uczyc i sie nie ucze, a dni mijaja szybko... efekt - slabo
        zdaje, na 3.0, czasem 4.0, z jezykow bardzo dobrze ale to tylko jezyki... nie
        moge zrozumiec ze do egzaminu to trzeba siadac tydzien wczesniej, nie dwa dni,
        jak w liceum, no i taki efekt. Nie chce mi sie uczyc tych dyrdymalow!
        • Gość: marcin w hipermarkecie.... powiadasz ??? :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 17:34
          dobre sobie.... nie, niestety nie jestem na tyle inteligentny aby pracowac w
          hipermarkecie, jestem fotografem. Ludzie! jesli macie jakis talent nie sa wam
          potrzebne same piatki na studiach o ile w ogole potrzebne sa studia, a jesli
          macie pusto w glowach i zero doswiadczenia to zycie niezle wam dokopie.
          • ania11119 Re: w hipermarkecie.... powiadasz ??? :D 28.05.05, 17:52
            Gość portalu: marcin napisał(a):
            > dobre sobie.... nie, niestety nie jestem na tyle inteligentny aby pracowac w
            > hipermarkecie, jestem fotografem. Ludzie! jesli macie jakis talent nie sa wam
            > potrzebne same piatki na studiach o ile w ogole potrzebne sa studia, a jesli
            > macie pusto w glowach i zero doswiadczenia to zycie niezle wam dokopie.

tak, ale jak idziesz do pracodawcy to piekne oczy nie wystarcza. mozesz byc
            najzdolniejszym czlowiekiem na ziemi, ale musisz miec na to niestety papierek
            (pomijajac znajomosci ;)

ps. Brown Sugar, trzymam kciuki! :)
        • Gość: kali Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 17:34
          Trzeba bylo sobie wybrac studia gdzie by Cie dyrdymalow nie uczyli.
          • strucla_z_serem a ty studiujesz? 28.05.05, 17:41
            i jakie sobie takie fajne wybrałeś?

bo ja mam multum dziwadeł ale ajnych- komunikacja interpersonalna, kultura
            słowa, kultura bycia- takie życiowe

ale jest tez psychologia- powiedz jak przez jeden semestr mam sie cokolwiek o
            tej dziedzinie dowiedzieć?

otóż nic się nie da:/
            stąd te dyrdymały
            • Gość: kali Re: a ty studiujesz? IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 18:09
              > i jakie sobie takie fajne wybrałeś?

Na fajne wybrane sie nie dostalem. Teraz siedze na fizyce.

> bo ja mam multum dziwadeł ale ajnych- komunikacja interpersonalna, kultura
              > słowa, kultura bycia- takie życiowe
              >
              > ale jest tez psychologia- powiedz jak przez jeden semestr mam sie cokolwiek o
              > tej dziedzinie dowiedzieć?

No jasne, psychologiem po jednym semestrze nie zostaniesz, ale chyba nie po to
              masz ten przedmiot u siebie. :) Raz, to studia maja nauczyc jak sie szybko
              uczyc, przyswajac wiedze. Dwa, to nie wiesz czy Ci sie kiedys nie przyda wiedza
              z tego jednego semestru nawet w swoim zawodzie. W koncu po cos to jest. :)
              Jestem po technikum i tez gadalem, ze wciska mi sie same smuty i bzdety. Teraz
              zaluje, ze mialem takie podejscie, bo kawal rzeczy by mi sie obecnie przydalo z
              tych bzdetow.
              • strucla_z_serem chciałam na kulturoznawstwo:,,,( 28.05.05, 18:16
                > Na fajne wybrane sie nie dostalem.

no to ja kurcze też! :o)
                czasem mi się tu podoba, ale głównie to jak obóz karny:/

Teraz
                > zaluje, ze mialem takie podejscie, bo kawal rzeczy by mi sie obecnie przydalo z
                > tych bzdetow.

masz 100% racji:o)
                ale jak mi przychodzi kobitka i opowiada o mące, którą rolnik odkłada na
                kaszę(???->KUFA NO!!) to wymiękam::::D

pzdr:o)
                • Gość: kali Re: chciałam na kulturoznawstwo:,,,( IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 18:24
                  > masz 100% racji:o)
                  > ale jak mi przychodzi kobitka i opowiada o mące, którą rolnik odkłada na
                  > kaszę(???->KUFA NO!!) to wymiękam::::D

W takich chwilach sie pocieszam, ze bede wiedzial cos co malo kto wie. :) Tylko,
                  ze nie na temat maki, a innych rzeczy hehe.
                  • strucla_z_serem jaka maka na kaszę?! 28.05.05, 18:29
                    kali skup się:P

ja też nie załapałam na zajęciach, ale..hmm..kaszy nie robi się z maki:o)

heh:::::D

ale nam szanowna profesura dżołka zrobiła
                    • Gość: kali Re: jaka maka na kaszę?! IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 18:41
                      Dobra, porazka. :) Zwale to na to, ze jednym okiem ogladam film, dopiero drugim
                      siedze przy kompie. ;)
                      • strucla_z_serem może byc i na kaszę:P 28.05.05, 18:49
                        to nasza wspólna porazka;o)

filmy to się ogląda? a nie w książkach siedzi?

ładne rzeczy..:P
                        • Gość: kali Re: może byc i na kaszę:P IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 18:54
                          Studia nie zajac(e), nie uciekna. :)
                          • strucla_z_serem raczej... 28.05.05, 19:01

nie, bo zające
                            są nic nie znaczące;
                            lecz co się odwlecze,
                            to nie uciecze:P

hej-ho!
                            rymy częstochowskie- to jest to!

odbija mi palma::::D
                            to od tej nauki!;P
                            • ktos_1985 ale wy tu bzdury pie..cie :/ 28.05.05, 19:04
                              • strucla_z_serem jakoś tak.. 28.05.05, 19:07
                                nie napisałes nam ktosiu niczego mądrzejszego:o)
                                • ktos_1985 czytac 28.05.05, 19:13
                                  banda studencikow... poje..ych jak zawsze, zatem po co mam sie wysilac i tak
                                  jestescie przekonani o wlasnej nieomylnosci, ktora skonczy sie wraz ze
                                  studiami :D
                                  • strucla_z_serem może niezbyt wiele miałam psychologii ale.. 28.05.05, 19:15
                                    czy dobrze wyczuwam tu jakiś..kompleks?

/o uczony, doświadczony człowiecze/

:o)
                              • Gość: kali To nie czytaj. /bt IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 19:13
                            • Gość: kali Re: albo IP: *.ztpnet.pl 28.05.05, 19:12
                              Co masz zrobic dzis, zrob jutro.

Tym sposobem wygospodarowalem sobie czas na piwko. Dobranoc. :)
                              • strucla_z_serem dobranoc ;) /bt. 28.05.05, 19:14
                                • Gość: jagoda do autorki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:26
                                  zgadzam sie z ktos, jak do tej pory z moich obserwacji wynika ze ludzie
                                  studiujacy, ktorzy maja reprezentowac intelignetnych obytych ludzi na poziomie
                                  reprezentuja niestety najczesciej zaledwie kujonstwo :> pytanie do autorki
                                  postu - dziewczyno czy ty w ogole widzialas, przezylas coskolwiek w zyciu ???
                                  • strucla_z_serem sa to tylko Twoje obserwacje 28.05.05, 19:34
                                    i to zapewnie na wybiórczej grupie

ja mam tu takich agentów, co lepiej sie poznali z profesura niż innymi
                                    studentami:/ i zrobiliby wszystko, za jeden uśmiech, za jedną pochwałe:(

ja ani nie kuję, ani sie nie obijam;
                                    robie wiele ciekawych rzeczy, nie obejmujących tematu "studia"

a co może "w życiu" przeżyć zaczynająca studia 20-to latka? dwa rozwody,
                                    kataklizm nuklearny, poronienie?

co musze przeżyc, byś uznała że juz nie jestem "kujonem" ani "po*anym
                                    studenciakiem"?
                                    • Gość: jagoda Re: sa to tylko Twoje obserwacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:37
                                      no wlasnie twoja odpowiedz dowodzi, iz moje poglady sa sluszne, tu nie chodzi o
                                      konkurs przezyc i doswiadczen ... a raczej same wypowiedzi bo jak wiesz (lub
                                      nie) w nich ukryta jest cala prawda o czlowieku, powodzenia zycze :>
                                      • strucla_z_serem co za nonsens..:/ /bt. 28.05.05, 19:48
                                        • Gość: jagoda Re: co za nonsens..:/ /bt. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:51
                                          no wlasnie, to co teraz napisalas swiadczy o twoim poziomie :> nie potrafiasz
                                          nawet odpowiedziec na tak prosta kontre, wiec jak chcesz sobie poradzic w
                                          zyciu... aha zapomnialam ty ludzi oceniasz po tym ile kierunkow studiuja hehe :D
                                          • strucla_z_serem no wiesz:) 28.05.05, 19:56
                                            po co mam tracić na Ciebie czas?

• Gość: jagoda Re: no wiesz:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:58
                                              jasne tak sobie wmawiaj :D
                                              • strucla_z_serem widzisz.. 28.05.05, 20:06
                                                tak się składa, że nie lubie jak sie ktoś przyp**la

jeszcze może żeby miał cos konstruktywnego do powiedzenia, by prezentował swoją
                                                osobą jakis poziom, żeby umiał dyskusje poprowadzić, może odrobina dowcipu..

a Tobie niestety tego bark, ehh, wiem, że Ci z tego powodu bardzo przykro i po
                                                prostu lubisz tepić ludzi, wylewając na nich swój jad, ale ja Cie proszę, byś
                                                sobie darowała te mierne komentarze i zastanowiła sie, co one mówia o Tobie

pozdrówki

wydaje mi sie to końcem Twoich przygłupich wypowiedzi,
                                                żegnam:o)
                                                • Gość: jagoda szkoda slow sama o sobie dajesz wizytowke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 20:07
                                                  • Gość: wizytowka? Re: szkoda slow sama o sobie dajesz wizytowke IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.05, 20:10
                                                    lepiej sie zastanow jaka ty sobie wystawiasz wizytowke...
                                                  • Gość: strucla_z_serem jagodo,szkoda slow sama o sobie dajesz wizytowke IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 20:10
                                  • Gość: kali Re: do autorki IP: *.ztpnet.pl 29.05.05, 02:35
                                    A co Ty soba reprezntujesz? Bo z dalszych Twoich wypowiedzi nie wyniki zbyt
                                    wiele. Kontrowac tez nie bylo za bardzo na co.
                                • Gość: jagoda sorry nie do autorki tylko do strucla z serem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 19:27
                                • Gość: kali juz po piwkach :) /bt IP: *.ztpnet.pl 29.05.05, 02:36
                                  • carmen_electro Re: juz po piwkach :) /bt 29.05.05, 09:20
                                    Boshe ,jaka wojna hehe . JA też nie jestem kujonem :) Ale czasem trzeba looknąć
                                    do ksiązki bo człowiek nie jest alfą i omegą ;) A jeżeli ktoś ma talent
                                    powinien rozpocząć studia właśnioe w tym kierunku i się rozwijać !! Pozatym
                                    student ma więcej doświadczeń życiowych ,bo przeżywa wszytsko co normalny
                                    człowiek plus przeżycia studenckie . Pzoatym czego wy się czepiacie ?!
                                    Zazdrość ??!! hehe
                                    • Gość: trururu Re: juz po piwkach :) /bt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 10:04
                                      sprecyzowanie: tylko JEDNA zblakana dusza sie tu czepila
                                      pisala cos tam, ze niby jestesmy najlepsi na swiecie czy jakos tak- w sumie
                                      fajna, co? ;)
    • strucla_z_serem wniosek z tego jeden: 28.05.05, 20:59
      przynajmniej carmen się dzis pouczyła:o)
    • carmen_electro Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr 29.05.05, 10:24
      JAgoda i marcin to już 2 hehe oj oj
      • Gość: trururu Re: I gdzie tu sprawiedliwość ?! wrrrrrrrrrrrrrr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.05, 10:28
        nie, marcin to spoko, tylko ta jagoda taka.. ;) pamietajcie, jak juz zostaniemy
        doktórami itd, to zdala od jagodki! jagodka nie lubi ludzi wyksztalconych ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka