Dodaj do ulubionych

Lex versus LexPolonica

27.01.04, 18:35
No właśnie - czy jest tu obecny użytkownik obydwu programów i mógłby
doradzić, który jest lepszy / czym się różnią?

Pozdrawiam i dziękuję,
Obserwuj wątek
    • sdkfz1 Re: Lex versus LexPolonica 28.01.04, 13:34
      Witam.
      Przez 4,5 roku używałem LexaMaximy (rozbudowana wersja LexPolonica), a od 3 m.
      uzywam LexOmega. W mojej ocenie mogę z tego powodu byc trochę nieobiektywany.
      Obydwie są z komentarzami, tj. są najbardziej rozbudowanymi wersjami danego
      wydawnictwa, więc trudno mi porównywać uboższe wersje - nie wiem co w nich nie
      jest dostępne.
      I tak:
      - wydaje mi się, że LexMAxima ma więcej komentarzy (Wydawnictwa Prawniczego i
      LexisNExis), chociaż LO też robudowuje tę opcję - na gruncie prawa lokalowego
      pod tym względem (ilości komentarzy - bo jest do własności lokali, ochrony praw
      lokatorów, spółdzielni mieszkaniowych) lepszy jest LM;
      - zdaje się, że LO ma większą liczbę orzeczeń;
      - interfejs użytkownika jest chyba lepszy w LM, ale to kwestia może byc
      przyzwyczajenia;
      - w LM łatwiejsze jest znalezienie aktu prawnego - otwieranie dzrzewek
      struktury zagadnienia;
      - w LM jest też łatwiejsze i lepiej działa wyszukiwanie po słowie, frazie;
      Niestety nie znam szczegółów co technicznych spraw związanych z obsługą Lexówze
      stony wydawnictwa, np. dostarczanie aktualizacji, wspracie techniczne, pomoc w
      problemach, itp.
      Osobiście wolałem pracować z LM, ale niestety nie mam już dostępu :(, więc lubi
      się to co się ma :)

pzdr.
      sdkfz1
      • abcd17 Re: Lex versus LexPolonica 28.01.04, 16:07
        Dziękuję za odpowiedź!

Pozdrawiam serdecznie,
        • sdkfz1 Re: Lex versus LexPolonica 03.02.04, 08:30
          Witam ponownie.
          W tej sprawie polecam, jeżeli ma Pan dostęp, najnowszego (1/2004) Radcę
          Prawnego. Jest tam artykuł omawiający trzy programy prawnicze (oba Lexy +
          Beck). Jest też ciekawa tabela porównująca programy (wszystkie wersje z danego
          wydawnictwa) pod względem merytorycznym i funkcjonalnym.
          Niestety na razie nie miałem czasu aby go nawet przeczytać, więc ewentualnie
          napiszę coś póżniej jeśli będzie taka potrzeba.

pzdr.
          sdkfz1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka