Gość: demonique IP: rudna1.ul* / 192.168.0.* 13.07.03, 23:50 Szukam dobrej książki na wakcje-polećcie mi coś,proszę!!!Bo ostatnio nie moge coś trafić na nic interesującego...Jakie są wasze ulubione lektury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: a Re: dobra książka IP: *.dip.t-dialin.net 14.07.03, 00:03 "SZCESLIWIE ZONATY MEZCZYZNA-SZUKA ROMANSU"nie wiem dokladnie czy w polsce tak to sie nazywa. super smieszna ksiazka taka meska bridget .albo "pamietnik nanny" czy tak se nazywa po polsku tez nie jestem pewna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: dobra książka IP: *.acn.pl 14.07.03, 12:05 Wiesz, to zależy co lubisz czytać. Ja uwielbiam literaturę piękną, która też bywa lekka i przyjemna, ale nie wiem co chcesz czytać:horrory, romanse, czy co?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: dobra książka IP: Server.Proxy.netcraft.pl:* / 192.168.1.* 14.07.03, 14:34 Moim zdaniem najlepszą lektórą na wakacje są powieści Jane Austean np."duma i uprzedzenie", albo "rozważna i romantyczna". Są to ksiązki o miłości, ale nie można ich porównać z harlekinami bo w przeciwieństwie do nich powieści te uczą. Są "lekkie" i przyjemnie się je czyta, postacie są ciekawe i w sympatyczny sposób przedstawione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia-polonistka Re: dobra książka IP: *.acn.pl 14.07.03, 15:44 Ja też oczywiście polecam powieści Jane Austen, ale to zależy czy ktoś lubi taką tematykę. To oczywiste, że nie są czymś w stylu Harlequinów. W końcu należą przecież do kanonu literatury pięknej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piękna Re: dobra książka IP: *.pke.pl 16.07.03, 16:37 Podobnie jak kasia polecam książki G. G. Marquez'a (ostatnio raczę się jego książką "Sto lat samotności") Jeżeli chodzi o coś "lżejszego" to warto sięgnąć po książki Katarzyny Grocholi np."Serce na temblaku" "Pasja życia" Irvinga Stone'a też jest niezła (to powieść o Van Goghu) Miłego czytania! PS Acha jeszcze rewelacyjna jest książka Jamesa Pettersona "Pamiętnik pisany miłością" Odpowiedz Link Zgłoś
meggie8 Re: dobra książka 14.07.03, 17:40 Polecam - Johna Irvinga "Świat według Garpa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: dobra książka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 14.07.03, 18:10 "sto lat samotności", "miłość w czasach zarazy" marquez'a albo cos kurta vonengut'a Odpowiedz Link Zgłoś
ladyt Re: dobra książka 14.07.03, 18:12 Bardzo polecam ksiazke oparta na prawdziwej historii Danielle Steel "Historia życia Nicka Trainy- Światło moich oczu" Ksiazka opowiada o zyciu jej syna chorego na cyklofrenie maniakalno-depresyjna...przy tej ksiazce moza sie zmiac ale i oczywiscie plakac...goraco polecam...uwaga kiedy czytalam ja pierwszy raz nie moglam sie od niej oderwac..i przeczytalam cala jednego dnia i nocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: dobra książka IP: *.localdomain / 192.168.0.* 14.07.03, 20:03 Dla mnie najlepszy jest Zola i Balzac, a zwłaszcza Zola. Niektóre książki czytałam po kilkanaście razy . A tak w ogóle sto razy bardziej wolę klasykę i co to znaczy dobra książka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia- polonistka Re: dobra książka IP: *.acn.pl 16.07.03, 16:45 Zola jest niezły, ale jednak trochę przyznaję racji Sienkiewiczowi i innym, że jego dzieła są trochę nudnawe. Oczywiście to tylko moja opinia. Jednak był poddawnay ostrej krytyce. Pisałam o tym ostatnio pracę roczną i trochę się z tym zgadzam. Jeśli ktoś lubi biografie to polecam "Moulin Rouge"- Pierre`a la mure. Jest to zbeletryzowana biografia Henry`ego Toulouse- Lautreca, znanego malarza. Chwyta za serce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: dobra książka IP: *.CNet.Gawex.PL 16.07.03, 17:43 "Mag"- Johna Fowlesa "Mistrz i Małgorzata"- Michaiła Bułhakowa "Niebieski rower" - Regine Deforges (i pozostałe 3 książki z tej serii). Dobre do czytania w hamaku, leżaku, na plaży itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosmo girl Re: dobra książka IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 16.07.03, 20:38 Ja polecam: "alchemik" Paula Coelho ========> bezkonkurencyjne! "weronika postanawia umrzeć" Paula Coelho ====> bezkonkurencyjne! "Harrego Pottera..." J.K.Rowling ;) "Władca Pierścieni..." J.R.Tolkien :) "Kwiat Pustyni" Waris Dire (dla dziewczyn :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: dobra książka IP: *.localdomain / 192.168.0.* 16.07.03, 20:42 Gość portalu: cosmo girl napisał(a): > Ja polecam: > "alchemik" Paula Coelho ========> bezkonkurencyjne! > "weronika postanawia umrzeć" Paula Coelho ====> bezkonkurencyjne! > "Harrego Pottera..." J.K.Rowling ;) > "Władca Pierścieni..." J.R.Tolkien :) > "Kwiat Pustyni" Waris Dire (dla dziewczyn :) powiedziałabym sztampa sztampa sztampa, typowe dla cosmicznych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: dobra książka IP: *.localdomain / 192.168.0.* 16.07.03, 20:50 Gość portalu: Kasia- polonistka napisał(a): > Zola jest niezły, ale jednak trochę przyznaję racji Sienkiewiczowi i innym, że > jego dzieła są trochę nudnawe. Oczywiście to tylko moja opinia. Jednak był > poddawnay ostrej krytyce. Pisałam o tym ostatnio pracę roczną i trochę się z > tym zgadzam. dlaczego odebrałaś Zolę jako nudnawego? ja się pytam z ciekawości odbioru przez polonistę po prostu a że Sienkiewicz tak go odbierał. w Zoli nie ma świstu szabelki to może dlatego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: dobra książka IP: *.acn.pl 17.07.03, 12:43 Po prostu pewne fragmenty mi się przedłużały. Mogłyby być nieco skrócone, ale to oczywiście moja opinia. A co lubisz jeszcze z klasyki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ludzik Re: dobra książka IP: siatka:* / 192.168.0.* 16.07.03, 20:45 Na wakacje.... to może Chmielewską???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ann Re: dobra książka IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.07.03, 12:59 To zależy oczywiście jakie lubisz książki, ale ja bym poleciła: - Santa Montefiore "Spotkajmy się pod drzewem Ombu"; -Sandra Brown "Zazdrość" - najnowsza ksiązka tej autorki (jeśli lubisz nieoczekiwane rozwiązania i tajemnice. Jest to książka, która wciąga od pierwszej strony); - oczywiście "Kwiat pustyni" i "Córka Nomadów" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gy Re: dobra książka IP: 80.48.243.* 17.07.03, 13:45 "Spóźnieni kochankowie" Whartona "Urazy mózgu" Kathe Koja "Plaża dla psów" Jacka Kaczmarskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: plum Re: dobra książka IP: *.acn.waw.pl 17.07.03, 13:48 SZALONE ŻYCIE RUDOLFA. J. Fabickiej. Tarzałem się po dywanie ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kali Re: dobra książka IP: pluto:* / 10.136.0.* 17.07.03, 17:55 ja nie lubie za bardzo czytac ksiazek,ale ostatnio cos mnie tknelo zeby zakupic ksiazke DOTYK ZLA Alex Kava, jest to thriller.na poczatku przerazila mnie jej grubosc, jednak przeczytalam ja w 5 dni i naprawde baaaaaardzo mi siem podobala!po mnie przeczytala ja moja kolezanka i takze potwierdzila moje zdanie:) czekam teraz na 2 powiesc tejze autorki, ktora ukaze siem bodajze w listopadzie- jest w niej pewne nawiazanie do DOTYKU ZLA. naprawde gorrraco polecam!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arabka Re: dobra książka IP: *.poznan.tktelekom.pl 19.07.03, 03:33 w niewoli algierskiego prawa anny brahimi tylko razem z córka betty mahmoody Odpowiedz Link Zgłoś
rybenkaaa Re: dobra książka 19.07.03, 09:17 czytalam "tylko razem z corka" trzy razy... ksiazka jest naprawde rewelacyjna i warta polecenia.... druga czesc "z milosci do dziecka" tez jest dobra,ale pierwsza o wiele bardziej mi sie podobala.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sexii Re: dobra książka IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.07.03, 12:10 nareszcie list nie zwiazany z SEXEM..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arabka Re: dobra książka IP: *.poznan.tktelekom.pl 19.07.03, 14:27 ja tylko razem z corka czytlam chyba z dziesiec razy wkoncu postanowilam jakupic bo znudzilo mi sie chodzic do biblioteki tylko ze w rzadnym sklepie nie mozna jej kupic wiec przeszukalam aukcje i w koncu ja dostalam w niewoli algierskiego prawa to ksiazka podobna do tylko razem z corka tylko ze maz bohaterki jest algierczykiem co z tytulu mozna wywniskowac ta ksiazka takze jest swietna polecam Odpowiedz Link Zgłoś
rybenkaaa Re: dobra książka 19.07.03, 15:56 ja "tylko razem z corka" i " z milosci do dziecka" pozyczylam przypadkiem od kolezanki,ale na moje szczescie juz nie musialam oddawac... mam ja w domu trzy lata ale w tym czasie mialo juz ja wiekszosc moich znajomych z zazwyczaj jak tylko ja oddzyskuje to juz ktos ja ode mnie pozycza... wczoraj dalalam ja kuzynce... zostala mi w domu druga czesc wiec pewnie jeszcze dzis zaczne ja czytac bo jakos tak piszac o tym naszla mnie ochota... byalm juz dzisiaj w biblioteca bo chcialam sobie wyporzyczyc to o niewoli algierskiego prawa... ale babeczka stwierdzila ze oni jej nie maja:( poszukam jesczze moze gdzies znajde... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arabka Re: dobra książka IP: *.poznan.tktelekom.pl 19.07.03, 16:19 napewno znajdziesz ale napewno mozesz kupic goraco polecam choc wiemn ze ksiazki nie sa tanie Odpowiedz Link Zgłoś