13.01.04, 09:04
Witam,

Mam pewien problem związany z tym obowiązkiem, proszę o pomoc. Otóż zawarłem
umowę z developem na kupno mieszkania, lokal zostal wybudowany, mieszkam w
nim od ok. 3 miesięcy. Teraz chciałem zameldować się w nowym mieszkaniu, tak
więc wymeldowałem się od rodziców i poszedłem do developera po zaświadczenie,
że mieszkam tam gdzie mieszkam ;) gdyż nie posiadam jeszcze aktu
notarialnego. Ku mojemu zdziwieniu developer odmawia wystawienia takiego
pisma twierdząc że do podpisania aktu nie ma takiego obowiązku.
Przecież to jest paranoja:
- Zapłaciłem pełną kwotę za mieszkanie,
- Mieszkam w tym lokalu,
- Płacę zaliczki na eksploatację,
a oni nie chcę wydać zaświadczenia że tam MIESZKAM :(((

Proszę o odpowiedź, czy maja prawo odmówić mi wydania zaświadczenia, a jeżeli
nie to jak wymóc na developerze wydanie tego świstka.

Pozdrawiam,
Krzysiek
Obserwuj wątek
    • sdkfz1 Re: Meldunek 13.01.04, 09:31
      Witam
      Sprawę powyższą reguluje art. 9 ustawy z dnia 10,04.1974 r. o ewidencji
      ludności i dowodach osobistych. I tak ust. 1: "Przy dopełnianiu obowiązku
      meldunkowego należy przedstawić dowód osobisty, a w uzasadnionych przypadkach -
      inny dokument pozwalający na ustalenie tożsamości."
      Najeważniejsze jest to, że ust. 2 tego ratykułu utracił moc [a brzmiał: "Przy
      zameldowaniu na pobyt stały lub czasowy trwający ponad 2 miesiące należy
      przedstawić potwierdzenie uprawnienia do przebywania w lokalu (pomieszczeniu),
      w którym ma nastąpić zameldowanie."] w związku z wyrokiem TK z 27.05.2002 r.
      Tak więc w obecnym stanie prawnym samo zgłoszenie osoby przebywającej w loklau
      wystarczy. W razie wątpliwości to organ ewdidencyjny powinien przeprowadzić
      postepowanie wysjaśniające.
      pzdr.
      sdkfz
      • krzychuc Re: Meldunek 13.01.04, 09:39
        Dziękuję za wykładnię prawa, to już coś. Proszę jeszcze o bardziej praktyczną
        radę bo nie jestem mocny w prawie. Mam sytuację: urząd żąda tego zaświadczenia,
        a developer nie chce go dać. Co zrobić w takiej sytuacji, gdzie się udać,
        ewentualnie jakie pismo trzeba złozyć zeby dopelnić obowiązku meldunkowego ?

Z góry dzięki,
        Krzysiek
        • sdkfz1 Re: Meldunek 13.01.04, 11:33

Powołać sie na art. 2 cyt. ustawy: ust 1. Wynajmujący, najemca, osoba, której
          przysługuje spółdzielcze prawo do lokalu, lub właściciel lokalu jest obowiązany
          potwierdzić fakt pobytu osoby zgłaszającej pobyt stały lub czasowy trwający
          ponad 2 miesiące, a ponadto właściciel (zarządca) budynku jest obowiązany
          wskazać, czy osobie tej przysługuje uprawnienie do przebywania w lokalu, w
          którym ma nastąpić zameldowanie.
          2. Osoby wymienione w ust. 1 są obowiązane do zawiadamiania właściwego organu
          gminy o stałym lub czasowym pobycie innej osoby w ich lokalach
          (pomieszczeniach) oraz o opuszczeniu przez nią tego lokalu (pomieszczenia),
          jeżeli osoba ta nie dopełniła obowiązku meldunkowego. Zawiadomienie powinno być
          dokonane niezwłocznie po upływie terminu określonego do wykonania obowiązku
          meldunkowego." Przepis ten był skolerowany z obowiązkiem wymineionym w ust. 2
          art. 9, ale nadal obowiązuje samodzielnie.

I w razie czego Kodeks wykroczeń
          Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego,
          podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.
          Myślę, że da się pod to podciagnąć obowiązej z art. 29.

pzdr.
          sdkfz1
          • sdkfz1 Re: Meldunek 13.01.04, 11:35
            Ops, w pierwszym zdaniu chodzi o art. 29 :)
            • krzychuc Re: Meldunek 13.01.04, 12:02
              Dzięki za wszystkie informacje. Podczas dzisiejszej rozmowy z żoną prawnik
              stwierdził, że podjęli uchwałę żeby nie podpisywać takich wniosków, bo potem
              lokatorzy nie chcą podpisywać aktów, a oni nie mogą wyrzucić lokatora :)
        • j666 Re: Meldunek 13.01.04, 11:38
          Urząd (a pewnie raczej jakaś konkretna biurwa albo pinda) działą bezprawnie,
          postrasz ją czymś, naczelnikiem czy burmistrzem.
          Urząd musi mieć dokument o tym, że budynek został odebrany i przekazany do
          eksploatacji (wystawiane zdaje się przez powiatowy nadzór budowlany), jeśli
          ktokolwiek inny jest już tam zameldowany, to zapewnie ten paier już został
          wydany.
          JaC
          Może udaj się ze skargą na policję wymieniając konkretnie nazwisko złośliwej
          urzedniczki?
          Piszę serio, przynajmniej będziesz miał podkładkę, jak Cię będą chcieli
          złośliwie stuknąć za niedopełnienie obowiązku meldunkowego :-)

> Dziękuję za wykładnię prawa, to już coś.
          > Proszę jeszcze o bardziej praktyczną radę bo nie jestem mocny w prawie.
          > Mam sytuację: urząd żąda tego zaświadczenia, a developer nie chce go dać. Co
          zrobić w takiej sytuacji, gdzie się udać, ewentualnie jakie pismo trzeba złozyć
          zeby dopelnić obowiązku meldunkowego ?
      • krzychuc Re: Meldunek 13.01.04, 13:37
        Przeczytałem cytowaną przez Ciebie ustawę (tekst ujednolicony z
        www.sejm.gov.pl) i z niego wynika że art. 9 ust. 2 cały czas istnieje (brak
        adnotacji skreślony), ale jest adnotacja, że jest niezgodny z Konstytucją. Więc
        jak to jest ? Czy orzeczenie TK automatycznie powoduje usunięcie ustępu czy
        nie ?
        • sdkfz1 Re: Meldunek 14.01.04, 09:21
          Zgodnie z art. 190 orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie
          obowiązującą i są ostateczne. Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego wchodzi w
          życie z dniem ogłoszenia, jednak Trybunał Konstytucyjny może określić inny
          termin utraty mocy obowiązującej aktu normatywnego. Nic takiego nie było wieć z
          chwią publikacji utracił on moc.
          Zdaje się, że ponieważ na stronie sejmowej są oryginalne teksty, a do tej pory
          nie ma ujednoliconego tekstu tej ustawy opublikowanego w Dzienniku Ustaw, to
          musi on być dalej wymieniony w treści ustawy.
          W programach prawniczych, które wydawnictwa same ujednolicają, taki przepis
          wypada.
          pzdr.
          sdkfz1
          • krzychuc Re: Meldunek 14.01.04, 09:39
            Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
            Pozdrawiam,
          • krzychuc Re: Meldunek 20.01.04, 15:34
            Witam jeszcze raz,

W rozmowie telefonicznej naczelnik UG stwierdziła, że dla niej orzeczenie
            trybunału konstytucyjnego nie jest prawomocne :((. Możesz podać skąd jest ten
            art. 190 (ustawa, kodeks ???) na który powołujesz się w powyższym poście.
            Chciałbym jutro złożyć pismo w urzędzie i przydałoby się odwołanie to tego
            artykułu.

Pozdrawiam,
            • sdkfz1 Re: Meldunek 20.01.04, 16:05
              Witam,
              Ach to moje roztrzepanie :) Wydało mi się to tak oczywiste, że nie zwróciłem
              uwagai - to art. 190 Kobstytucji RP.
              W razie czego w każdym Urzędzie Gminy mają Dzieniki Ustaw do wglądu -
              Konstytucja to Dz.U. z 1997 Nr 78, poz. 483.
              Pozdrawiam
              sdkfz1
              • krzychuc Re: Meldunek 21.01.04, 09:21
                Dzięki :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka