Dodaj do ulubionych

temperatura w łazience

13.12.10, 09:37
Witam pomocy proszę mi napisać jaka powinna być minimalna temperatura w łazience w bloku na ostatnim 4 pietrze mieszkanie szczytowe, u mnie w łazience jest 16-19 stopni czasem są wahania do 21 ale gdy jest ciepło na zewnątrz.
Obserwuj wątek
    • balanger4 Re: temperatura w łazience 13.12.10, 10:39
      Według przepisu (Rozp. Min. Infr.) temp. normatywna w łazience powinna wynosić +24 stopnie.
      Jednocześnie może być wyższa ale także nie niższa niż +20 stopni.
    • babczyk Re: temperatura w łazience 13.12.10, 11:34
      Postaraj się znaleźć przyczynę, dlaczego jest tak a nie inna gdyż problem może być po stronie termostatu, który może nawalić, co jest normą w tego typu takich urządzeniach.

Pozdrawiam.
      • 1hiacyntka Re: temperatura w łazience 14.12.10, 07:57
        Termometr jest dobry tylko kaloryfer jest letni wczoraj byli Panowie po raz 5 i nic tym razem nie grzebali przy kaloryferze i stwierdzili że to kotłownia zbyt niskie ciśnienie ma ustawione i do mnie ciepło nie dochodzi, jak kotłownia pościła większe ciśnienie to moment zrobił się kaloryfer cieplejszy a po południu już był taki jak rano, ja już podejrzewałam mojego sąsiada a podłączenie się na lewo gdyż 2 lata temu zrobił sobie ogrzewanie podłogowe i przebił się z łazienki do pokoju i podłączył sobie grzejnik na lewo i oni chodzili w domu w krótkim rękawku a mi w polarze było zimno.
        • babczyk Re: temperatura w łazience 14.12.10, 08:51
          1hiacyntka napisała:

> ja już podejrzewałam mojego sąsiada a podłączenie się na
          > lewo gdyż 2 lata temu zrobił sobie ogrzewanie podłogowe
          i przebił się z łazien
          > ki do pokoju i podłączył sobie grzejnik na lewo i oni chodzili w domu w krótkim
          > rękawku a mi w polarze było zimno.

Więc sprawa jak sądzę jest jasna. Sąsiad zakładając ogrzewanie podłogowe ( zakładam, że na lewo) zmienił parametry systemu grzewczego w tym pionie.
          Wszelkie zmiany parametrów instalacji w stosunku do pierwotnego projektu wymagają projektu sporządzonego przez uprawnioną osobę.
          Fachowcy, którzy dokonają naprawy, powinni wystawić fakturę dokumentującą zakres wykonanych przez nich prac i ich koszt.

Zapomniał ów właściciel, że instalacja centralnego ogrzewania służy wszystkim mieszkańcom, dlatego zapomniał, że poprawa sytuacji w jego mieszkaniu spowodowała pogorszenia w innym lokalu.
          Jeżeli dysponuje pani np. ekspertyzą biegłego, z której jasno wynika, że nie jest możliwe utrzymanie w pani mieszkaniu odpowiedniej temperatury, to jest to argument, na który może się pani powołać, domagając się od wspólnoty wyregulowania systemu grzewczego albo ewentualnie obniżenia opłat za ogrzewanie.

Proponuję wysłanie do Zarządu przesyłką poleconą pisma, w którym wyznaczy pani termin na usunięcie wady systemu grzewczego, zaznaczając, że w przypadku nieusunięcia wady w podanym terminie sama wezwie pani fachowców w celu wyregulowania instalacji grzewczej, a kosztami ich pracy obciąży pani wspólnotę.

Termin dla wspólnoty powinien być wyznaczony tak, żeby miała rzeczywiście możliwość dokonania naprawy. Jeżeli wspólnota nie usunie usterki w wyznaczonym terminie, może pani sama wezwać specjalistów w celu wyregulowania instalacji.
          W takiej, bowiem sytuacji wspólnota mogłaby mieć do pani roszczenia odszkodowawcze.

Jeżeli wspólnota nie zareaguje, dalsze działania w dużym stopni zależą od tego, jak dalece poważny jest problem z instalacją, która powoduje niedogrzanie pani mieszkania.
          W razie ewentualnego sporu ze wspólnotą faktura ta będzie dla pani ważnym dowodem dokumentującym poniesienie przez panią wydatków za wspólnotę.

Pozdrawiam.
    • xxxll Re: temperatura w łazience - min +23 st. 14.12.10, 08:24
      Przyczyn może być wiele.
      - Brak wystarczającej ilości wody w układzie CO, (częste odpowietrzanie na własną rękę) piersi odczuwają ci z ostatnich pięter
      - Brak kryzowania całej instalacji. Pewnie właściciele ( z niższych pięter) przy byle jakie okazji pozdejmowali kryzy.
      (1hiacyntka napisała: czasem są wahania do 21 ale gdy jest ciepło na zewnątrz.)

Napisz ile lat ma ta instalacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka