Dodaj do ulubionych

Jak zacząć.. mieszkać w bloku?

08.11.10, 18:16
Hej, mam pytanie. Zamierzam się wyprowadzić od rodziców (mieszkamy w domku) - w grę wchodzi tylko mieszkanie w bloku, rzecz jasna. Oczywiście wynajem, nie stać mnie na zakup i nie zamierzam ładować się w kredyty. Może wyda się to głupie, ale nie wiem, jak się do tego praktycznie zabrać;) Tzn. tak po prostu mam wparować do siedziby spółdzielni i zapytać o wolne mieszkanie do wynajęcia? Czy robi się to jakoś inaczej, bardziej 'urzędowo', że tak powiem? Kiedyś natknęłam się na info, że teraz jakieś przetargi muszą być.. i zdębiałam. Już nic nie wiem.
Obserwuj wątek
    • koziorozka wynajem 08.11.10, 18:32
      Jesteś członkiem s-ni? One raczej nie zajmują się wynajmem lokali na wolnym rynku.
      Kup lokalną gazetę z ogłoszeniami albo idź do pośrednika nieruchomości
      • teyoo Re: wynajem 09.11.10, 10:19
        koziorozka napisała:

> Jesteś członkiem s-ni?

No właśnie nie jestem. Czyli co, należałoby zacząć od członkostwa w spółdzielni?
        • owner_wm Re: wynajem 09.11.10, 11:42
          teyoo napisała:
          > koziorozka napisała:
          > > Jesteś członkiem s-ni?
          > No właśnie nie jestem. Czyli co, należałoby zacząć od członkostwa w spółdzielni ?

Żeby zjeść ciastko, chcesz kupować piekarnię? :)
          Wystarczy, że dogadasz się z właścicielem mieszkania, niekoniecznie w spółdzielni mieszkaniowej. W SM mieszkanie może też wynająć osoba, posiadająca tak zwane spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu (to nie jest własność), nie pytając spółdzielni o zdanie.

Koziorożka dobrze Ci radzi - Ty szukaj mieszkania, a nie spółdzielni.
          Czytaj ogłoszenia, pytaj wśród znajomych, odwiedź biura pośrednictwa nieruchomości.
          • teyoo Re: wynajem 10.11.10, 13:40
            OK, w takim razie dzięki za odpowiedzi. Nie upieram się fanatycznie przy spółdzielni, zdawało mi się po prostu, że tam byłby niższy czynsz niż wynajmowanie od kogoś. Ale skoro radzicie dać sobie z tym spokój.. no to idę przeglądać ogłoszenia. ;)
    • j666 Re: Jak zacząć.. mieszkać w bloku? 09.11.10, 16:57
      A może poszukaj pokoju / pięterka w innym domku?
      Nie musiałbyś zmieniać przyzwyczajeń, i może pomógłbyś gospodarzom w zamian za nieco niższą opłatę za najem?

-----
      > Zamierzam się wyprowadzić od rodziców - w grę wchodzi tylko mieszkanie w bloku, rzecz jasna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka