Dodaj do ulubionych

Czy uważcie solarium...

10.04.07, 14:27
za bezpieczne czy raczej bardziej szkodliwe od prawdziwego slońca,
jesteście zwolennikami solarium czy wręcz przeciwnie,wolicie mocną opaleniznę?
A może sami korzystacie z solarium, chciałam spróbować tegoż wynalazku,ale
przed tem uzyskać troszke waszych opini na temat sławnego "sztucznego opalania":D
Pozdrawiam:
Karolina
Obserwuj wątek
    • Gość: solaris Re: Czy uważcie solarium... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:30
      do solarium chodza najwieksze glupole swiata,juz z mordy im patrzy ze czegos im
      brak-mysli taka ze jak wyjdzie z solarium to jej pieknosci doda,szkoda ze nie
      zastanowi sie ze za pare lat ta skora bedzie blada do innych skor
      pielegnowanych przyzwoicie
      • karolka2607 Re: Czy uważcie solarium... 10.04.07, 14:37
        Gość portalu: solaris napisał(a):

> do solarium chodza najwieksze glupole swiata,juz z mordy im patrzy ze czegos im
        >
        > brak

Po tym gdzie kto chodzi można określić jakim jest człowiekiem???
        Dobre sobie:|Gratuluje "mądrości"...
        • Gość: solaris Re: Czy uważcie solarium... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:42
          a kto normalny idzie do solarium,badz zbytnio wage przywiazuje do ubioru,no
          coz,sa ludzie dla ktorych piekno zewnetrze jest istotne,a sa ludzie co cenia
          sobie cos innego-no chyba normalny do solarium nie chodzi,tylko polglowki,
          • karolka2607 Re: Czy uważcie solarium... 10.04.07, 14:50
            Jest dużo normalnych ludzi,którzy idą do solarium nie non stop ,ale od czasu do
            czasu uważam, że nic w tym złego warto jest dbać o to,żeby mieć dobre
            samopoczucie jeśli komuś potrzebne jest chodzenie do solarium,żeby się
            uszczęśliwić proszę bardzo, jeśli ktoś chce się wspaniale ubierać i wtedy będzie
            szczęśliwy nic w tym złego.
            Chyba przyjęłaś stereotyp glupiej blondynki, ubranej na różowo odwiedzającej co
            dziennie solarium.
            Myślę,że tylko głupi człowiek ocenia ludzi po tym jak sie ubierają, gdzie chodzą
            i czy mają blond włosy.
            Może warto się zastanowić i poznać drugiego człwoeika przed jego oceną.
            • Gość: Oliwka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 14:59
              dokładnie karolka2607! ja tam tez lubie od czasu do czasu pojsc na olarium i
              napewno nie przeleze tam codziennie a mamy na rynku takie kosmetyki ze mozna w
              rozny sposob sie zabezpieczac.
    • genovefa Re: Czy uważcie solarium... 10.04.07, 14:34
      Mam dwie kolezamnki, ktore swego czasu chodzili namietnie do solarium.
      u jedne pojawilo sie mnostwo zmarszczek po opalaniu, a to mloda dziewczyna,
      przed 30-tka... U drugiej - plamy, przebarwienia na dekolcie.. wyglada
      paskudnie.
      Wybor twoj. Ja za solarium dziekuje.
    • agatka_to_ja Re: Czy uważcie solarium... 10.04.07, 14:41
      Moim zdaniem na solarium mozna sie wybrac w ramach "wyzszej koniecznosci" - np.
      nie ma slonca, a mam wazna impreze (wesele, bal) i ide kilka razy na krociutko,
      zeby nabrac LEKKIEJ opalenizny. Ale uwazam, ze chodzenie REGULARNE i czeste na
      solarium jest BARDZO szkodliwe - dla cery! Tworza sie przebarwienia,
      zmarszczki, moze nie od razu, ale za kilka lat bedzie widac efekty nadmiernego
      opalania. Zreszta nic gorszego jak zesmazona frytka, ddziewczyna nienaturalnie
      opalona.. a wiele takich w solariach.. czasami trudno zachowac umiar, ciagle im
      sie wydaje, ze sa blade...

Zreszta jest teraz tyle swietnych kosmetykow brazujacych, tanszych i drozszych,
      mocniejszych i slabszych, ze nie trzeba sie smazyc w solarium.

poczytaj ciekawe linki

www.wizaz.pl/index.baza.php?id=22
      • czekoladka23 Re: Czy uważcie solarium... 10.04.07, 16:11
        Witam. Moim zdaniem raz na tydzień na 10-12 minut wystarczy. Ani nie jestem
        blada, ani nadmiernie opalona - wyglądam naturalnie i nikt nawet specjalnie nie
        zauważa, że jestem po solarium. Zresztą każdego indywidualna sprawa, czy chodzi
        czy nie. Jestem dorosła - nikt mi tego nie zabroni, a konsekwencje "sztucznego"
        opalania sama poniosę. Zaczęłam chodzić na solarium mając 21 lat, nie tak jak
        teraz te trzynastoletnie siksy juz z tipsami paradują i z nadmiernie opaloną
        buzią. Póki co mam 23 lata i wyglądam młodziej niż niejedna 15 - latka co
        mieszka na moim osiedlu i które widuję na mieście hehe. Więc, jak chcesz
        korzystaj z solarium, tylk oz umiarem i używaj odpowiednich kosmetyków "po", a
        samoopalacze i różne kremy opalające zostawiają plamy na ubraniach i
        przebarwienia na skórze - bynajmniej w moim wypadku. Pozdro
        • Gość: Dragixa Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 17:07
          czekoladka a jakie to moga byc kosmetyki "po"?niedługo sie wybieram bo
          wypadałoby sie przyrumienić wiec jakbyś mogła napisać to będe wdzięczna:)
          • Gość: Alice wole sloneczko :) nie solare IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 17:41
            zgodze sie m.in z agatka i czekoladka ale solarium nie jest zdrowe na dluzsza mete wole balsamy bronzujace (nie mylic z opalaczami bo one sa be :) ) uzywam i jestem zadowolona ost kolezanki pytaly sie gdzie sie tak opalilam :) a to sloneczko z tubki hehe, ladna skora musnieta sloncem+zdrowie polecam www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=60445 albo zdjecie tylko nie wiem czy wam sie wczyta bo trzeba byc zalogowanym tam pretty.wizaz.pl/forum/attachment.php?attachmentid=115096&d=1121251876&postid=509188
        • Gość: Martaa Re: Czy uważcie solarium... IP: 86.42.81.* 10.04.07, 18:56
          Myślę, że naturaln słonko jest bezpieczniesze. Jak chcesz wyprobowac solarium
          to nie chodz więcej niż 2 razy w tyg na 8-12minut, będziesz wyglądała
          naturalnie, za mocna olenizna wygląda okropnie!
          • Gość: kasia Re: Czy uważcie solarium... IP: *.loonar.pl 12.04.07, 20:07
            dwa razy w tygodniu to jest bardzo czesto!
    • Gość: kariasa Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 18:50
      Ja od dwóch lat chodzę do solarium.od 5-7 minut co 7- do 10 dni.Nie jestem
      opalona na tzw. czekoladkę.Mam taką opaleniznę że prawie tego nie widać.
      wcale nie uważam aby takie korzystanie z tego wynalazku było jakieś wybitnie
      szkodliwe.
      • Gość: Majka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:19
        Tez tak uważam. Są tacy fanatyczni przeciwnicy ale moim zdaniem grubo
        przesadzają. Gdyby solarium było tak szkodliwe jak oni twierzą to by było
        zakazane przez WHO :) Generalnie 10 minut na solarium to jak cały dzień na
        słońcu, więc jak pójdziesz raz na jakiś zcas nic ci nie bedzie. Ja chodzę co
        kilka tygodni tak zby tylko skóre zazłocić, ładniej wyglada wtedy, tak ciepło.
        Opalam się na solarium od bardzo wielu lat i nie zauważyłam ZADNYCH negatywnych
        skutków, wygladam 5 lat młodziej niż mam, mam jędrną zdrową skórę :) Tylko
        trzeba zachować umiar, max 10 minut, potem dużo pić, nasmarować się balsamem.
        Można sobie wziąść taki seans 3 razy co drugi dzień i potem odpocząć ze 2 - 3
        tyg. Opalenizna się trochę utrzyma.
        • Gość: blue Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:35
          czy papierosy są zakazane przez WHO?a sa szkodliwe,solarium to syf ,napisz za
          kolejne 5 lat ,gwarantuje ,ze zobaczysz wtedy negatywne skutki ,a poki ci
          opalaj się -czerniak coraz blizej.
          • Gość: Majka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:39
            Nic z tego :) Z solarium korzystam już około 20 lat. Syfy to moze ty masz na
            twarzy. Wszystko jest dla ludzi.
          • Gość: Majka Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 19:42
            Z poza tym porównanie debilne. Wdychanie dymu do płuc nie jest naturalne, słońce
            jest naturalne, solarium wykorzystuje długość fal promieni słonecznych, które
            wysyła słońce i opala.
            • Gość: blue Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:00
              dobra dobra ,ograniczono kobieto widzialas kiedyś dermatologa czy tylko z
              daleka? kazdy specjalista dowiedzie ci szkodliwości solarium ale oplaja sie
              dalej ,co mnie to obchodzi ,tylko nie mac innym ,mlodym osobom w głowie,
              jest naturalne, solarium wykorzystuje długość fal promieni słonecznych, które
              > wysyła słońce i opala
              taaaa ,fizyka dla ubogich,faktycznie forum na luzie
              • Gość: blue Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:01
                aha ,uwazaj ,zeby ci wieko kiedys nie spadlo na glowe
                • Gość: Majka Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:26
                  Tobie już spadły dwa wieka.
                  • Gość: blue Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:39
                    Gość portalu: Majka napisał(a):

> Tobie już spadły dwa wieka.
                    nie wiesz w jaki sposob skoro nie chodze na solarium? problemy z logicznym
                    mysleniem? za duzo ehe sol..?
              • Gość: Majka Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:25
                Tak taak, nawet mam coś wspólnego z medycyną :)) Ja ci dowiodę szkodliwości
                życia. Jesz chemię, oddychasz ołowiem, słońce ci niszczy kolagen w skórze no i
                co z tego?
                Rozsądek to bardzo fajna sprawa.
                • Gość: blue Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 20:40
                  zrozum ,ze słońce ,a sztuczne promienie w solarium to nie to samo
                  • Gość: sara27 Re: Aha IP: 212.122.214.* 10.04.07, 21:09
                    Hmm szczerze mówiąc nie wiem po co sie sprzeczać na temat szkodliwości
                    solarium?! wiadoma sprawa, że osoby przesadzające z opalaniem sa bardziej
                    narażone na choroby, ale wydaje mi się, że jak we wszystkim trzeba zachowac
                    umiar!!!Ja od kilku lat systematycznie chodze na solarium (raz na dwa, trzy
                    tygodnie na 12 min.) i z własnego doświadczenia widze, że właściwa pielęgnacja
                    ciała może zdziałać cuda!!!REGULARNIE używam balsamów do ciała, moja skóra nie
                    jest ani spalona przez solarium, ani przesuszona!Wydaje mi sie,że własnie w tym
                    tkwi cała tajemnica - w odpowiedniej PIELĘGNACJI, dziewczyny, które nigdy nie
                    chodziły na solarium, a jednoczesnie nie dbające o odpowiednie nawilżenie skóry
                    mają zapewne w dużo gorszej kondycji skóre niż dziwczyny dbające o ciało i
                    opalające sie!
                    Pozdrawiam
                    • aniiatka Re: Aha 10.04.07, 21:29
                      Ja nigdy nie bylam na solarium, też sie naczytałam jakie to niezdrowe itd,a poza
                      tym bałabym sie uzależnienia, tak jak patrze na jakieś znajome to jednak wciąga,
                      w związku z tym nie chce sprobowac, chyba ze bedzie kiedys taka "koniecznosc" :)
                    • Gość: Majka Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 23:08
                      No właśnie Sara, ale niektóre jak się uprą to do nich nie dociera. One mają
                      zero-jedynkowe odbieranie świata, albo wszystko albo nic. A ja mam w życiu
                      zasadę umiaru, wszystko jest dla ludzi, wszystkiego (prawie) można spróbować,
                      wiele rzeczy można stosowac z umiarem. Nasz organizm radzi sobie z wieloma
                      rzeczami, uszkodzone przez słońce warstwy skóry też się odbudowują. Solarium nie
                      szkodzi jej bardziej a może nawet mniej niż to naturalne słońce na które
                      ejsteśmy narażeni nie 10 minut ale większośc życia.
                      Alkohol też szkodzi, niszczy komórki nerwowe, czy w związku z tym wszyscy mamy
                      zostać abstynentami??
                  • Gość: Oliwka Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:12
                    Gość portalu: blue napisał(a):

> zrozum ,ze słońce ,a sztuczne promienie w solarium to nie to samo

no to ci powiem blue ze masz zle informacje
                • Gość: Oliwka Re: Aha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:13
                  popieram majke
          • Gość: Oliwka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:09
            czerniaka mozna tez miec nawet po sloncu...i rzeczywiscie gdyby solarium było
            az tak szkodliwe to nikt by nie chodzil. Solarium ma tez swoje zalety...
            • Gość: xxx1 Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 22:25
              gdyby narkotyki były szkodliwe to też by ich nikt nie brał tak to rozumowac???
              • Gość: Majka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 23:16
                Nigdy nie widziałam na żadnym solarium żadnego napisu typu solarium pwoduje raka
                i niepłodnośc jak na papierosach. Nigdy też nie widziałam aby solarium
                spowodowało takie tragiczne skutki jak narkotyki - nie wiem po co te idiotyczne
                porównania, są śmieszne. Uzależnić można się od wszystkiego. Czy to znaczy że
                mamy się zamknąć w domu i nie korzystać z życia i żyć jak mnisi? Solarium
                upiększa, stosowane z umiarem poprawi samopoczucie, wygląd skóry, zimą fajnie
                dogrzeje :) Byleby nie przesadzic. Ja np na słońcu bardzo mało się opalam, latem
                tylko na wakacjach i całe te skutki promieni które przyjmuję skóra sobie naprawia.
                Ale oczywiście niech każdy robi co chce. Nie każdy się nadaje na solarium.
          • Gość: znawczynitematu Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.07, 00:42
            Skarbie, osoby palące papierosy są jeszcze bardziej narażone na raka skóry niż
            osoby korzystające z UMIAREM z solarium.
      • Gość: kasia Re: Czy uważcie solarium... IP: *.loonar.pl 12.04.07, 20:09
        chodzis tak czesto i nie jestes opalona? A moze ci sie tylko wydaje? Jesli jest
        taka jak mowisz jaki wiec sens jest chodzic? Szkodzisz skorze a nawet nie jestes
        opalona,,,, zastanow sie
    • Gość: Ja A ja Wam powiem, że... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 12:09
      Ja zaczełam chodzic na solarium dopiero od stycznia tego roku, mam efekty co
      mnie bardzo cieszy. Ale jak wiadomo-musiałam miec jakis powód. I faktycznie- mam
      naturalnie białą cere, ciało to jeszcze ale buźka :( wygladałam jak anemiczne
      dziecko, a wyniki zawsze mialam bardzo dobre. Niestety moje ciało sie na sloncu
      nigdy nie mogło opalic, a jesli juz to zaraz na czerwono, skora schodziła i tyle
      z mojej opalenizny. Postanowiłam zaczac przygode z solarium i bardzo sobie je
      chwale, nareszcie mam taka skóre o jakiej zawsze marzyłam :) ale faktem jest, że
      trzeba dobrze ją nawilżac co też czynie :)
      Wczesniej uzywałam samoopalacza, ale tylko brudził ubranie a i tak nie zawsze
      udalo sie go równo nałozyc....
      Jak dla mnie- umięjetne korzystanie z solarium może tylko pomóc a nie zaszkodzic
      pzdr
    • Gość: słońce Re: Czy uważcie solarium... IP: 213.134.181.* 11.04.07, 14:07
      wolę zdecydowanie słoćne w balsamie lub spray-u

nie trzeba niszczyć promienowaniem skóry a ni smażyć się godzinami na śłońcu - no chyba, że mam wakacje nad morzem i o niczym innym nie muszę myśleć:))))
      • Gość: Oliwka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:11
        Gość portalu: słońce napisał(a):

> wolę zdecydowanie słoćne w balsamie lub spray-u

tak ale one brudza ubrania i bielizne zreszta wyzej tez jest o tym napisane
        • Gość: słońce Re: Czy uważcie solarium... IP: 213.134.181.* 13.04.07, 13:59
          to się nie smaruj tuż pod ubranie :P

wszystko się da zrobić jak się potrafi - widzę, że duży problem to sprawia haha tak jak samodzielne posmarowanie sobie pleców buahahaha, eh... dobrze że ja nie mam takich problemów

solara niszczy skórę nawet bardziej niż słońce - to dowiedzione naukowo (większ dawka promieniowania, które uszkadza skórę)
      • Gość: Alice stanowczo ponownie mowie ze slonce lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:11
        zgadzam sie w 100% ze sloneczkiem :)wole slonce w balsamiku te obecne sa naprawde super, a jak sa wakacje to tylko np plaza! :D
        acha no i Majka napisalas .."Ja np na słońcu bardzo mało się opalam, latem
        tylko na wakacjach i całe te skutki promieni które przyjmuję skóra sobie naprawia"... - sęk w tym ze nie!!!!!!! :) tzn wiesz potem blednie jak sie nie opalasz ale juz sa zniszczone te glebsze warstwy czyli niestey szybsze wiotczenie skory no i te glupie zmarszczki WIEC PAMIETAJCIE LATEM O FILTRACH! ja uzywam na poczatku 20 a potem 12-10 i zawsze jestem jak czekoladka :) te nizsze wogole nie chronia :/ skora tylko schodzi a tego nie chcemy, ja na solare wybieram sie gdy potrzebuje szybkiego efekty wesele, studniowki itp ale nie polecam nikomu -maszyna zmarszczek i to bez zadnej frajdy, lepsze sloneczko na plazy.. szum morza, pilka siatkowa, woda, ukochany, przyjaciele, wyglupy, imprezy to jest to :)a jak nie to sloneczko w balsamiku jak pisalam wyzej; a wiecie dlaczego nie ma zadnych ostrzezen w solariach tak jak np na paczkach papierosow itd? bo niktby nie przychodzil i splajtoaliby :P :) pozdrawiam aacha i jeszcze jedno SLONCE NATURALNE A SLONCE W SOLARIUM TO NIE JEST TO SAMO nie wiem kto to juz napisal w tych postach ale to BZZZDURA
        • Gość: Alice Re: stanowczo ponownie mowie ze slonce lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:13
          Oliwko brudza? to ja nie wiem jak tego uzywasz:/ ???? ja nigdy nie mialam plam a w szczegolnosci na ubraniu! :| nawet gdy uzywalam tego poraz pierwszy, ale polecam te nowe balsamy brazujace sa naprawde SUPER , opalaczy-nie
          • Gość: Oliwka Re: stanowczo ponownie mowie ze slonce lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:18
            alice nawet ten najlepszy loreala brudzi
        • Gość: Oliwka Re: stanowczo ponownie mowie ze slonce lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:17
          Gość portalu: Alice napisał(a): aacha i jeszcze jedno SLONCE NATURA
          > LNE A SLONCE W SOLARIUM TO NIE JEST TO SAMO nie wiem kto to juz napisal w
          tych
          > postach ale to BZZZDURA

podaj przyklad ze to bzdura!

> ale juz sa zniszczone te glebsze warstwy czyli niestey szybsze wiotczenie skor
          > y no i te glupie zmarszczki WIEC PAMIETAJCIE LATEM O FILTRACH!

a ty myslisz ze od slonca to sie nie dzieje??

a wiecie dlaczego nie ma zadn
          > ych ostrzezen w solariach tak jak np na paczkach papierosow itd? bo niktby
          nie
          > przychodzil i splajtoaliby

z tym napewno sie nie zgadzam na papierosach jakos jest i wiekszosc pali!
          • Gość: Alice Re: stanowczo ponownie mowie ze slonce lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:47
            Oliwko naprawde? a jak to mozliwe ?:) ze brudzi hmmmm moze za szybko wskakujesz w ubranko?? naprawde nigdy nie mailam takiego problemu

Oliwka napisala
            "podaj przyklad ze to bzdura!"

Oliwko przeciez logiczne ze slonce w solarium, a naturalne to inne :) bo na solarium masz wiecej UVA dlatego lezysz sobie na lozeczku dajmy na to 10min inaczej bys sie spalila (byla czerwona jak rak i popazona)..Lampy solaryjne emitują głównie promienie UVA docierające do głębszych warstw skóry. Warto wiedzieć, że 15 minut w solarium skóra "zapamięta" jak cały dzień spędzony na słońcu.

Oliwka "a ty myslisz ze od slonca to sie nie dzieje??"

dzieje się, dzieje, bo nieprawda jest rownie to co napisala Majka ze jej skora regeneruje się, promienie UV osłabiają zdolność skóry do regeneracji, ale tak jak napisalam powyzej wystarczy pare minut na solarium i mamy efekt calego dnia plazowania, a przeciez nikt Ci nie zmusza lezec caly dzien :) a z reszta na sloncu uzywa sie FILTROW oczywiscie mowie o filtrach ktore chronia skore nie o jakis tam 3 czy 8, Solarium duuuuuuzo szybciej przyspiesza ten efekt niszczenia skory

Oliwka "> z tym napewno sie nie zgadzam na papierosach jakos jest i wiekszosc pali!"

po pierwsze papiersy to nalog, wiec wiem ze to taki sobie przyklad, ale chodzilo mi o to, ze w solarium nikt Ci tego nie powie /to co napisalam powyzej/, bo by splajtowali :)
            pani w kiosku tez nie mowi sprzedajac ze nikotyna szkodzi, BO WSZYSCY O TYM WIEDZA

wniosek NALEZY ZACHOWAC UMIAR ale i tak wole sloneczko naturalne bo jest zdrowsze
            • Gość: Oliwka Re: stanowczo ponownie mowie ze slonce lepsze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:58
              Gość portalu: Alice napisał(a):
              > po pierwsze papiersy to nalog

po pierwsze solarium to solarium takze moze stac sie nalogiem nawet nazywa sie
              to "tanoreksja"
              • Gość: picobello dla mnie kobieta jest sloncem IP: 213.17.152.* 11.04.07, 20:03
                wiec jej blask mnie opala:)
        • Gość: Majka Alice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:14
          No to wyjaśnij mi Alice dlaczego ja nie mam zmarszczek?? W moim wieku juz
          powinnam dawno mieć, kosmetyczka nie chciała uwierzyć kiedyś w mój wiek. Może ja
          jakiś cud natury jestem ;) Widocznie w jakiś sposób skóra jest mało uszkodzona
          albo sobie te zniszczenia naprawia. Ja czytałam że pwoazne uszkodzenia skóry
          pwostają dopiero po poparzeniach słonecznych a ja się nie opalam na czerwono,
          tylko od razu na brzoskwiniowo. Filtrów używam 15 - 20 i to wystarcza. Aha, i
          nigdy się nie opalam na czekoladkę :)) Może w tym sęk.
          Oczywiście że słonce i soalrium to nei to samo bo solarium wykorzystuje tylko tą
          długość fal słonecznych która opala a słońce wysyła jeszcze całą mase innych
          długości :)) Tylko nie wiem czego to ma dowodzić.
      • Gość: Majka Balsam brazujący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:07
        lub samoopalacz ma tą okropną wadę ze powtwornie śmierdzi. Wszystkie śmierdzą,
        już różnych cudów używałam! Skóra po nim nabiera bardzo nieprzyjemnego zapachu
        czego ja nie mogę zdzierżyć. Gdyby coś z tym zrobili byłoby super, chętnei
        zastąpiłabym solarium takim balsamem wtedy bo efekt jest ładny. Ale śmierdzący :)
        • Gość: słońce Re: Balsam brazujący IP: 213.134.181.* 13.04.07, 14:02
          ja się smaruję tak, że nie śmierdzi i nie brudzi - trzeba się oprócz tego myć (zmyć po tych paru godzinach balsam ze skóry najlepiej rano, a smarować się na noc i nie zakładać od razu ubrania)

problemy....
    • Gość: Martucha Re: Czy uważcie solarium... IP: *.chello.pl 11.04.07, 17:41
      NATURALNE SŁOŃCE POTRAFI BYĆ BARDZIEJ SZKODLIWE!
      Chodziłam kiedyś na solarium na 10 minut , raz w tygodniu. Mam bardzo jasną
      karnację, na słońcu NIE OPALAM SIĘ w ogóle.Na solarium udawało mi się to .
      Obecnie już nie chodzę, bo nie mam czasu.
      Ale mocne opalanie się w solarze jest po prostu dowodem głupoty.Np. moja znajoma
      ma sąsiadkę (chyba 16-o letnią) która od jakichś dwóch lat regularnie chodzi na
      solar. W wieku 16-u lat MA JUŻ PIERWSZE ZMARSZCZKI.
      Kiedyś jak koleżanka zagadnęła ją "że jest bardzo opalona", dziewczyna
      pochwaliła się że w ciągu trzech dni pod rząd była w solarium łącznie godzinę !!!!
      Takie chodzenie na solarium jest idiotyzmem.
      • Gość: Alice :/ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:51
        to,to uz zupelna glupota!! :/ az glowa boli gdzies czytalam ze wogole osoby pozniej chyba 16 czy 15 roku zycia nie powinny chodzic na solarium
      • Gość: Alice Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 17:54
        a ja sadze ze solarium jest szkodliwsze niz slonce naturalne DERMATOLG CI TO POWIE ;) a na koncu powie- najlepiej wogole sie nie opalac :)
        • Gość: Alice Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:00
          poprawka do mojej wypowiedzi ok 17:47

znalazlam info ze: /cytuje/

"Opalanie w solarium uzależnia

Tak. Psychiczne uzależnienie od opalania nazywa się tanoreksją. Mechanizm jest podobny jak w przypadku anoreksji. Chory wykorzystuje każdą szansę złapania bodaj odrobiny ultrafioletu. Gdy wygląda jak czekoladka - musi opalić się "na zapas". Utożsamia atrakcyjność z ciemnobrązową karnacją i nie widzi skutków ubocznych opalania."
          • Gość: Majka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 18:22
            Tak, ale uzaleznić można się od wszystkiego. Mamy w ogóle wiek uzaleznień.
            Mo.zna się uzaleznić od zakupów, od papierosów, alkoholu, ale czy to znaczy ze
            mamy się tego wszystkiego pozbawić? No co do papierosów to rozumiem, co za sens
            wdychania dymu do płuc, brrrr :) Ale alkohol jest dla ludzi, mimo tego że lampka
            wina niszczy ileśtam set komórek nerwowych! No i co? Ja tam abstynentką nie
            jestem, chociaż piję oakzjonalnie, ale lubię np dobre wytrawne czerwone wino. I
            na zakupy też chodzę :)
            • Gość: Karola A co sądzicie o balsamach... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:18
              ...opalających? Które waszym zdaniem są najlepsze?

• Gość: Oliwka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:03

> a ja sadze ze solarium jest szkodliwsze niz slonce naturalne DERMATOLG CI TO
          PO

dermatolog nawet zacznie kt\rzyczec zeby sie nie opalac
    • slimoza2 Re: Czy uważcie solarium... 11.04.07, 19:32
      ja odradzam,latwo sie poparzyc, nie podoba mi sie tez kolor jaki po tym
      zostaje.z tego co wiem, bo sama bylam dwa razy, bardzo wysusza skore.jezeli
      chodzi o sztuczne opalanie, to dla mnie najbezpieczniejsze sa balsamy
      brazujace,daja tez, moim zdaniem najlepsze efekty.no i sa tansze-ja za mojego
      dova zaplacilam 13 zlotych, na solarium za tyle kasy niewiele bym sie opalila:)
      • Gość: Majka Re: Czy uważcie solarium... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:49
        ale ja tylko odp na zadane pytanie przez zalozycielke wątku :) solarium czy slonce ? odpowiadam SLONECZKO :) ja tez nie mam teraz zmarszczek, mam 20 lat ale dermatolog i kosmetyczka powiedza Ci ze po duzej ilosci kapieli slonecznych bedziesz je miec, teraz nie,ale wczesniej Twoja skora sie zestarzeje niestety :( naczytalam sie wielu artukulow na ten temat i wyczytalam opinii straszych kobiet odemnie i stwierdzam ze wole opalac sie w czasie wakacji, a teraz balsam a salarium w ostatecznosci gdy ide gdzies na wesele poprawic sobie humorek i musze miec szybki efekt, oczywiscie nie mowie aby nie chodzic! ale trzeba wiedziec gdzie jest umiar i wogole nie rozumiem tych15 latek co to non toper na solarze i buzka spalona ajc w poprzednich moich wypowiedziach chcialam tylko ukazac ze jednak solarium to nie jest to samo co sloneczko i prawde mowiac ani balsam ani solarium nie zastapia mi go w 100% aaa i jeszcze jedno w ubieglym roku wlasnie pomykalam na solarke od czasu do czasu i trudniej mi bylo zlapac sloneczko ! serio z reszta nie tylko mi bo np moja przyjaocilka, kuzynka tez chodzilu i miala problem, a pozniej wyczytalam ze to wlasnie od solarium :/ mozecie cos na ten temat powiedziec?
        • Gość: Alice do MAJKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 19:51
          o kurde przypadkiem podpisalam sie jako Majka :D a mialo to byc do MAJKI :) Prezpraszam !

ale ja tylko odp na zadane pytanie przez zalozycielke wątku :) solarium czy slonce ? odpowiadam SLONECZKO :) ja tez nie mam teraz
          zmarszczek, mam 20 lat ale dermatolog i kosmetyczka powiedza Ci ze po duzej ilosci kapieli slonecznych bedziesz je miec, teraz
          nie,ale wczesniej Twoja skora sie zestarzeje niestety :( naczytalam sie wielu artukulow na ten temat i wyczytalam opinii
          straszych kobiet odemnie i stwierdzam ze wole opalac sie w czasie wakacji, a teraz balsam a salarium w ostatecznosci gdy ide
          gdzies na wesele poprawic sobie humorek i musze miec szybki efekt, oczywiscie nie mowie aby nie chodzic! ale trzeba wiedziec gdzie
          jest umiar i wogole nie rozumiem tych15 latek co to non toper na solarze i buzka spalona ajc w poprzednich moich wypowiedziach
          chcialam tylko ukazac ze jednak solarium to nie jest to samo co sloneczko i prawde mowiac ani balsam ani solarium nie zastapia mi
          go w 100% aaa i jeszcze jedno w ubieglym roku wlasnie pomykalam na solarke od czasu do czasu i trudniej mi bylo zlapac sloneczko
          ! serio z reszta nie tylko mi bo np moja przyjaocilka, kuzynka tez chodzilu i miala problem, a pozniej wyczytalam ze to wlasnie od
          solarium :/ mozecie cos na ten temat powiedziec?
          • Gość: Alice Re: do MAJKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:04
            aaa i jeszcze BARDZO DOBRZE ZE UZYWASZ FILTROW np 15-20 :) a co do kolorytu oplenizny np brzoskwiniowa czy czekoladaowa to nie ma znaczenia, to juz zaleznosc karnacji,
            wiadomo zadna kobietka nie chce miec zmarszczek :) chwala Bogu mnie jeszcze nie dotknely ale obserwuje :D moja jedna kolezanka dorobila sie paru szczeglnie w okolicach oczu bo kiedys jako 15latka zjarala sie w sloncu hiszpanskim a wiadomo jednak tam mocniejsze, ze az jej sie skora zolwika zrobila na twarzy:| serio :/ a uzywasz jakis specyfikow konkretnych do buzki? czy poprostu tak masz? :) (nie wiem ile masz lat) bo w sumie ost zastanawialam sie czy moja skora przypadkiem nie wymaga jakis to innych kosmetykow, zabiegow itd bo tak to uzywam matujaco-nawilzajacych kremow, maseczka np z glinka oszczyszczajaca, badz takich jeszcze normujacych tradzik, ale ten juz praktycznie znikl yeah :)czasm tylko przed okresem
            • Gość: Alice Oliwko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:07
              dlatego napisalam "a ja sadze ze solarium jest szkodliwsze niz slonce naturalne DERMATOLG CI TO POWIE ;) a na koncu powie- najlepiej wogole sie nie
              opalac :)" --JAK JUZ CYTUJESZ TO DOKLADNIEJ PROSZE ;)
              • Gość: Oliwka Re: Oliwko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 20:12
                > dlatego napisalam "a ja sadze ze solarium jest szkodliwsze niz slonce
                naturalne
                > DERMATOLG CI TO POWIE ;) a na koncu powie- najlepiej wogole sie nie
                > opalac :)" --JAK JUZ CYTUJESZ TO DOKLADNIEJ PROSZE ;)

ehehe ok:)
          • Gość: Majka Re: do MAJKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 21:59
            Aha :)) No tak ale ty masz 20 lat a ja mam po 30stce :) I nie mam zadnych
            zmarszczek, jakieś małe kreseczki, mam jędrną skórę. Więc nie wiem jak ma się to
            opalanie do mojej skóry bo ja nei widzę żadnych negatywnych zmian. Jakby miały
            być to już by były. A jak będą gdy będe miała lat 70 to już mi wszystkio jedno :)))
            • Gość: Alice Re: do MAJKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 14:03
              czyli podejrzewam ze jako nastolatka nie chodzilas na solarium itp tak jak to teraz robi niejedna 16latka :) i masz teraz pozytywne skutki :) tak trzymac :)
              • Gość: Majka Re: do MAJKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:15
                No nie bo wtedy nie było solariów :) Ale za młodu sporo się opalałam. 1 raz
                byłam na solarium jak miałam 17 lat ale pochodziłam chwilę i potem przestałam na
                wiele lat. Potem znów odkryłam solarium jakieś 6 lat temu. Może faktycznie im
                później tym lepiej.
                • Gość: Alice Re: do MAJKI IP: *.rene.com.pl 12.04.07, 20:28
                  tak akurat z solarium im pozniej tym lepiej ;)
                  • Gość: Alice co do balsamu.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.07, 16:35
                    słoneczko napisało: "ja się smaruję tak, że nie śmierdzi i nie brudzi - trzeba się oprócz tego myć (zmyć po tych paru godzinach balsam ze skóry
                    najlepiej rano, a smarować się na noc i nie zakładać od razu ubrania"

popieram i zgadzam sie w 100%
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka